Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zakup wędzarni(allegro,olx,inne)

biowin wędzarka balkonowa wędzarka do ryb miniwędzarka

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
622 odpowiedzi w tym temacie

#1 krzysiekk

krzysiekk
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 07 wrz 2006 - 21:14

Witam!!! Niedawno zobaczyłem do kupienia na allegro wędzarnie przenośną (http://allegro.pl/it...nia_domowa.html), do tej pory wędziłem w wędzarnii tradycyjnej, jednak z przyczyn ode mnie nie zależnych nie zawsze mam do niej dostęp. Chciałem sie spytać czy może ktoś z Was używał takiej wędzarnii? Czy jest ona "w pełni wartościowa"?? Co sądzicie o wędzeniu trocinami ?? pzdr.

#2 Domin12439

Domin12439
  • Użytkownicy
  • 270 postów
  • MiejscowośćRudaŚląska

Napisano 07 wrz 2006 - 22:58

"Oferowana wędzarnia wykonana jest z blachy stalowej o gr. 0.8mm."
Może sie nie znam, ale coś cienka ta blacha, do wędzenia tylko zrębki, trociny pewnie też ale trzeba uważać skąd się bieże. Dzisiaj producent wpycha gó..o w kiełbasy i mięso nazywając to senatorską lub jakąś tam mielonką. To zrębki i trociny też mogą być zbieraniną z tartaku. Trzeba potem wybadać po smaku - jak gożkie i okopcone to napewno nie jest to materiał do wędzenia.
Ja osobiscie należę do szczęściaży - mam wędzarnię w piwnicy domku 2-rodzinnego. Wędzę drewnem olchowym lub wiśniowym, albo mieszanką. Zrębki i trociny jakie mam powstają przy ścinaniu drzew i cięciu ich na kawałki. A używam ich jedynie do przytłumienia ognia - znaczy się żeby więcej dymu było i dla obniżenia temperatury.

#3 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 08 wrz 2006 - 06:46

Grubość blachy, jak dla „obiektu” przenośnego jest OK., gdyby była z 2 albo 3 mm kto by to uniósł.
Jest to wędzarnia pośrednia, czyli wiadomo nie na wieczny czas, ale spełni swe zadanie na jakiś czas, jeżeli będziesz ją szanował to podejrzewam że jakieś 10 - 15 lat. Palenisko ulegnie zniszczeniu wcześniej, ale to sobie dorobisz między czasie.
Co do zrębków/wiórków to tak jak z mięsem, jeżeli będziesz kupowała z dobrego źródła to OK., jeżeli jakieś przypadkowe to będzie i może mieszanka czegoś drewno podobnego.
Resztę Kolego dowiesz się z forum, było już wielokrotnie pisane.

PS
Sam mam podobną (kupiłem już używaną, z tego co wiem ma jakieś 7 lat) używam ją jako rezerwową, do małych ilości – wtedy nie opłaca mi się rozpalać dużej murowanej wędzarni, na wyjazdy – trudna zabrać ze sobą murowaną wędzarnie, pale w niej normalnie ogniem i fajnie/szybko w niej się wędzi i piecze np. 4 kurczaki.

#4 krzysiekk

krzysiekk
  • Użytkownicy
  • 3 postów

Napisano 12 wrz 2006 - 22:36

Wielkie dzięki za opinie!![/i]

#5 Paula

Paula
  • Użytkownicy
  • 70 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 14 gru 2006 - 15:36

Witam.
To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
Zamówiłam wędzrnię Grzegorza (podobno już jedzie) i tu pytanie:
w jaki sposób zabezpieczyć ją przed deszczem czy śniegiem.
Za odpowiedzi z góry dziękuję.

#6 Maxell

Maxell
  • Moderatorzy
  • 31116 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2006 - 16:33

Paula, ta wędzarenka może spokojnie pracować pod jakąś wiatką, zadaszeniem, szerokim okapem itp. Sprawdzone. :smile:

#7 Paula

Paula
  • Użytkownicy
  • 70 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 14 gru 2006 - 19:58

Wędzarnia będzie stała na tarasie, więc nie widzę możliwości zadaszenia.
Myślałam o przykryciu jej foliowym workiem ale wtedy będzie problem z parą wodną.

#8 DZIADEK

DZIADEK
  • Mistrz Masarski WB
  • 6167 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 14 gru 2006 - 20:41

A może odpowiednio umocowany parasol załatwi sprawę w czasie opadów.

#9 Paula

Paula
  • Użytkownicy
  • 70 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 14 gru 2006 - 20:54

Obawim się, że parasol nie rozwiąże problemu w czasie silniejszych wiatrów,
wręcz sam może stać się problemem (odfrunie).

#10 zwierzak

zwierzak
  • Użytkownicy
  • 220 postów
  • Miejscowośćkliniska wielkie

Napisano 14 gru 2006 - 21:04

są do kupienia w sklepach plandeki 3x3m w cenie ok 20pln wystarczy taka aby uszyć naciągany pokrowiec na wędzarkę :smile:

#11 Paula

Paula
  • Użytkownicy
  • 70 postów
  • Miejscowośćwarszawa

Napisano 14 gru 2006 - 21:23

Dziękuję serdecznie. Nie pomyślałam o tym.
Problem rozwiązany.
Pozdrawiam.

#12 bogdanop

bogdanop
  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOpole

Napisano 13 cze 2014 - 18:18

Witam.

 

Chciałbym poprosić Szanownych Forumowiczów o opinie nt. ewentualnej przydatności takiego oto produktu:

http://allegro.pl/bi...4327640314.html

 

No i co jeszcze istotne...... Po zapytaniu kilku sprzedawców oferujących ten produkt - uzyskałem sprzeczne odpowiedzi na temat materiału z którego wykonana jest owa wędzarnia.......

 

Część sprzedawców twierdzi, iż wędzarnia cała wykonana jest z blachy czarnej a część, że z wnętrze jest z blachy ocynkowanej :-). Różnica między "wnętrzem" a "zewnętrzem" :-), wynika ponoć stąd, że wędzarnia posiada podwójne ścianki.

 

Czy ktoś z kolegów forumowiczów jest w stanie na podstawie zdjęć wywnioskować jaka to blacha we wnętrzu wędzarni ?

 

Pozdrawiam

 



#13 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 13 cze 2014 - 18:47

Kup lepiej deski i zrób swoją.

Zaoszczędzisz nerwów i 350,00 zł.



#14 Maad

Maad
  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 13 cze 2014 - 19:02

Tania ale upierdliwa w obsłudze. Mam taką samą, tylko model sprzed kilku lat. Nadaje się do okazjonalnego wędzenia.

 

Najpierw wywaliłem tackę z trocinami i zastąpiłem pseudo dymogeneratorem z puszki i kolby lutowniczej. Potem wywaliłem kuwetę na węgiel drzewny i dołożyłem palnik na propan-butan. Kolejny krok to wycięcie otworu w bocznej ściance i zakup dymogeneratora borniaka. W końcu zamiana palnika gazowego na maszynkę elektryczną. Po drodze jeszcze była modernizacja komina i zrobienie okienka w drzwiczkach, które i tak momentalnie stało się nieprzejrzyste. Teraz stoi nieużywana a ja wędzę w drewnianej skrzyni.

 

Miro ma rację - skrzynia z desek, grill alaska, dymogenerator borniaka i rogera, może sterownik do tego, i masz spokój na lata.

 

 

Aha, zapomniałem - dodatkową wadą są małe wymiary komory. Jednorazowy wsad to 3-4 kg cienkiej kiełbasy, no może 5kg, ale będą kłopoty z osuszeniem.


Użytkownik Maad edytował ten post 13 cze 2014 - 19:04


#15 bogdanop

bogdanop
  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOpole

Napisano 13 cze 2014 - 21:31

Dziękuję za cenne sugestie.

 

Rodzaju blachy ze zdjęcia, jak rozumiem, nie da się określić ? Chociaż, to może nie jest aż tak istotne...

 

A jeśli skrzynia ? To może coś takiego ?

 

http://allegro.pl/we...4325847437.html

 

Czy też nie ?



#16 Maad

Maad
  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 13 cze 2014 - 21:37

to rozwiazanie było niedawno komentowane - też się nie nadaje z uwagi na mikroskopijne palenisko

 

musisz zastanowić się nad źródłem ciepła i źródłem dymu



#17 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 13 cze 2014 - 21:37

Daruj sobie te gówniane wynalazki !

Kup trochę desek, parę kątowników i zbuduj własną, funkcjonalną wędzarnię.

 

Do szczęścia trzeba Ci :

- komory wędzarniczej

- DG

- grzałki



#18 boob96

boob96
  • Użytkownicy
  • 715 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 13 cze 2014 - 21:47

Daruj sobie te gówniane wynalazki !

Kup trochę desek, parę kątowników i zbuduj własną, funkcjonalną wędzarnię.

 

Do szczęścia trzeba Ci :

- komory wędzarniczej

- DG

- grzałki

Miro dobrze Ci radzi, ja zrobiłem coś takiego i jestem zadowolony. W planach jest budowa następnej dla znajomego.

https://wedlinydomow...zarnia-emeryta/

 



#19 bogdanop

bogdanop
  • Użytkownicy
  • 29 postów
  • MiejscowośćOpole

Napisano 13 cze 2014 - 23:11

A jak w miejscu wędzenia nie ma prądu ?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 miro

miro
  • **VIP Junior**
  • 14271 postów

Napisano 14 cze 2014 - 06:40

Nie ma żadnego problemu.

 

Budujesz wędzarnię drewnianą i obijasz wewnątrz od dołu blachą żeby zabezpieczyć drewno przed ogniem.

W plenerze stawiasz wędzarnię na 4 kamieniach lub dorobionych metalowych nóżkach.

Dodatkowo można obłożyć spód ziemią lub budując przewidzieć osłony paleniska.

Palisz pod spodem i problem rozwiązany.

Możesz tak skonstruować wędzarnię, aby dodatkowo była składana, czyli każda ścianka osobno, co ułatwi jej transport.

Gabaryty wędzarni wg. własnych potrzeb i tego co zamierzasz wędzić.

 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: biowin, wędzarka balkonowa, wędzarka do ryb, miniwędzarka

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych


    Google (1)