Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Zakup wędzarni(allegro,olx,inne)
Napisano 07 wrz 2006 - 21:14
Napisano 07 wrz 2006 - 22:58
Może sie nie znam, ale coś cienka ta blacha, do wędzenia tylko zrębki, trociny pewnie też ale trzeba uważać skąd się bieże. Dzisiaj producent wpycha gó..o w kiełbasy i mięso nazywając to senatorską lub jakąś tam mielonką. To zrębki i trociny też mogą być zbieraniną z tartaku. Trzeba potem wybadać po smaku - jak gożkie i okopcone to napewno nie jest to materiał do wędzenia.
Ja osobiscie należę do szczęściaży - mam wędzarnię w piwnicy domku 2-rodzinnego. Wędzę drewnem olchowym lub wiśniowym, albo mieszanką. Zrębki i trociny jakie mam powstają przy ścinaniu drzew i cięciu ich na kawałki. A używam ich jedynie do przytłumienia ognia - znaczy się żeby więcej dymu było i dla obniżenia temperatury.
Gość_Anonymous_*
Napisano 08 wrz 2006 - 06:46
Jest to wędzarnia pośrednia, czyli wiadomo nie na wieczny czas, ale spełni swe zadanie na jakiś czas, jeżeli będziesz ją szanował to podejrzewam że jakieś 10 - 15 lat. Palenisko ulegnie zniszczeniu wcześniej, ale to sobie dorobisz między czasie.
Co do zrębków/wiórków to tak jak z mięsem, jeżeli będziesz kupowała z dobrego źródła to OK., jeżeli jakieś przypadkowe to będzie i może mieszanka czegoś drewno podobnego.
Resztę Kolego dowiesz się z forum, było już wielokrotnie pisane.
PS
Sam mam podobną (kupiłem już używaną, z tego co wiem ma jakieś 7 lat) używam ją jako rezerwową, do małych ilości – wtedy nie opłaca mi się rozpalać dużej murowanej wędzarni, na wyjazdy – trudna zabrać ze sobą murowaną wędzarnie, pale w niej normalnie ogniem i fajnie/szybko w niej się wędzi i piecze np. 4 kurczaki.
Napisano 12 wrz 2006 - 22:36
Napisano 14 gru 2006 - 15:36
To mój pierwszy post, więc proszę o wyrozumiałość.
Zamówiłam wędzrnię Grzegorza (podobno już jedzie) i tu pytanie:
w jaki sposób zabezpieczyć ją przed deszczem czy śniegiem.
Za odpowiedzi z góry dziękuję.
Napisano 14 gru 2006 - 16:33
Napisano 14 gru 2006 - 19:58
Myślałam o przykryciu jej foliowym workiem ale wtedy będzie problem z parą wodną.
Napisano 14 gru 2006 - 20:41
Napisano 14 gru 2006 - 20:54
wręcz sam może stać się problemem (odfrunie).
Napisano 14 gru 2006 - 21:04
Napisano 14 gru 2006 - 21:23
Problem rozwiązany.
Pozdrawiam.
Napisano 13 cze 2014 - 18:18
Witam.
Chciałbym poprosić Szanownych Forumowiczów o opinie nt. ewentualnej przydatności takiego oto produktu:
http://allegro.pl/bi...4327640314.html
No i co jeszcze istotne...... Po zapytaniu kilku sprzedawców oferujących ten produkt - uzyskałem sprzeczne odpowiedzi na temat materiału z którego wykonana jest owa wędzarnia.......
Część sprzedawców twierdzi, iż wędzarnia cała wykonana jest z blachy czarnej a część, że z wnętrze jest z blachy ocynkowanej :-). Różnica między "wnętrzem" a "zewnętrzem" :-), wynika ponoć stąd, że wędzarnia posiada podwójne ścianki.
Czy ktoś z kolegów forumowiczów jest w stanie na podstawie zdjęć wywnioskować jaka to blacha we wnętrzu wędzarni ?
Pozdrawiam
Napisano 13 cze 2014 - 18:47
Kup lepiej deski i zrób swoją.
Zaoszczędzisz nerwów i 350,00 zł.
Napisano 13 cze 2014 - 19:02
Tania ale upierdliwa w obsłudze. Mam taką samą, tylko model sprzed kilku lat. Nadaje się do okazjonalnego wędzenia.
Najpierw wywaliłem tackę z trocinami i zastąpiłem pseudo dymogeneratorem z puszki i kolby lutowniczej. Potem wywaliłem kuwetę na węgiel drzewny i dołożyłem palnik na propan-butan. Kolejny krok to wycięcie otworu w bocznej ściance i zakup dymogeneratora borniaka. W końcu zamiana palnika gazowego na maszynkę elektryczną. Po drodze jeszcze była modernizacja komina i zrobienie okienka w drzwiczkach, które i tak momentalnie stało się nieprzejrzyste. Teraz stoi nieużywana a ja wędzę w drewnianej skrzyni.
Miro ma rację - skrzynia z desek, grill alaska, dymogenerator borniaka i rogera, może sterownik do tego, i masz spokój na lata.
Aha, zapomniałem - dodatkową wadą są małe wymiary komory. Jednorazowy wsad to 3-4 kg cienkiej kiełbasy, no może 5kg, ale będą kłopoty z osuszeniem.
Użytkownik Maad edytował ten post 13 cze 2014 - 19:04
Napisano 13 cze 2014 - 21:31
Dziękuję za cenne sugestie.
Rodzaju blachy ze zdjęcia, jak rozumiem, nie da się określić ? Chociaż, to może nie jest aż tak istotne...
A jeśli skrzynia ? To może coś takiego ?
http://allegro.pl/we...4325847437.html
Czy też nie ?
Napisano 13 cze 2014 - 21:37
to rozwiazanie było niedawno komentowane - też się nie nadaje z uwagi na mikroskopijne palenisko
musisz zastanowić się nad źródłem ciepła i źródłem dymu
Napisano 13 cze 2014 - 21:37
Daruj sobie te gówniane wynalazki !
Kup trochę desek, parę kątowników i zbuduj własną, funkcjonalną wędzarnię.
Do szczęścia trzeba Ci :
- komory wędzarniczej
- DG
- grzałki
Napisano 13 cze 2014 - 21:47
Daruj sobie te gówniane wynalazki !
Kup trochę desek, parę kątowników i zbuduj własną, funkcjonalną wędzarnię.
Do szczęścia trzeba Ci :
- komory wędzarniczej
- DG
- grzałki
Miro dobrze Ci radzi, ja zrobiłem coś takiego i jestem zadowolony. W planach jest budowa następnej dla znajomego.
https://wedlinydomow...zarnia-emeryta/
Napisano 13 cze 2014 - 23:11
A jak w miejscu wędzenia nie ma prądu ?
Sponsor
Napisano 14 cze 2014 - 06:40
Nie ma żadnego problemu.
Budujesz wędzarnię drewnianą i obijasz wewnątrz od dołu blachą żeby zabezpieczyć drewno przed ogniem.
W plenerze stawiasz wędzarnię na 4 kamieniach lub dorobionych metalowych nóżkach.
Dodatkowo można obłożyć spód ziemią lub budując przewidzieć osłony paleniska.
Palisz pod spodem i problem rozwiązany.
Możesz tak skonstruować wędzarnię, aby dodatkowo była składana, czyli każda ścianka osobno, co ułatwi jej transport.
Gabaryty wędzarni wg. własnych potrzeb i tego co zamierzasz wędzić.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: biowin, wędzarka balkonowa, wędzarka do ryb, miniwędzarka
Domowy wyrób wędlin →
Sprzęt →
Nadziewarki →
Klipsy do klipsownicy Biowin - zakupy na AliExpressNapisany przez Romii, 12 lis 2019 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
-
Google (1)