Skocz do zawartości

Zakup wędzarni(allegro,olx,inne)


krzysiekk

Rekomendowane odpowiedzi

Możesz.się spytać,

Generatory dymu Borniaka

Posiadałem model z numerem fabrycznym 1

Wędzenie Biorniaka mam 3 w użytkowaniu pod różnymi adresami, a miałem ich od początku już 5

Poprzednie ze zwykłej blachy

Nie pamiętam dokładnie ale będzie to juz jakiś 15 lat z Borniakiem.

 

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

[Dodano: 30 mar 2021 - 12:58]

PS

I żeby była jasność..

NIE jestem producentem Borniaka, ani żadnej innej Firmy produkującej wędzarnie.

NIE jestem i nigdy NIE byłem również sprzedawcą wędzarni.

NIE dostałem nigdy żadnego wynagrodzenia za taką czy inną opinie w sprawie wędzarni i tematów wokół wędzarni

 

Od początku i nadal jestem tylko i wyłącznie klientem i urzytkownikiem.

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr1. to już "biały kruk" :clap:

Jako że jestem zupełnie zielony (i właśnie buduję swoją pierwszą wędzarnię elektryczną) mam zamiar zrobić w niej przepustnicę. Założyłem że:

1. na zamkniętej będę miał krótszy czas rozgrzewania wędzarni przed rozpoczęciem wędzenia (a raczej osuszaniem)

2. po zakończonym dymieniu jak zamknę przepustnicę w celu podniesienia temperatury do pieczenia, wędzarnia (z wkładem) szybciej się dogrzeje do powiedzmy 90-95℃ i mniejszym nakładem energii (bo ciepłe powietrze nie będzie miało drogi ucieczki ;) lub przynajmniej mocno ograniczoną)

Oczywiście moje założenia dotyczą mojej przyszłej wędzarni w której grzałka jest na samym dnie, ale w Borniaku też jest pod tacą ociekową. I o ile dobrze uważałem na lekcjach fizyki, to termodynamika gazów jest jedna i spójna (znaczy ciepły wędruje do góry) i jak nie pozwolimy mu uciec to zostanie w środku dłużej niż przy otwartym kominie.

Czy to co napisałem ma sens?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oprócz, podstawowego błędu, powtarzanego ciągle przez wielu .

NIE cieplejsze "wędruje" do góry

Bo jak postawisz dwa kubki z kawą na stole to ten cieplejszy nie powędruje do góry.

 

Tylko lżejsze przemieszcza się do góry, ponieważ cięższe, dostaje się (wciska) pod spód.

Niby to tylko inne słowa, ale ważne.

Np

Cieplejsze powietrze, ale obciążone wilgocią i dymem, jest w sumie cięższe od czystego, ale chłodniejszego powietrza i nie unosi się do góry, tylko opada mimo ze jest cieplejsze.

 

Aby się zaczęło "unosić", musi być dużo "cieplejsze", (czyli rozrzedzone, przez co lzejsze) aby mimo dodatkowego ciężaru w postaci pary i dymu nadal mogło się "unosic" a tak naprawdę aby to jeszcze cięższe miało je "siłę dźwignąć" do góry.

Te wydawało by się drobne niuanse maja kolosalny wpływ na użytkowanie i różnice w wędzeniu lato/ jesień / zima i związane z tym efekty

 

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będziesz miał zamkniętą przepustnice

 

A tak na poważnie będzie szybciej rosnąć temperatura, dopóki nie wyrówna się ze stratami, wtedy juz nie będzie rosnąć.lub nie ograniczy tego wzrostu termostat

Czyli

Jeżeli źródło ciepła jest wystarczające, to straty ciepła są nawet potrzebne, aby wywołać "ruch w wędzarni"

 

Brak ruchu gazów w wędzarni (lub zbyt wolny) spowodowany wyrównaniem zysków i strat lub zamkniecie przpustnicy to korek termiczny,

A to oznacz nie wędzonki tylko kiszonki

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeżeli źródło ciepła jest wystarczające, to straty ciepła są nawet potrzebne, aby wywołać "ruch w wędzarni"

Zaryzykuje stwierdzenie, że bez wymuszonego ruchu powietrza i zamkniętej przepustnicy różnica temperatury między dołem a góra będzie 20-30 stopni.

W takich warunkach nie dopiecze się równo wyrobów.

Termoobiegi w piekarnikach tez są instalowane żeby uzyskać ruch gorącego powietrza - inaczej różnice temperatur byłyby zbyt wysokie. 

Powodzenia w czasie testów - zrobiona przepustnicę zawsze można zamknąć :-).

-

Romii

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Będziesz miał zamkniętą przepustnice

 

A tak na poważnie będzie szybciej rosnąć temperatura, dopóki nie wyrówna się ze stratami, wtedy juz nie będzie rosnąć.lub nie ograniczy tego wzrostu termostat

Czyli

Jeżeli źródło ciepła jest wystarczające, to straty ciepła są nawet potrzebne, aby wywołać "ruch w wędzarni"

 

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

"ruch w wędzarni" za to u mnie będzie odpowiadał wentylatorek termoobiegu :D 

Dzięki za wyjaśnienia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Romii

Z tego powodu, przekłada się kije w wędzarniach, lub montuje termoobieg

 

@Donkihot

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Maciek, może byś fotki zalaczyl, nie wszyscy wiedza o czym piszesz, jak to wygląda.

PS

Od Macka tez kupowalem wędzarnie, dobra uczciwa Firma  :thumbsup:

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dam linka do tych wędzarni http://wedzarnie.com.pl/pl/c/DREWNIANE/59/1/full

 

Przecena, ponieważ jutro zawieszam na kilka miesięcy działalność.

 

TOSHIBA-dziękuję za miłe słowa. Staraliśmy się, ale już w obecnej formie czas zakończyć pracę.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich. To mój pierwszy post tutaj.

Planuje zakup wędzarni elektrycznej. Budżet jaki przeznaczam to max 4 tyś. Forum w części przeczytałem i głównie z elektryków polecane są Themowind i Borniak. Myślałem jeszcze o Booksa Smoker. W niej akurat przekonuje mnie wygląd, ale trochę boję się tam generatora gdyż tam dostarcza się ognia do niego. W pozostałych jest grzałka, która zagrzewa zrębki.

Wedzarnia będzie stała na małym ogródku w szeregówce przy samej drewnianej altanie narzędziowej i boję się ewentualnego zapłonu.

Proszę Was o porady, wskazówki jeżeli chodzi o wybór wędzarni.

Wędzenie tradycyjnych wędlin oraz wędzenie na zimno ryb i mięs. Ważne też żeby była funkcja osuszania.

 

 

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie - jakie ilości chcesz wędzić, jakie masz warunki (teren na którym wędzarnię postawisz) etc. Gotowce są fajne, ale własna konstrukcja lepsza :)

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mutek,  nie daj im się namówić na budowę. Poczytaj wątki o budowie wędzarni to skutecznie wyleczy Cię z takich  pomysłów (przynajmniej na mnie podziałało). Żeby samodzielnie budować trzeba:

- mnóstwo wiedzy, a z tym mają problem nawet doświadczeni zadymiacze

- dużo czasu

- miejsce na warsztat

- narzędzia (całkiem sporo).

 

Na dzisiaj moim faworytem jest Thermowind 1922hm. Na duże wędzenie mam tradycyjną wędzarnie zrobioną lata temu z kilku pustaków, kątowników, blachy i desek :-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Budowy wędzarni nawet nie biorę po uwagę bo ani nie mam doświadczenia, ani zdolności potrzebnych, ani czasu. Na pewno chce kupić gotowy produkt.

Wędzarnia będzie stała na niewielkim ogródku przydomowym. Działka przy szeregowce ok. 100 m2. Sąsiedzi są dookoła, raczej przyjaźnie nastawieni na inwestycje. Są chętni nawet na wspólne wędzenia. Wędzenie dla siebie, niedużej rodziny i czasem może sąsiad coś dorzuci. Na pewno nie wędzenie komercyjne. Może raz może dwa razy w miesiącu.

Potrzebuje sprawdzonego i dobrego sprzętu.

 

 

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Największy Thermowind ma komorę 220 l i teoretycznie pozwala uwędzić do 30 kg szynek etc. Mieści się w zakresie cenowym i działa OK.

 

Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

 

601-167-051 czynne całą dobę ;)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

przeglądałem temat i wiem, że najlepiej postawić swoją, ale z racji braku czasu zapytam czy warto rozważyć tę https://allegro.pl/oferta/wedzarnia-izolowana-wedzarka-ogrodowa-wedzarnie-10220436901?

 

dodam, że wędzić zamierzam okazjonalnie - jednorazowo 2-3 nieduże szynki lub polędwiczki, lub ~3kg kiełbasy, może czasem jakieś udka. Z przyzwyczajenia lubię wędzić w ok 50stC przez 3-5h i wypiekać na koniec w ~90stC.

Edytowane przez mar33cki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.