TOSHIBA Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #601 Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) Możesz.się spytać, Generatory dymu BorniakaPosiadałem model z numerem fabrycznym 1Wędzenie Biorniaka mam 3 w użytkowaniu pod różnymi adresami, a miałem ich od początku już 5Poprzednie ze zwykłej blachyNie pamiętam dokładnie ale będzie to juz jakiś 15 lat z Borniakiem. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka[Dodano: 30 mar 2021 - 12:58]PSI żeby była jasność..NIE jestem producentem Borniaka, ani żadnej innej Firmy produkującej wędzarnie.NIE jestem i nigdy NIE byłem również sprzedawcą wędzarni.NIE dostałem nigdy żadnego wynagrodzenia za taką czy inną opinie w sprawie wędzarni i tematów wokół wędzarni Od początku i nadal jestem tylko i wyłącznie klientem i urzytkownikiem. Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #602 Opublikowano 30 Marca 2021 Nr1. to już "biały kruk" Jako że jestem zupełnie zielony (i właśnie buduję swoją pierwszą wędzarnię elektryczną) mam zamiar zrobić w niej przepustnicę. Założyłem że:1. na zamkniętej będę miał krótszy czas rozgrzewania wędzarni przed rozpoczęciem wędzenia (a raczej osuszaniem)2. po zakończonym dymieniu jak zamknę przepustnicę w celu podniesienia temperatury do pieczenia, wędzarnia (z wkładem) szybciej się dogrzeje do powiedzmy 90-95℃ i mniejszym nakładem energii (bo ciepłe powietrze nie będzie miało drogi ucieczki lub przynajmniej mocno ograniczoną) Oczywiście moje założenia dotyczą mojej przyszłej wędzarni w której grzałka jest na samym dnie, ale w Borniaku też jest pod tacą ociekową. I o ile dobrze uważałem na lekcjach fizyki, to termodynamika gazów jest jedna i spójna (znaczy ciepły wędruje do góry) i jak nie pozwolimy mu uciec to zostanie w środku dłużej niż przy otwartym kominie.Czy to co napisałem ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #603 Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) Oprócz, podstawowego błędu, powtarzanego ciągle przez wielu .NIE cieplejsze "wędruje" do góryBo jak postawisz dwa kubki z kawą na stole to ten cieplejszy nie powędruje do góry. Tylko lżejsze przemieszcza się do góry, ponieważ cięższe, dostaje się (wciska) pod spód.Niby to tylko inne słowa, ale ważne.NpCieplejsze powietrze, ale obciążone wilgocią i dymem, jest w sumie cięższe od czystego, ale chłodniejszego powietrza i nie unosi się do góry, tylko opada mimo ze jest cieplejsze. Aby się zaczęło "unosić", musi być dużo "cieplejsze", (czyli rozrzedzone, przez co lzejsze) aby mimo dodatkowego ciężaru w postaci pary i dymu nadal mogło się "unosic" a tak naprawdę aby to jeszcze cięższe miało je "siłę dźwignąć" do góry.Te wydawało by się drobne niuanse maja kolosalny wpływ na użytkowanie i różnice w wędzeniu lato/ jesień / zima i związane z tym efekty Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #604 Opublikowano 30 Marca 2021 Ja jakiś tępy chyba jestem?Po zakończeniu dymienia jak zamknę przepustnicę żeby dopiekać, to co się stanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #605 Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) Będziesz miał zamkniętą przepustnice A tak na poważnie będzie szybciej rosnąć temperatura, dopóki nie wyrówna się ze stratami, wtedy juz nie będzie rosnąć.lub nie ograniczy tego wzrostu termostatCzyliJeżeli źródło ciepła jest wystarczające, to straty ciepła są nawet potrzebne, aby wywołać "ruch w wędzarni" Brak ruchu gazów w wędzarni (lub zbyt wolny) spowodowany wyrównaniem zysków i strat lub zamkniecie przpustnicy to korek termiczny,A to oznacz nie wędzonki tylko kiszonki Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #606 Opublikowano 30 Marca 2021 Jeżeli źródło ciepła jest wystarczające, to straty ciepła są nawet potrzebne, aby wywołać "ruch w wędzarni" Zaryzykuje stwierdzenie, że bez wymuszonego ruchu powietrza i zamkniętej przepustnicy różnica temperatury między dołem a góra będzie 20-30 stopni.W takich warunkach nie dopiecze się równo wyrobów.Termoobiegi w piekarnikach tez są instalowane żeby uzyskać ruch gorącego powietrza - inaczej różnice temperatur byłyby zbyt wysokie. Powodzenia w czasie testów - zrobiona przepustnicę zawsze można zamknąć :-).-Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Donkihot Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #607 Opublikowano 30 Marca 2021 Będziesz miał zamkniętą przepustnice A tak na poważnie będzie szybciej rosnąć temperatura, dopóki nie wyrówna się ze stratami, wtedy juz nie będzie rosnąć.lub nie ograniczy tego wzrostu termostatCzyliJeżeli źródło ciepła jest wystarczające, to straty ciepła są nawet potrzebne, aby wywołać "ruch w wędzarni" Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka"ruch w wędzarni" za to u mnie będzie odpowiadał wentylatorek termoobiegu Dzięki za wyjaśnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #608 Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) @RomiiZ tego powodu, przekłada się kije w wędzarniach, lub montuje termoobieg @DonkihotWysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka Edytowane 30 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #609 Opublikowano 30 Marca 2021 Mam jutro do sprzedania dwie wędzarnie.1. Booxa 165 z kółkami - 2200 zł2. Pan Kornik 150 z olchy - 2600 zł. (kółka w standardzie)Ew proszę o kontakt na wedzarnie@gmail.com Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #610 Opublikowano 30 Marca 2021 (edytowane) Maciek, może byś fotki zalaczyl, nie wszyscy wiedza o czym piszesz, jak to wygląda.PSOd Macka tez kupowalem wędzarnie, dobra uczciwa Firma Edytowane 30 Marca 2021 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinka2 Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #611 Opublikowano 30 Marca 2021 Zadzwonię jutro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 30 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij #612 Opublikowano 30 Marca 2021 Dam linka do tych wędzarni http://wedzarnie.com.pl/pl/c/DREWNIANE/59/1/full Przecena, ponieważ jutro zawieszam na kilka miesięcy działalność. TOSHIBA-dziękuję za miłe słowa. Staraliśmy się, ale już w obecnej formie czas zakończyć pracę. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mutek78 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #613 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Witam wszystkich. To mój pierwszy post tutaj. Planuje zakup wędzarni elektrycznej. Budżet jaki przeznaczam to max 4 tyś. Forum w części przeczytałem i głównie z elektryków polecane są Themowind i Borniak. Myślałem jeszcze o Booksa Smoker. W niej akurat przekonuje mnie wygląd, ale trochę boję się tam generatora gdyż tam dostarcza się ognia do niego. W pozostałych jest grzałka, która zagrzewa zrębki. Wedzarnia będzie stała na małym ogródku w szeregówce przy samej drewnianej altanie narzędziowej i boję się ewentualnego zapłonu. Proszę Was o porady, wskazówki jeżeli chodzi o wybór wędzarni. Wędzenie tradycyjnych wędlin oraz wędzenie na zimno ryb i mięs. Ważne też żeby była funkcja osuszania. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #614 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Za 4 tysiące to wybudujesz super wędzarnię.Mam na myśli budowę a nie zakup gotowca. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #615 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Pytanie - jakie ilości chcesz wędzić, jakie masz warunki (teren na którym wędzarnię postawisz) etc. Gotowce są fajne, ale własna konstrukcja lepsza Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #616 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Dokładnie tak jak MIKI napisał ale za tą kwokę to bym sam robił"Mercedesa" Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinka2 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #617 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Mutek, nie daj im się namówić na budowę. Poczytaj wątki o budowie wędzarni to skutecznie wyleczy Cię z takich pomysłów (przynajmniej na mnie podziałało). Żeby samodzielnie budować trzeba:- mnóstwo wiedzy, a z tym mają problem nawet doświadczeni zadymiacze- dużo czasu- miejsce na warsztat- narzędzia (całkiem sporo). Na dzisiaj moim faworytem jest Thermowind 1922hm. Na duże wędzenie mam tradycyjną wędzarnie zrobioną lata temu z kilku pustaków, kątowników, blachy i desek :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mutek78 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #618 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Budowy wędzarni nawet nie biorę po uwagę bo ani nie mam doświadczenia, ani zdolności potrzebnych, ani czasu. Na pewno chce kupić gotowy produkt. Wędzarnia będzie stała na niewielkim ogródku przydomowym. Działka przy szeregowce ok. 100 m2. Sąsiedzi są dookoła, raczej przyjaźnie nastawieni na inwestycje. Są chętni nawet na wspólne wędzenia. Wędzenie dla siebie, niedużej rodziny i czasem może sąsiad coś dorzuci. Na pewno nie wędzenie komercyjne. Może raz może dwa razy w miesiącu. Potrzebuje sprawdzonego i dobrego sprzętu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MlKl Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #619 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Największy Thermowind ma komorę 220 l i teoretycznie pozwala uwędzić do 30 kg szynek etc. Mieści się w zakresie cenowym i działa OK. Wysłane z mojego X108 przy użyciu Tapatalka Cytuj Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mutek78 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #620 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 To ten model, o którym pisał #spinka2? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinka2 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #621 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Tak, 1922 + przedłużka czyli h po cyferkach. Może być zarówno analogowa (hm) jak i cyfrowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mutek78 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #622 Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Ta cyfrowa wersja jak patrzę jest w podobnych pieniądzach a może bardziej precyzyjna. Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinka2 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij #623 Opublikowano 9 Kwietnia 2021 Rozmawiałem z producentem i jakoś nie odniosłem takiego wrażenia. Twierdził, że analog jest trwalszy i nie gorszy. Dla mnie łatwiej schylić się do pokrętła niż klękać przed wędzarką, żeby przyciskami ustawić temp. ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mar33cki Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #624 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 (edytowane) przeglądałem temat i wiem, że najlepiej postawić swoją, ale z racji braku czasu zapytam czy warto rozważyć tę https://allegro.pl/oferta/wedzarnia-izolowana-wedzarka-ogrodowa-wedzarnie-10220436901? dodam, że wędzić zamierzam okazjonalnie - jednorazowo 2-3 nieduże szynki lub polędwiczki, lub ~3kg kiełbasy, może czasem jakieś udka. Z przyzwyczajenia lubię wędzić w ok 50stC przez 3-5h i wypiekać na koniec w ~90stC. Edytowane 3 Sierpnia 2021 przez mar33cki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #625 Opublikowano 3 Sierpnia 2021 czy warto rozważyć tę https://allegro.pl/o...ie-10220436901?Nie warto, kup sobie najtańszego Thermowinda 1901 cena lekko wyższa a klasa nieporównywalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.