gluszec Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #726 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Jeśli mogę coś nieśmiało zaproponować to peklowanie jednak trochę dłuższe będzie lepsze - takie peklowanie 3-4 dniowe to raczej w sytuacjach awaryjnych - jeśli nic mnie nie popędza to około 14 dni pekluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Modricz Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #727 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Jeśli mogę coś nieśmiało zaproponować to peklowanie jednak trochę dłuższe będzie lepsze - takie peklowanie 3-4 dniowe to raczej w sytuacjach awaryjnych - jeśli nic mnie nie popędza to około 14 dni pekluję.To będzie test. Muszę poznać się z nowym nabytkiem. Ale dziękuję za radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #728 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Wtorek to będzie dzień kiedy pojadę po mięsko a weekend będzie pierwsze testowanie Owszem zapekluj we wtorek , w weekend wygrzej wędzarkę na sucho , puść dym , naucz się jej- a na kolejny weekend za tydzień przyzwoicie zapeklowane i uwędzone będą hitem długiego weekendu Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #729 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Na początek, kup sobie ze dwa kilogramy białej surowej (one wszystkie maja dodatek azotynu) i na niej potestuj. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #730 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 @MaxellDodatek azotynu w białej kiełbasie?Ok może i mają, ale czy ten"dodatek" zapewnia ochronę bakteriologiczną?Ponoć forum dba o zdrowie i prawidłowy proces technologiczny. Jak już tak grubo nowicjuszowi podpowiadać to niech zrobi kiełbasę na samej soli tylko niech to szybko skonsumuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #731 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Nie zrobi, tylko przed wędzeniem ma kupić białą celem wypróbowania wędzarni. Nie przypominam sobie, abym zalecał Koledze robienie białej na samej soli. Po prostu to jest najprostszy sposób na próby urządzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #732 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Proponował pan na białej ze sklepu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #733 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Oczywiście i nadal podtrzymuję tę opcję. To najtańszy sposób na wypróbowanie wędzarni. Nawet jak zepsuje, to niewielka strata. Przecież tego nie musi jeść. Chodzi o końcowy efekt procesu wędzenia. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Budrysbigger Opublikowano 26 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #734 Opublikowano 26 Kwietnia 2022 (edytowane) Witam, czy ta izolowana wędzarnia nadaje się do przeróbki ? Można by dołożyć dymboxa razem z jakąś grzałką w miejsce paleniska ? https://allegro.pl/oferta/wedzarnia-izolowana-wedzarka-ogrodowa-wedzarnie-10220436901?reco_id=039f799d-c593-11ec-8b25-3e93720e30a7&sid=041047f9c36843e364ecb91b45c568a2755aa386fe7e14ee7421a14291fbf951 Wyszło by dużo taniej niż mały borniak analogowy Edytowane 26 Kwietnia 2022 przez Budrysbigger Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij #735 Opublikowano 27 Kwietnia 2022 Jeżeli dokupisz do tego DG od Borniaka , to masz pewność że będzie działać jak trzeba. Z Dymboxem hmmm, poczytaj sobie na forum o tym sprzęcie, to sam sobie wyrobisz zdanie jaką podjąć decyzję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicio82 Opublikowano 12 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #736 Opublikowano 12 Maja 2022 Witam i proszę o porady doświadczonych zadymiarzyMam blaszaka jak Paweljack. W zimę dramat z temperaturą i z wilgotnością. Mam dom z tarasem i 20 m dalej drugi garaż blaszak ocieplony gdzie przechowywuje takie sprzęty. Mam problem z łędźwiem więc kółka też by miały znaczenie żeby po trawie pojechały (pan kornik ma małe kałczuki więc kiepsko a booksa chyba ok?). Obecna z blachy mieści 12 pstrągów lub 10kg mięsa. Zrobiło się za mało min o połowę lub przyszłościowo najlepiej *2 więc booksa 320l lepsza bo większa niż kornik 150+? Ile tam realnie wejdzie?. Do ryb jak są warunki pogodowe blaszak jest super ale mięso stać i pilnować 6h przy 2 małych dzieci i mnóstwa spraw na głowie... Co warto dokupić z tych bajerów bo cena + +. Czy mamy jakiś rabat czy przedstawiciela na grupie ale nie typowego sprzedawcę, który nie ma serducha do tej pasji?! https://allegro.pl/oferta/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-elektryczna-szklo-10748562243?fromVariant=10748491352 http://www.electricsmoker.eu/panele/index Coś ktoś innego zaproponuje albo wady i zalety tych napisze? Którą wybrać? Termoobieg się przydaje, do czego? Czy smak i aromat z takich wędzarni jest podobny, nie gorszy?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wicio82 Opublikowano 16 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij #737 Opublikowano 16 Maja 2022 Wstępnie wybrałem i chcę zamówić jutro od producenta booxasmoker 320. Zrobi mi lepsze kółka i uchwyty żeby móc przejechać po podwórku. Grzałke wzmocnioną i chyba ten termoobieg. Ktoś coś poradzi albo ma taką? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eureka00 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #738 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Witam i proszę o porady doświadczonych zadymiarzy... Też zamierzam wejść "w temat" wędzenia :):) Mam możliwość odkupienia wędzarki ze zdjęć. Proszę o opinię czy warto: w sensie "wyjdzie coś z niej podobnego do fajnej wędliny"? Wiem, że mała i większość ma lepsze itp ale dla mnie na 2 osoby na początek chyba ok ... Tu mam głównie pytanie o skropliny, niby obłożona wełną ale z górnej pokrywy będzie kapać? Warta uwagi czy szkoda zachodu? Dziękuję za każdą odpowiedź i poradę na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #739 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Wg mnie szkoda zachodu. Jakbym miała brać to co pokazujesz to bym wzięła beczkę czy drenę. Osobiście mam wędzarnię typu "kibelek" i sobie chwalę. Co wybierzesz będzie twoim wyborem. 48 minut temu, eureka00 napisał(a): dla mnie na 2 osoby od tego się zaczyna, a potem chętnych jest od groma i ciut, ciut. Takie maleństwo odradzam. Poczytaj nasze Forum, jest masa wiedzy. Dużo się dowiesz. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #740 Opublikowano 28 Grudnia 2023 4 godziny temu, eureka00 napisał(a): Mam możliwość odkupienia wędzarki ze zdjęć. Proszę o opinię czy warto: w sensie "wyjdzie coś z niej podobnego do fajnej wędliny"? 4 godziny temu, eureka00 napisał(a): ... Tu mam głównie pytanie o skropliny, niby obłożona wełną ale z górnej pokrywy będzie kapać? Warta uwagi czy szkoda zachodu? Wedzarnia jest uzywana,wiec jaki problem zapytac sprzedawce co i jak (dziala czy nie dziala). Osobiscie bym jej nie kupil,ale ostateczna decyzja kupna jest po twojej stronie. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eureka00 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #741 Opublikowano 28 Grudnia 2023 7 minut temu, Olek.P napisał(a): Wedzarnia jest uzywana,wiec jaki problem zapytac sprzedawce co i jak (dziala czy nie dziala). Osobiscie bym jej nie kupil,ale ostateczna decyzja kupna jest po twojej stronie. jaki problem spytać? żaden tylko kto prawdę powie...? znam wersję że nie ma czasu na wędzenie a tu w wielu postach jest "poszukaj na forum" nei wiem czy kojarzycie ile dziś ma stron to forum stąd pytanie moje. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #742 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Ze swojej strony wszystkim moim znajomym, którzy kiedykolwiek pytali mnie o zakup tego typu wędzarni odpowiedź zawsze była taka sama - NIE, NIE i jeszcze raz NIE. ps. wędzić w tym oczywiście można ale poziom rozdrażnienia operatora z czasem osiąga wysoki poziom i nic dziwnego że jest na sprzedaż - mikroskopijne palenisko i brak możliwości nawet iluzorycznej regulacji temperatury kompletnie ten twór dyskwalifikuje - oczywiście to MOJA SUBIEKTYWNA ocena. ps2. jeśli jest w cenie złomu stalowego to kup sobie - pytanie czy warto się zrażać do wędzenia 😀. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #743 Opublikowano 28 Grudnia 2023 5 godzin temu, mamuśka napisał(a): Jakbym miała brać to co pokazujesz to bym wzięła beczkę Uważam tak samo 👍 Stawiasz na bloczkach, na górę worek jutowy i dymisz. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #744 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Godzinę temu, wróbel75 napisał(a): worek jutowy i dymisz. Nawet zwykłe deski . Dym wyjdzie szparami a lepiej chronią w razie opadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 28 Grudnia 2023 Zgłoś Udostępnij #745 Opublikowano 28 Grudnia 2023 Używam podobnej konstrukcji z tym że moja jest drewniana i wyższa do tego, kominek jest niższy mimo to i tak ma zbyt małą przepustowość i trzeba uchylać całe wieko, drewno nie jest zbyt szczelne więc i większych problemów ze skroplinamim nie ma a jak się podniesie wieko to wręcz żadnych, używam tego kilka sezonów ale ostatnio bawię się elektrykiem niezbyt udanym ale daje radę, z perspektywy czasu tego pokazanego sprzętu raczej bym nie kupił hmm... Nawet napewno bym nie kupił i pomyślał o czymś innym jakimś drewniaku elektrycznym bądź tak jak ktoś pisał zwykłej beczce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Udostępnij #746 Opublikowano 3 Stycznia Zależy co kto lubi. Jedni wolą wędzić ogniem i dymem a inni wolą mieć spokój, kupić elektryka z grzałką i sterownikiem, włączyć i zapomnieć Na tych drewnianych kibelkach z allegro/olx z zewnętrznym paleniskiem spokojnie uwędzisz. Sam mam taki i bez problemu idzie uzyskać stałą temp wędzenia tylko i wyłącznie uchylając bądź domykając drzwiczki paleniska. Plusem takiej wędzarki jest również na pewno jej mobilność, po skończonym wędzeniu składasz zestaw i chowasz gdzie masz miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Udostępnij #747 Opublikowano 3 Stycznia 1 godzinę temu, smoky91 napisał(a): kupić elektryka z grzałką i sterownikiem, włączyć i zapomnieć smoky91 tu się z Tobą nie zgodzę. Kupić elektryka i zostawić bez nadzoru. Odważny jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smoky91 Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Udostępnij #748 Opublikowano 3 Stycznia 24 minuty temu, mamuśka napisał(a): smoky91 tu się z Tobą nie zgodzę. Kupić elektryka i zostawić bez nadzoru. Odważny jesteś. "Włączyć i zapomnieć" w przenośni rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Udostępnij #749 Opublikowano 3 Stycznia 2 godziny temu, smoky91 napisał(a): Sam mam taki i bez problemu idzie uzyskać stałą temp wędzenia tylko i wyłącznie uchylając bądź domykając drzwiczki paleniska. Plusem takiej wędzarki jest również na pewno jej mobilność, po skończonym wędzeniu składasz zestaw i chowasz gdzie masz miejsce. Dokładnie tak jest, robię identycznie, drzwiczki jako regulator...😁 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.