Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przetwory

Dżem

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#1 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 30 paź 2018 - 21:29

Dżem dyniowo-jabłkowo-gruszkowy
 
 
Przepyszny jesienny dżem, aromatyczny, o delikatnym zapachu dyni. Idealny do pieczywa, przekładania ciast lub do naleśników. Waga owoców po obraniu ze skórek i gniazd nasiennych. Smakuje jeszcze lepiej, ponieważ owoce i dynia są z mojego ogrodu, z drzew bez oprysku i zbędnej chemii. 
 
Składniki:
  • 1 kg dyni
  • 1 kg gruszek
  • 1 kg jabłek
  • 3/4 szklanki cukru (lub więcej/mniej w zależności od słodkości owoców)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków 
Przygotowanie:
Dynię oraz owoce obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Całość umieścić w garnku z grubym dnem, podlać odrobiną wody i gotować aż owoce się rozpadną a nadmiar wody odparuje - około 1h. Następnie dodać cukier (zaczynając od 1/2 szklanki i w razie potrzeby dosypując), przyprawy i gotować na małej mocy palnika aż dżem zgęstnieje, często mieszając.
Gotowy dżem przełożyć do wypieczonych lub wyparzonych słoiczków, zakręcić nakrętki i zapasteryzować. Pasteryzowałam słoiczki o pojemności 330 ml 15 min, tradycyjnie w wodzie.
 
Smacznego!

 

Załączone pliki



#2 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1037 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 31 paź 2018 - 19:01

:clap:  Ja robię z samą dynią, też z cynamonem.



#3 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 31 paź 2018 - 19:06

:clap: Ja robię z samą dynią, też z cynamonem.


Ja uwielbiam przetwory i różne kombinacje smakowe, np śliwki z rozmarynem :D

#4 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5600 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 lis 2018 - 10:34

Ja uwielbiam przetwory i różne kombinacje smakowe, np śliwki z rozmarynem

sos pomidorowy z czabrem :)  



#5 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 17 cze 2019 - 12:40

Frużelina owocowa :) Do lodów, deserów, gofrów, naleśników, serników i do czego dusza zapragnie. Tutaj truskawkowa, ale można przygotować z każdych owoców, świeżych lub mrożonych. Przepis ze strony mojewypieki.com

 

Składniki:
250 g truskawek, świeżych lub mrożonych (umyte, pozbawione szypułek)
1 łyżeczka żelatyny w proszku
3 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców)
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody
Przygotowanie:
Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia.
 
Truskawki wraz z cukrem włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Dodać sok z cytryny oraz rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Ja jeszcze ciepłą frużeliną polewam desery. Gdy chcemy uzyskać gładki sos - frużelinę zblendować.
 
Gdy frużelina po ostudzenia okaże się zbyt gęsta, wystarczy dodać wrzącej wody i delikatnie rozmieszać.  Ja trzymam frużelinę w lodówce, wtedy stężeje jak kisiel - ale przed użyciem tylko ją podgrzewam, wtedy znów ma konsystencję sosu.
 
Smacznego!

Załączone pliki



#6 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 02 sie 2019 - 09:13

Skończyłam wreszcie całą serię wiśni, oprócz tradycyjnych czystych wiśni jak co roku kilka słoiczków z amaretto: dżem z pektyną bo uwielbiamy galaretkowatą konsystencje, konfitura smażona tradycyjnie, sok z wiśni i wiśnie w syropie :) do tego wiśnie kandyzowane, sok wiśniowy z miętą z sokownika, czekowiśnia, wiśnie z rumem, wiśniowy dżem z przyprawą korzenną i skórką kandyzowaną z pomarańczą, wiśnie z rumem i kardamonem, wiśnie z wanilią. To są takie limited edition, każdego rodzaju po kilka słoiczków :D

Załączone pliki


Użytkownik Efffa edytował ten post 02 sie 2019 - 09:15


#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5600 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 sie 2019 - 10:18

piekne ! jestem w trakcie robienia wisni w occie wedlg przepisu z 1911 r :)

Jak robisz sok z wisni ? w sokowniku? ja zrobilam troche kompotu , u nas za duzo dzemu nie idzie bo jemy tylko z nalesnikami  a mam jeszcze z lat wczesniejszych.


Użytkownik electra edytował ten post 02 sie 2019 - 10:23


#8 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 02 sie 2019 - 10:31

piekne ! jestem w trakcie robienia wisni w occie wedlg przepisu z 1911 r :)
Jak robisz sok z wisni ? w sokowniku? ja zrobilam troche kompotu , u nas za duzo dzemu nie idzie bo jemy tylko z nalesnikami a mam jeszcze z lat wczesniejszych.

Tak, zawsze w sokowniku. Późnej z cukrem zagotowuję. Soki robię na ostatku sił, jak już mi się nie chce drylować. Wiśnie z octem brzmią ciekawie :D kiedyś robiłam ale mało amatorów u nas jest na to. Gruszki z octem w tamtym roku robiłam do sałatek

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5600 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 sie 2019 - 21:22

U nas gruszki ida w mig ..ale kupujemy juz w syrobie i tylko na pare dni do octu ,bo odpowiednich gruszek tu nie ma , moja mama zawsze robila sliwki w occie .

mnie si ewisni nie chcialo drylowac dlatego wyladowaly w kompocie ..ale wisnie jeszcze sa wiec pewnie cos jeszcze bedzie  :)



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5600 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 sie 2019 - 13:41

wiśnie z rumem i kardamonem,
 Jak robilas?

#11 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 05 sie 2019 - 14:30

Jak robilas?
na 1 kg wiśni daję miarkę kuchenną 2,5 ml  kardamonu, do wiśni z rumem daję 60 ml na 1 kg owoców. W zależności czy chce dżem czy wiśnie w syropie, czy konfiturę ale ogólnie dodaję w ostatniej fazie przed napełnieniem w słoiczki, tak aby tylko się razem zagotowało a alkohol odparował.

#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5600 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 sie 2019 - 14:48

dziekuje ,a rum to jakis konkretny :) bo mam rozne



#13 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 05 sie 2019 - 16:13

dziekuje ,a rum to jakis konkretny :) bo mam rozne

O matko, ale mi dałaś zadanie. Nie dość, że nie znoszę alkoholu (po odparowaniu % w kulinariach jeszcze zjem) to jeszcze się nie znam. Daj swój ulubiony :) ja tam miałam zwykły rum, nawet nie wiem jaki. Otworzyłaś mi oczy i chętnie bym zobaczyła Twoją kolekcje i te rodzaje :D

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#14 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5600 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 sie 2019 - 18:31

:D Kolekcji to ja nie mam ,bo ja ogolnie to nie trunkowa jestem , raczej bardziej  mam dla gosci  :D

Załączony plik  20190805_190707.jpg   64,24 KB   7 Ilość pobrań

 



#15 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9571 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 sie 2019 - 19:59

bardziej  mam dla gosci 

Ale pieskowi smakuje, aż merda ogonem z zadowolenia  :laugh: 

Również nie przepadam za rumem, niemniej z tłustym mlekiem i lodem to jest miodzio  :thumbsup:

A w zasadzie jest to coctail Krystyny Jandy. 

Czasami ktoś mnie obdaruje rumem i dość szybko znika w powyższej formie  :D



#16 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 05 sie 2019 - 20:03

:D Kolekcji to ja nie mam ,bo ja ogolnie to nie trunkowa jestem , raczej bardziej mam dla gosci :D
attachicon.gif 20190805_190707.jpg

No widzicie, ja nawet nie wiedziałam, że rumu to są różne rodzaje. Taki laik ze mnie :D

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#17 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 05 sie 2019 - 20:48

dziekuje ,a rum to jakis konkretny :) bo mam rozne

Electra .. robię nalewkę z wiśni z rumem i dżem wiśniowy tak jak Effa z kardamonem i minimalną ilością rumu. Dla mnie najlepszy jest biały rum Capitan Morgan . :) mogę pokazać butelkę, jeszcze trochę w niej zawartości jest  :D

Załączony plik  P1060140.JPG   37,54 KB   5 Ilość pobrań


Użytkownik Anuś edytował ten post 05 sie 2019 - 20:57


#18 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 05 sie 2019 - 21:32

dziekuje ,a rum to jakis konkretny :) bo mam rozne

Electra .. robię nalewkę z wiśni z rumem i dżem wiśniowy tak jak Effa z kardamonem i minimalną ilością rumu. Dla mnie najlepszy jest biały rum Capitan Morgan . :) mogę pokazać butelkę, jeszcze trochę w niej zawartości jest :D
attachicon.gif P1060140.JPG
Zapamiętam i też się w taki zaopatrze na kolejny rok :) spróbuj wiśnie z amaretto, bomba

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#19 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 05 sie 2019 - 21:39

spróbuj wiśnie z amaretto, bomba

Hmmm .. mam pestkówkę z pestek pigwy z 2016 r. Stoi sobie spokojnie w piwniczce.  Ma posmak właśnie bardzo migdałowy. Może się skuszę i coś pokombinuje. ;)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5600 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 sie 2019 - 09:41

 NIewiele tego trunku ma isc to mowiac szczerze szkoda mi rumu otwierac wiec zrobie z amaretto .Morgan ..byl w domu ale nie bialy ..i ktos juz wykonczyl..".nie patrzec na mnie ..bo nie ja "..pewnie TZ stwierdzil ze cola byla za slodka i rozcienczyl :D  .

Eanno z mlekiem jakos do mnie nie przemawia ..zadnych likierow na"bialo" typ nie lubie .

MOj Tz zawsze narzeka ze szkoda ze nie mam prawa jazdy bo bym byla idealnym kierowca ( przewoznikiem imprezowym znaczy) :)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Dżem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych