Gość Efffa Opublikowano 30 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Października 2018 Dżem dyniowo-jabłkowo-gruszkowy Przepyszny jesienny dżem, aromatyczny, o delikatnym zapachu dyni. Idealny do pieczywa, przekładania ciast lub do naleśników. Waga owoców po obraniu ze skórek i gniazd nasiennych. Smakuje jeszcze lepiej, ponieważ owoce i dynia są z mojego ogrodu, z drzew bez oprysku i zbędnej chemii. Składniki:1 kg dyni1 kg gruszek1 kg jabłek3/4 szklanki cukru (lub więcej/mniej w zależności od słodkości owoców)1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie:Dynię oraz owoce obrać, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Całość umieścić w garnku z grubym dnem, podlać odrobiną wody i gotować aż owoce się rozpadną a nadmiar wody odparuje - około 1h. Następnie dodać cukier (zaczynając od 1/2 szklanki i w razie potrzeby dosypując), przyprawy i gotować na małej mocy palnika aż dżem zgęstnieje, często mieszając.Gotowy dżem przełożyć do wypieczonych lub wyparzonych słoiczków, zakręcić nakrętki i zapasteryzować. Pasteryzowałam słoiczki o pojemności 330 ml 15 min, tradycyjnie w wodzie. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Października 2018 Ja robię z samą dynią, też z cynamonem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 31 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Października 2018 Ja robię z samą dynią, też z cynamonem.Ja uwielbiam przetwory i różne kombinacje smakowe, np śliwki z rozmarynem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Listopada 2018 Ja uwielbiam przetwory i różne kombinacje smakowe, np śliwki z rozmarynem sos pomidorowy z czabrem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 17 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Czerwca 2019 Frużelina owocowa Do lodów, deserów, gofrów, naleśników, serników i do czego dusza zapragnie. Tutaj truskawkowa, ale można przygotować z każdych owoców, świeżych lub mrożonych. Przepis ze strony mojewypieki.com Składniki:250 g truskawek, świeżych lub mrożonych (umyte, pozbawione szypułek)1 łyżeczka żelatyny w proszku3 łyżki cukru (lub do smaku, zależnie od owoców)1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wodyPrzygotowanie:Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, zamieszać i zostawić do napęcznienia. Truskawki wraz z cukrem włożyć do garnuszka, postawić na maszynce i podgrzewać na średniej mocy palnika aż cukier się rozpuści i owoce puszczą sok. Dodać sok z cytryny oraz rozrobioną mąkę ziemniaczaną, doprowadzić do wrzenia i zagotować chwilkę, aby pozbyć się charakterystycznego smaku mąki ziemniaczanej. Odstawić na chwilę garnuszek na bok, do gorących owoców dodać napęczniałą żelatynę, wymieszać i postawić znów na palnik, podgrzewać już tylko do momentu całkowitego rozpuszczenia żelatyny, już nie zagotowywać. Pozostawić do ostudzenia i lekkiego stężenia. Ja jeszcze ciepłą frużeliną polewam desery. Gdy chcemy uzyskać gładki sos - frużelinę zblendować. Gdy frużelina po ostudzenia okaże się zbyt gęsta, wystarczy dodać wrzącej wody i delikatnie rozmieszać. Ja trzymam frużelinę w lodówce, wtedy stężeje jak kisiel - ale przed użyciem tylko ją podgrzewam, wtedy znów ma konsystencję sosu. Smacznego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) Skończyłam wreszcie całą serię wiśni, oprócz tradycyjnych czystych wiśni jak co roku kilka słoiczków z amaretto: dżem z pektyną bo uwielbiamy galaretkowatą konsystencje, konfitura smażona tradycyjnie, sok z wiśni i wiśnie w syropie do tego wiśnie kandyzowane, sok wiśniowy z miętą z sokownika, czekowiśnia, wiśnie z rumem, wiśniowy dżem z przyprawą korzenną i skórką kandyzowaną z pomarańczą, wiśnie z rumem i kardamonem, wiśnie z wanilią. To są takie limited edition, każdego rodzaju po kilka słoiczków Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 (edytowane) piekne ! jestem w trakcie robienia wisni w occie wedlg przepisu z 1911 r Jak robisz sok z wisni ? w sokowniku? ja zrobilam troche kompotu , u nas za duzo dzemu nie idzie bo jemy tylko z nalesnikami a mam jeszcze z lat wczesniejszych. Edytowane 2 Sierpnia 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 piekne ! jestem w trakcie robienia wisni w occie wedlg przepisu z 1911 r Jak robisz sok z wisni ? w sokowniku? ja zrobilam troche kompotu , u nas za duzo dzemu nie idzie bo jemy tylko z nalesnikami a mam jeszcze z lat wczesniejszych.Tak, zawsze w sokowniku. Późnej z cukrem zagotowuję. Soki robię na ostatku sił, jak już mi się nie chce drylować. Wiśnie z octem brzmią ciekawie kiedyś robiłam ale mało amatorów u nas jest na to. Gruszki z octem w tamtym roku robiłam do sałatek Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Sierpnia 2019 U nas gruszki ida w mig ..ale kupujemy juz w syrobie i tylko na pare dni do octu ,bo odpowiednich gruszek tu nie ma , moja mama zawsze robila sliwki w occie .mnie si ewisni nie chcialo drylowac dlatego wyladowaly w kompocie ..ale wisnie jeszcze sa wiec pewnie cos jeszcze bedzie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 wiśnie z rumem i kardamonem, Jak robilas? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Jak robilas? na 1 kg wiśni daję miarkę kuchenną 2,5 ml kardamonu, do wiśni z rumem daję 60 ml na 1 kg owoców. W zależności czy chce dżem czy wiśnie w syropie, czy konfiturę ale ogólnie dodaję w ostatniej fazie przed napełnieniem w słoiczki, tak aby tylko się razem zagotowało a alkohol odparował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 dziekuje ,a rum to jakis konkretny bo mam rozne Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 dziekuje ,a rum to jakis konkretny bo mam rozneO matko, ale mi dałaś zadanie. Nie dość, że nie znoszę alkoholu (po odparowaniu % w kulinariach jeszcze zjem) to jeszcze się nie znam. Daj swój ulubiony ja tam miałam zwykły rum, nawet nie wiem jaki. Otworzyłaś mi oczy i chętnie bym zobaczyła Twoją kolekcje i te rodzaje Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Kolekcji to ja nie mam ,bo ja ogolnie to nie trunkowa jestem , raczej bardziej mam dla gosci Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 bardziej mam dla gosci Ale pieskowi smakuje, aż merda ogonem z zadowolenia Również nie przepadam za rumem, niemniej z tłustym mlekiem i lodem to jest miodzio A w zasadzie jest to coctail Krystyny Jandy. Czasami ktoś mnie obdaruje rumem i dość szybko znika w powyższej formie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Kolekcji to ja nie mam ,bo ja ogolnie to nie trunkowa jestem , raczej bardziej mam dla gosci 20190805_190707.jpgNo widzicie, ja nawet nie wiedziałam, że rumu to są różne rodzaje. Taki laik ze mnie Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 (edytowane) dziekuje ,a rum to jakis konkretny bo mam rozneElectra .. robię nalewkę z wiśni z rumem i dżem wiśniowy tak jak Effa z kardamonem i minimalną ilością rumu. Dla mnie najlepszy jest biały rum Capitan Morgan . mogę pokazać butelkę, jeszcze trochę w niej zawartości jest Edytowane 5 Sierpnia 2019 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 dziekuje ,a rum to jakis konkretny bo mam rozneElectra .. robię nalewkę z wiśni z rumem i dżem wiśniowy tak jak Effa z kardamonem i minimalną ilością rumu. Dla mnie najlepszy jest biały rum Capitan Morgan . mogę pokazać butelkę, jeszcze trochę w niej zawartości jest P1060140.JPGZapamiętam i też się w taki zaopatrze na kolejny rok spróbuj wiśnie z amaretto, bomba Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 5 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Sierpnia 2019 spróbuj wiśnie z amaretto, bomba Hmmm .. mam pestkówkę z pestek pigwy z 2016 r. Stoi sobie spokojnie w piwniczce. Ma posmak właśnie bardzo migdałowy. Może się skuszę i coś pokombinuje. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 NIewiele tego trunku ma isc to mowiac szczerze szkoda mi rumu otwierac wiec zrobie z amaretto .Morgan ..byl w domu ale nie bialy ..i ktos juz wykonczyl..".nie patrzec na mnie ..bo nie ja "..pewnie TZ stwierdzil ze cola byla za slodka i rozcienczyl .Eanno z mlekiem jakos do mnie nie przemawia ..zadnych likierow na"bialo" typ nie lubie .MOj Tz zawsze narzeka ze szkoda ze nie mam prawa jazdy bo bym byla idealnym kierowca ( przewoznikiem imprezowym znaczy) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 z mlekiem jakos do mnie nie przemawia Możesz oprószyć gałką, solą i odrobiną chilli.To jest naprawdę pyszne. Musi być sporo lodu i tłuste, słodkie mleko. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 u nas dostepne tylko max 4.5% tluszczu, jak otworze rum to sprobuje z chili ..a jak by dac slodka smietane? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Możesz oprószyć gałką, solą i odrobiną chilli. To jest naprawdę pyszne. Musi być sporo lodu i tłuste, słodkie mleko. Aniu a ty nie chcesz jej zaproponowac Kahlua? To w koncu rum, kawa vanila i cukier. Oczywiscie na kostkach lodu z mlekiem. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Kahlua być dobra. JaGra lubieć taki trunek. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Sierpnia 2019 a ty nie chcesz jej zaproponowac Kahlua? To w koncu rum, kawa vanila i cukier. Oczywiscie na kostkach lodu z mlekiem. Koktail (przepis podany przez Krystynę Jandę jako jej ulubiony) nie zawiera cukru ani kawy.Mleko można zastąpić śmietanką. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.