Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Przetwory

Dżem

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
49 odpowiedzi w tym temacie

#21 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9563 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 sie 2019 - 10:20

z mlekiem jakos do mnie nie przemawia

Możesz oprószyć  gałką, solą  i odrobiną chilli.

To jest naprawdę pyszne. Musi być sporo lodu i tłuste, słodkie mleko.



#22 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5596 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 sie 2019 - 10:37

u nas dostepne tylko max 4.5% tluszczu, jak otworze rum to sprobuje z chili ..a jak by dac slodka smietane?



#23 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5034 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 sie 2019 - 10:53

Możesz oprószyć  gałką, solą  i odrobiną chilli. To jest naprawdę pyszne. Musi być sporo lodu i tłuste, słodkie mleko.

 

 Aniu a ty nie chcesz jej zaproponowac Kahlua? To w koncu rum, kawa vanila i cukier. Oczywiscie na kostkach lodu z mlekiem. ;)  



#24 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3247 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 06 sie 2019 - 11:50

Kahlua być dobra. JaGra lubieć taki trunek. :D



#25 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9563 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 sie 2019 - 17:53

a ty nie chcesz jej zaproponowac Kahlua? To w koncu rum, kawa vanila i cukier. Oczywiscie na kostkach lodu z mlekiem.   

Koktail (przepis podany przez Krystynę Jandę jako jej ulubiony) nie zawiera cukru ani kawy.

Mleko można zastąpić śmietanką. 



#26 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5596 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 sie 2019 - 18:20

Kahlua być dobra. JaGra lubieć taki trunek.
electra lubiec tez  :D z duza iloscia lodu :)  

#27 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 19 sie 2019 - 21:48

Mięta na tapecie: cukier miętowy, syrop miętowy i dżem miętowy :D A likier się jeszcze robi

Załączone pliki



#28 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 22 sie 2019 - 19:59

cukier miętowy, syrop miętowy i dżem miętowy

W jaki sposób uzyskujesz taki kolor tych specjałów ?



#29 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 22 sie 2019 - 20:04

cukier miętowy, syrop miętowy i dżem miętowy

W jaki sposób uzyskujesz taki kolor tych specjałów ?
Syrop i cukier to kolor naturalny. W syropie tak wygląda wygotowana mięta z cytryną. W cukrze jest natomiast świeża mięta. W galaretce jest barwnik spożywczy bo na takim kolorze mi zależało do dalszego jego wykorzystania.

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#30 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 22 sie 2019 - 20:11

Syrop i cukier to kolor naturalny. W syropie tak wygląda wygotowana mięta z cytryną. W cukrze jest natomiast świeża mięta. W galaretce jest barwnik spożywczy bo na takim kolorze mi zależało do dalszego jego wykorzystania.

Pytałam, ponieważ nigdy takie koloru nie uzyskałam. Syrop robię w podobny sposób. :) Piękne fotki  :clap: 



#31 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 22 sie 2019 - 20:12

Syrop i cukier to kolor naturalny. W syropie tak wygląda wygotowana mięta z cytryną. W cukrze jest natomiast świeża mięta. W galaretce jest barwnik spożywczy bo na takim kolorze mi zależało do dalszego jego wykorzystania.

Pytałam, ponieważ nigdy takie koloru nie uzyskałam. Syrop robię w podobny sposób. :) Piękne fotki :clap:
Dziękuję :) a jaki masz kolor syropu?

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#32 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 22 sie 2019 - 20:17

a jaki masz kolor syropu?

Kolor bardziej miodowy. Na nalewkę miętową się ''nie rzucam'', bo zrobiłam ją raz i chyba więcej nie zrobię. :D wyszła mi zielono- brunatna. Przez pierwsze kilka dni stojąc w ciemnym miejscu miała piękny zielony kolor. Zalewałam 70%. Później kolor był okropny. :facepalm:  



#33 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 22 sie 2019 - 20:23

a jaki masz kolor syropu?

Kolor bardziej miodowy. Na nalewkę miętową się ''nie rzucam'', bo zrobiłam ją raz i chyba więcej nie zrobię. :D wyszła mi zielono- brunatna. Przez pierwsze kilka dni stojąc w ciemnym miejscu miała piękny zielony kolor. Zalewałam 70%. Później kolor był okropny. :facepalm:
Nie strasz mnie bo w ciemnej szafie stoi likier do celów kulinarnych, najpierw w spirycie było. Wczoraj mieszałam z syropem cukrowym. I właśnie ma piękny kolor.. Na razie..

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#34 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5596 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 sie 2019 - 10:22

Z tym kolorem to kiepsko bo ja tez mialam zielony a pozniej przypominal "gnojowke " :facepalm: -moze wlej w ciemna butelke ...albo zielona  :laugh: to z wierzchu nie straci na kolorze  :tongue:



#35 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 23 sie 2019 - 10:55

Z tym kolorem to kiepsko bo ja tez mialam zielony a pozniej przypominal "gnojowke " :facepalm: -moze wlej w ciemna butelke ...albo zielona to z wierzchu nie straci na kolorze :tongue:

Hehe zostawię w takiej, u mnie ogólnie brak butelek, nie pijamy to nie mamy :D przynajmniej będę obserwować czy kolor się zmienia jeszcze nie jest klarowny bo dopiero zrobiony ale zrobiłam zdj żeby później porównać :D 72822aad472bf18bcda023eafbdd53d7.jpgb0e1f11dca93aeadfc15790d0633e96b.jpga6a7cd301cd13e1cbf5a260cd7ce4643.jpg90cc276826d49bb694cbb5020a3d6592.jpg9772d8912d5fd50096c482981ca8e2b2.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#36 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5596 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 sie 2019 - 17:20

piekny kolor ! i znow jestem pod wrazeniem Twoich fotek  :thumbsup: ..ja jakos stracilam cierpliwosc do focenia ...kiedy pamietam potrafilam zrobic po 300 kroplom spadajacym z kranu zeby znalesc to najlepsze ujecie  :D



#37 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 23 sie 2019 - 17:32

piekny kolor ! i znow jestem pod wrazeniem Twoich fotek ..ja jakos stracilam cierpliwosc do focenia ...kiedy pamietam potrafilam zrobic po 300 kroplom spadajacym z kranu zeby znalesc to najlepsze ujecie :D

Ciekawe na jak długo taki kolor, bo mnie wystraszyłyście. W przepisie z którego korzystałam nic nie napomknęli o tym, że zmienia. Wręcz było napisane iż z biegiem czasu kolor się wyostrza i likier staje się klarowny.

Co do fotek to dziękuję bardzo :) Akurat mam je na użytek dalszy, więc się staram jak mogę i uczę :) na co dzień tak nie pstrykam

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#38 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 04 paź 2019 - 22:12

Ciągle jeszcze zbieram maliny z krzaczorów :) maliny w najzwyklejszej postaci, zasypane cukrem i pasteryzowane4519343e1870852e191d21afc6945c0e.jpgaaf51c00953052183fb6629a22804348.jpg

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

#39 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9563 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 paź 2019 - 22:15

Urocze te Twoje słoiki @Efffa  :)  :clap:



#40 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 508 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 04 paź 2019 - 22:26

Urocze te Twoje słoiki @Efffa :) :clap:

Aż 4 szt po 200-250 ml :D reszta zjadana na bieżąco

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Dżem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych