Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia Maaro2202 typu kibelek

wedzarnia kibelek maaro maaro2202 wędzarnia kibel wedzarnia kibel palenisko bezposrednie z paleniskiem bezposrednim

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#21 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2863 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 22 gru 2018 - 08:52

Witaj ładna robota.Masz ryby do wędzenia?. Co do zasady powinny być pod wedzonkami z mięsa, kiełbasami, lub ryby nad rybami, aby ewentualnie skapujacy sok nie kapal na mięso. Tak dla przypomnienia.Z zdjęcia nie widzę jak jest u Ciebie

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 22 gru 2018 - 08:58


#22 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1660 postów

Napisano 22 gru 2018 - 10:31

Proszę.
 

Ładne wykonanie, a zarazem ładna wędzarnia. :clap:  Będziesz miał kolego uciechę z wędzenia i smakowite wędzonki. :thumbsup:

Powodzenia oraz świąteczne pozdrowienia



#23 maaro2202

maaro2202

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 31 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 22 gru 2018 - 11:12

Witaj ładna robota.Masz ryby do wędzenia?. Co do zasady powinny być pod wedzonkami z mięsa, kiełbasami, lub ryby nad rybami, aby ewentualnie skapujacy sok nie kapal na mięso. Tak dla przypomnienia.Z zdjęcia nie widzę jak jest u Ciebie

Mam 3 pstrągi, wiszą na dole po prawej, ogony wystaja. Górna kij po prawej to polędwiczki w ziołach.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

#24 maaro2202

maaro2202

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 31 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 22 gru 2018 - 11:51

Człowiek sobie kawę pije na podwórku desz a w wędzarni się wędzi. Temperatury na obu poziomach pod ręką. Polecam urządzono, przydaje się w niepogodę.df1c956e028fe1aabd72ecaa474c6cae.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

#25 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 gru 2018 - 11:55

Człowiek sobie kawę pije

Masz ładne, zadbane pazurki  :frantics:  



#26 maaro2202

maaro2202

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 31 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 22 gru 2018 - 11:56

Człowiek sobie kawę pije

Masz ładne, zadbane pazurki :frantics:
Przekaże żonie

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

#27 maaro2202

maaro2202

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 31 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 23 gru 2018 - 23:56

Wędzonki 10 dni w zalewie w dymie 5,5h w temperaturze 50-60°C, odparzane do 68°C w środku mięsa. W smaku i wyglądzie jak dla mnie rewelacja.
To było moje 2 dymienie a zarazem test dla ryby, kurczaków, sery już były i wpadły do stałej obecności. Za to kurczak pomimo peklowania 24h odparzania w zalewie nie podszedł- raczej już się nie słyszę. Ryby zaś rewelacja.
83ac2f6902415c8cfa08a3fdb3f96fbf.jpgcfb23e883408c6c25f767802b76bbeb6.jpg12d5cf8d8cf2ae21107484e20007226b.jpg

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

#28 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1456 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 24 gru 2018 - 06:29

 

Człowiek sobie kawę pije

Masz ładne, zadbane pazurki  

 

Kobiety  :D  :cry:  :cool:  ...  A czemu człowieka nie pochwalisz ze ładne wędlinki co?  :devil:  :angel:    No nie bo ważniejsze pazurki  :facepalm:    Świat idzie ku zagładzie  :cry:  :D



#29 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9364 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 gru 2018 - 07:40

To było moje 2 dymienie

Drugie dymienie i takie piękne wędzonki ! Można tylko pogratulować  :thumbsup:

Moje pierwsze były w stylu Zbója Madeja  :facepalm: - 13 lat temu  :laugh:

A czemu człowieka nie pochwalisz ze ładne wędlinki co?        No nie bo ważniejsze pazurki      Świat idzie ku zagładzie 

Przyszedł i czas na wędlinki   :D

Na tamtym zdjęciu trzy elementy dopasowane kolorystycznie  (w jednakowym, niebieskim odcieniu, podkręcone pomarańczem) zwróciły moja uwagę:

- filiżanki z kawą

- pazurki

- miernik temperatury

Jak mniemam, wędlinki mają związek z pazurkami; są dla ich zadbanej właścicielki robione  :frantics:



#30 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1456 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 24 gru 2018 - 09:56

 

To było moje 2 dymienie

Drugie dymienie i takie piękne wędzonki ! Można tylko pogratulować  :thumbsup:

Moje pierwsze były w stylu Zbója Madeja  :facepalm: - 13 lat temu  :laugh:

 

 

A czemu człowieka nie pochwalisz ze ładne wędlinki co?        No nie bo ważniejsze pazurki      Świat idzie ku zagładzie 

Przyszedł i czas na wędlinki   :D

Na tamtym zdjęciu trzy elementy dopasowane kolorystycznie  (w jednakowym, niebieskim odcieniu, podkręcone pomarańczem) zwróciły moja uwagę:

- filiżanki z kawą

- pazurki

- miernik temperatury

Jak mniemam, wędlinki mają związek z pazurkami; są dla ich zadbanej właścicielki robione  :frantics:

 

Jak ja Nie cierpię wędlinek !!!  Otwieram "Wędliny domowe"... Co widzę?! Wędliny... Otwieram Facebooka i co widzę?!!  WĘDLINY... Zaglądam do lodówki i co?!!!  Wędliny...  Jadę do rybakówki popatrzeć se na rybki żywe ;)   Dlatego rozumiem Cie ze widzisz filiżanki, paznokcie i kawkę ;) 



#31 Piotr3

Piotr3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćWierzbocice

Napisano 24 gru 2018 - 14:53

Wesołych Świąt. Jaki jest w praktyce zasięg termometru ze zdjęcia?

#32 maaro2202

maaro2202

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 31 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 24 gru 2018 - 14:57

10-15m i 2 ściany nośne daje radę, w otwartym 30-40m też, więcej nie próbowałem.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

#33 _Misiek_

_Misiek_

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 137 postów
  • MiejscowośćPodkarpacie

Napisano 24 gru 2018 - 15:29

Koło 100m powinien wyciągnąć na otwartej przestrzeni,bo mam albo taki sam albo bardzo podobny z tymi samymi że tak powiem trzewiami, zresztą zgodnie z opisem producenta (30ft).

Wędzarnia jak na wystawę, drugie wędzenie i wędzonki jak malowane. Żeby człowiek tak od razu wiedział jak ty żeby najpierw czytać. :D

Użytkownik _Misiek_ edytował ten post 24 gru 2018 - 15:31


#34 Piotr3

Piotr3

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćWierzbocice

Napisano 24 gru 2018 - 15:37

Dzięki za informacje dotyczące termometru. Jeszcze raz radosnych Świąt dla całej "wędzarniczej rodziny"

#35 KrzysiekLublin

KrzysiekLublin

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 11 sty 2019 - 17:24

Witam. 

maaro2202 super wędzarniaa. 

Ja dotychczas wędziłem w beczce. Teraz planuje zrobić coś na wzór Twojej. Mam pytanie... widzę ze Twoja zrobiona jest z drzewa iglastego, z kim nie rozmawiam to każdy mi odradza, że lepiej liściaste bo żywica itp. Powiedz czy gdzies u siebie zauważyłeś jakiś wypływ żywicy pod wpływem temperatury ? 

 



#36 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2313 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 12 sty 2019 - 21:41

:thumbsup: :clap: :clap:



#37 maaro2202

maaro2202

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 31 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 12 sty 2019 - 23:58



Witam. maaro2202 super wędzarniaa.
Powiedz czy gdzies u siebie zauważyłeś jakiś wypływ żywicy pod wpływem temperatury ?

Hej. Deski którymi obita jest cała wędzarnia to sosna i tu nie ma żadnej żywicy. Z tego jestem zadowolony. Za to drzwi mam ze świerku (ładniejszy w słojach dla oka) deski z marketu. Użyłem ich do obicia wewnątrz drzwi, jedna z desek była żywiczna lewa strona drzwi od wewnątrz ma wycieki żywicy.
Jeżeli masz możliwość zrobienia z liściastego to polecam, ja zrobiłem z z tego co mogłem znaleźć taniej.


Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

#38 PłonącyDąb

PłonącyDąb

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 27 mar 2019 - 07:53

Witam nie ukrywam że wzorowałem się na twojej wędzarni ale popełniłem jak sądzę jednak duży błąd. Nie zauważyłem że dach masz podnoszony, ja zrobiłem na stałe czy boczne otwory są nie wystarczające do kontrolowania temperatury ?.

#39 maaro2202

maaro2202

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 31 postów
  • MiejscowośćBiałystok

Napisano 27 mar 2019 - 08:20

Boczne otwory właśnie służą do kontrolowania temperatury i ilości dymu w środku wędzarni i w zupełności wystarczą do tego i się sprawdzają. Unoszony dach natomiast potrzebny jest do szybkiego przepływu ciepłego powietrza i jest to pierwszy etap czyli osuszanie.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

#40 PłonącyDąb

PłonącyDąb

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćNowy Sącz

Napisano 27 mar 2019 - 08:41

Czyli do przeróbki, wielki dzięki





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wedzarnia, kibelek, maaro, maaro2202, wędzarnia, kibel, wedzarnia kibel, palenisko bezposrednie, z paleniskiem bezposrednim

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych