Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słodki poczęstunek od EAnny


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
21 odpowiedzi w tym temacie

#1 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 02 lis 2018 - 21:25

Niezmiernie rzadko piekę, zapowiedziam jednak wirtualny poczęstunek z  rolady orzechowej oraz szarlotki na kruchym spodzie.

Zarówno orzechy jak i jabłka obrodziły w tym roku wyjątkowo, więc w wypiekach znajdują się świeże, sezonowe produkty, wiejskie jajka, surowe masło i nalewka - baldachówka.

 

Szarlotka

Załączony plik  IMG_20181102_122333_16.jpg   147,45 KB   5 Ilość pobrań  

 

Rolada orzechowa:

Załączony plik  IMG_20181102_121227.jpg   215,29 KB   5 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20181102_121311.jpg   106,63 KB   5 Ilość pobrań

 

Kawałek rolady dla przesympatycznego Ligawy - kol. Jacka z Canady:

Drugi kawałek oraz szarlotka dla pewnego szperacza wędlinowego z podziękowaniem za wkład dla Forum:

 

Załączony plik  IMG_20181102_121630.jpg   102,28 KB   4 Ilość pobrań  Załączony plik  IMG_20181102_122554.jpg   83,49 KB   3 Ilość pobrań


Użytkownik EAnna edytował ten post 04 lis 2018 - 16:53


#2 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1247 postów
  • MiejscowośćOstrzeszow

Napisano 02 lis 2018 - 21:33

Rolada orzechowa:

Szarlotka

Wspaniałości.........a smak? Na pewno taki dobry jak wygląd wypieków  :clap:  :clap:



#3 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4865 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 lis 2018 - 21:44

Aniupieknie sie perzentuje. :thumbsup:  :clap:  :clap:  Rozumiem ,ze w roladzie ciasto zamiast maki ma mielone orzechy i w masie rowniez one sa.



#4 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3153 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 02 lis 2018 - 22:01

Ta roladka mnie się  podoba - a jak ślicznie podana :clap:



#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 03 lis 2018 - 10:50

Rozumiem ,ze w roladzie ciasto zamiast maki ma mielone orzechy i w masie rownież one są.

 Aniu, ciasto jest na jajkach i orzechach, natomiast masa jest z bitej śmietany stabilizowanej z dodatkiem alkoholu, z kawałkami gorzkiej czekolady. Dodatkowo pod masą jest rozsmarowany domowy dżem morelowy z kawałkami moreli, co widać na przekroju. Ciasto obficie nasączone nalewką aromatyczną  :D Orzechy w dekoracji wzmacniają "organoleptycznie" wiodący smak.

 

Do kol. Ligawy

Jacku, zrobiłam ten wirtualny poczęstunek, aby Ciebie i Wandzię zachęcić oraz zmobilizować do przyjazdu do Polski w przyszłym roku.


Użytkownik EAnna edytował ten post 03 lis 2018 - 19:09


#6 Woytas

Woytas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 589 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 03 lis 2018 - 18:41

Szarlotka na kruchym moje ulubione ciasto  :)  Piękne 



#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5518 postów

Napisano 04 lis 2018 - 14:31

Niezmiernie rzadko piekę
a wygląda jak profeska  :thumbsup: 

#8 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6260 postów

Napisano 04 lis 2018 - 15:44

Aniu roladka bajka!

#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4914 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 04 lis 2018 - 16:00

Rolade taka na bazie orzechow i bezy  w srodku smietana z mandarynkami nazywa sie  u nas budapeszt  i jest bardzo popularna

Twoje wykonanie wyglada pieknie  :thumbsup:



#10 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2155 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 04 lis 2018 - 16:27

Ania ale wspaniale wypieki :clap:  :clap:  , ale smaka mi narobilas :tongue: :D



#11 StefanS

StefanS

    Pasjonat

  • **VIP**
  • 604 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 04 lis 2018 - 18:47

I teraz narobilas mi EAnna problem - bo nie wiem czy mam sie radowac/cieszyc czy plakac.? 

Cieszyc/radowac sie dlatego ze widze takie wspanialosci, a plakac dlatego ze nie moge sprobowac!!!!!!  :yes:  :flowers: Uwielbiam orzechy wloskie (nawet kielbase z nimi zrobilem - smaczna), ale ta szarlotka ze zdjecia to wyglada na identyczna jaka robila moja sp. Mama. Idealna poprostu kopia. Az wyobrazilem sobie jak to bylo gdy wieczorkiem po wykopkach/wywozce burakow cukrowych - kawalek takiej szarlotki (jeszcze cieplej) i do tego szklanka zimnego mleka (ze studni ). 

Tylko kto to jest ten "szperacz wedlinowy"? :angel:  :thumbsup:



#12 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 lis 2018 - 19:00

kawalek takiej szarlotki (jeszcze cieplej) i do tego szklanka zimnego mleka (ze studni ). 

Cieszę się, że szarlotka wywołała u Ciebie takie wspaniałe wspomnienia  :thumbsup:  :)

Podaję ją na ciepło z gałką bitej śmietanki.

Najwspanialsze jabłka (tak uważam) - szare renety dość grubo plasterkowane, doprawiłam miodem, cynamonem, kardamonem i mieszanką pieprzów egzotycznych.

Podgrzane i skontrastowane z łagodnością śmietanki stanowią niezłą kompozycję.



#13 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4865 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 lis 2018 - 20:19

masa jest z bitej śmietany stabilizowanej
 

 

To znaczy co dodalas?



#14 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1866 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 04 lis 2018 - 20:21

Moja córa szarlotkę jeszcze ciepłą podaje z lodami. Bardzo smaczne



#15 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4865 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 lis 2018 - 20:23

PApcio, typowa polska szarlotke czy pie? Bo to roznica. Polskiej szarlotki nic nie zabije :D



#16 Papcio

Papcio

    Weteran

  • **VIP Junior**
  • 1866 postów
  • MiejscowośćRudnik sl

Napisano 04 lis 2018 - 20:38

Nie wiem, nie piekę a córka często. Jak mówi, że to szarlotka - czyli ciasto z jabłkami  to nie mam powodu by jej nie wierzyć. W sklepie sprzedają podobne. Lody waniliowe i wszyscy wcinają jak małpa kit. Dziś byłem u syna i synowa podała mi moją ulubioną kawę mrożoną z lodami i ubitą śmietaną.



#17 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 04 lis 2018 - 21:34

 

masa jest z bitej śmietany stabilizowanej
 

 

To znaczy co dodalas?

 

Kiedyś poszukiwałam technologii stabilizacji bitej śmietany ale bez użycia "śnieżkowych" wynalazków.

Trafiłam na wpis osoby, która podała technologię cukierników, stosowaną do tortów śmietanowych, z użyciem żelatyny.

Może się wydawać nieco kłopotliwa ale proszę mi wierzyć, jest warta zachodu.

Tak w skrócie; w gorącej śmietance rozpuszcza się napęczniałą w wodzie żelatynę i cukier. Po wystudzeniu dojrzewa 12h w lodówce.

Tę galaretkę ubija się do konsystencji bitej śmietany. Nie można tego przebić ani zwarzyć. Można dodawać alkohol. Masa jest trwała, nie podejdzie serwatką.

To jest cudowny przepis.



#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4914 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 lis 2018 - 09:57

Nie wiem jaka wy macie smietane w PL  u nas torty na smietanie sa chyba najbardziej popularne  smietane ubijam nie za sztywno gdyz po  szprycowaniu bedzie  idealna , nawet przykryta spara warstwa marcepanowej masy , nic nie siada .

Eanny sposob z zelatyna zdaje egzamin , ja robie inaczej rozpuszczam zelatyne w niewielkiej ilosci smietany podgrzanej i dodaje w trakcie ubijania.



#19 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7845 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 lis 2018 - 10:27

Nie wiem jaka wy macie smietane w PL 

 

Jeżeli  w śmietance jest dodany stabilizator (np karagen) to serwatka nie podejdzie.

Każda śmietanka, nawet 42 % bez dodatków, podejdzie z czasem serwatką.

Poza tym taką śmietankę można łatwo przebić, czyli zrobić z niej masło zaś dodawanie alkoholu jest bardzo ryzykowne, ponieważ również powoduje zwarzenie śmietanki.

Wspomniana przeze mnie metoda jest technologią profesjonalną, dającą wielodniową trwałość ubitej śmietance w wyrobach cukierniczych poza tym odporność na przebicie, na dodatek alkoholu oraz możliwość rozrzedzania kremu wg potrzeb.

Specjalistką od wyrobów cukierniczych na naszym forum jest ANNAM.

Może wypowie się na ten temat - oczywiście dla zainteresowanych.

 

 

ja robie inaczej rozpuszczam zelatyne w niewielkiej ilosci smietany podgrzanej i dodaje w trakcie ubijania.

 

Też tak kiedyś robiłam ale wlewanie nawet gorącej żelatyny do bardzo zimnej śmietanki powoduje jej nierównomierne tężenie i wyczuwalne grudki.

Przynajmniej u mnie tak było i to właśnie skłoniło mnie do poszukiwań lepszej metody  :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4914 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 lis 2018 - 10:43

Mowiac szczeze to jeszcze nigdy nie przebilam smietany ...a tortow w swoim zyciu mam juz troche na koncie , nie jestem cukiernikiem , jedynie praktykiem z treningiem we wlasnej cukierni, pamietam pod koniec lat 90 sprowadzalismy z Australii specjalny stabilizator do smietany , ktory byl 2 razy drozszy . jak przestali produkowac to zaczelismy uzywac samej smietany i nigdy nie bylo zadnych problemow szczegolnie wlasnie gdy sa to torty przykrywane marcepanem .

"smietane " mozna zrobic z wody i margaryny jak sie ma odpowiednia maszyne...i smakuje jak smietana zadko kto potrafi odroznic :)

ja rozpuszczalam zelatyne w cieplej smietanie a dopiero po lekkim schlodzeniu dodawalam do smietany podczas ubijania.


Użytkownik electra edytował ten post 05 lis 2018 - 10:45





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych