Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowarka odkurzona


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 mucho

mucho

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 189 postów
  • Miejscowośćkanada

Napisano 05 lis 2018 - 14:29

Moje takie cos z kurzych nozek.
Smakuje super ale z pokrojeniem troche
Załączony plik  20181104_185946.jpg   39,01 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  20181105_075200.jpg   34,31 KB   7 Ilość pobrań

#2 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1258 postów
  • MiejscowośćOstrzeszow

Napisano 05 lis 2018 - 15:06

Moje takie cos z kurzych nozek.

Witam, ładne to coś z tych kurzych nóżek  :thumbsup:

A może przepis ? :)  


Użytkownik witt edytował ten post 05 lis 2018 - 15:09


#3 mucho

mucho

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 189 postów
  • Miejscowośćkanada

Napisano 07 lis 2018 - 14:53

Przepis prosty znaleziony na Internecie
3000g mięsa z nóżek kurzych bez skóry
36g soli
3g nitrat nie mam peklosoli
40g żelatyny
12 ząbków
2 łyżeczki
3 łyżeczki przyprawy do herosa(nie miałam)
6 łyżeczek majeranku
mięso pokroić w kostkę zasilić i do lodówki na 24godz (ja tylko na noc)
Po tym czasie dodać resztę przypraw i wyrobić dokładnie.
Zapakować do szykowaru i 24godz do lodowki(ja tylko 8godz)
Szynkowar do piekarnika 80st.C u mnie zajęło 3 godz
I to wszystko.
Pozdrawiam

#4 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1258 postów
  • MiejscowośćOstrzeszow

Napisano 07 lis 2018 - 14:59

Przepis prosty

Dzięki, Maya ......wypróbuje.

Pozdrowienia


[Dodano: 07 lis 2018 - 14:59]

 

 

2 łyżeczki

 

Mayu, a co jest pod tą pozycją... chyba pieprz naturalny?


Użytkownik witt edytował ten post 07 lis 2018 - 15:00


#5 mucho

mucho

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 189 postów
  • Miejscowośćkanada

Napisano 07 lis 2018 - 15:43

No i cała ja już w pierwszym poście wyszło szydło z worka brak precyzji
Tak tak pieprz przepraszam

#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 7872 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 lis 2018 - 16:08

cała ja już w pierwszym poście wyszło szydło z worka brak precyzji

A te 3g "nitrat" to co ma być?

Przeczytaj proszę jeszcze raz ten przepis i podaj, co poprawić i co uzupełnić.

Może być na PW. 



#7 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1258 postów
  • MiejscowośćOstrzeszow

Napisano 07 lis 2018 - 16:19

Przepis znaleziony na Internecie

Może Mayu podałabyś linka do strony internetowej do tego przepisu? 



#8 mucho

mucho

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 189 postów
  • Miejscowośćkanada

Napisano 07 lis 2018 - 18:17

https://youtu.be/8vx3HGZTgaI
Proszę bardzo adresik nie wiedziałam wcześniej że moge

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1290 postów

Napisano 07 lis 2018 - 21:03

 

Przepis na delikatną i super smaczną wędlinę z udek kurczaka. Składniki:

- ok. 900 g oczyszczonego mięsa z udek kurczaka

- 6 g soli kuchennej

- 6 g soli peklowej

- 2 łyżeczki żelatyny

- 4 małe ząbki czosnku

- 1/2 łyżeczki pieprzu

- 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa

- 2 łyżeczki majeranku

Przygotowanie:

• mięso myję i osuszam, usuwam kości i skórę

• mięso kroję na grubą kostkę ok. 5 x 5 cm

• do mięsa wsypuję sól, mieszam

• mięso wstawiam do lodówki na ok. 24 godziny

• po tym czasie do mięsa dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i żelatynę dokładnie wyrabiam

• mięso wkładam do woreczka

• woreczek zawijam i zamykam szynkowar

• szynkowar wstawiam do lodówki na ok. kolejne 24 godziny

• po tym czasie w garnku zagotowuję wodę

• wkładam szynkowar, woda musi być wyżej niż poziom mięsa w szynkowarze

• parzę w wodzie o temp. 82 - 83 st.C przez ok. 1 - 1,5 godz.

• gdy temperatura mięsa osiągnie ok. 70 st.C wyłączam grzanie i zostawiam szynkowar w wodzie do wystygnięcia

• po ostygnięciu wyjmuję szynkowar i wylewam z niego wodę

• szynkowar wstawiam do lodówki na kilka godzin najlepiej na noc

• po tym czasie „wędlina” jest gotowa, wyjmuję z szynkowara i kroję Gorąco polecam i życzę smacznego !!!

A ja myślałem, że to jest z nóżek czyli łapek kurczaka.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych