Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie - pytania i porady

nastrzykiwanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1581 odpowiedzi w tym temacie

#21 Relana

Relana

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 18 gru 2008 - 18:49

Dziękuję, jutro wychodzę na łowy do sklepów po peklosól. :lol:

#22 Gość_Anonymous_*

Gość_Anonymous_*
  • Goście

Napisano 18 gru 2008 - 19:01

Zawsze można zamówić u Miro!
http://www.wyrobydom...talog/index.php
Pozdrawiam!!

#23 jacunio

jacunio

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 18 gru 2008 - 19:22

Witam Wszystkich Zadymiaczy!
Mam pytanie. 13.12 ( sobota ) zalałem 20 kg szynek, żeberek i boczku zalewą z gotowej mieszanki "soli do peklowania" i przypraw. Zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Codziennie przekładałem mięsko. Wszystko było ok do dzisiaj kiedy odkryłem, że zalewa zrobiła się mętna i osadził się na brzegach biały "szlam".
Czy to naturalne? Czy coś zawaliłem? Czy mięso jest do uratowania, a jeśli tak to to w jaki sposób?
Proszę o pomoc.

Pozdrawiam
jacunio

#24 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4093 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 18 gru 2008 - 19:39

Szkoda, że nie napisałaś jakie było stężenie roztworu "gotowej mieszanki".
Jeśli solanka nie jest śmierdząca, lepka, śluzowata, to znaczy, że wszystko jest w porządku. Przeczytaj http://www.wedlinydo...les.php?id=1587
Biały szlam jest zjawiskiem naturalnym i są to, drobiny tłuszczu pływające na powierzchni solanki.

#25 jacunio

jacunio

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 18 gru 2008 - 19:47

Stężenie było: 60g pektosoli na litr wody. Chyba za mało, co? Obawiam się o kości, które są w żeberkach, ale nie śmierdzą. Pojutrze wędzenie, więc może rzeczywiście będzie do uratowania. Mięso też nie śmierdzi.
Czy przygotować nową zalewę, a pozbyć się tej ze "szlamem"?

Dzięki Bagno!
jacunio

#26 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4093 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 18 gru 2008 - 19:51

Wg mnie za mało. O tej porze roku, możesz sobie pozwolić na takie stężenie ale w lato miałbyś już problem z mięsem.
Skoro pojutrze wędzenie to, powinno wytrzymać.

#27 jacunio

jacunio

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 18 gru 2008 - 19:56

Też mam taką nadzieję.
Następnym razem zwiększę stężenie. Człowiek uczy się całe życie:)
Piękne dzięki za radę.

Pozdrawiam!

#28 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 18 gru 2008 - 20:01

85g peklosoli na litr wody i mięsko spokojnie powinno wytrzymać w takiej zalewie 2-3 tygodnie w temp. 4-6st.C.

#29 jacunio

jacunio

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 18 gru 2008 - 20:12

Właśnie, miałem wątpliwości z dobraniem mieszanki na taką ilość mięsa.
Czy 2-3 tyg. peklowania
to nie za długo?

#30 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4093 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 18 gru 2008 - 20:13

Czy 2-3 tyg. peklowania
to nie za długo?

Niektórzy, w ten sposób peklują np.Wnuczek.

#31 jacunio

jacunio

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 18 gru 2008 - 20:21

Do tej pory peklowałem przez tydzień ( proporcja 60g na litr ) i wędziłem mięsko w ilości
5 kg i obyło się bez strachu i problemów.
Ale 20kg, to dla mnie wyzwanie :)

#32 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4093 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 18 gru 2008 - 20:22

Ale 20kg, to dla mnie wyzwanie

Czterokrotnie większe. :grin:

#33 jacunio

jacunio

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biała

Napisano 18 gru 2008 - 20:25

Dokładnie :grin:
A w ogóle fajnie, że jest taka fantastyczna strona!

#34 Gość_pedro_*

Gość_pedro_*
  • Goście

Napisano 18 gru 2008 - 21:46

Kupujesz peklosól w torebkach, a sklep "U Mira" masz o rzut kamieniem (na Katowickiej).

#35 dariuszb1

dariuszb1

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 16 kwi 2009 - 13:51

Kilka uwag do produkcji wędzonek w warunkach domowych


Witam
, ponieważ jestem początkującym, chciałbym otrzymać informację, czy możliwe jest peklowanie na mokro tylko z dodatkiem samej soli no i oczywiście przypraw. Proszę o jakiś przepis z proporcjami- pozdrawiam i z góry dziękuję Darek

#36 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 648 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 16 kwi 2009 - 14:06

czy możliwe jest peklowanie na mokro tylko z dodatkiem samej soli

Temat wraca jak zły szeląg :grin:
Dariuszb1 niedawno był podobny temat :
https://wedlinydomow...opic.php?t=3414

A tak w ogóle to Tobie także proponuję użyć opcji "szukaj" :wink:

Witaj w gronie zadymiaczy :grin:
Pozdrawiam

#37 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 16 kwi 2009 - 16:30

jacunio,jeżeli masz odpowiedni pojemnik do peklowania i chłodne miejsce to nie ma różnicy czy to jest 5 kg czy 20 kg

#38 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5861 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 16 kwi 2009 - 16:39

czy możliwe jest peklowanie na mokro tylko z dodatkiem samej soli

Przykro mi ale nie uczyli mnie takiej metody, dlatego nie umiem odpowiedzieć. Wnioskuję że chodzi Tobie o solenie mięsa metodą mokrą. Metodę tą stosują niektóre zakłady przy produkcji, pieczenia niektórych elementów. Natomiast wędzonki są peklowane mieszanką peklującą . Pozdrawiam

#39 pontifexmaximus

pontifexmaximus

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 89 postów
  • MiejscowośćWARSZAWA - Włochy

Napisano 08 cze 2009 - 23:07

zacząłem w styczniu
robiłem już kilka fajnych wędlinek, i od stycznia nie kupiłem grama wędliny w sklepie
OGROMNE DZIĘKI I WIELKI SZACUNEK :smile:

#40 Henrykos62

Henrykos62

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 218 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 10 lis 2010 - 07:48

Mam pytanie dotyczące peklowania.Ze względu na wolne kilka dni rodzinka zmusiła mnie dziś do uboju .Dziś po południu rozbiór i do rana mięsko do wychłodzenia.Jutro chciałbym mięso na wędzonki zapeklować a w sobotę wędzić bardzo krótki czas.Do tej pory stosowałem zawszę zalewę 0.85kg peklo na 10litów wody z tego brałem 2l i nastrzyk. Tu jest mój dylemat czy to nie będzię za słaba solanka i czy zdąży się upeklować. do tej pory stosowałem 5-7 dni peklowanie
pozdrawiam Henryk





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: nastrzykiwanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych