Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie - pytania i porady

nastrzykiwanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1581 odpowiedzi w tym temacie

#41 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 498 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 lis 2010 - 08:06

http://wedlinydomowe...les.php?id=1327
Max do 11-13 dni i 25 kg mięsa.

#42 Henrykos62

Henrykos62

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 218 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 10 lis 2010 - 08:10

Akurat to przeczytałem i znam tabelę Dziaka ale prawie 2kg peklo na 10l mnie przeraża
pozdrawiam Henryk

#43 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 10 lis 2010 - 08:40

Stężenie solanki zależy od czasu peklowania.Ja dla siebie robię solankę o 2 stopnie niżej niż podaje tabelka.

#44 alehar

alehar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 498 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 10 lis 2010 - 15:06

Akurat to przeczytałem i znam tabelę Dziaka ale prawie 2kg peklo na 10l mnie przeraża
pozdrawiam Henryk


To jest tekst Dziadka z naszej strony, nie moge go teraz znaleźć, ale wklejam to co sobie zapisałem, jak ktoś znajdzie link to można to usunąć.
Stosuje się do tych zapisów i jest absolutnie OK :D
Cytat:
Peklowanie Dziadka z 2008 r. na 1 litr wody
"Podsyłam nowe dane do przyśpieszonego peklowania Mam nadzieję że nie wywoła to nowej burzy na naszym forum .Co do mieszanki peklującej robię dla siebie 40-45% sól + 55-60% peklosól jak również jak się zapomnę to samą peklosól -----------------

Po wielu próbach trochę zmodyfikowałem tą tabelę. Moje próby prowadzone były by obniżyć ilość soli,. ze względu na niektóre sugestie że wyroby dla nich są za słone .Zaprezentowane dawki gwarantują przepeklowanie i słoność wędzonek do przyjęcia i dla tych co lubią wyrób mniej słony .pod warunkiem przestrzegania określonych zasad peklowania Nastrzyk określony bardziej przystępnie na strzykawki Elementy na wędzonki o wadze 0,8- 1,2 kg Ilość solanki 0,40 L na 1kg mięsa., Czas ociekania w przypadku tylko bardzo krótkiego płukania możemy doliczyć do czasu peklowania. Stężenia solanki oparte na tabeli
http://www.wedlinydo...sze/tabela2.htm . ..Nastrzyku solanką proszę nie wiązać z wydajnością ,chodzi oto by w wszystkie miejsca w środku mięśnia dostała się solanka , która jest solanką czystą bez żadnych dodatków wiążących w związku z tym mięso przyjmie tyle solanki ile potrzeba reszta i tak wypłynie.

Czas peklowania 1 dzień – 24 godz.
Stężenie solanki ok 16 % według wskazań solomierza tj. ok. 180 - 190 g peklosoli na 1 L wody.
- nastrzyk 4 – 5 strzykawek o poj. 60ml. tj. ok.. 30 –35%
dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu.
Peklowanie 2 dni
Stężenie solanki ok. 15% wg. wskazań solomierza. tj. ok.170 – 180 g peklosoli na 1 L wody
Nastrzyk 4 strzykawki o poj. 60 ml. tj. ok. . 24 –30%
dodatkowo rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu
Peklowanie 3 dni
Stężenie solanki ok.14% wg .wskazań solomierza tj.ok.150-160 g peklosoli na 1 L wody
Nastrzyk 2- 3 strzykawki o poj . 60 ml tj .ok. 15 -20 %
dodatkowo można rękoma przemasować elementy po nastrzyknięciu
Peklowanie 4 dni
Stężenie solanki ok. 12.50 % wg. wskazań solomierza tj. ok.125 - 130 g peklosoli na 1 L wody
Nastrzyk około 1,5 - 2 strzykawki o poj. 60 ml tj. ok. 11 -15% do wagi mięsa
Peklowanie 5 dni
Stężenie solanki ok.11,50% według wskazań solomierza tj.ok.115- 120 g peklosoli na 1 L wody,
Nastrzyk 1 – 1,5 strzykawki o poj. 60ml tj. ok. 7 - 11% do wagi mięsa

Peklowanie 6 dni
Stężenie solanki ok.11 – %według wskazań solomierza tj ok.110- 115 g peklosoli na 1L wody
Nastrzyk 1 – 1,4 strzykawki 60 ml. tj. ok. 7 - 10% do wagi mięsa
Peklowanie 7 dni
Stężenie solanki 10,00 - % według wskazań solomierz tj. 100 – 105 g peklosoli na 1 L wody
Nastrzyk 1 - 1,3 strzykawki 60ml. tj. 7 - 8% do wagi mięsa
Peklowanie 8 - 10 dni
Stężenie solanki 9,00 %- według wskazań solomierza tj. ok. 90 – 95 g peklosoli na 1 L
Nastrzyk 1-1,2 strzykawki 60 ml. tj. ok. 6- 7 % do wagi mięsa
Peklowanie 11 - 14 dni
Stężenie solanki 8,00 %- według wskazań solomierza tj .ok. 80 – 85 g peklosoli na 1 L wody
Nastrzyk 1 strzykawka 60ml. tj. około 6-7% do wagi mięsa
Temperatura peklowania 4 – 8 st
Przed ociekaniem sprawdzić na słoność w razie potrzeby moczyć w zimnej wodzie od 10 min do 30 min
Czas ociekania od 12 do 24 godz
Dawki mieszanki do peklowania jak i czasy to propozycja dalej do testowania
PRZY PEKLOWANIU w wyższych temperaturach tj. 9 - 11 st C czas peklowania skraca się o 1/3. peklując w podwyższonej temperaturze należy co 1 – 2 dni przekładać warstwy mięsa i sprawdzać wygląd powierzchni mięsa w przypadku ośluzowacenia ,zmiany zapachu i zmętnienia solanki, należy przygotować świeżą solankę obmyć nią powierzchnię mięsa , pozwolić ocieknąć i ponownie zalać świeżą solanką.. Peklowanie można jeszcze bardziej przyśpieszyć bez tych zawiłości i tylko z jednym typem solanki, ale do tego potrzebne są już wspomagacze – a więc chemia a nie każdy na to się godzi.. a było by to też nie zgodne z ideą tej strony. Pozdrawiam"


#45 Marciszka

Marciszka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćOstrowiec Św.

Napisano 29 sty 2011 - 17:01

WItam. Jestem nowa i początkująca.
Mam takie pytanie.Czy do peklowania nadaje się mięso rozmrożone? Z tego co wiem rozmrożone produkty trzeba jak najszybciej spożyć, więc czy mogę tydzień czasu takie mięsko trzymać w zalewie?
Mam mięsko ze swojskiego świniobicia, swieże i dobre, ale w zamrażarce! Czy jak rozmrożę mogę je peklować?

#46 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 29 sty 2011 - 17:10

Czy jak rozmrożę mogę je peklować?


Możesz tylko rozmrażaj w lodówce, potem pekluj i ........

#47 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4106 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 29 sty 2011 - 21:50

Marciszka napisał/a:
Czy jak rozmrożę mogę je peklować?


Możesz tylko rozmrażaj w lodówce, potem pekluj i ........

Albo od razu do solanki. Wówczas należy do czasu peklowania doliczyć dzień lub dwa na rozmrożenie.

#48 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 30 sty 2011 - 00:23

Dobrze jest przemrozić , ale w lecie. Chociaż powiem szczerze , że w sumie lepiej się peklowała i wędziła szynka po przemrożeniu - jakby ''skruszała'''...(nie zamarzła na kość')

#49 Marciszka

Marciszka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćOstrowiec Św.

Napisano 30 sty 2011 - 09:04

Dziękuję za odpowiedź. MIęsko rozrożę w lodówce, a pod koniec wrzucę od razu do solanki, zanim całkiem odmarznie :)

#50 Koszu

Koszu

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 276 postów
  • MiejscowośćRadzionków

Napisano 02 lut 2011 - 21:05

Mam problem.

Jestem w trakcie peklowania ok 40 kg mięska. Znam zasady i temp peklowania z tym że - w piwnicy mam ok 14 stopni :/ w imprezowni (pomieszczeniu wielofunkcyjnym) :) mam 2 stopnie. Wszytskie pojemniki mam w imprezowni i temp solanki przez noc może spaść poniżej 4 stopni. W piwnicy solanka będzie miała powyżej 8 stopni. :(
Co robić????? Ma ktoś jakiś pomysł czy tez sprawdzone rozwiązanie. Jak będzie lepiej - jak temp solanki spadnie do 2 stopni czy jak wzrośnie do 10?

Pozdrawiam smacznie.

#51 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6912 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 02 lut 2011 - 21:22

jak temp solanki spadnie do 2 stopni czy jak wzrośnie do 10?


Na noc w zimnym, na dzień w ciepłym, ale zimniej lepiej niż za ciepło. :cool:

#52 dziuniek

dziuniek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 02 lut 2011 - 22:04

Koszu, zależy jak długi jest czas peklowania

#53 Koszu

Koszu

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 276 postów
  • MiejscowośćRadzionków

Napisano 02 lut 2011 - 22:06

4 dni

#54 dziuniek

dziuniek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 120 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 02 lut 2011 - 22:19

Jak masz możliwość to rób tak jak napisał pis67, będzie to najlepsze wyjście. Jeśli nie, to trzymaj w imprezowni. Jak dobrze nastrzyknąłeś to w 4 dni powinno być ok.
Powodzenia.

#55 Koszu

Koszu

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 276 postów
  • MiejscowośćRadzionków

Napisano 02 lut 2011 - 22:24

Bardzo Wam dziękuję. Poki co przekładdam gary z imprezowni do mieszkania tak by temp oscylowała w granicach 4-8 stopni. A na noc dam to wsyztsko do imprezowni i zobaczymy co się bedzie działo. Całe mięsko jest nastrzykniete zgodnie z tabela Dziadka więc mam nadzieje że będzie ok.
Jeszcze raz dziekuje i pozdrawiam

#56 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1336 postów

Napisano 21 mar 2011 - 19:46

9 dzień peklowania - szyneczka i boczek bez nastrzyku a solanka w ilości z tabeli wg Dziadka 13-14dni do dziś w temp. 8-9 teraz 4 stopnie ( w lodówce ) . Powinienem nastrzyknąć , ale z dzieciństwa pamiętam , że mój tata peklował bez nastrzyków bardzo długo i mięsko było rewela . Zobaczę , czy będzie "oczko " . Mam już igłę więc następne wyroby jak Pan Bóg przykazał . :grin:
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#57 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 21 mar 2011 - 19:57

solanka w ilości z tabeli wg Dziadka 13-14dni do dziś w temp. 8-9 teraz 4 stopnie ( w lodówce ) . Powinienem nastrzyknąć


Takie kawałki peklowane 14 dni to i bez nastrzyku "stracą oczko"

Pozdrawiam :wink:

#58 Yerba

Yerba

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1336 postów

Napisano 21 mar 2011 - 20:22

to moje "pierwsze kroki" z peklowaniem , więc latam przy tym jak kot z pęcherzem ( a tak przy okazji jak się Ty odezwałeś pod Sokołami mam Teścia , więc przez Wysokie M. czasami śmigam )

#59 jacekn

jacekn

    Weteran

  • 1248 postów
  • Miejscowośćwola

Napisano 22 mar 2011 - 08:40

Mam już igłę więc następne wyroby jak Pan Bóg przykazał . :grin:


Teraz masz wyroby jak Pan Bóg przykazał,po nastrzyku według mnie to już wynalazek.

#60 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10883 postów

Napisano 22 mar 2011 - 10:35

po nastrzyku według mnie to już wynalazek.


A czemu z nastrzykiem to wynalazek?





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: nastrzykiwanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych