Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie - pytania i porady

nastrzykiwanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1509 odpowiedzi w tym temacie

#1501 Angelos

Angelos

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 16 sty 2019 - 07:27

Dzięki za uspokojenie:-) Jeden raz placki przeszły zapaszkiem. Najbardziej martwiło mnie osadzanie, a konkretnie to czy naturalny flak nie złapie zapachu.

#1502 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8215 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 sty 2019 - 08:37

 

Mam takie pytanie do szanownego grona.
Czy peklowane na kiełbasę mięso, a następnie osadzane batony mogę trzymać w piwniczce w której są ziemniaki (około 100kg)? Nie przejdzie zapach? Temperatura w piwniczce jest stała 6st.C.

Bez obaw. Nie przejdzie.☺

 

Czy napisałeś to na podstawie własnych doświadczeń, czy też przypuszczeń?

Sama interesuję się takimi możliwościami ze względu na posiadaną piwnicę, w której bywa "wszystko"  :laugh:

Rozumiem, że peklowanie prowadzone jest tradycyjnie, czyli w naczyniach, w solance.

Mięsa zamknięte szczelnie w workach na pewno nie przejdą żadnymi zapachami i jest obojętne, gdzie leżą, byle nie na świetle i w odpowiedniej temperaturze.

Co do batonów długo osadzanych (np. cała noc) to wg mnie na pewno nasiąkną powierzchniowo ziemisto-ziemniaczaną atmosferą takiej piwnicy, złapią przy okazji wszystkie grzybki, jednak wędzenie, a następnie obróbka termiczna unieczynnią, a raczej przykryją tę nutę zapachową jak i biologiczne "wzbogacenie".

Mam znajomych rolników, którzy okresowo peklują w piwnicy ale jest to oddzielne, bielone pomieszczenie (ziemniaki i inne warzywa przetrzymują w kopcach). 

Wszelkie osadzania robione są na strychu, w obecności siana, które dobrze wpływa na trwałość i smak wędlin.

Niemniej jest to ciekawe zagadnienie praktyczne, o którym warto porozmawiać.


Użytkownik EAnna edytował ten post 16 sty 2019 - 08:39


#1503 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 235 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 16 sty 2019 - 15:17

 

 

Czy napisałeś to na podstawie własnych doświadczeń, czy też przypuszczeń?
Sama interesuję się takimi możliwościami ze względu na posiadaną piwnicę, w której bywa "wszystko"   :laugh:

 

Myślę, że nie w takich miejscach ludzie peklują wyroby. 100 kg ziemniaka nie zaszkodzi. To co ja pekluję pochodzi z obory i nic nie czuć ☺ (ja pekluję w zimę w garażu).


Użytkownik EAnna edytował ten post 16 sty 2019 - 15:23


#1504 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8215 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 sty 2019 - 15:29

Myślę, że........
 

Czyli oboje obracamy się w sferze myśli  :cool:

Nadal jednak uważam, że:

jest to ciekawe zagadnienie praktyczne, o którym warto porozmawiać.

Może odezwą się wędliniarze korzystający z piwnicy z ziemniakami  :hmm:



#1505 Angelos

Angelos

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 16 sty 2019 - 15:45

Mięso będzie peklowane na sucho (na Lisiecką, świąteczną Halusi i mój autorski przepis :-)), więc będzie zamknięte w pojemnikach. Bardziej boję się o batony i naturalny flak. Nie będę zaryzykował i osadzanie zrobię w pokojowej przez 2-3h.

#1506 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5070 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 sty 2019 - 15:58

Ja nie wiem czy mieso czy ziemniaki czym przejda ,powoluje sie jedynie na osadzie szwedzkiego  sanepidu  ze trzymanie jakich kolwiek warzyw ktore mialy stycznosc z ziemnia nie wolno przechowywac razem z miesem w tej samej chlodni , taka dostalam reprymende gdy kiedys pracowalam w cateringowej firmie i obok natki pietruszki stala zapakowana szynka w folii  :)



#1507 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2404 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 16 sty 2019 - 15:59

To chyba pytanie z kategorii ile diabłów zmieści się na końcu szpilki. Żaden albo wszystkie .  :) ale równie dobrze pięciu , każda odpowiedź dobra

Bo ja jak mam wiaderko ziemniaków  w spiżarni/piwnicy to nic się nie dzieje , ale kilka worków stęchły zapach, ziemniaki porażone  zgnilizną ,wilgotno to bym nie ryzykował .


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 16 sty 2019 - 16:02


#1508 Angelos

Angelos

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 16 sty 2019 - 16:15

ale kilka worków stęchły zapach, ziemniaki porażone zgnilizną ,wilgotno to bym nie ryzykował .


Jeśli te objawy by występowały to bym nawet nie pytał. Ziemniaki są absolutnie zdrowe i trzymane w przewiewnej skrzyni. Wilgoci w piwniczce nie ma (wilgotność jest :-)). Jednak ziemniaki to ziemniaki i swój zapach mają, który niestety czuć w piwniczce...

#1509 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10217 postów

Napisano 16 sty 2019 - 16:19

Jeśli możesz osadzać w domu w temperaturze pokojowej przez 1-2 godzin to tak zrób.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#1510 Angelos

Angelos

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćSzydlowiec

Napisano 16 sty 2019 - 16:30

Jeśli możesz osadzać w domu w temperaturze pokojowej przez 1-2 godzin to tak zrób.


Właśnie tak zrobię. Za duże ryzyko...





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: nastrzykiwanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych