Skocz do zawartości

Peklowanie - pytania i porady


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Mój kurczak ważył 2,7 kg, to zrobiłem 1,4 l solanki. Tym się nawet nie da zalać kurczaka do połowy jak to w praktyce ma działać?
Jeśli ma to być solanka np do pieczenia kurczaka  to 4% solanką zalewam całego na dobę.

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Połowa stężenia tego który idzie do peklowania pozostałych mięs typu szynka Boczek itd
Tak 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

 

 

10. Po zakończonym czasie peklowania, możemy sprawdzić stopień upeklowania oraz słoność, poprzez wycięcie małego kawałka mięsa z jego najgrubszego miejsca. 11. W razie konieczności powinniśmy zbyt słone mięso wymoczyć przez okres od 0,5 do 2 godzin pod bieżąca wodą.

 

Stopień upeklowania ok, kolor, struktura itd.

 

Ale słoność?

Co Wy to liżecie, czy co?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Co Wy to liżecie, czy co?

Po prostu zjadamy taki kawałek i smakujemy  :tongue:

Surowe, peklowane mięso jest pyszne, zdrowe i lekkostrawne. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Co Wy to liżecie, czy co?

Po prostu zjadamy taki kawałek i smakujemy  :tongue:

Surowe, peklowane mięso jest pyszne, zdrowe i lekkostrawne. 

 

Dzięki za info. Nie wiedziałem, że można takie mięso próbować na surowo.

Ale czy peklowane nie jest bardziej słone, niż wyrób gotowy (parzenie itd.) - więc powinno być trochę bardziej słone?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

. Ale czy peklowane nie jest bardziej słone, niż wyrób gotowy (parzenie itd.) - więc powinno być trochę bardziej słone?

Możesz kawałek przesmażać na patelni ;) Tylko nie spal na węgiel  :D 

Proponuję zacząć tutaj:

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/233-filmowa-akademia-w%C4%99dzarniczej-braci/

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.