Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie - pytania i porady

nastrzykiwanie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1698 odpowiedzi w tym temacie

#1681 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 30 lip 2020 - 14:59

Mam pytanie - ponieważ rzadko pekluje na sucho to czy po peklowaniu suchym płukać mięso czy nie?

Nie
Ja zawsze myję i jest ok...

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

#1682 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2789 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 30 lip 2020 - 18:59

Ja zawsze myję i jest ok...

 

To nie rób tego więcej, bo tylko pogarszasz sytuacje.

Bez sensu i wbrew wszelkim znanym mi procedurom.

Jest tylko jeden przypadek, wędliny dojrzewające, po peklowaniu z przyprawami.


Użytkownik EAnna edytował ten post 31 lip 2020 - 21:32


#1683 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 31 lip 2020 - 12:12

Ja zawsze myję i jest ok...


To nie rób tego więcej, bo tylko pogarszasz sytuacje.
Bez sensu i wbrew wszelkim znanym mi procedurą.
Jest tylko jeden przypadek, wędliny dojrzewające, po peklowaniu z przyprawami.
Dzięki za radę.. przy następnym wędzeniu część umyje a część nie i wybadam temat...

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

#1684 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3133 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 31 lip 2020 - 12:40

Po co? Toschiba podał Ci zasady obowiązujące od stuleci i zbadane przez praktyków i teoretyków. Co do obmywania do dojrzewajacych to raczej wino i to bardziej opłukanie wytarcie niż wymycie. Ale każdy robi jak uważa, wolny kraj 😁

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 31 lip 2020 - 12:42


#1685 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 31 lip 2020 - 15:34

Po co? Toschiba podał Ci zasady obowiązujące od stuleci i zbadane przez praktyków i teoretyków. Co do obmywania do dojrzewajacych to raczej wino i to bardziej opłukanie wytarcie niż wymycie. Ale każdy robi jak uważa, wolny kraj

A po to by sprawdzić co tracę... Co zyskam to wiem,mianowicie zmywam przyprawy typu ziarenka pieprzu czy majeranek,wycieram i skutków ubocznych nie znam... Ale może mi się wydaje... Więc sprawdzę

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

#1686 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3133 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 31 lip 2020 - 17:06

Dodaj jeszcze
-niekontrolowana ilość wody w wyrobie
-wilgotne środowisko tworzy dobre warunki do rozwoju nieporządanych organizmów.
Oba aspekty pewnie trochę przesadzone i pewnie jakoś diametralnie kiełbasy nie zmieną. 😁

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 31 lip 2020 - 17:07


#1687 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 31 lip 2020 - 17:18

Dodaj jeszcze
-niekontrolowana ilość wody w wyrobie
-wilgotne środowisko tworzy dobre warunki do rozwoju nieporządanych organizmów.
Oba aspekty pewnie trochę przesadzone i pewnie jakoś diametralnie kiełbasy nie zmieną.

Peklowanie na sucho dotyczy(jak i ta dyskusja)peklowania na sucho mięsa na wędzonki ....

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Bossky edytował ten post 31 lip 2020 - 17:19


#1688 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3133 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 31 lip 2020 - 18:37

No to się nadoradzałem 😂

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 31 lip 2020 - 18:37


#1689 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2634 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 31 lip 2020 - 21:02

Dajcie człowiekowi poeksperymentować i przekonać się na własnych doświadczeniach że inni mieli rację.... chyba że na przekór innym nie przyzna się że mięso poszło jako karma dla psów  ;)  :) 



#1690 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10472 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 lip 2020 - 21:50

Co zyskam to wiem,mianowicie zmywam przyprawy typu ziarenka pieprzu czy majeranek,wycieram i skutków ubocznych nie znam... Ale może mi się wydaje...

Raczej Ci się wydaje   :facepalm:

Peklowanie elementów całomięśniowych na sucho odbywa się metodą zrównoważoną, czyli dawka peklosoli jest odmierzona w punkt (czyli stosownie do wagi elementu i zaplanowanego zasolenia końcowego).

Poza zmyciem "ziarenek" zmywasz z powierzchni peklosól, która powinna być w wyrobie gotowym oraz narażasz tę powierzchnię na szybszy rozwój bakterii.

Dodatkowo powierzchniowo wprowadzasz wodę, która:

  • zawiera swoje bakterie (nie jest sterylna)
  • wybitnie sprzyja szybkiemu rozwojowi bakterii z powierzchni mięsa (zmniejszenie tzw. aktywności wody a, który to parametr określa zapotrzebowanie bakterii na wodę - jest istotą uzyskania trwałości wyrobu).
  • wyjaławia smakowo powierzchnię mięsa ( po jakiego grzyba próbujesz je aromatyzować przyprawami, skoro je spłukujesz?)


#1691 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 01 sie 2020 - 13:16

Widzę że towarzystwo wzajemnej adoracji (problem wielu forów długo działających) przedkłada swoją wszechwiedzę (z całym szacunkiem do DUZEJ WIEDZY I DOSWADCZENIA która niewątpliwie posiadacie) nad wszystko co brzmi inaczej... Niczego nie narzuciłem... Napisałem jak robię... I nie ma problemów. Przyjąłem Wasza rację i postanowiłem zrobić porównanie. Źle.. Znam mnóstwo starych wędzarzy którzy nigdy nie zaglądali na tę stronę a żywią ludzi od lat i to zbiorowo i żaden w rozmowie tak nie dziobał jak tu... Nie jestem leszczykiem który może zatruć rodzinę...Bezwzgledne cytowanie książek dotyczących technologii i przemysłu to nie jest dyskusja... Ps Zmywanie przypraw po czternastu dniach aromatyzowania niby bez sensu... Czyżby? Strona pełna wiedzy i doświadczeń... Ale dyskusja tylko we własnym kręgu... Reszta nie dorasta widać Wam do pięt... Ja też umiem czytać i myśleć... I nie madruje się o kiełbasie gdy mowa o np szynkach.... Gość zapytał czy myć... Dostał odpowiedź... Nie! Sugestia że pewnie się nie przyznam jak mi poszło... Na jakiej pytam podstawie tak sobie ze mnie dworujecie...?

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

#1692 grim_reefer

grim_reefer

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 386 postów

Napisano 01 sie 2020 - 13:44

Ps Zmywanie przypraw po czternastu dniach aromatyzowania niby bez sensu... Czyżby?

Z ciekawości. Skoro chcesz smak i zapach przypraw w mięsie to jaki byłby cel ich zmywania?


I nie madruje się o kiełbasie gdy mowa o np szynkach....

A gdzie przed Twoją wypowiedzią w poście #1687 było że chodzi o wędzonki, a nie o kiełbasę? Pytanie było czy płukać mięso po peklowaniu na sucho - bez wskazania czy na wędzonki, kiełbasę czy do szynkowaru...

#1693 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3133 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 01 sie 2020 - 13:50

Jak to mówią. Pokój 🕊️ między Sibami. Zrobisz jak uważasz.
Czy komentarz jest potrzebny. Raczej tak. Bo np. za dwa lata ktoś przeczyta i "powie" Gościu pytał czy płukać i mu "klepneli że tak" to tez wypłuczę. A tak ma dlaczego nie

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 01 sie 2020 - 13:55


#1694 Bossky

Bossky

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 56 postów
  • MiejscowośćJasień

Napisano 01 sie 2020 - 13:53

Ps Zmywanie przypraw po czternastu dniach aromatyzowania niby bez sensu... Czyżby?

Z ciekawości. Skoro chcesz smak i zapach przypraw w mięsie to jaki byłby cel ich zmywania?


I nie madruje się o kiełbasie gdy mowa o np szynkach....

A gdzie przed Twoją wypowiedzią w poście #1687 było że chodzi o wędzonki, a nie o kiełbasę? Pytanie było czy płukać mięso po peklowaniu na sucho - bez wskazania czy na wędzonki, kiełbasę czy do szynkowaru...
Rzeczywiście pytanie mogło dotyczyć mięsa na kiełbasę wędzonki lub szybkowaru... Mega culpa... Ale skąd ta kiełbasa? Co do zmycia przypraw.... Naprawdę? Gdy je zmyje smak zginie?

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka
[Dodano: 01 sie 2020 - 13:53]

Jak to mówią. Pokój między Sibami. Zrobisz jak uważasz.

Pokoj

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

#1695 grim_reefer

grim_reefer

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 386 postów

Napisano 01 sie 2020 - 14:07

Rzeczywiście pytanie mogło dotyczyć mięsa na kiełbasę wędzonki lub szybkowaru... Mega culpa... Ale skąd ta kiełbasa?

Dla mnie to też pierwsze co przychodzi mi do głowy jak myślę o peklowaniu na sucho - peklowanie mięsa na kiełbasę.

Co do zmycia przypraw.... Naprawdę? Gdy je zmyje smak zginie?

Nie zniknie, dlatego pytam jaki byłby cel ich zmywania. Po prostu jestem ciekawy, nic więcej...

#1696 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 10472 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 sie 2020 - 20:26


  • Widzę że towarzystwo wzajemnej adoracji
  • ..Bezwzgledne cytowanie książek dotyczących technologii i przemysłu to nie jest dyskusja...

 Na tym forum zawsze zabieramy głos wtedy, gdy sugerowane przez forowicza działanie niesie za sobą wzrost zagrożenia bakteriologicznego. 

Robimy to dlatego, żeby w przyszłości nikt nie odczytał tego jako akceptowaną poradę.

Ty natomiast nie odniosłeś się merytorycznie do mojej opinii, tylko wyraziłeś niezrozumiałą dla mnie frustrację.

Niczego ani nikogo nie cytowałam w swojej wypowiedzi, starałam się tylko ją logicznie uzasadnić a nie pouczać.

Wnioskuję, że nie zrozumiałeś sensu tego wyjaśnienia ale to nie wstyd zapytać np. o co chodzi z tą aktywnością wody i bakteriami.

Nasze forum nie pełni roli książki kucharskiej z zakresu wędlin (ta rola jest raczej marginalna) ale przede wszystkim rolę edukacyjną.

Czy komentarz jest potrzebny. Raczej tak. Bo np. za dwa lata ktoś przeczyta i "powie" Gościu pytał czy płukać i mu "klepneli że tak" to tez wypłuczę. A tak ma dlaczego nie

Właśnie dlatego  zabrałam głos  :thumbsup:

Świadomość tego, co się robi i co się dzieje w mięsie pozwala nie tylko oddzielić ziarno od plew internetowych przepisów i porad, ale umożliwia poznawanie nowych technologii (np. wędliny dojrzewające) oraz tworzenie własnych przepisów i tzw. wyczucie mięsa.



#1697 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 12178 postów

Napisano 01 sie 2020 - 22:11

Aniu.Poniewaz 90 % takich dyskusji kończy się jak wyżej to może nie prowadzić dyskusji i nie nakierowywać na własciwą drogę tylko takie kwiatki wyrzucać od razu do kosza.Nie będzie wtedy zarzutów o TWA,czy o wymadrzanie się.



#1698 abadeon

abadeon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćKrasnik

Napisano 02 sie 2020 - 19:59

Moje pytanie dotyczyło peklowania boczku do rolowania go później w roladę. Poprostu zbyt często nie pekluje na sucho i już nie pamiętałem czy płukać czy nie. Nie sądziłem że wywiąże się tu taka dyskusja. Jakby to powiedział Jacek Balcerzak "ja tu miałem tylko wejść i wyjść" ;) Ale przejdźmy do meritum - boczek zapeklowałem, nie myłem, uwędziłem, zostało już niewiele. Nie wiem jakby smakował myty, niemyty smakuje wybornie. Peklowane było ze 3 dni, 20gr mieszanki peklującej na kg dało radę. Dziękuję wszystkim za wkład i zaangażowanie:)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#1699 quadro555

quadro555

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 302 postów
  • MiejscowośćGoleniów

Napisano 03 sie 2020 - 21:10

Nie wiem jakby smakował myty, niemyty smakuje wybornie.
 

Rzekł Sobieski do Marysieńki.  :tongue:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: nastrzykiwanie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych