Skocz do zawartości

Wedzarnia


Ciki34

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj - odrobinę inicjatywy  - zapoznaj się choć z częścią  https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/ .

Wypadało by powiedzieć jeszcze z czego będzie wędzarnia  , jak wykonana  itd.  Ja od siebie powiem Ci  :  sterownik ESCO lub Rex + przakaźnik SSR  -  Moc grzałek 4,5 kW

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam wszystkich mam pytanie wcześniej wedzilem tradycyjnie ale zacząłem budowę wedzarni elektrycznej pojemność 637 litrów i tu pojawia się pytanie jakiej mocy użyć grzałki i jaki polecilibyscie komputer wędzarnia będzie ocieplona 5 wełną

Wymiary podaj.

Komputer, co masz na myśli?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj - odrobinę inicjatywy - zapoznaj się choć z częścią https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/81-w%C4%99dzarnie-budowa-i-obs%C5%82uga/ .

Wypadało by powiedzieć jeszcze z czego będzie wędzarnia , jak wykonana itd. Ja od siebie powiem Ci : sterownik ESCO lub Rex + przakaźnik SSR - Moc grzałek 4,5 kW

[Dodano: 15 lis 2018 - 22:11]

Wędzarnia drewniana sosna docieplona 5 wełna dół pod grzałką nierdzewka I dymbox do kolorowania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ścianki podwójne  i w środku wełna ? Jakie grube deski?  Deski felcowane? Jaki dach? Ocieplony? Czy do kubatury wliczona przestrzeń pod dachem (jeżeli jest np. dwuspadowy)  Może jakaś fotka by się przydała .  Oczekujesz pomocy , czy wróżenia z fusów ?  Ech....

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

Kolego strasznie ubogi ten twój opis.... Tak trochę ironicznie zapytam, tę wełnę to dajesz od środka.......? tak bez niczego ? goła nie osłonięta . Może napisz po kolei co będzie od środka poszczególne warstwy itd. Grzałki powinny być tak rozmieszczone aby ogrzewały jak największą powierzchnię, niestety spowoduje to zbliżenie grzałek do ścianek. Skoro nierdzewka tylko na ,,podłodze'' to może być pożar.....  Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wędzarnia obita deską 15-wełna5 - deska15 drzwi żeby nie były za ciężkie to z zewnątrz deska 15-wełna 5-blacha spód wedzarni blacha i na wysokości 30cm blacha daszek będzie dwu spadkowy też docieplony wełną 5 wylot dymu po bokach pod daszkiem otwory deski łączone nie na pióro tylko na felc takzwana elka
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka moja podpowiedź nie dotycząca Twojej wędzarni lecz używania forum /nie zrozum źle/. Używaj znaków interpunkcyjnych, trudno się czyta Twoje wypowiedzi na jednym wdechu, a i sens Twoich wypowiedzi może być różnie odebrany.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Witam!

Jako początkująca chcę przede wszystkim stać się posiadaczką wędzarni i tu zrodziło się pierwsze pytanie...czy budować wędzarnię czy kupić gotową z nierdzewki z możliwością ustawienia całego procesu wędzenia np. Wędzarnia cyfrowa BORNIAK UWD-70

 Będę wdzięczna za opinie i radę!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na takie pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. To zależy kto co lubi. Czy chcesz wędzić na zimno, czy wędzarnia ma być przenośna, co się podoba, czy lubisz sobie zapalić (w wędzarni) itp. Borniak ma swoich zwolenników i wędzarnie budowane również. I jedną i drugą można uzyskać dobre efekty wędzenia. Najważniejsza przyjemność z wędzenia.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

pierwsze pytanie...czy budować wędzarnię czy kupić gotową z nierdzewki z możliwością ustawienia całego procesu wędzenia
Z braku czasu - kupiłem Borniaka - polecam Dziadka Maćka - doradzi a może ma jakiś tańszy  ;) wedzarnie.com.pl

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.