Witam wszystkich.
Kupiłem 1,4 kg surowej szynki wieprzowej, tego samego dnia zapeklowałem ją. Po trzech dniach obracania coś mi zaczęło nie pasować, cała zalewa peklująca była mocno czerwona a mięso zaczęło robić się blade i miejscami białe. Zaczęło lekko dziwnie pachnieć ale nie w jakiś odrzucający sposób. Zdecydowałem się więc na zrobienie nowej zalewy peklującej i dopiero wtedy przeliczając ilość soli na ilość wody ogarnąłem się, że ostatnim razem zamiast 56 gram soli wsypałem 5,6 grama na 560ml wody. No to już wiem czemu tyle czerwonej wody i dlaczego to mięsko takie blade zaczęło się robić. I teraz nadeszło mi do głowy parę pytań, otóż czy mięso takie po 3 dniach trzymania w takiej słabej zalewie nadaje się do dalszego peklowania i późniejszego jedzenia? Jest sens peklować to dalej? Czy jeśli pekluję ten 1.4 kg mięsa w 560ml wody to będzie jakaś różnica gdybym peklował to w 1 litrze ale o tym samym procencie solanki?
Liczę na Waszą pomoc drodzy koledzy