Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby grim_reefer'a


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
63 odpowiedzi w tym temacie

#1 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów

Napisano 18 lis 2018 - 12:23

Wędziłem do tej pory 4 czy 5 razy (wędzarnia elektryczna z generatorem dymu). Wcześniej nie wstawiłem nic, bo nie byłem zadowolony z wyników. Tym razem efekty mojego dymienia są wystarczające żeby je pokazać. Czy są idealne? Na pewno nie...

Niedlugo postaram się założyć własny temat gdzie będę wrzucał efekty mojej pracy... Póki co wrzucę tutaj.

Załączone pliki


Użytkownik grim_reefer edytował ten post 18 lis 2018 - 12:25


#2 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 549 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 18 lis 2018 - 12:56

W przekroju apetyczne :thumbsup: ,  z zewnątrz zbyt ciemne.



#3 beatag

beatag

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1779 postów
  • MiejscowośćSkarzysko-kamienna

Napisano 18 lis 2018 - 13:00

Według mnie spoko. Ja wędze do koloru i trochę "jasniej" -bo nie lubię mocno uwędzonych i poza tym po parzeniu jeszcze ciemnieją.Pekluje i wędze mniejsze kawałki.



#4 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów

Napisano 18 lis 2018 - 17:14

Moja żona lubi jak wędliny są ciemne, a jako dobry mąż spełniam jej zachcianki 😁

Użytkownik grim_reefer edytował ten post 18 lis 2018 - 17:14


#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10676 postów

Napisano 18 lis 2018 - 17:28

Całkiem dobrze. :thumbsup:


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 18 lis 2018 - 17:29


#6 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów

Napisano 18 lis 2018 - 17:33

Znalazłem jeszcze zdjęcia z sierpnia. Filet z indyka i kiełbasa robiona bez żadnego przepisu. To było pierwsze wędzenie w życiu... Jako, że to był pierwszy raz to wtedy wyszło mocno za słone.

Nie zmienia to faktu, że zjedliśmy wszystko zachwycając się smakiem własnego dzieła 😀

Załączone pliki



#7 Pontiak

Pontiak

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 223 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 18 lis 2018 - 18:17

Nie ma się co dziwić że zostało zjedzone
Takie wyroby nie leżakują długo

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

#8 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 898 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 18 lis 2018 - 18:43

Nie ma się co dziwić że zostało zjedzone
Takie wyroby nie leżakują długo

Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka

Święta prawda  :)



#9 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów

Napisano 10 gru 2018 - 15:47

Wczoraj wędziłem kolejny raz. Pogoda fatalna: zimno, deszcz ze śniegiem i wiatr. Jak dobrze że mogłem się schować z wędzarnią pod dach w miejsce gdzie nie wiało zbyt mocno 😁

Mięso przygotowali moi rodzice (kupno, peklowanie, sznurowanie/siatki, osuszanie). Poprosili mnie tylko żebym odymił.

Przyjechałem do rodziców około południa.

Rozgrzałem wędzarnie, osuszałem jakąś godzinę i wędziłem przez kolejne 2,5h (zrębki olcha/buk wymieszane z gruszką). Wyciągnąłem jedną szynkę (według mnie gotową), pokazałem rodzicom i usłyszałem "To to już jest uwędzone?" - więc wróciła do wędzarni...

Po 1,5h zacząłem wyciągać, bo stwierdziłem że już wystarczy (efekt poniżej). Znowu usłyszałem, że coś za jasne - ale tym razem już nie wróciły do wędzarni.

Zdjęcia przekroju nie mam, bo pojechałem zanim się sparzyły...

Załączone pliki


Użytkownik grim_reefer edytował ten post 10 gru 2018 - 15:56


#10 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2621 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 10 gru 2018 - 16:02

Kolorek fajny a z preferencjami konsumentów trudno dyskutować, zwłaszcza jak rodzina. Bo co powiesz mam inne zdanie

#11 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6517 postów

Napisano 10 gru 2018 - 16:15

Znowu usłyszałem, że coś za jasne - ale tym razem już nie wróciły do wędzarni.
i Bardzo dobrze  :D  :thumbsup: 

#12 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów

Napisano 10 gru 2018 - 19:33

Rodzice przysłali mi zdjęcie przekroju. Tez obszar o innym kolorze na środku nie zapeklował się czy nie sparzyli wlaściwie?

Załączone pliki



#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8714 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 10 gru 2018 - 19:41

obszar o innym kolorze na środku nie zapeklował się

Peklowanie bez nastrzyku taki daje efekt. 

Zapytaj Rodziców o szczegóły peklowania.



#14 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów

Napisano 10 gru 2018 - 20:08

40g peklosoli/500ml wody/1kg bez nastrzyku (to dużo tłumaczy). Peklowanie trwało 5 dni. Miało trwać 6, ale musieliśmy przyspieszyć o jeden dzień wędzenie.

#15 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5075 postów

Napisano 10 gru 2018 - 23:09

Właściwie sam sobie udzieliłeś odpowiedzi:)  - środek niedopeklowany bo szynki stosunkowo duże a czas peklowania ciut przykrótki . Ja mięso na wędzonki  ( poza boczkami , polędwiczkami)  nastrzykuję  i pekluję  zwykle nie krócej niż 10 dni .



#16 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów

Napisano 11 gru 2018 - 08:58

Dzięki za odpowiedzi i potwierdzenie moich przypuszczeń :-)
Może następnym razem nie będą się tak wzbraniać przed wbiciem igły w mięso...

Użytkownik grim_reefer edytował ten post 11 gru 2018 - 08:59


#17 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 39 postów

Napisano 12 sty 2019 - 20:07

Dziś była ładna pogoda (-4, ale słoneczko) i szkoda było ją zmarnować :-)

Kilka szynek, mniejszych kawałków kartkówki i polędwiczki przecięte na pół.
Zrobiłem dwa zdjęcia, ale obydwa przekłamują kolory - prawdziwy kolor jest gdzieś pomiędzy :-)

Załączone pliki



#18 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 898 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 12 sty 2019 - 20:34

Ładnie równo pomalowane, brawo.

#19 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6517 postów

Napisano 13 sty 2019 - 08:07

Kilka szynek
Zaczyna być coraz ładniej  :thumbsup: Tylko pilnuj prawidłowości peklowania i z górki  ;) 

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6625 postów

Napisano 13 sty 2019 - 08:40

Bardzo ładnie uwędzone kolego!




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych