grim_reefer Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) Wędziłem do tej pory 4 czy 5 razy (wędzarnia elektryczna z generatorem dymu). Wcześniej nie wstawiłem nic, bo nie byłem zadowolony z wyników. Tym razem efekty mojego dymienia są wystarczające żeby je pokazać. Czy są idealne? Na pewno nie... Niedlugo postaram się założyć własny temat gdzie będę wrzucał efekty mojej pracy... Póki co wrzucę tutaj. Edytowane 18 Listopada 2018 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 18 Listopada 2018 W przekroju apetyczne , z zewnątrz zbyt ciemne. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 18 Listopada 2018 Według mnie spoko. Ja wędze do koloru i trochę "jasniej" -bo nie lubię mocno uwędzonych i poza tym po parzeniu jeszcze ciemnieją.Pekluje i wędze mniejsze kawałki. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 18 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) Moja żona lubi jak wędliny są ciemne, a jako dobry mąż spełniam jej zachcianki ???? Edytowane 18 Listopada 2018 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 18 Listopada 2018 (edytowane) Całkiem dobrze. Edytowane 18 Listopada 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 18 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 18 Listopada 2018 Znalazłem jeszcze zdjęcia z sierpnia. Filet z indyka i kiełbasa robiona bez żadnego przepisu. To było pierwsze wędzenie w życiu... Jako, że to był pierwszy raz to wtedy wyszło mocno za słone. Nie zmienia to faktu, że zjedliśmy wszystko zachwycając się smakiem własnego dzieła ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pontiak Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Listopada 2018 Nie ma się co dziwić że zostało zjedzoneTakie wyroby nie leżakują długo Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj ,,carpe diem,, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 18 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Listopada 2018 Nie ma się co dziwić że zostało zjedzoneTakie wyroby nie leżakują długo Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu TapatalkaŚwięta prawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 10 Grudnia 2018 (edytowane) Wczoraj wędziłem kolejny raz. Pogoda fatalna: zimno, deszcz ze śniegiem i wiatr. Jak dobrze że mogłem się schować z wędzarnią pod dach w miejsce gdzie nie wiało zbyt mocno ???? Mięso przygotowali moi rodzice (kupno, peklowanie, sznurowanie/siatki, osuszanie). Poprosili mnie tylko żebym odymił. Przyjechałem do rodziców około południa. Rozgrzałem wędzarnie, osuszałem jakąś godzinę i wędziłem przez kolejne 2,5h (zrębki olcha/buk wymieszane z gruszką). Wyciągnąłem jedną szynkę (według mnie gotową), pokazałem rodzicom i usłyszałem "To to już jest uwędzone?" - więc wróciła do wędzarni... Po 1,5h zacząłem wyciągać, bo stwierdziłem że już wystarczy (efekt poniżej). Znowu usłyszałem, że coś za jasne - ale tym razem już nie wróciły do wędzarni. Zdjęcia przekroju nie mam, bo pojechałem zanim się sparzyły... Edytowane 10 Grudnia 2018 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Kolorek fajny a z preferencjami konsumentów trudno dyskutować, zwłaszcza jak rodzina. Bo co powiesz mam inne zdanie Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Znowu usłyszałem, że coś za jasne - ale tym razem już nie wróciły do wędzarni. i Bardzo dobrze Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Rodzice przysłali mi zdjęcie przekroju. Tez obszar o innym kolorze na środku nie zapeklował się czy nie sparzyli wlaściwie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 10 Grudnia 2018 obszar o innym kolorze na środku nie zapeklował się Peklowanie bez nastrzyku taki daje efekt. Zapytaj Rodziców o szczegóły peklowania. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Grudnia 2018 40g peklosoli/500ml wody/1kg bez nastrzyku (to dużo tłumaczy). Peklowanie trwało 5 dni. Miało trwać 6, ale musieliśmy przyspieszyć o jeden dzień wędzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Właściwie sam sobie udzieliłeś odpowiedzi:) - środek niedopeklowany bo szynki stosunkowo duże a czas peklowania ciut przykrótki . Ja mięso na wędzonki ( poza boczkami , polędwiczkami) nastrzykuję i pekluję zwykle nie krócej niż 10 dni . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi i potwierdzenie moich przypuszczeń :-) Może następnym razem nie będą się tak wzbraniać przed wbiciem igły w mięso... Edytowane 11 Grudnia 2018 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 12 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Dziś była ładna pogoda (-4, ale słoneczko) i szkoda było ją zmarnować :-) Kilka szynek, mniejszych kawałków kartkówki i polędwiczki przecięte na pół. Zrobiłem dwa zdjęcia, ale obydwa przekłamują kolory - prawdziwy kolor jest gdzieś pomiędzy :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Stycznia 2019 Ładnie równo pomalowane, brawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Kilka szynek Zaczyna być coraz ładniej Tylko pilnuj prawidłowości peklowania i z górki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Bardzo ładnie uwędzone kolego! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 13 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Dzięki za miłe słowa. Staram się jak mogę ???? Zostawiłem wczoraj rodzicom dwie szynki i karkówkę. Wstawiam przekrój szynki. Zdjęcia karkówki mi nie przyślą bo już jej nie było wczoraj zanim wróciłem do siebie ???? ???? (a moje po nocy w lodówce poszły dziś rano do worków i do mrożenia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Stycznia 2019 Zrobiłem dwa zdjęcia Teraz dokładnie widać jak trudno oceniać po wyglądzie ze zdjęć - tutaj po sznurkach można poznać, że fachowo wędzone. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Pod koniec listopada podjęliśmy z żoną decyzję, że będziemy robić tak, żeby całkowicie przestać kupować wędliny w sklepie. Póki co to się udaje z wyjątkiem wędlin dojrzewających... Z racji, że nie wędze jeszcze regularnie trzeba było coś wymyślić. Pierwszym pomysłem było wykorzystać cyrkulator sous vide. Na bieżąco więc testujemy jakie mięso, w jakich temperaturach i przyprawach nam najlepiej smakuje. Robiliśmy juz filety z kurczaka, filet z indyka, szynki i karkówki. Poniżej dwa filety z kurczaka sklejone i "ugotowane" - w przyprawie bazylia-czosnek-pomidory z dawką peklosoli 18g/kg. I zapeklowanej oraz gotującej się karkówki. Niestety zdjęcia gotowej nie mam, bo została zbyt szybko zjedzona ???? Ostatnio na forum znalazłem zdjęcia mięsa w słoiku i postanowiliśmy spróbować. Na próbę poszła dość tłusta szynka. Chude kawałki pokrojone w kostkę około 2x2. Tłuste pokrojone drobno (nie mam maszynki do mięsa, ale niedlugo zamierzam kupić). Zapeklowane dawką 18g/kg z dodatkiem 1g/kg pieprzu. Na dno każdego słoika poszedł liść i ziele. Mięso zostało zapakowane w słoiki. Jestem po pierwszej pasteryzacji, ale nie mogłem się powstrzymać i jeden słoik poszedł do spróbowania. Pozostałe jeszcze przez dwa dni będą się piekły ???? A teraz wnioski... - Mięso muszę kroić drobnej, a słoiki muszą być większe (niestety to było spontaniczne i mieliśmy tylko 200ml)- Dawka peklosoli 18g/kg to za dużo. Lubimy słone, ale trochę mniej- Pieprzu jest zbyt mało- Nastepnym razem przyda się trochę więcej tłuszczu i wody (żeby było więcej galaretki) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Super. Moim zdaniem szynka średnio nadaję sie na wyroby słoikowe, dla mnie za sucha. Następnym razem spróbuj golonkę, boczek lub tłustą.łopatkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Właśnie następna jest w planie łopatka ???? Edytowane 27 Stycznia 2019 przez grim_reefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.