Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby grim_reefer'a


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
76 odpowiedzi w tym temacie

#61 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6863 postów

Napisano 28 kwi 2019 - 17:41

Testy i smaki - to mi sie podoba  :D ii czytaj to forum  :thumbsup:



#62 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano 28 kwi 2019 - 19:01

czytaj to forum  :thumbsup:


Czytam, czytam 😉

#63 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano 20 maj 2019 - 17:59

Wczoraj wędziłem. Zaczęliśmy koło południa - piękna pogoda, słoneczko, bez wiatru. Lepszej nie mogłem sobie wymarzyć. Osuszanie przebiegło bez problemów. Włączyłem generator dymu i się zaczęło... Jak zaczęło padać to przez 5h było 15 minut ulewa, kilka minut słońce - i tak w kółko. Padalo na tyle mocno że z jezdni zrobiła się rzeka... Dobrze że rodzice mieszkają na wysokiej górce ;-) Przez chwilę nawet padał grad.

Na szczęście wędzarnie trzymam pod dachem i nie musiałem wychodzić na ten deszcz.

Tym razem postanowiłem przetestować wędzenie używając pelletu polecanego przez kolegę Sverige2

https://wedlinydomow...nicze/?p=624369

Wyspałem jakieś 0.7kg i okazało się, to bardzo dużo. Po prawie 5h dymienia nie udało mi się go do końca wypalić, a przez to że tak długo wędziłem wędzonki wyszły ciemniejsze niż ostatnio. Plusem jest to, że o wiele rzadziej się zawieszają.

Poniżej efekty wędzenia w burzy 😁

Załączone pliki



#64 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5070 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 maj 2019 - 19:45

I to by było na tyle, :D :thumbsup: :clap: !!! 



#65 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 991 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 23 maj 2019 - 09:52

Śliczności brawo. Ja lubię taki kolorek.

#66 Efffa

Efffa

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 468 postów
  • MiejscowośćPiła

Napisano 23 maj 2019 - 22:07

brawo :)



#67 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano 24 maj 2019 - 12:19

I to by było na tyle, :D :thumbsup: :clap: !!!

Śliczności brawo. Ja lubię taki kolorek.

brawo :)

Dzięki za pochwalne słowa 😁





[Dodano: 24 maj 2019 - 13:19]
Odkąd przeczytałem przepis na 

 

 

Tusiaczkowe Pastrami

 

 

wiedziałem że muszę spróbować je zrobić (link poniżej)

 

https://wedlinydomow...yroby/?p=617189

 

 

2 maja będąc w sklepie zauważyłem bardzo ładny kawałek polędwicy cygańskiej (ligawy?). Kupiłem, dodałem soli peklującej i zapakowałem próżniowo. Tak przygotowane mięso trafiło do lodówki w piwnicy - tam zaglądam tylko ja więc jest w miarę stabilne 4-5 stopni.

Przedwczoraj (22 maj) stwierdziłem, że wreszcie przyszedł czas je dokończyć. Wyglądało tak:

Załączony plik  IMG_20190522_182350.jpg   46,31 KB   6 Ilość pobrań

Wieczorem ustawiłem 55 stopni i po ogrzaniu wody włożyłem mięso.
Tak wyglądało po 35h:

Załączony plik  IMG_20190524_103355_1.jpg   36,21 KB   6 Ilość pobrań

Niezbyt zachęcająco...

Zgodnie z przepisem pomalowałem glazurą i posypałem przyprawami.

Zrobiłem kilka odstępstw:
Nie przepadam za kolorowym pieprzem więc dałem czarny. Ilość pieprzu zmniejszyłem o 20%.
Nie mam musztardy w proszku więc dodałem normalną do glazury.
Cukrku dałem 20% z tego co w przepisie.

Przed pieczeniem wygląda tak:Załączony plik  IMG_20190524_104203.jpg   48,58 KB   7 Ilość pobrań

A tak wygląda 80 minut później:

Załączony plik  IMG_20190524_120732.jpg   56,12 KB   7 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_20190524_120911.jpg   45,87 KB   7 Ilość pobrań

Nie mogłem się powstrzymać i od razu poszło na kanapkę posmarowaną musztardą.

Załączony plik  IMG_20190524_121224.jpg   52,66 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_20190524_121229.jpg   51,61 KB   7 Ilość pobrań

Klasycznie przeciąłem kanapkę na pół.

Załączony plik  IMG_20190524_121355.jpg   43,2 KB   7 Ilość pobrań

Efekt mnie powalił. Nawet nie wiem kiedy zniknęła kanapka. Jest pyszne (chociaż trochę za ostre - trzeba zmniejszyć ilość pieprzu)! Żonie tak bardzo smakowało, że zjadła szybciej niż ja, a to się nie zdarza 😁

Nie jadłem tego w Nowym Jorku, ale jadłem u Schwartz'a w Montrealu. Gdybym nałożył na kanapkę więcej warstw tego Pastrami to smakiem przebiło by tamto.

Jutro spróbuję na zimno...

Tusiaczku wielkie dzięki za przepis. Na 100% to powtórzę w większej ilości i może z mięsa które się bardziej nadaje do tego - trzeba polować na mostek...


Użytkownik grim_reefer edytował ten post 24 maj 2019 - 12:25


#68 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 668 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 24 maj 2019 - 14:22

Pięknie wygląda, pewnie jeszcze lepiej smakuje.

Brawo



#69 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano 31 maj 2019 - 18:51

Wreszcie sparzyłem coś z ostatniego wędzenia (reszta leży w zamrażarce).

Poniżej mała karkóweczka parzona przez 11h w 60°C. Do rozgrzanej wody wkładałem ją prosto z zamrażarki. Testowałem już gotowanie zamarzniętej i rozmrażanej w lodówce i ta zamarznieta wychodzi lepsza.

Załączony plik  IMG_20190531_193608.jpg   41,43 KB   6 Ilość pobrań

Co ciekawe jak rozmrażałem i patrzyłem sous vide to wędzonki robiły się jaśniejsze.

Jak gotuję zamarznięte (wydłużając czas przynajmniej o 50%) wychodzą ciemniejsze.

Dodatkowo odpada czas na rozmrażanie. Wieczorem wrzucam wędzonkę do gorącej wody, a rano ją studzę w zimnej wodzie i dalej w lodówce.

Użytkownik grim_reefer edytował ten post 31 maj 2019 - 18:53


#70 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano 07 lip 2019 - 18:10

Udało mi się wygospodarować czas na urlopie żeby pojechać dwa razy coś uwędzić 😁

Na pierwszy rzut poszła kiełbasa wzorowana na kilku przepisach (głównie chłopskiej Szczepana) i własnych preferencjach.

Zrobiona jest z karkówki oraz tłuszczu i skrawków z łopatki. Przyprawy to pieprz, kolendra i mielony czosnek.

Kiełbasa była podpiekana w wędzarni.

Załączony plik  IMG_20190628_102814.jpg   88,6 KB   4 Ilość pobrań

Jak na pierwszą wędzoną kiełbasę wyszło nieźle - do tej pory kiełbasy robił tato i wędził w tej samej wędzarni, ale w wersji nie elektrycznej (z malutkim paleniskiem i rurą). Wychodzą mu ala wczesny Zbój 😢


Tydzień później poszło "w dym" kilka karkówek przeciętych wzdłuż (żeby plasterki były mniejsze) i szynek. Jak zwykle miały być na ciemno 😉

Załączony plik  IMG_20190705_152202.jpg   119,51 KB   4 Ilość pobrań

Wiązanie idzie mi coraz lepiej 😁

W tle słoiczki z ketchupem z cukini, który się studzi. Teściowa dała nam 10kg cukini i stwierdziliśmy, że trzeba uzupełnić zapas w piwnicy.

Blokowcy też robią zapasy w piwniczkach 😉

Załączony plik  IMG_20190705_163713.jpg   52,81 KB   4 Ilość pobrań

Użytkownik grim_reefer edytował ten post 07 lip 2019 - 18:11


#71 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 lip 2019 - 20:46

Jak zwykle miały być na ciemno

A co Tato na to nowe wędzenie?  :laugh:

Jest rewelacyjne  :clap:



#72 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano 08 lip 2019 - 13:58


Jak zwykle miały być na ciemno

A co Tato na to nowe wędzenie?  :laugh:
Jest rewelacyjne  :clap:
Miło mi że tak uważasz 😁

A co Tato myśli o tej kiełbasie - w sumie to nie wiem. Nie było go w kraju jak wędziłem. Zostawiłem Mamie część i miała mu dać spróbować jak wróci, ale po drodze byli u niej goście (jakieś 10-12 osób) i zjedli 😉

Mamie za to chyba smakuje, ale chyba jej się wydaje, że to jest nie uwędzone lub nawet jest surowe - bo nie jest okopcone, przypieczone i słabiej czuć dymem niż "cygańską" 😢

Jeszcze raz spróbuję go przekonać do wędzarni elektrycznej lub do zbudowania z wystarczająco dużym paleniskiem (bo to co ma jest malutkie - wędzarnia jakich dużo na wiadomym portalu aukcyjnym).

Na 100% będę jeszcze robił kiełbasy bo mi bardziej smakuje moja - i nie brudzi rąk 😉

#73 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 991 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 09 lip 2019 - 17:51

Pięknie wędzisz, aż miło popatrzeć.  :clap:



#74 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano 09 lip 2019 - 18:21

Pięknie wędzisz, aż miło popatrzeć.  :clap:

Dzięki, staram się 😀

#75 grim_reefer

grim_reefer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów

Napisano dziś, 13:18

A oto wynik wczorajszego wędzenia 10kg karkówki 😁

Pogoda na wędzenie była idealna: 22 stopnie i lekki wiaterek.

Mówię o tym, bo ostatnio miałem zbyt dobrą pogodę: ponad 30 stopni i zero wiatru. Wędzonki najpierw nie chciały wogóle się osuszać i musiałem przynieść i skierować na wlot powietrza wiatrak - żeby był jakikolwiek ruch powietrza. Później okazało się, że mam zbyt suchy dym i strasznie długo trwało zanim złapały kolor.

Jednak im jest zimniej tym łatwiej mi się wędzi 😉

Załączony plik  20190914_170230.jpg   59,24 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  20190914_170353.jpg   133,94 KB   2 Ilość pobrań

Załączony plik  20190914_170449.jpg   81,55 KB   2 Ilość pobrań

#76 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27262 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano dziś, 13:25

Bardzo ładne baleroniki.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#77 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2255 postów

Napisano dziś, 21:01

:) To pierwsze zdjęcie...urzekające wprost...

Pogoda drugo/trzeciorzędnym zagadnieniem niech pozostanie... :thumbsup:

Kapitalna Robota Panie... :clap:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych