grim_reefer Posted May 4, 2021 Author Report Share #126 Posted May 4, 2021 Bardzo ładnie Co do czasu podpiekania, ja po prostu odpalam DG i po ustawieniu temperatury na 85 stopni idę spać, rano wyjmuję gotowy towar Dzięki Miki Co do zostawienia na noc to niestety nie wchodzi w grę. Moje łóżko jest około 40 km od wędzarni, która stoi u rodziców w garażu Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-706284 Share on other sites More sharing options...
MlKl Posted May 4, 2021 Report Share #127 Posted May 4, 2021 Kanadyjka rozwiązuje kwestię Quote Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie 601-167-051 czynne całą dobę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-706289 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted June 6, 2021 Author Report Share #128 Posted June 6, 2021 Nadziewarka przetestowana Kabanosy + kilka kiełbasek, bo brakło mi jelit baranich Kolor jak zwykle coś pomiędzy zdjęciami poniżej (robione dwoma różnymi telefonami). Tak z ciekawości. Jak długo mogą zapakowane próżniowo kabanosy poleżeć w lodówce?I wiem, że najlepszą odpowiedzią jest, że dopóki nie zostaną zjedzone Zastanawiam się czy jest sens część mrozić. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-709976 Share on other sites More sharing options...
Muski Posted June 6, 2021 Report Share #129 Posted June 6, 2021 Zastanawiam się czy jest sens część mrozić U mnie sie suszą - tydzień-10 dni - w międzyczasie bardzo ubywają w ilości i wadze . Wysuszone w Vacum - miesiąc -dwa bez problemu Quote Muskie - to ryba 🙃 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-709985 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted June 6, 2021 Author Report Share #130 Posted June 6, 2021 Ja nie planuje suszyć, bo już w tym momencie są dla mnie idealne.Wydaje mi się, że wędzarnia elektryczna, suchszy dym i dłuższy czas dopiekania skutkują suchszymi wyrobami zaraz po wędzeniu. Nie wiem ile straciły wagi podczas wędzenia, ale przed chwilą pakowałem je i z około 6kg farszu zostało mi 2.5kg kabanosów Zanim wróciłem do domu to po drodze było dużo testerów Skoro tyle wytrzymują to nie ma sensu mrozić - szybciej ich waga zredukuje się do zera Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-709993 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted July 25, 2021 Author Report Share #131 Posted July 25, 2021 Uzupełnienie zapasów szynek i karkówek Bo zostało TYLKO 6 kg w zamrażarce Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715864 Share on other sites More sharing options...
quadro555 Posted July 25, 2021 Report Share #132 Posted July 25, 2021 (edited) Masz dużą zamrażarkę. Jak miejsca mało to podeślij do mnie. ????????Cholerne emotikonki. Nie wchodzą z telefonu. Edited July 25, 2021 by quadro555 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715868 Share on other sites More sharing options...
Grzewlod Posted July 25, 2021 Report Share #133 Posted July 25, 2021 Nie wiem ile straciły wagi podczas wędzenia, ale przed chwilą pakowałem je i z około 6kg farszu zostało mi 2.5kg kabanosów Ubytek zależy od składu surowca, temp. i czasu podpiekania ale średnio możesz przyjąć ubytek w granicach 30-35% po wyjęciu z wędzarni. Przy ubytku 50% są już twardawe i nie każdy takie lubi. Uzupełnienie zapasów szynek i karkówek Bardzo ładny wyrób Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715869 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 25, 2021 Report Share #134 Posted July 25, 2021 szynek i karkówek Pięknie w Rzeszowie wędzą Jak długo mogą zapakowane próżniowo kabanosy poleżeć w lodówce? Mogą wiele miesięcy (w lodówce) pod warunkiem, że w chwili pakowania były podsuszone do 55% wydajności, liczonej od wagi kontrolnej laski tuż po nabiciu w jelito. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715871 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted July 25, 2021 Author Report Share #135 Posted July 25, 2021 Masz dużą zamrażarkę. Jak miejsca mało to podeślij do mnie. ????????Cholerne emotikonki. Nie wchodzą z telefonu. Jeszcze ze dwa takie wędzenia się zmieszczą. Ale potem... wiem do kogo wysyłać Ja przełączyłem stronę na wersję na komputer - wtedy wyświetla ten dodatkowy pasek u góry i możesz użyć emotek forowych. Nie wiem ile straciły wagi podczas wędzenia, ale przed chwilą pakowałem je i z około 6kg farszu zostało mi 2.5kg kabanosów Ubytek zależy od składu surowca, temp. i czasu podpiekania ale średnio możesz przyjąć ubytek w granicach 30-35% po wyjęciu z wędzarni. Przy ubytku 50% są już twardawe i nie każdy takie lubi. Uzupełnienie zapasów szynek i karkówek Bardzo ładny wyrób Dzięki. Jednak nie podsuszałem, a ubytek wynikał z tego że zostały od razu zjedzone szynek i karkówekPięknie w Rzeszowie wędzą Jak długo mogą zapakowane próżniowo kabanosy poleżeć w lodówce?Mogą wiele miesięcy (w lodówce) pod warunkiem, że w chwili pakowania były podsuszone do 55% wydajności, liczonej od wagi kontrolnej laski tuż po nabiciu w jelito. Ważne, że nie po rzeszowsku To tylko praktyczne użycie wiedzy, którą zdobyłem (i ciągle zdobywam) na tym forum.Wszystko co wiem o wędzeniu wyczytałem tutaj Dzięki temu mogę robić wędliny smaczniejsze, zdrowsze, trwalsze i (porównując do dobrych jakościowo) dużo tańsze niż to co można kupić w sklepie. PS. Tak właściwie to mieszkam w Rzeszowie, ale wędzę u rodziców w miejscowości Wesoła.Mieszkasz w Tychach, więc istnieje dość duże prawdopodobieństwo, że wiesz gdzie to jest. Dość dużo osób z okolicy ma rodzinę na Śląsku. Sam mam w Tychach i Katowicach Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715880 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted July 25, 2021 Report Share #136 Posted July 25, 2021 Sam mam w Tychach i Katowicach A ja w Rzeszowie Zarówno mój mąż jak i córka (Poliklinika) są rzeszowiakami z urodzenia.Te tradycyjne, kiełbasy z Ziemi Rzeszowskiej (na soli, pieczone w wędzarni i rozpadające się) też mają swój urok i fantastyczny smak. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715899 Share on other sites More sharing options...
Papcio Posted July 26, 2021 Report Share #137 Posted July 26, 2021 Ja mam żonę z tamtych stron, łaziłem po Rzeszowie jakieś 40 lat temu, pewno miasto troszkę się zmieniło Piękny zakątek naszego kraju. Quote W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-715929 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted November 28, 2021 Author Report Share #138 Posted November 28, 2021 Dawno nic nie wrzucałem. Pora uzupełnić wpisy, a nie tylko zapasy w zamrażarce 14 wrzesień 2021Robiona na szybko cienka w osłonkach kolagenowych i gruba kanapkowa w białkowych.Tyle co wróciłem z wakacji 10 września, wymyśliłem sobie wędzenie. Kupiłem na szybko w Makro mięso 80/20 i... okazało się że jest dużo bardziej tłuste niż by wskazywała etykieta. Wyszło smaczne, ale jak dla mnie zbyt tłuste.Całość parzona sous vide. Późniejszych zdjęć brak. 7 listopad 2021Tym razem przemyślany skład. Trochę cienkiej w jelitach wieprzowych 30/32 i wołowych 40. I i II wp. z łopatki, a III głównie z mięsa z uda indyka.Zdjęcia przed parzeniem, później parzone sous vide. 28 listopad 2021A to już na świeżo, wędzone wczoraj, już spakowane i się mrozi. Kilka szynek i karkówek żeby uzupełnić zapasy i na Święta. Okazało się, że mój tato też przygotował sobie na ten sam dzień wędzenie kilku szynek i boczków. Jechaliśmy na dwie wędzarnie w tym samym czasie.Ja w elektrycznej około 1h suszenia + 5h wędzenia śliwą (zależało mi na ciemniejszym kolorze). On w kanałowej z małym piecykiem. Suszył przy farelce (zaskakująco dobrze to działało) i później wędził jakieś 3.5h w temp 50-70.Po drodze niestety był obiad, przestał pilnować, temperatura spadła do 25 stopni, a jak przyłożył to skoczyła to 80-90. Stąd lekkie osmolenie - zdjęcie przed parzeniem, lekko przekłamuje bo jest mniej osmolone niż wygląda. Była wymiana 2 karkówki i szynka za boczek i szynkę I to pewnie ostatnie wędzenie aż do lutego/marca, bo nie zmieszczę już nawet jednego pętelka kiełbasy w zamrażarce - tak mam załadowaną Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734417 Share on other sites More sharing options...
gazda Posted November 30, 2021 Report Share #139 Posted November 30, 2021 Witam,zastanawia mnie czemu karkówki są wielkością takie jednakowe czy Ty je kalibrujesz?pozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734686 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted November 30, 2021 Author Report Share #140 Posted November 30, 2021 Witam,zastanawia mnie czemu karkówki są wielkością takie jednakowe czy Ty je kalibrujesz?pozdrawiam GrzegorzNie są jednakowe, ale zbliżone wielkościowo.W sumie to nie całe karkówki, a połówki - krojone wzdłuż. Może dlatego wyglądają jakby były kalibrowane Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734695 Share on other sites More sharing options...
gazda Posted November 30, 2021 Report Share #141 Posted November 30, 2021 Tak też myślałem,sam też zrobiłem tak kilka razy,ale doszedłem do wniosku że taką karkówkę i tak trzeba parzyća taki płat ucięty dobrze pasuje do kromki chlebadziękuję i pozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734803 Share on other sites More sharing options...
grim_reefer Posted November 30, 2021 Author Report Share #142 Posted November 30, 2021 W sumie ja tak kroje, bo... łatwiej mi takie później układać w zamrażarce Poza tym takich cienkich nie muszę nastrzykiwać przy peklowaniu na sucho w worku. Co innego szynki, które bez nastrzyku miewały szare oczko (pomimo 14 dniowego peklowania). Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-734807 Share on other sites More sharing options...
gazda Posted December 1, 2021 Report Share #143 Posted December 1, 2021 Witam,robimy podobnie z tym że ja nie pekluję dłużej niż 7 dni i wykorzystuję do tego woreczki strunowea wędzę w tradycyjnej typu kibelekpozdrawiam Grzegorz Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15611-wyroby-grim_reefera/page/6/#findComment-735020 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.