Jump to content

Recommended Posts

Bardzo ładnie :) Co do czasu podpiekania, ja po prostu odpalam DG i po ustawieniu temperatury na 85 stopni idę spać, rano wyjmuję gotowy towar :)

Dzięki Miki  :D

Co do zostawienia na noc to niestety nie wchodzi w grę. Moje łóżko jest około 40 km od wędzarni, która stoi u rodziców w garażu  :laugh:

• Replies 142
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 1 month later...

Nadziewarka przetestowana  :clap:

post-93086-0-53873500-1622961818_thumb.jpg

Kabanosy + kilka kiełbasek, bo brakło mi jelit baranich  :facepalm:

Kolor jak zwykle coś pomiędzy zdjęciami poniżej (robione dwoma różnymi telefonami).

post-93086-0-80276900-1622961922_thumb.jpgpost-93086-0-20899100-1622961952_thumb.jpg

post-93086-0-71810600-1622962042_thumb.jpg

Tak z ciekawości. Jak długo mogą zapakowane próżniowo kabanosy poleżeć w lodówce?

I wiem, że najlepszą odpowiedzią jest, że dopóki nie zostaną zjedzone  :devil:

Zastanawiam się czy jest sens część mrozić. 

Zastanawiam się czy jest sens część mrozić
U mnie sie suszą - tydzień-10 dni - w międzyczasie bardzo ubywają w ilości i wadze  :facepalm:  . Wysuszone w Vacum - miesiąc -dwa bez problemu 

Muskie - to ryba 🙃

Ja nie planuje suszyć, bo już w tym momencie są dla mnie idealne.

Wydaje mi się, że wędzarnia elektryczna, suchszy dym i dłuższy czas dopiekania skutkują suchszymi wyrobami zaraz po wędzeniu. 

Nie wiem ile straciły wagi podczas wędzenia, ale przed chwilą pakowałem je i z około 6kg farszu zostało mi 2.5kg kabanosów  ;):facepalm:

Zanim wróciłem do domu to po drodze było dużo testerów  :devil:

Skoro tyle wytrzymują to nie ma sensu mrozić - szybciej ich waga zredukuje się do zera  :angel:

• 1 month later...

Nie wiem ile straciły wagi podczas wędzenia, ale przed chwilą pakowałem je i z około 6kg farszu zostało mi 2.5kg kabanosów

Ubytek zależy od składu surowca, temp. i czasu podpiekania ale średnio możesz przyjąć ubytek w granicach 30-35% po wyjęciu z wędzarni. Przy ubytku 50% są już twardawe i nie każdy takie lubi.

Uzupełnienie zapasów szynek i karkówek

Bardzo ładny wyrób :thumbsup:

szynek i karkówek

Pięknie w Rzeszowie wędzą :thumbsup:  :tongue:   :clap:  

Jak długo mogą zapakowane próżniowo kabanosy poleżeć w lodówce?

Mogą wiele miesięcy (w lodówce) pod warunkiem, że w chwili pakowania były podsuszone do 55% wydajności, liczonej od wagi kontrolnej laski tuż po nabiciu w jelito.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Masz dużą zamrażarkę. Jak miejsca mało to podeślij do mnie. ????????

Cholerne emotikonki. Nie wchodzą z telefonu.

Jeszcze ze dwa takie wędzenia się zmieszczą. Ale potem... wiem do kogo wysyłać  ;)

Ja przełączyłem stronę na wersję na komputer - wtedy wyświetla ten dodatkowy pasek u góry i możesz użyć emotek forowych. 

Nie wiem ile straciły wagi podczas wędzenia, ale przed chwilą pakowałem je i z około 6kg farszu zostało mi 2.5kg kabanosów

Ubytek zależy od składu surowca, temp. i czasu podpiekania ale średnio możesz przyjąć ubytek w granicach 30-35% po wyjęciu z wędzarni. Przy ubytku 50% są już twardawe i nie każdy takie lubi.

Uzupełnienie zapasów szynek i karkówek

Bardzo ładny wyrób :thumbsup:

Dzięki. Jednak nie podsuszałem, a ubytek wynikał z tego że zostały od razu zjedzone  :facepalm:

szynek i karkówek

Pięknie w Rzeszowie wędzą :thumbsup:  :tongue:   :clap:  

Jak długo mogą zapakowane próżniowo kabanosy poleżeć w lodówce?

Mogą wiele miesięcy (w lodówce) pod warunkiem, że w chwili pakowania były podsuszone do 55% wydajności, liczonej od wagi kontrolnej laski tuż po nabiciu w jelito.

Ważne, że nie po rzeszowsku  ;)

To tylko praktyczne użycie wiedzy, którą zdobyłem (i ciągle zdobywam) na tym forum.

Wszystko co wiem o wędzeniu wyczytałem tutaj  :clap:

Dzięki temu mogę robić wędliny smaczniejsze, zdrowsze, trwalsze i (porównując do dobrych jakościowo) dużo tańsze niż to co można kupić w sklepie. 

PS. Tak właściwie to mieszkam w Rzeszowie, ale wędzę u rodziców w miejscowości Wesoła.

Mieszkasz w Tychach, więc istnieje dość duże prawdopodobieństwo, że wiesz gdzie to jest. Dość dużo osób z okolicy ma rodzinę na Śląsku. Sam mam w Tychach i Katowicach  :D

Sam mam w Tychach i Katowicach

A ja w Rzeszowie :D

Zarówno mój mąż jak i córka (Poliklinika) są rzeszowiakami  z urodzenia.

Te tradycyjne, kiełbasy z Ziemi Rzeszowskiej  (na soli, pieczone w wędzarni i rozpadające się) też mają swój urok i fantastyczny smak.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Ja mam żonę z tamtych stron, łaziłem po Rzeszowie jakieś 40 lat temu, pewno miasto troszkę się zmieniło :) Piękny zakątek naszego kraju.

W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

M.Twain

• 4 months later...

Dawno nic nie wrzucałem. Pora uzupełnić wpisy, a nie tylko zapasy w zamrażarce  ;)

14 wrzesień 2021

Robiona na szybko cienka w osłonkach kolagenowych i gruba kanapkowa w białkowych.

Tyle co wróciłem z wakacji 10 września, wymyśliłem sobie wędzenie. Kupiłem na szybko w Makro mięso 80/20 i... okazało się że jest dużo bardziej tłuste niż by wskazywała etykieta. Wyszło smaczne, ale jak dla mnie zbyt tłuste.

Całość parzona sous vide. Późniejszych zdjęć brak. 

post-93086-0-95974400-1638100955_thumb.jpg

post-93086-0-06204800-1638100989_thumb.jpg

7 listopad 2021

Tym razem przemyślany skład. Trochę cienkiej w jelitach wieprzowych 30/32 i wołowych 40. I i II wp. z łopatki, a III głównie z mięsa z uda indyka.

Zdjęcia przed parzeniem, później parzone sous vide.

post-93086-0-55062800-1638101339_thumb.jpg

post-93086-0-91766800-1638101363_thumb.jpg

28 listopad 2021

A to już na świeżo, wędzone wczoraj, już spakowane i się mrozi. 

Kilka szynek i karkówek żeby uzupełnić zapasy i na Święta. 

post-93086-0-60326900-1638101534_thumb.jpgpost-93086-0-67240200-1638101556_thumb.jpg

Okazało się, że mój tato też przygotował sobie na ten sam dzień wędzenie kilku szynek i boczków. Jechaliśmy na dwie wędzarnie w tym samym czasie.

Ja w elektrycznej około 1h suszenia + 5h wędzenia śliwą  (zależało mi na ciemniejszym kolorze). 

On w kanałowej z małym piecykiem. Suszył przy farelce (zaskakująco dobrze to działało) i później wędził jakieś 3.5h w temp 50-70.

Po drodze niestety był obiad, przestał pilnować, temperatura spadła do 25 stopni, a jak przyłożył to skoczyła to 80-90. Stąd lekkie osmolenie - zdjęcie przed parzeniem, lekko przekłamuje bo jest mniej osmolone niż wygląda. 

post-93086-0-74655800-1638101969_thumb.jpg

Była wymiana 2 karkówki i szynka za boczek i szynkę  :D

I to pewnie ostatnie wędzenie aż do lutego/marca, bo nie zmieszczę już nawet jednego pętelka kiełbasy w zamrażarce - tak mam załadowaną :facepalm:

Witam,zastanawia mnie czemu karkówki są wielkością takie jednakowe czy Ty je kalibrujesz?

pozdrawiam Grzegorz

Nie są jednakowe, ale zbliżone wielkościowo.

W sumie to nie całe karkówki, a połówki - krojone wzdłuż. Może dlatego wyglądają jakby były kalibrowane  ;)

W sumie ja tak kroje, bo... łatwiej mi takie później układać w zamrażarce  :facepalm:

Poza tym takich cienkich nie muszę nastrzykiwać przy peklowaniu na sucho w worku. Co innego szynki, które bez nastrzyku miewały szare oczko (pomimo 14 dniowego peklowania).