Alinka Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 22 Listopada 2018 Zaczynam od Metki cebulowej, będą też inne surowizny Metka cebulowa wg Pis67oryginał przepisu jest tu.....https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page-202 900g mięso z szynki chude100g mięso tłuste z boczkuPeklosól 20g/kgMięso pokroiłam, peklowałam 48 godz, zmieliłam dwa razy sitko 6 Wymieszałam z:3 g pieprzu świeżo zmielonego4 g cebuli suszonej80g zimnej wody.Za radą Marka z Bielska zostawiłam w pojemniku,przykryta aby się nie utleniała To jest pyszne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 22 Listopada 2018 To jest pyszne. To jest row paleo Alinko!Osobiście uwielbiam Jak robię kiełbasę to w trakcie roboty "wytraca" mi się z pół funta; jak robimy z wnukiem to trzeba przewidzieć 3 funty Nie trzeba obiadu gotować Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 22 Listopada 2018 Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę,ale dla bezpiecznego spożywania takich wyrobów minimalna dawka peklosoli wynosi 25g/kg.Tak mi się kiedyś obiło o uszy przy dyskusji o metce albo polskiej . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 22 Listopada 2018 to trzeba przewidzieć 3 funty Ja to Aniu przewidziałam od razu i w lodówce dalej pekluje się druga część mięsa ok.1,5kgDoprawiana będzie dopiero w niedzielę,bo Piotruś Pan napisał tak...cyt ,,peklowanie 48 do 120godzin'' Aniu przy okazji zapytam, jak suszysz cebulę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Listopada 2018 jak suszysz cebulę? W piekarniku na termoobiegu, z uchylonymi drzwiami. Można też w suszarce do grzybów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Listopada 2018 Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę,ale dla bezpiecznego spożywania takich wyrobów minimalna dawka peklosoli wynosi 25g/kg.Tak mi się kiedyś obiło o uszy przy dyskusji o metce albo polskiej . Skoro Piotr sprzedaje to legalnie,nie narażając konsumentów na niebezpieczeństwo,a ja zrobiłam zgodnie z jego recepturą,to chyba wyrób jest bezpieczny. Tak mi się wydaje[Dodano: 22 lis 2018 - 22:07] jak suszysz cebulę?W piekarniku na termoobiegu, z uchylonymi drzwiami. Można też w suszarce do grzybów. Tak też zrobiłam.Z trzech średnich cebul uzyskałam 12g suszu I mnóstwo zapachu w chałupie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 23 Listopada 2018 25g peklo? to nie do zjedzenia jak dla mnie , ja dalam 20g i zeby nie pieczywo to bym nie zjadla , zrobilam tyle zeby zjesc praktycznie na raz . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 23 Listopada 2018 Pisałem,że sie mi obiło,ale teraz sprawdziłem,że dotyczy to kiełbas surowych suszonych bez względu czy fermentowanych czy nie.Metka do takich nie należy,ale jedynie należy ją szybko spożyć. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 23 Listopada 2018 U mnie zostala zjedzona na 2 dzien to co zostalo , lepiej robic mniej a nie trzymac dlugo. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 23 Listopada 2018 lepiej robic mniej a nie trzymac dlugo. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Listopada 2018 Już się wsad pekluje . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 23 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Listopada 2018 Już się wsad pekluje . Będzie Pan zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 25 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 25 Listopada 2018 Już jestem po kolacji. Doskonały przepis na metkę chudą i do tego wyjątkowo smakowitą. Pierwsze wrażenie, to za dużo pieprzu (3g/kg) a za mało cebuli suszonej (6g/kg), ale wiem, że to się wyrówna. Kiełbasa prosta w wykonaniu, ot taka dla leniwych.Mam pytanie. Czy można metką zamrozić, a potem , po rozmrożeniu uwędzić? Niedługo będę wędził serki i pomyślałem, że tak przy okazji uwędzę metkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 26 Listopada 2018 Czy można metką zamrozić, a potem , po rozmrożeniu uwędzić? Można metkę zamrozić, wiem to od Marka z Bielska. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 26 Listopada 2018 Niedługo będę wędził serki i pomyślałem, że tak przy okazji uwędzę metkę. Byłabym ostrożna z wędzeniem uprzednio zamrożonej metki.Szczególnie, jeśli nie jesteś w stanie utrzymać restrykcyjnie temperatury wędzenia ≤ 20st.C.W zakresie temperatur tzw. ciepłego wędzenia rozwijają się gwałtownie, w postępie geometrycznym pewne grupy bakterii, a kiełbasa nie będzie przecież obrabiana termicznie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 26 Listopada 2018 Niedługo będę wędził serki i pomyślałem, że tak przy okazji uwędzę metkę. Byłabym ostrożna z wędzeniem uprzednio zamrożonej metki.Szczególnie, jeśli nie jesteś w stanie utrzymać restrykcyjnie temperatury wędzenia ≤ 20st.C.W zakresie temperatur tzw. ciepłego wędzenia rozwijają się gwałtownie, w postępie geometrycznym pewne grupy bakterii, a kiełbasa nie będzie przecież obrabiana termicznie. Dziękuję, nie będę wędził metki po rozmrożeniu. [Dodano: 26 lis 2018 - 09:25] Czy można metką zamrozić, a potem , po rozmrożeniu uwędzić? Można metkę zamrozić, wiem to od Marka z Bielska. Też tak myślałem, bo zamrażam białą kiełbasę surową, która po sparzeniu jest bardzo dobra. Dziękuje za przypomnienie przepisu Pis67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 26 Listopada 2018 Właśnie kończy się suszenie cebulki, będzie "metka cebulowa" . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 26 Listopada 2018 @sverige2, Ile st C w piecyku? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 26 Listopada 2018 Electro, nastawiam piekarnik na 75 stopni, i z leciutko uchylonymi drzwiczkami jakieś 15-18 godzin. Wysycha na tzw. pieprz. Cebulka już zmielona, z 1,15 kg. świeżej cebulki, wyszło 12 dkg. gotowego zmielonego proszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Listopada 2018 Pytam na przyszlosc bo mam gotowa juz suszona , jest jakas roznica suszona w piecyku a w suszarce takiej do grzybow Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 26 Listopada 2018 Myślę że różnica żadna Electro . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 26 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 26 Listopada 2018 Niedługo będę wędził serki i pomyślałem, że tak przy okazji uwędzę metkę Markis możesz zrobić metkę z wędzonego boczku.Wybierz chudziutki kawałek boczku, zapekluj i uwędź.Potem zmiel, dodaj przyprawy.Gdzieś tu na forum widziałam przepis,teraz nie mogę go znależć, może ktoś podeśle link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 26 Listopada 2018 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12217-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/?p=600780 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 26 Listopada 2018 Właśnie kończy się suszenie cebulki, O widzisz Pan skończy mi się kupna suszona to sobie nasuszę jakieś 15-18 godzin A jakby tak ze 3 razy po 6 godzinek dziennie to chyba nie będzie źle? pytam bo nigdy cebuli nie suszyłem Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 26 Listopada 2018 A jakby tak ze 3 razy po 6 godzinek dziennie to chyba nie będzie źle? Suszenie czegokolwiek musi być dokończone , przerwanie tego procesu to rozpoczęcie gnicia . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.