Skocz do zawartości

Najlepsza metka cebulowa. Będą i inne z surowego mięska


Alinka

Rekomendowane odpowiedzi

Zaczynam od Metki cebulowej, będą też inne surowizny

 

Metka cebulowa wg Pis67

oryginał przepisu jest tu.....https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/page-202

 

900g mięso z szynki chude

100g mięso tłuste z boczku

Peklosól 20g/kg

Mięso pokroiłam, peklowałam 48 godz, zmieliłam dwa razy sitko 6

 

Wymieszałam z:

3 g pieprzu świeżo zmielonego

4 g cebuli suszonej

80g zimnej wody.

Za radą Marka z Bielska zostawiłam w pojemniku,

przykryta aby się nie utleniała

 

To jest pyszne.

 

46508817_182388925969411_862306158455973

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest pyszne.

To jest row paleo Alinko!

Osobiście uwielbiam  :tongue:  :D 

Jak robię kiełbasę to w trakcie roboty "wytraca" mi się z pół funta; jak robimy z wnukiem to trzeba przewidzieć 3 funty  :facepalm:

Nie trzeba obiadu gotować  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę,ale dla bezpiecznego spożywania takich wyrobów minimalna dawka peklosoli wynosi 25g/kg.Tak mi się kiedyś obiło o uszy przy dyskusji o metce albo polskiej .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

to trzeba przewidzieć 3 funty

 

Ja to Aniu przewidziałam od razu :D 

i w lodówce dalej pekluje się druga część mięsa ok.1,5kg

Doprawiana będzie dopiero w niedzielę,

bo Piotruś Pan napisał tak...cyt ,,peklowanie 48 do 120godzin''

 

Aniu przy okazji zapytam, jak suszysz cebulę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak suszysz cebulę?

W piekarniku na termoobiegu, z uchylonymi drzwiami. Można też w suszarce do grzybów. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę,ale dla bezpiecznego spożywania takich wyrobów minimalna dawka peklosoli wynosi 25g/kg.Tak mi się kiedyś obiło o uszy przy dyskusji o metce albo polskiej .

 

Skoro Piotr sprzedaje to legalnie,

nie narażając konsumentów na niebezpieczeństwo,

a ja zrobiłam zgodnie z jego recepturą,

to chyba wyrób jest bezpieczny. Tak mi się wydaje

[Dodano: 22 lis 2018 - 22:07]

 

jak suszysz cebulę?

W piekarniku na termoobiegu, z uchylonymi drzwiami. Można też w suszarce do grzybów. 

 

 

Tak też zrobiłam.

Z trzech średnich cebul uzyskałam 12g suszu :D

I mnóstwo zapachu w chałupie :laugh:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25g peklo? to nie do zjedzenia jak dla mnie , ja dalam 20g i zeby nie pieczywo to bym nie zjadla , zrobilam tyle zeby zjesc praktycznie na raz .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pisałem,że sie mi obiło,ale teraz sprawdziłem,że dotyczy to kiełbas surowych suszonych bez względu czy fermentowanych czy nie.Metka do takich nie należy,ale jedynie należy ją szybko spożyć.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U mnie zostala zjedzona na 2 dzien to co zostalo , lepiej robic mniej a nie trzymac dlugo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

lepiej robic mniej a nie trzymac dlugo.
 

 

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Już jestem po kolacji.   Doskonały przepis na metkę chudą i do tego wyjątkowo smakowitą. Pierwsze wrażenie, to za dużo pieprzu (3g/kg) a za mało cebuli suszonej (6g/kg), ale wiem, że to się wyrówna. Kiełbasa prosta w wykonaniu, ot taka dla leniwych.

Mam pytanie. Czy można metką zamrozić, a potem , po rozmrożeniu uwędzić? Niedługo będę wędził serki i pomyślałem, że tak przy okazji uwędzę metkę. 

 

post-52093-0-53967000-1543184582_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niedługo będę wędził serki i pomyślałem, że tak przy okazji uwędzę metkę. 

Byłabym ostrożna z wędzeniem uprzednio zamrożonej metki.

Szczególnie, jeśli nie jesteś w stanie utrzymać restrykcyjnie temperatury wędzenia  ≤ 20st.C.

W zakresie temperatur tzw. ciepłego wędzenia rozwijają się gwałtownie, w postępie geometrycznym pewne grupy bakterii, a kiełbasa nie będzie przecież obrabiana termicznie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Niedługo będę wędził serki i pomyślałem, że tak przy okazji uwędzę metkę. 

Byłabym ostrożna z wędzeniem uprzednio zamrożonej metki.

Szczególnie, jeśli nie jesteś w stanie utrzymać restrykcyjnie temperatury wędzenia  ≤ 20st.C.

W zakresie temperatur tzw. ciepłego wędzenia rozwijają się gwałtownie, w postępie geometrycznym pewne grupy bakterii, a kiełbasa nie będzie przecież obrabiana termicznie.

 

Dziękuję, nie będę wędził metki po rozmrożeniu. 

[Dodano: 26 lis 2018 - 09:25]

 

Czy można metką zamrozić, a potem , po rozmrożeniu uwędzić?

 

Można metkę zamrozić, wiem to od Marka z Bielska. 

 

Też tak myślałem, bo zamrażam białą kiełbasę surową, która po sparzeniu jest bardzo dobra.  Dziękuje za przypomnienie przepisu Pis67

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Electro, nastawiam piekarnik na 75 stopni, i z leciutko uchylonymi drzwiczkami jakieś 15-18 godzin. Wysycha na tzw. pieprz. Cebulka już zmielona, z 1,15 kg. świeżej cebulki, wyszło 12 dkg. gotowego zmielonego proszku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytam na przyszlosc bo mam gotowa juz suszona , jest jakas roznica suszona w piecyku a w suszarce takiej do grzybow 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niedługo będę wędził serki i pomyślałem, że tak przy okazji uwędzę metkę

 

Markis możesz zrobić metkę z wędzonego boczku.

Wybierz chudziutki kawałek boczku, zapekluj i uwędź.

Potem zmiel, dodaj przyprawy.

Gdzieś tu na forum widziałam przepis,

teraz nie mogę go znależć, może ktoś podeśle link.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Właśnie kończy się suszenie cebulki,

O widzisz Pan :D skończy mi się kupna suszona to sobie nasuszę :D

 

 

jakieś 15-18 godzin

A jakby tak ze 3 razy po 6 godzinek dziennie to chyba nie będzie źle? pytam bo nigdy cebuli nie suszyłem :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.