Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Najlepsza metka cebulowa. Będą i inne z surowego mięska

metka cebulowa z szynki tatarska tatar łososiowa polędwica

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 lis 2018 - 21:29

Zaczynam od Metki cebulowej, będą też inne surowizny

 

Metka cebulowa wg Pis67

oryginał przepisu jest tu.....https://wedlinydomow...s67-co/page-202

 

900g mięso z szynki chude

100g mięso tłuste z boczku

Peklosól 20g/kg

Mięso pokroiłam, peklowałam 48 godz, zmieliłam dwa razy sitko 6

 

Wymieszałam z:

3 g pieprzu świeżo zmielonego

4 g cebuli suszonej

80g zimnej wody.

Za radą Marka z Bielska zostawiłam w pojemniku,

przykryta aby się nie utleniała

 

To jest pyszne.

 

46508817_182388925969411_862306158455973

 



#2 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9274 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 lis 2018 - 21:49

To jest pyszne.

To jest row paleo Alinko!

Osobiście uwielbiam  :tongue:  :D 

Jak robię kiełbasę to w trakcie roboty "wytraca" mi się z pół funta; jak robimy z wnukiem to trzeba przewidzieć 3 funty  :facepalm:

Nie trzeba obiadu gotować  :frantics:



#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11251 postów

Napisano 22 lis 2018 - 21:57

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę,ale dla bezpiecznego spożywania takich wyrobów minimalna dawka peklosoli wynosi 25g/kg.Tak mi się kiedyś obiło o uszy przy dyskusji o metce albo polskiej .



#4 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 lis 2018 - 22:00

to trzeba przewidzieć 3 funty

 

Ja to Aniu przewidziałam od razu :D 

i w lodówce dalej pekluje się druga część mięsa ok.1,5kg

Doprawiana będzie dopiero w niedzielę,

bo Piotruś Pan napisał tak...cyt ,,peklowanie 48 do 120godzin''

 

Aniu przy okazji zapytam, jak suszysz cebulę?



#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9274 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 lis 2018 - 22:03

jak suszysz cebulę?

W piekarniku na termoobiegu, z uchylonymi drzwiami. Można też w suszarce do grzybów. 



#6 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 22 lis 2018 - 22:07

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę,ale dla bezpiecznego spożywania takich wyrobów minimalna dawka peklosoli wynosi 25g/kg.Tak mi się kiedyś obiło o uszy przy dyskusji o metce albo polskiej .

 

Skoro Piotr sprzedaje to legalnie,

nie narażając konsumentów na niebezpieczeństwo,

a ja zrobiłam zgodnie z jego recepturą,

to chyba wyrób jest bezpieczny. Tak mi się wydaje


[Dodano: 22 lis 2018 - 22:07]

 

jak suszysz cebulę?

W piekarniku na termoobiegu, z uchylonymi drzwiami. Można też w suszarce do grzybów. 

 

 

Tak też zrobiłam.

Z trzech średnich cebul uzyskałam 12g suszu :D

I mnóstwo zapachu w chałupie :laugh:



#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 lis 2018 - 16:50

25g peklo? to nie do zjedzenia jak dla mnie , ja dalam 20g i zeby nie pieczywo to bym nie zjadla , zrobilam tyle zeby zjesc praktycznie na raz .



#8 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11251 postów

Napisano 23 lis 2018 - 19:11

Pisałem,że sie mi obiło,ale teraz sprawdziłem,że dotyczy to kiełbas surowych suszonych bez względu czy fermentowanych czy nie.Metka do takich nie należy,ale jedynie należy ją szybko spożyć.



#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 lis 2018 - 19:16

U mnie zostala zjedzona na 2 dzien to co zostalo , lepiej robic mniej a nie trzymac dlugo.



#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11251 postów

Napisano 23 lis 2018 - 19:23

lepiej robic mniej a nie trzymac dlugo.
 

 

:thumbsup:



#11 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 23 lis 2018 - 19:30

Już się wsad  pekluje  :)



#12 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 23 lis 2018 - 21:07

Już się wsad  pekluje  :)

 

Będzie Pan zadowolony  :D  :clap:



#13 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 86 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 25 lis 2018 - 23:23

Już jestem po kolacji.   Doskonały przepis na metkę chudą i do tego wyjątkowo smakowitą. Pierwsze wrażenie, to za dużo pieprzu (3g/kg) a za mało cebuli suszonej (6g/kg), ale wiem, że to się wyrówna. Kiełbasa prosta w wykonaniu, ot taka dla leniwych.

Mam pytanie. Czy można metką zamrozić, a potem , po rozmrożeniu uwędzić? Niedługo będę wędził serki i pomyślałem, że tak przy okazji uwędzę metkę. 

 

Załączony plik  DSCF6584-1.jpg   71,76 KB   5 Ilość pobrań



#14 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 685 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 26 lis 2018 - 01:15

Czy można metką zamrozić, a potem , po rozmrożeniu uwędzić?

 

Można metkę zamrozić, wiem to od Marka z Bielska. 



#15 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9274 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 lis 2018 - 08:29

Niedługo będę wędził serki i pomyślałem, że tak przy okazji uwędzę metkę. 

Byłabym ostrożna z wędzeniem uprzednio zamrożonej metki.

Szczególnie, jeśli nie jesteś w stanie utrzymać restrykcyjnie temperatury wędzenia  ≤ 20st.C.

W zakresie temperatur tzw. ciepłego wędzenia rozwijają się gwałtownie, w postępie geometrycznym pewne grupy bakterii, a kiełbasa nie będzie przecież obrabiana termicznie.



#16 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 86 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 26 lis 2018 - 09:25

 

Niedługo będę wędził serki i pomyślałem, że tak przy okazji uwędzę metkę. 

Byłabym ostrożna z wędzeniem uprzednio zamrożonej metki.

Szczególnie, jeśli nie jesteś w stanie utrzymać restrykcyjnie temperatury wędzenia  ≤ 20st.C.

W zakresie temperatur tzw. ciepłego wędzenia rozwijają się gwałtownie, w postępie geometrycznym pewne grupy bakterii, a kiełbasa nie będzie przecież obrabiana termicznie.

 

Dziękuję, nie będę wędził metki po rozmrożeniu. 


[Dodano: 26 lis 2018 - 09:25]

 

Czy można metką zamrozić, a potem , po rozmrożeniu uwędzić?

 

Można metkę zamrozić, wiem to od Marka z Bielska. 

 

Też tak myślałem, bo zamrażam białą kiełbasę surową, która po sparzeniu jest bardzo dobra.  Dziękuje za przypomnienie przepisu Pis67



#17 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 26 lis 2018 - 10:14

Właśnie kończy się suszenie cebulki, będzie "metka cebulowa" :D .

 

 

Załączone pliki



#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lis 2018 - 13:17

@sverige2, Ile st C w piecyku?



#19 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5100 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 26 lis 2018 - 13:25

Electro, nastawiam piekarnik na 75 stopni, i z leciutko uchylonymi drzwiczkami jakieś 15-18 godzin. Wysycha na tzw. pieprz. Cebulka już zmielona, z 1,15 kg. świeżej cebulki, wyszło 12 dkg. gotowego zmielonego proszku.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 26 lis 2018 - 13:30

Pytam na przyszlosc bo mam gotowa juz suszona , jest jakas roznica suszona w piecyku a w suszarce takiej do grzybow 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: metka cebulowa, z szynki, tatarska, tatar, łososiowa, polędwica

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych