Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Sok (syrop) z kwiatów czarnego bzu.
Gość_pedro_*
Napisano 22 maj 2008 - 19:24
70 g kwasku cytrynowego,
2 kg cukru.
W pełni rozkwitnięte koszyczki kwiatów czarnego bzu zbieramy w słoneczne dni po wyschnięciu porannej rosy. Kwiaty zalewamy 2 litrami przegotowanej i ostudzonej wody z dodatkiem kwasku cytrynowego i pozostawiamy na 24 godziny. Tak przyrządzony wyciąg (macerat) z kwiatów przecedzimy przez gęste sito (dobra jest płócienna ściereczka lub gaza). Następnie dodajemy cukier i pozostawiamy na kolejne 24 godziny, mieszając co jakiś czas tak, aby się cukier rozpuścił. Gotowy syrop przelewamy do słoików, zakręcamy i przechowujemy w chłodnej i ciemnej spiżarce (piwnicy). Syropu nie pasteryzujemy gdyż zawartość kwasku i cukru jest wystarczającym konserwantem, a temperatura mogłaby zniszczyć substancje i witaminy pozyskane z pyłku kwiatów. Taki syropek jest dobrym dodatkiem do herbaty lub wody mineralnej.
Napisano 25 maj 2008 - 17:55
Gość_pedro_*
Napisano 25 maj 2008 - 18:21
Napisano 25 maj 2008 - 19:55
Moja mama stosowała go na mojej osobie i to z wielkim powodzeniem.
Ja sam staram się unikać wszelkich tabletek a jak zaczyna mnie łamać to trochę herbaty i dużo soku z ostrężnic, malin lub właśnie czarnego bzu.
Napisano 12 cze 2012 - 19:33
Czy ktoś robił w tym roku ten syrop.Może zna jakieś modyfikacje ? Bagno a jak Ty to robisz ???
Pozdrawiam :wink:
Napisano 12 cze 2012 - 19:53
Obcięte z zielonego baldachy (najlepiej same kwiatuszki) zalewa się syropem 1kg cukru/1l H2O.Czy ktoś robił w tym roku ten syrop.
Jak zalejesz 0,7kg cukru na 1l. wody, dodasz cytryny i rozrobisz po 10 dniach C2H5OH to uzyskasz maksymalną zdrowotność takiego cuda.
Herbatki z kwiatów czarnego bzu rozgrzewają wielokrotnie bardziej niż napar z malin. Idealne na przeziębienia i wszelkie dolegliwości spowodowane wychłodzeniem organizmu (chodzi o metabolizm) w rozumieniu medycyny chińskiej.
Napisano 26 sie 2012 - 10:28
Napisano 26 sie 2012 - 10:38
Twoj zanjomy pomylil Sambucus ebulus czyli tak zwany dziki bez hebd z Sambucus nigra czyli czarny bzem. Jedna i druga sa podobne obie sa i byly stosowane w zielarstwie, jednak bez dziki hebd jest trujacy i dlatego niewiele osob powino cokolwiek zniego robic.Właśnie wczoraj rozmawiałem ze znajomym na temat bzu czarnego - i uparcie mi twierdził że bez jest trujący - a przecież sok z bzu ma wyśmienity smak
Napisano 26 sie 2012 - 10:59
Tutaj ciekawa stronka o czernym bzie oraz kilka przepisów. (Nawet na wino..) :tongue:
tu link: http://www.ziola.naz...bez_czarny.html
:wink:
Napisano 20 cze 2017 - 16:09
Syropik nastawiony
Napisano 20 cze 2017 - 19:36
Lepiej zamiast kwasku dać sok z cytryny .
Ja uzywam na okrągło przez cały rok do herbaty i do wody
Napisano 20 cze 2017 - 19:54
tak cytryna -3szt /litr
Napisano 15 maj 2018 - 13:10
Kwiatki zerwane - już czas
Napisano 15 maj 2018 - 20:28
To prawda - u mnie kwitnienie czarnego bzu chyba w pełni
Napisano 15 maj 2018 - 21:54
Beda owoce na sok ,Chudziak ?
Bo mnie co roku zanim ja zbiore owoce to sa te latajace szybsze
Napisano 15 maj 2018 - 22:24
Beda owoce na sok ,Chudziak ? Bo mnie co roku zanim ja zbiore owoce to sa te latajace szybsze![]()
U nas amatorów na czarny bez za bardzo nie ma ( mam na myśli tych latających) ale tak w ogóle to chodzi o syrop z kwiatów bzu.
Napisano 15 maj 2018 - 22:47
Beda owoce na sok ,
Również robie wyciągi cukrowe z kwiatów i potem rozprowadzam spirytem..
Soku nie znoszę, będąc w ciąży zatrułam się moszczem z owoców. Do dzisiaj zapach mnie odstręcza.
Napisano 16 maj 2018 - 09:02
A u mnie jeszcze nie kwitnie ...ale amatorow soku nie ma ..czekam na owoce
Napisano 24 maj 2018 - 08:02

Tym razem z cukrem trzcinowym.

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka
Sponsor
Napisano 25 maj 2018 - 00:06
Zapas imponujący - według jakiego przepisu robiłeś ? A pokrzywy ogarnąłeś:?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych