Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Puszkowanie za Wielka Woda.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#21 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3298 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 26 sty 2019 - 13:35

Oj ANNAM cos mi sie wydaje ze nasz Jumbo to wyjatkowo swiatowo-jurny czlowiek bo niedosc ze w kraju to jeszcze po kilku kontynentach swoje "dzieci" pozostawil..... :D

 

 

 

:)  :tongue:  :thumbsup:  :angel:  :devil:  :rolleyes:  :facepalm:



#22 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 934 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 26 sty 2019 - 14:32

StefanS, dnia 25 Sty 2019 - 19:06, napisał: Podejrzenie #2 ale juz mniejsze to ze sterylizowalem puszki nie bedace w pelnym zanurzeniu w wodzie. Dla mnie to duża ciekawostka. Jest u mnie pokemon i jago puszki się właśnie sterylizują i dwie puszki nie były całkowicie zanurzone pod wodą. Zobaczymy co wyjdzie po sterylizacji
jak narazie jest to mniej mozliwe podejrzenie - puszki w dwoch warstwach z czego dolna byla tylko zanurzona do polowy wysokosci, warstwa gorna puszek nie byla zanurzona.

Bardziej podejrzane jednak wydaje mi sie ze temperatura wsadu mogla na to wplynac. Podalem ze wsad mial temperatyre ale nie byla ona okreslona termometrem a tylko dotykiem, dodatkowo wnetrze wsadu moglo byc zimniejsze. To wlasnie wydaje mi sie najbardziej prawdopodobnym powodem tego "rozsadzenia" kilku puszek.  



#23 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 27 sty 2019 - 12:13

Na temat odkształcenia puszek możemy poczytać  - W. Pezacki - Technologiczne odchylenia jakości wyrobów mięsnych.

 Kilka skanów.

Załączony plik  1.jpg   129,11 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  2.jpg   105,25 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  3.jpg   242,47 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  4.jpg   197,06 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  5.jpg   200,77 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  6.jpg   197,4 KB   1 Ilość pobrań



#24 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2069 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 27 sty 2019 - 14:21

StefanS

O tym problemie 

Załączony plik  post-65748-0-78603000-1548460333.jpg   140,74 KB   2 Ilość pobrań

 

Pisalem tu

https://wedlinydomow...lonka/?p=621190

 

Co prawda chodziło o słoiki

 

O ile rzeczywiste nie miałeś za mało wody, choć bardziej przemawia do mnie cyt

 

 

Szybkie studzenie w zimnej wodzie (ok 45 min) a pozniej juz powietrzne w garazu (10*C)

 

 

Nie widzę końcówki do pompowania powietrza, a w Twoim poście brak informacji na ten temat. Przy gwałtownym spadku temperatury w autoklawie, temperatura w puszkach/słoikach spada wolniej, a za tym idzie większa różnica ciśnień.

 

O tym własnie było moje pytania, ale nie dostałem odpowiedzi na temat, wiec sam kombinuje i przerabiam mój szybkowar.

Jak dojdę do pozytywnych wyników zamówię sobie autoklaw który spełni to co będę od niego oczekiwał.

 

Co do Twojego rozwiązania, do wstępnym podgrzaniu ja bym dopychał go prasą i zamykał, bo raczej komory próżniowej w której mógł by się ten proces fizycznie odbywać, to racze w domu sobie nie zrobisz 

 

Dlatego jak na razie robię to w słoikach, własnie z tego względu.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 27 sty 2019 - 14:22


#25 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 27 sty 2019 - 17:21

Myślę że powody zniekształcenia- skany wyjaśniły. Teraz mam zagadkę.

Do zimnego autoklawu wpompowano powietrza o ciśnieniu 1 Bar. Po podgrzaniu do temperatury 110 st C manometr wskazuje ciśnienie 3,5 Bar.

Pytanie -o ile wpompowane powietrze po podgrzaniu  zwiększyło ciśnienie w autoklawie.

Drugie pytanie o ile zwiększy nam ciśnienie wpompowane  powietrze o ciśnieniu 1 Bar gdy podgrzejemy autoklaw do 121 st . Takie rzeczy musimy znać gdy chcemy bawić się w domowe sterylizowanie konserw w domowych autoklawach z przeciw ciśnieniem


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 27 sty 2019 - 17:31


#26 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 934 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 27 sty 2019 - 19:09

Myślę że powody zniekształcenia- skany wyjaśniły

wyjasnily na zasadzie analizy Twoich skanow Dziadku i biorac pod uwage moje rozumowanie -  pod rygorem deportacji - moja LP przyznala ze podczas mojej nieobecnosci przed wkladaniem do puszek wlozyla mieso spowrotem do lodowki (na ok 1 godz) wyjete zostalo przed moim wejsciem do domu - stad tez musze zmienic ze farsz do puszek ktore ulegly deformacji zostal wladowany zimny o temp 5 a nie 15 jak poczatkowo myslalem. Zostal tez dokladnie ubity przed zamknieciem. Polowa farszu zostala natomiast podpieczona i lekko podduszona i tez zapakowana. Oba rodzaje puszek byly sterylizowane w tym samym pojemniku i wsadzie. 

Załączony plik  DSC_0652.JPG   49,44 KB   2 Ilość pobrań. Ze skanu wynika ze w tym przypadku zostal uzyty material kotry zostal mocno sprezony i zimny - czyli bardzo latwo rozprezajacy sie.

Ok pyt. 1 - o dwa Bar

drugie pytanie innym razem - goscie dzwonia do drzwi.



#27 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2069 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 27 sty 2019 - 19:47

Teraz mam zagadkę. Do zimnego autoklawu wpompowano powietrza o ciśnieniu 1 Bar. Po podgrzaniu do temperatury 110 st C manometr wskazuje ciśnienie 3,5 Bar.

 

Po pierwsze określenie zimny autoklaw jest pojęciem względnym i subiektywnym

Po drugie to nie zagadka, odpowiedz jest tutaj:  https://wedlinydomow...lonka/?p=621227


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 27 sty 2019 - 19:47


#28 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 27 sty 2019 - 22:17

O tabeli nie dyskutuję ponieważ uwzględnia ciśnienie atmosferyczne a Manometr nie i trzeba o tym pamiętać. Dwa filmiki dające orientacyjną odpowiedź.

i program do przeliczania temp do ciśnienia

http://www.odbiory.p...cji-temperatury



#29 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2069 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 27 sty 2019 - 23:05

O tabeli nie dyskutuję ponieważ uwzględnia ciśnienie atmosferyczne a Manometr nie i trzeba o tym pamiętać.

 

 

 

Noo trzeba pamiętać

Na początku pompowania było na zegarze zero "0" 

 

Załączony plik  Przechwytywanie00.JPG   35,39 KB   4 Ilość pobrań

 

Na koniec było jeden "1"

Załączony plik  Przechwytywanie000.JPG   29,68 KB   4 Ilość pobrań

 

Dziadek, jak na razie wszystkie manometry jakie widziałem na sprzętach zamieszczanych na forum to manometry względne

Ty mówisz o barometrze czyli o manometrze bezwzględnym



#30 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 934 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 28 sty 2019 - 02:45

No ale zrobiles Dziadku niespodzianke - pal licho te manometry i cisnienia - ale zobaczyc tak wspaniale swojskie klimaty z dziecinstwa, umiejetnosc radzenia sobie w ciezkich warunkach, czy ta studnia z kreciolem - to dopiero wspomnienia. Sloiki z zamknieciami innymi jak wszedzie. Ale co ciekawe - dobijali do temperatury 121 stopni (w drugim filmiku) aby ubic wszystkie bacterie (tak powiedzial narrator). Biorac pod uwage te wszystkie okolicznosci to "ich" technologia rozni sie nieco od tej ktora my preferujemy. Pomijam calkowicie pierwszy filmik jako nie majacy nic wspolnego z naszymi dzialaniami bo ludzie nie wiedzieli co robia niemal od poczatku. Na drugim - nie ma nic na temat -  jak dlugo trwalo utrzymywanie temp. 121 *C - cos mi sie wydaje ze tylko doszli do tej temperatury wewnatrz autoklawu ale nie wewnatrz sloikow.

Sloiki wyjmowane byly po calkowitym wystudzeniu (tluszcz byl bialy juz w sloikach). Zgadzam sie z Toshiba ze manometry i "barometry"(manometry nie uwzgledniajace cisnienia atmosferycznego) to dwa rozne rodzaje sprzetu. 

I wracajac juz calkowicie do mojego problemu - uwazam ze nie nalezy "pakowac" puszek metalowych wsadem zimnym prosto z lodowki. 



#31 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 28 sty 2019 - 09:07

Tak mój proces sterylizacji konserw jest trochę inny dostosowany do słoi twist. off. Problemem jest stworzenie przeciw ciśnienia w autoklawie po samo odpowietrzeniu się słoi. Wpompowane powietrze jest natychmiast ogrzane przez co stwarza nadciśnienie powiększone o działanie na nie temperatury. Dlatego ważne jest wiedzieć o ile zwiększa się ciśnienie w stosunku do zimnego powietrza.Ważne to jest przy chłodzeniu konserw..Z filmików wynika że orientacyjnie wpompowane powietrze o ciśnieniu 1 Bar podczas sterylizacji zwiększa ciśnienie do trzech Bar .do tego trzeba doliczyć ciśnienie około 1 Bar wytwarzane przez gotującą wodę. Razem daje to około 4 Bar. Tego ciśnienia nie wytrzymują nasze wieczka , w szczególności masa uszczelniająca na wieczku. Z tego wynika że pompując powietrze do gorącego autoklawu  według wskazań manometru 1 Bar po wychłodzeniu okaże się ze to jest tylko 0.33 Bar. Dlatego w czasie chłodzenia wraz z zmniejszającą się temperaturą jest potrzeba dopompowywać powietrza by równoważyć przeciwciśnienie w autoklawie do ciśnienia w słojach. Bardzo ważne- nie polewamy wodą miejsca gdzie stworzona jest poduszka powietrzna  w autoklawie. Co dotyczy barometru to taki mam wisi na ścianie. Manometr zaś mam w autoklawie i mierzy mi w nim ciśnienie . Intencją moją było, by naocznie pokazać o ile orientacyjnie zwiększa ciśnienie, zimne powietrze wpompowane do autoklawu  podgrzane  w autoklawie do temperatury sterylizacji


Użytkownik DZIADEK edytował ten post 28 sty 2019 - 09:15


#32 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2069 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 28 sty 2019 - 15:33

Dziadek z calym szacunkiem dla Twojej osoby, ale troche pokreciles :)

W paru sprawach

Zwroc uwage na zakolorowany tekst do gory po lewej :)

Dodatkowo, wraz ze zmiana temperatury zmienia sie objetosc wody, sloikow i autoklawu.

Cisnienie w poduszce zalezy jesze od wielkosci poduszki (stosunku do calej reszty)

Jezeli nie jestes ponad normatywnym "muzgowcem" ktory sobie to wszystko policzy, latwiej zainstalowac wentyl w sloiku pomiarowym umieszczonym w ogolnym skladzie autoklawu i skontrolowac zmiany cisnienia online.

Nie chwalac sie, zamowilem sobie czesci potrzebne do tego zeby to miedzy innymi wlasnie sprawdzic :)

W sloiku bedzie kontrolowana temperatura i cisnienie bezwzgledne (barometrem, ale nie ze sciany :laugh: :laugh:  )

Załączone pliki


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 28 sty 2019 - 15:51


#33 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 28 sty 2019 - 16:51

TOSHIBA nie wchodząc w retorykę,  zadawala mnie że wiem orientacyjnie o ile wzrasta ciśnienie w autoklawie po podgrzaniu wpompowanego  powietrza, wody..słoików itd.  to mnie wystarcza. i to tyle w tym temacie.



#34 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5884 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 14 lut 2019 - 20:31

Po uspokojeniu emocji, po mojemu - barometr mierzy ciśnienie atmosferyczne otaczające nasz. Manometr mierzy nadciśnienie w zbiornikach zamkniętych

Załączony plik  Ciśnirenie i nadcisnienie.jpg   76,42 KB   7 Ilość pobrań



#35 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów

Napisano 06 cze 2019 - 18:30

Po zamknieciu puszki z mala zawartoscia - (100 ml wody i 100ml spirytusu domowego 92%) puszka poszla w pojemnik i zostala podgrzewana przez kilka minut we wrzacej wodzie w celu zobaczenia czy zamkniecie jest szczelne.

Stefan mam pytanie. Ile cieczy wlać do puszki 300 ml przy jej sprawdzaniu? Czy 50 ml wody +  50 ml spirytusu wystarczy?



#36 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 934 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 08 cze 2019 - 01:46

 

Po zamknieciu puszki z mala zawartoscia - (100 ml wody i 100ml spirytusu domowego 92%) puszka poszla w pojemnik i zostala podgrzewana przez kilka minut we wrzacej wodzie w celu zobaczenia czy zamkniecie jest szczelne.

Stefan mam pytanie. Ile cieczy wlać do puszki 300 ml przy jej sprawdzaniu? Czy 50 ml wody +  50 ml spirytusu wystarczy?

 

Nie jestem w stanie jednoznacznie i autorytatywnie odpowiedziec na to pytanie. W mojej opinii wyadje sie ze jest wystarczajace - pozostaje natomiast nieznaNy czas tego procesu. Osobiscie robilem na "wyczucie" majac jednak swiadomosc ze noj sealer jest ustawiony idealnie co zreszta potwierdzily dalsze wyniki zamykania. Jedyna warta uwagi z mojej strony porady jest fakt ze 

1. woda nie gotowala sie, byla natomiast w stanie niemal wrzenia (chodzi o widocznosc ewentualnych "bolbonkow" powietrza uchodzacych z puszki)..

2. robilem to na "wyczucie" kiedy przerwac eksperyment.

3. puszka byla calkowicie zanurzona w wodzie z dociskiem....(aby nie wyplywala)



#37 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów

Napisano 08 cze 2019 - 09:51

1. woda nie gotowala sie, byla natomiast w stanie niemal wrzenia (chodzi o widocznosc ewentualnych "bolbonkow" powietrza uchodzacych z puszki).. 2. robilem to na "wyczucie" kiedy przerwac eksperyment. 3. puszka byla calkowicie zanurzona w wodzie z dociskiem....(aby nie wyplywala)

Tak jakoś podobnie robiłem. Tyle, że zamiast mieszaniny wody i spirytusu dałem czysty spirytus.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#38 ZLeP

ZLeP

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1272 postów
  • MiejscowośćStare Sioło

Napisano 08 cze 2019 - 10:53

Mieszanina 50% wody i spirytusu ma o kilka stopni wyższą temperaturę wrzenia od czystego spirytusu (83C, czysty spir 78C). Co za tym idzie ciśnienie przy tej mieszaninie zacznie się wytwarzać od 83C. Ale do 100C (wrzenie wody) jest jeszcze sporo zapasu, więc z uzyskaniem ciśnienia nie ma problemu.

Na upartego można dobrać odpowiednią mieszaninę, która w 100C da nam żądanie ciśnienie.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych