Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa żeberkowa zbójnicka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 862 postów

Napisano 01 gru 2018 - 12:45

Załączony plik  1 (1).JPG   131,21 KB   23 Ilość pobrańZałączony plik  parzona 2.JPG   99,8 KB   21 Ilość pobrańZałączony plik  parzona.JPG   101,93 KB   21 Ilość pobrańZałączony plik  podpiekana 2.JPG   94,29 KB   21 Ilość pobrańZałączony plik  podpiekana.JPG   95,07 KB   21 Ilość pobrań

 

SUROWIEC 
-4,5 kg mięska z żeberek
-0,5 kg mięska z golonki
 
PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE
-peklosól 18 g/kg lub sól (ja robiłem na peklo)
-pieprz kolorowy rozdrobniony w moździerzu 1 g/kg
-pieprz czarny mielony 2 g/kg
-gorczyca ziarno 4 g/kg
-czosnek dobrej jakości 6 g/kg
-bazylia, tymianek, oregano, majeranek po 1 g co całości
-woda 100 ml dodana podczas dodania przypraw
-woda 50 ml dodana przed nadziewaniem w jelita
-jelita wieprzowe 28-32
 
ROZDRABNIANIE
Mięsko z żeberek chude kroimy w kostkę 2 cm tłuste 0,5-1 cm.
Mięsko z golonki do peklowania kroimy w 3-4 cm, po procesie peklowania mielimy na sitku 4 mm,następnie poprawiamy na sitku 2,5 mm
 
WYKONANIE
Pokrojone mięso peklujemy i odstawiamy do lodówki na 2 dni po tym czasie mielimy golonkę. Następnie do mięska z żeberek dodajemy wszystkie przyprawy i 100 ml wody i wyrabiamy do kleistości. Mięso z golonki też wyrabiamy i dodajemy do reszty mięsa. Teraz jeszcze raz całość bardzo dokładnie mieszamy i odstawimy do lodówki na 12-24 godz. Po tym czasie dodajemy jeszcze 50 ml wody dokładnie wyrabiamy i pakujemy mięso w jelita dość ściśle i odwieszamy na kije na 2-3 godz w pokojowej temp. U mnie osadzanie było wspomagane wiatrakiem.
 
OSUSZANIE 
W wędzarni przy dużym ruchu powietrza. Temp. 40 st.czas 40-60 min powierzchnia kiełbasy musi być sucha i ciepła.
 
WĘDZENIE
3 godz w temp.50-55 st.
 
Następnie podpiekamy lub parzymy a kiełbaskę podpiekaną można podsuszyć. Podpiekamy do 68-70 st.w środku, parzymy w wodzie 75-80 st.do uzyskania 68-70 w środku. Podsuszamy w chłodnym przewiewnym miejscu do momentu jaki chcemy uzyskać.U mnie to trwało 8 dni.
 


#2 gluszec

gluszec

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 390 postów
  • MiejscowośćŚląsk Cieszyński

Napisano 01 gru 2018 - 13:28

I już wiem co będzie na święta  :clap:  :thumbsup:



#3 Zbyszek z lasu

Zbyszek z lasu

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 240 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 01 gru 2018 - 13:30

Kiełbaska wygląda zacnie
Pewnie tak smakuje

#4 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30316 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 gru 2018 - 13:35

Jacku serdeczne dzięki za wrzucenie tych super przepisów na forum. To ostatnio rzadkość. ;)



#5 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 862 postów

Napisano 01 gru 2018 - 14:18

Maxell Proszę bardzo. Jestem tu na tym forum już długo ale bardzo rzadko zaglądam na rok może ze dwa razy wszedłem przez wczoraj i dzisiaj pobiłem rekord:) wolę wstawiać na fb i bloga .Może zacznę trochę wstawiać i tu jak ludzie będą chcieli korzystać z moich przepisów :)



#6 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 375 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 01 gru 2018 - 15:12

Mięso z żeberek to jest boczek?

#7 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30316 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 gru 2018 - 16:59

Może zacznę trochę wstawiać i tu jak ludzie będą chcieli korzystać z moich przepisów

Jeszcze się pytasz??? :D



#8 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 563 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 01 gru 2018 - 17:01

nareszcie konkretny gosc.wrzuca przepisy ima .......pozdrawiam i czekam na wiecej.towar pierwsza klasa!



#9 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 30316 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 gru 2018 - 17:08

nareszcie konkretny gosc.wrzuca przepisy ima .......pozdrawiam i czekam na wiecej.towar pierwsza klasa!

Reszta chyba na "autobanach" leci... :D :D :D



#10 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1181 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 01 gru 2018 - 17:34

Bardzo mi się podoba, zwłaszcza w wersji podsuszonej. Pozwoliłem sobie zapisać przepis.



#11 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 862 postów

Napisano 01 gru 2018 - 17:34

 

Może zacznę trochę wstawiać i tu jak ludzie będą chcieli korzystać z moich przepisów

Jeszcze się pytasz??? :D

 

:) ok trochę powstawiam 



#12 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2407 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 03 gru 2019 - 15:27

Wstawiaj, wstawiaj bo ludzie ostatnio wpadają tu na forum bardziej aby się pokłócić niż coś wnieść. I siedzą tam na tych swoich bejsbukach  :D 

Kiełbaska prima sort z wyglądu i składu. Na pewno ją spróbuję odtworzyć. :thumbsup: :clap:



#13 Atrax

Atrax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 151 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 03 gru 2019 - 15:51

Wyglada zacnie . Pewnie tak samo smakuje  :) Zastanawiam sie tylko ,co to za mieso z żeberek ? mam u siebie tylko paski,lub takzwane "ekstramięsne" 


Użytkownik Atrax edytował ten post 03 gru 2019 - 15:53


#14 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 862 postów

Napisano 04 gru 2019 - 18:51

Wstawiaj, wstawiaj

Coś tam zawszę wstawię jak coś nowego ulepię  ;)  


[Dodano: 04 gru 2019 - 18:51]

mam u siebie tylko paski,lub takzwane "ekstramięsne"

Będą dobre dawałem jedne i drugie 



#15 Atrax

Atrax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 151 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 04 gru 2019 - 19:45


Będą dobre dawałem jedne i drugie
[/quote]

Dzięki

#16 Lamar

Lamar

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćHannover

Napisano 08 lut 2020 - 12:56

Kurde ale kiełbacha ma wygląd 🤗😍... Tylko właśnie jakie to mięsko z żeberek? Bo jeśli kupię żeberka, to kości będzie więcej niż mięsa będzie 🙄

#17 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 862 postów

Napisano 09 lut 2020 - 09:13

jakie to mięsko z żeberek?

Może podam Ci nazwy handlowe jakie można spotkać  w sklepach odnośnie tych żeberek jakie ja kupiłem i zrobiłem kiełbasę. Osobiście spotkałem się z nazwami :żeberka extra mięsne , żeberka paski, żeberka mięsne. Takie nazwy spotykam u siebie na Podlasiu. 



#18 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6052 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 lut 2020 - 10:11

Sa jeszcze zeberka  tzw trojkaty , przykarkowe, maja duzo miesa  :)



#19 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13319 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 09 lut 2020 - 10:48

Sa jeszcze zeberka tzw trojkaty , przykarkowe, maja duzo miesa :)

 

U nas nazwa handlowa  mostek wieprzowy .



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5892 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 lut 2020 - 10:49

Jak Pisze Jacek, oraz Electra, w Szwecji, pomimo różnic w klasyfikacji mięska, mamy również żeberka grube, mięsne ( tjocka revbensspjäll ) sam często kupuję bo są pycha w różnych konfiguracjach, nie tylko w kiełbasie, osobiście najbardziej lubię w wersji pieczonej, ale do kiełbaski "chłopskiej" też biorę, a na kostkach po wykrojeniu gotuję pyszniutkie zupki, o krupniczku nie wspominając :D .

 

 

c318e43234ac094c16bce2b8f23010a4.jpg






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych