Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa żeberkowa zbójnicka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#21 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 13240 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 09 lut 2020 - 10:51

mamy również żeberka grube,

 

 

Czyli z boczkiem . :D



#22 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4309 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 09 lut 2020 - 10:54

U niemiaszków mówia na to Dicke Rippe czyli grube zebro. ☺

#23 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5819 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 lut 2020 - 11:20

U niemiaszków mówią na to Dicke Rippe czyli grube zebro. ☺

 

Dokładnie tak samo jak w Szwecji, o czym wcześniej pisałem zresztą :D  ( tjocka revbensspjäll - czyli - grube żeberka ) :D .



#24 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 819 postów

Napisano 09 lut 2020 - 13:06

są pycha w różnych konfiguracjach,

Zgadzam się  osobiście kosztowałem robiłem pieczone ,w sosie duszone ,wędzone w całych kawałkach ,nawet jako wkładka do bigosu ,zup ogólnie są fajne .No i chyba trzeba będzie coś pomyśleć o nowej konfiguracji. Właśnie wpadłem na pomysł że zapuszkuje je z odrobiną czosnku,pieprzu,soli. Masz jeszcze może jakąś przyprawę co stosowałeś do żeberek i się sprawdziła ?



#25 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5819 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 lut 2020 - 13:51

Nie mam jakiejś specjalnej receptury. Stosuję różne gotowe mieszanki grillowe, do kebaba, atc. Najbardziej jednak lubię tradycyjnie tak jak do pieczonego boczku. Sól, pieprz grubo mielony, czosnek i majeranek. Mięsko dobrze natrzeć, do pojemniczka i na noc do lodówki, pieczenie następnego dnia. W puszkach jeszcze nie robiłem, więc działaj i opisuj, bo na pewno będą delicje  :D :thumbsup: :clap:.



#26 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6004 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 lut 2020 - 18:12

@sverige2, ja robie w kapuscie kiszonej(swojej) w piecu , wlasnie wczoraj robilam ...wyszly mega!

[Dodano: 09 lut 2020 - 18:12]

 

są pycha w różnych konfiguracjach,

Zgadzam się  osobiście kosztowałem robiłem pieczone ,w sosie duszone ,wędzone w całych kawałkach ,nawet jako wkładka do bigosu ,zup ogólnie są fajne .No i chyba trzeba będzie coś pomyśleć o nowej konfiguracji. Właśnie wpadłem na pomysł że zapuszkuje je z odrobiną czosnku,pieprzu,soli. Masz jeszcze może jakąś przyprawę co stosowałeś do żeberek i się sprawdziła ?

 

Ja kiedys dostalam taka gotowa mieszanke przyprawowa do boczku , teraz robilam wlasnie z nia wyszly super (pieczone w piecu z kiszona kapusta i cebula )



#27 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 819 postów

Napisano 09 lut 2020 - 23:04

gotowa mieszanke przyprawowa do boczku

Dobry pomysł dzięki zobaczę co proponuje Runo w Hajnówce mają znakomite mieszanki może i jest do boczku sprawdzę .  



#28 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5819 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 lut 2020 - 10:55

http://sklep.runobio...html-p-238.html

 

 

podlaska%20swiezynka.jpg



#29 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1664 postów

Napisano 10 lut 2020 - 16:10

co to za mieso z żeberek ? mam u siebie tylko paski,lub takzwane "ekstramięsne"

Mogą tez być trójkąty. :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#30 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 819 postów

Napisano 10 lut 2020 - 16:31

sverige2 dzięki za podpowiedź ta przyprawa patrząc po składzie wygląda obiecująco  :thumbsup:






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych