andrzej76 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 1 Grudnia 2018 witam proszę o poradę jak często dawać dym i przez ile dni żeby uwędzić szyneczkę? takie kilogramowe kawałki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Jaki wyrób chcesz osiągnąć? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej76 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Grudnia 2018 chcę osiągnąć coś w stylu szwarwalckiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Grudnia 2018 https://wedlinydomowe.pl/pozostale-przepisy/przepisy-z-roznych-stron-swiata/495-niemcy-szynka-szwarcwaldzka-schwarzwalder-schinken-informacje Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Grudnia 2018 chcę osiągnąć coś w stylu szwarwalckiejKolego to specyficzna wędlina i jako jedna z nielicznych w oryginale jest wędzona drewnem iglastym, igliwiem i szyszkami... To czuć w wyrobie i zamiast DG odpaliłbym wedzarnię i zrobił to klasycznie ale maks 40-45 st z dodatkiem gałązek sosnowych na żar Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Grudnia 2018 jest wędzona drewnem iglastym, igliwiem i szyszkami... …..czy jestes tego pewien ?? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) ..czy jestes tego pewien ?? https://www.youtube.com/watch?v=WP73ukxjpHw Edytowane 1 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Grudnia 2018 TOSIBA nie wiem co mi przez te filmiki chciales powiedziec ?? Schwarzwaldschinken jest wedzony ………… z dodatkiem igliwia i szyszek i nie drewnem drzew iglastych. ….. temperatura tez jest bledna. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) TOSIBA nie wiem co mi przez te filmiki chciales powiedziec ?? 1. Nikt już nie zdąży zrobić tej szynki na te Święta = Oryginału 2. Parę tygodnie dojrzewania3. wędzenie mieszanka liściastych i iglastych, z dodatkiem świeżych gałęzi z iglastych, o szyszkach nie ma mowy - mit tak jak o Polskiej grochowce wojskowej gotowanej na poligonie z szyszkami i starym butem minimum tydzień wędzenia 20 - 30 stopni4 po wędzeniu odpoczynek w chłodni o kontrolowanej temperaturze i wilgotności aż do utraty 25 % A tak to się robi w domu Pierwszy film mówi o wędzeniu tylko wiórkami iglastymi https://www.youtube.com/watch?v=U1h9fMUAbBE Edytowane 1 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Poniżej cytat (miro podał link w poście #4): "Tak przygotowane mięso jest gotowe do najważniejszego procesu – wędzenia na zimno odbywającego się w dymie w temperaturze 27 – 29 C przez okres od 2 do 4 tygodni. Do tego celu używane jest drewno sosnowe razem z zielonym igliwiem i szyszkami pochodzące z okolicznych lasów. Wszystko po to, aby otrzymać specjalny, aromatyczny dym nadający temu produktowi niepowtarzalny smak. Później szynka jest jeszcze odstawiana na okres 3 do 4 tygodni, aby dojrzała i aby aromat rozszedł się równomiernie po całej objętości produktu." Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Olek widziałeś to kiedyś w orygianle, mówię o wędzeniu tej wędliny? Tak jrstem pewien to hangar podobny do tekiego w jakich kiedyś suszono i wędzono ryby na północy... Tam fizycznie innego drewna było mało... Dym był żywiczny.W małych komorach trzeba uważać bo będzie niezjadliwe dlatego napisałem o gałązkach na żar Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Nie ,nie widzialem …… ale wiem ze sie nie wedzi tylko drewnem iglastym… i w innych temperaturach. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Podałem patent na warunki domowe i 6h zamiast tygodnia Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Poprosze o numer patentu ,moim zdaniem jednak wedzenia na zimno nie da sie "oszukac "... ale opatentwac ? chyba za puzno Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej76 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Grudnia 2018 czyli sam generator dymu nic nie da bo nie uzyskam temperatury bo tam idzie całkiem zimny dym a co do trocin z drewna iglastego da się ogarnąć będę próbował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Jeszcze jeden problem.Jak zachowa się DG, przy spalaniu drewna, z drzew iglastych?Czy zawarta w nich żywica, nie zapcha go w krótkim czasie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej76 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 2 Grudnia 2018 ja mam jeszcze piecyk tak zwany sztimerek więc spróbuje tam tam też dostane tem. jaką chce bo wędzonki na gorąco wychodzą mi super Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Grudnia 2018 czyli sam generator dymu nic nie da bo nie uzyskam temperatury bo tam idzie całkiem zimny dym a co do trocin z drewna iglastego da się ogarnąć będę próbował ja mam jeszcze piecyk tak zwany sztimerek więc spróbuje tam tam też dostane tem. jaką chce bo wędzonki na gorąco wychodzą mi super ……...nie rozumie,chcesz wedzic na zimno ,czy na cieplo ?? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej76 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Grudnia 2018 no tak tylko podpytuje bo wszyscy piszecie o wędzeniu w tem 20-25 stopni a generator dymu daje zimny dym tak samo widzę jak ludzie wędzą na ciepło a potem parzą szkoda psuć dobry smak wystarczy poznać ile stopni powinno mieć dane mięso w środku zanim wyciągniemy z wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Grudnia 2018 widzę jak ludzie wędzą na ciepło a potem parzą szkoda psuć dobry smak wystarczy poznać ile stopni powinno mieć dane mięso w środku zanim wyciągniemy z wędzarni Samo wędzenie w gorącym dymie (do 60 st.C) nie obrobi termicznie mięsa.Po uzyskaniu odpowiedniego koloru musisz albo sparzyć mięso albo upiec w wędzarni lub piekarniku.W środku musi być 68 st.C.Nie dotyczy polędwic!!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej76 Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Grudnia 2018 ja cały proces wędzenia robię w wędzarni na przykład schab 58 s w środku a szynka 62 s i już ani piekarnika ani parzenia a wędzonki naprawdę smakują pyszne i mogą długo leżeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 4 Grudnia 2018 no tak tylko podpytuje bo wszyscy piszecie o wędzeniu w tem 20-25 stopni a generator dymu daje zimny dym …..to jest wedzenie na zimno od.... do max +22°C. Takie wedliny wedzi sie tygodniami , nie wymaga obrobki termicznej i jest wyrobem bardzo trwalym……..i bardzo smacznym . Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej76 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 6 Grudnia 2018 witam mam jeszcze pytanie dlaczego mięsko w trakcie zamoczenia w solance niektóre kawałki robią się lekko szare miejscami całe mięso jest zamoczone w całości wszystko jest pod wodą i stoi na dworze temperatura 0d 1 do 5-6 stopni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Grudnia 2018 To nic zlego, mieso poprostu w tch miejscach sie "utlenia " Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej76 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Grudnia 2018 no właśnie sie zastanawiałem dlaczego się tak dzieje pachnie ładnie no i tem, myśle że jest ok co dwa dni jest obracane trzymam tak już tydzień jeszcze 5-6 dni i do wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.