Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pieczyste jest zaj....te !

karkówka wg Maxella kark pieczony musztarda marynata pieczyste do chleba na zimno

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 684 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 02 gru 2018 - 17:15

Proszę Państwa !!!

To jest po prostu pyszne.

Karkówka pieczona wg Maxella.

Czy już ktoś z Was ją robił? Jeśli nie to serdecznie polecam.

Oryginalny przepis jest tutaj https://wedlinydomow...ie/?hl=karkówka

 

A tu zapis w pdf-e file:///C:/Users/ALA/Downloads/Kark%C3%B3wka%20z%20piekarnika%20wg%20Maxel.pdf

 

Mięsko umyte, osuszone, zaczynam obkładać marynatą.

47289354_321431675113552_451647152409752

 

 

Po 48 godz marynowania, przed włożeniem do piekarnika.

Ogrzewało się w temperaturze pokojowej około dwie godzinki.

47168281_560279697766243_695297150149459

 

 

Pieczone ok 3 godz w temp 180 st. Jest soczyste i mięciutkie.

47571797_905615229636909_886897650839217

 

 

Na zimno, na kanapce z powstałą galaretką. Mniam

47382719_2148430158800550_70070896828570

 

47284439_2280298582202705_42690820477980

 

 

Kolejną upiekę na święta

47356076_288701141778588_321698242656364

 

 

 

47394741_290692558247800_456393661643489


Użytkownik Alinka edytował ten post 02 gru 2018 - 18:08


#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2821 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 02 gru 2018 - 17:38

file:///C:/Users/ALA/Downloads/Kark%C3%B3wka%20z%20piekarnika%20wg%20Maxel.pdf

A nie jest to adres na Twoim kompie ? :)

 

 

https://wedlinydomow...ie/?hl=karkówka

 

Ja osobiście nie robiłem ale fakt wiele osób chwali sobie ten przepis :)


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 02 gru 2018 - 17:48


#3 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7023 postów

Napisano 02 gru 2018 - 17:52

Czy już ktoś z Was ją robił? Jeśli nie to serdecznie polecam
Robiliśmy :thumbsup: 

#4 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 684 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 02 gru 2018 - 18:06

A nie jest to adres na Twoim kompie ?

 

 

Dzięki za link do strony. 

Nie wiem skąd i dlaczego ja mam to w pdf-ie zapisane  :D

Już poprawiłam i dodałam link do postu.


Użytkownik Alinka edytował ten post 02 gru 2018 - 18:09


#5 CPN

CPN

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 02 gru 2018 - 19:09

Robimy  jako danie obiadowe i to z 2 szt. jak pojawi się rodzina "w komplecie".

Do tego sałatka w/g Maksella i sos do niej sposobem EAnny i rogera.Dzięki .



#6 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 684 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 02 gru 2018 - 19:37

Robimy  jako danie obiadowe i to z 2 szt. jak pojawi się rodzina "w komplecie".

Do tego sałatka w/g Maksella i sos do niej sposobem EAnny i rogera.Dzięki .

 

CPN możesz podać linki do tej sałatki Maxella i sosu EAnny?

 

Ja podałam Surówkę jak u Chińczyka.

Robię ją dosyć często, jest uniwersalna.

 

1 mała główka białej kapusty - cieniutko poszatkowana

1 duża marchew - starta na tarce jarzynowej

1 duża sebula - pokrojona w pół krążki lub w drobną kostkę

Warzywa rozdrobnić, wymieszać w dużej misce.

Zalewa

0,5 szkl octu (ja daję ryżowy)

0,5 szkl cukru

1 łyżka soli

1/3 szkl oleju

Składniki zalewy wymieszać, zagotować.

Zwrócić uwagę czy sól i cukier się rozpuściły.

Gorącą zalewę wlać do warzyw, wymieszać.

Najlepsza na drugi dzień. Może stać w lodówce tydzień i dłużej.

 

47377719_386719415400265_687173319581813



#7 CPN

CPN

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 02 gru 2018 - 19:55

Sałatka w/g Maxella i sosy do niej : posty od  nr 28 do 30 w temacie tej karkówki.



#8 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 684 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 02 gru 2018 - 19:56

Sałatka w/g Maxella i sosy do niej : posty od  nr 28 do 30 w temacie tej karkówki.

 

Dzięki :)



#9 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6551 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 02 gru 2018 - 20:01

Czy już ktoś z Was ją robił? Jeśli nie to serdecznie polecam.

 

Robiłam i to nie raz. Smakuję wyśmienicie na zimno i na ciepło.  :clap:



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 gru 2018 - 20:07

Tez robilam , i bardzo smaczna :thumbsup:



#11 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2244 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 02 gru 2018 - 20:20

Chyba na forum jest mało ludzi co nie robili  tej karkówki :)



#12 CPN

CPN

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 02 gru 2018 - 20:34

@Alinka,

Taka surówka jak podałas ,też jest u nas  przez cały rok .To ulubione danie do pracy  dla synowej. Pomieszkując w okolicach Dortmundu , podobną kapustę kupowałem w marketach w opakowaniu .Poszukiwałem długo przepisu i znalazłem podobny na naszym forum .Chyba podał go kolega Jondek w "lato czas na przetwory". A wracając do karkówki to z braku czasu robimy "karkówkę na soli".


Użytkownik CPN edytował ten post 02 gru 2018 - 20:36


#13 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 684 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 02 gru 2018 - 20:46

A wracając do karkówki to z braku czasu robimy "karkówkę na soli".

 

czyli jak? 



#14 CPN

CPN

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 44 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 02 gru 2018 - 21:01

Znalazłem   w "pozostałe wyroby" 26.05.2010.Przepraszam ,nie potrafię na obecnym sprzęcie przekierować.


Użytkownik CPN edytował ten post 02 gru 2018 - 21:12


#15 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 684 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 02 gru 2018 - 21:35

Znalazłem   w "pozostałe wyroby" 26.05.2010.Przepraszam ,nie potrafię na obecnym sprzęcie przekierować.

 

CPN czyli o tym przepisie piszesz https://wedlinydomow...eczona-na-soli/

Muszę kiedyś wypróbować.

Dzięki :)



#16 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2324 postów

Napisano 03 gru 2018 - 15:53

:) Alinko, ładniuchna wyszedła...po rekomendacji jak w tytule ( :laugh: :laugh: :laugh: ) dłużej się nie mogę opierać owej smakowitości.... :yes:

Wypada spreparować....osobiście :yes: :D :clap:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#17 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 684 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 03 gru 2018 - 18:15

Wypada spreparować....osobiście

 

Karolu...preparuj koniecznie.

Dzisiaj kroiłam na kanapkę i stwierdziłam ,

że nie dwie a trzy doby trzeba trzymać ją w marynacie.

Będzie lepsza słoność w środku, albo cienki karczek kupić. 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: karkówka, wg Maxella, kark pieczony, musztarda, marynata, pieczyste, do chleba, na zimno

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych