jacekw21 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) SUROWIEC I ROZDRABNIANIEmaszynka nr. 8-karkówka 2 kg --sitko szarpak-łopatka 2 kg--sitko 8 mm-wołowina kl 2(ścinki) 0,5 kg --sitko 2,5 mm-słonina dobrej jakości 0,5 kg --w kostkę 0,5-1 cm PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 18-19 g/kg-sól nie jodowana 25 g/kg do słoniny-pieprz czarny 2 g/kg-gorczyca biała mielona 2 g/kg-cukier 2 g/kg-majeranek 1 g/kg-czosnek dobrej jakości (wyciśnięty) 4 g/kg-jelita wieprzowe cienkie 28/32-woda 100 ml. podczas dodawania przypraw- woda 50 ml. przed napełnieniem w jelita WYKONANIEKupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Karkówkę i łopatkę tniemy w kostkę 4 na 4 cm i umieszczamy w osobnych pojemnikach, peklujemy zgodnie z gramaturą. Słoninę tniemy w kostkę i solimy. Mieszamy bardzo dokładnie aby całość kostki była pokryta solą. Wołowinę kroimy w kostkę około 2 na 2 cm. Wszystko peklujemy 48 godzin. Każdy rodzaj mięsa ma byś w osobnym pojemniku. Odstawiamy do lodówki temperatura 4-6 stopni. Po tym czasie rozdrabniamy mięso, mieszamy ze sobą wszystkie mięso,dodajemy wodę 100 ml. i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy. Wkładamy ponownie do lodówki na 8-12 godzin, w celu wyrównania się smaków. Następnie dolewamy 50 ml.wody dokładnie mieszamy i napełniamy jelita ściśle. Odwieszamy na kije w przewiewnym pomieszczeniu do osadzenia (u mnie pod wentylatorem) na 2 godziny. OSUSZANIE I WĘDZENIE Osuszanie w wędzarni przy dużym ruchu powietrza bez dymu na samym żarze w temperaturze 35-45 st. Osuszamy do momentu aż powierzchnia kiełbaski będzie całkowicie sucha i ciepła. Wędzimy 3 godz. w temp.50-60 stopni. PARZENIEWoda 72-75 do momentu uzyskania w środku wyrobu 68 stopni.Chłodzimy w przewiewnym chłodnym pomieszczeniu około 1-2 godz.(u mnie pod wentylatorem),dalsze chłodzenie w lodówce przez 8-10 godz. w temp.4-8 stopni.Kiełbaska jest bardzo smaczna polecam.SMACZNEGO. Edytowane 3 Grudnia 2018 przez EAnna kor. jednostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Można wiedzieć w jakim celu? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Kupione mięso myjemy pod bieżącą wodą. Można wiedzieć w jakim celu? Konkretnego celu nie ma ale lepiej opłukać niż nie i przeważnie tak robię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) ale lepiej opłukać niż nie OK, ja nigdy nie płuczę mięsa, za wyjątkiem mięsa z kością ciętego piłami, dlatego się spytałem. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Grudnia 2018 ale lepiej opłukać niż nie OK, ja nigdy nie płuczę mięsa, dlatego się spytałem. ok rozumiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Jest bardzo konkretny cel tego zabiegu.Mięso trafia w moje ręce, ale co się z nim działo przed, tego nie wiem.A może spadło na podłogę, a może brudnymi rękami było przenoszone, a może jak w życiu jechało na tak brudnym aucie, że czasami mam ochotę dać w pysk kierowcy. Ale on to na gdzieś, bo szef drze morde kiedy w firmie będzie, bo produkcja stoi. Jak bym wam zdjęcia zrobił, to byś byście w życiu mięsa że sklepu nie kupili. TEMU ja zawsze myję mięso. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Jak bym wam zdjęcia zrobił, to byś byście w życiu mięsa że sklepu nie kupili. + A może spadło na podłogę, a może brudnymi rękami było przenoszone, a może jak w życiu jechało na tak brudnym aucie powody wymienione przez Ciebie w moim odczuciu dyskwalifikują mięso tak czy owak, nawet obmyte lizolem bym nie wziął za darmo Dlatego kupuje w hurtowni, zapakowane w worek na produkcji / rozbiorze mięsa i nie muszę mięsa zanieczyszczać wodą z kurka A tak na poważnie to nie wiem czy tak jeszcze jest gdziekolwiek Edytowane 2 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Toshiba...jak cię lubię, tak przestań wierzyć w bajki i prawidłowość obchodzenia się z mięsem, gdziekolwiek jest to w ilościach handlowych. Apropo, na tym byku załadował 4 opony, bo nie miał miejsca na mój towar.???????????????? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Jest bardzo konkretny cel tego zabiegu.Mięso trafia w moje ręce, ale co się z nim działo przed, tego nie wiem.A może spadło na podłogę, a może brudnymi rękami było przenoszone, a może jak w życiu jechało na tak brudnym aucie, że czasami mam ochotę dać w pysk kierowcy. Ale on to na gdzieś, bo szef drze morde kiedy w firmie będzie, bo produkcja stoi. Jak bym wam zdjęcia zrobił, to byś byście w życiu mięsa że sklepu nie kupili. TEMU ja zawsze myję mięso.To prawda parę historii też ciekawych widziałem i już w swoim mieście do 3 sklepów nie zaglądam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Toshiba...jak cię lubię, tak przestań wierzyć w bajki i prawidłowość obchodzenia się z mięsem Ala ja jestem ostatni który by w to uwierzył, sam osobiście sprawdziłem i nadal sprawdzam, nawet często widzę jak moja paczka jest pakowana.Na zakładzie od uboju przez cały rozbiór są wielkie okna, każdy kto chce może przyjść i sobie sam zobaczyć.W punkcie pakowania, jest mój worek zamykany, metkowany i po chwili mogę go odebrać w punkcie odbioru towaru. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Żyj w Matrixe....może to i lepiej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Żyj w Matrixe....może to i lepiej. Nie wiem co "przypaliłeś", ale zmień dostawce, bo już kompletnie Cie nie rozumiemDobranoc, nie chce mi się dalej pisać na tym poziomie Edytowane 2 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Toshiba niestety to co opisuje Miro to standard przynajmniej w Polsce. Parę takich sutacji odpisywałem na forum. Pewnie swoją opinią piszesz na podstawie obserwacji z Szwajcarii. Wiem że trudno uwierzyć że patologia to zasada ale cóż życie. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Grudnia 2018 ale cóż życie To jaki jest sens wykonywania czegoś w domu z takiej patologi?Mało z tego, wiedzieć o tym i mimo wszystko z tego robić, no ok wpierw opłukać woda z kranu To lepiej już kupić gotowy syf fabryczny z jakiegoś marketu. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 2 Grudnia 2018 Toshiba ciesz się że u ciebie zachowują przynajmniej minimum reżimu norm, a może i więcej.U nas liczy się jedynie kasa i tylko kasa. A to co opisałem, to bardzo delikatny przypadek ogólnego gówna.I dlatego robię własne wędliny.???? Wiem co jem, a mięso zawsze będę mył. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 2 Grudnia 2018 (edytowane) To nie tak. W tych sklepach już nie kupuje. Ale nie mam przekonania że nie występuje to w innych, ani też że występuje, czy też występuje czy też nie w trakcie produkcji. Trochę taka rosyjska ruletka, więc lepiej opłukać lub w ogóle nie kupować, ale aż takim ortodoksą nie jestem. Jeszcze nie dojrzałem do zostania weganem.A co do kupnej wędliny to sądzisz że jak jest robiona, a podobnie jak mięso sprzedawane w sklepie. Z mojego doświadczenia mię jest to nawet kwestia ekonomii zysku, płacy tylko etyki zawodowej pracowników a z tym jest różnie. Tak że lepiej opłukać Edytowane 2 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Mnie zawsze nurtuje kwestia przyprawiania kiełbasy. Czy nie lepiej przyprawić mięso po pokrojeniu i takie zapeklować? To chudsze - mam na myśli - by lepiej przeszło przyprawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Grzech25, po to właśnie przyprawy mieszamy z wodą i kleistym aby dodając na końcu do reszty farszu, były dobrze rozprowadzone. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzech25 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Po zapeklowaniu, mielimy dodajemy wodę i wyrabiamy, to też powoduje dobre rozprowadzenie. Wcześniejsze dodanie przypraw to wg mnie - takie marynowanie mięsa w tych przyprawach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Grudnia 2018 to i ja dygresję wtrącę....Paweł, mi przyprawy wpadają do "jedynki", najładnieszego mięsa.Potem "dwójka", "klej" i tłuste. Wody jeśli dodajē to po troszeczku , obojętnie kiedy...----Kiełba ładna, nawet bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) i nadal sprawdzam, nawet często widzę jak moja paczka jest pakowana. Na zakładzie od uboju przez cały rozbiór są wielkie okna, każdy kto chce może przyjść i sobie sam zobaczyć. W punkcie pakowania, jest mój worek zamykany, metkowany i po chwili mogę go odebrać w punkcie odbioru towaru.A ja pociągnę dalej ten wątek, bo może jestem ograniczony ale...Rozumiem że wchodzisz na początku fabryki gdzie biegają szczęśliwe prosiaczki, wybierasz - TEN, wychodzisz z zakładu i patrzysz przez okna jak go myją, szykują, ogłuszają, oprawiają, dzielą, pakują i na końcu wydają (taaa, pewnie jeszcze z piękną kokardą ). TOSHIBA, rzuć im pomysł aby jeszcze w tym ciągu dobudowali małą masarnię, to będziesz mógł gotowy wyrób wprost po parzeniu/pieczeniu odebrać PRZEPRASZAM ale nie mogłem się powstrzymać. Wiesz, u mnie przywożą świnki na zakład, wwożą je gdzieś tam w głąb gdzie ochrona mnie nie wpuści, po całej linii technologicznej podzielone kawałki mięs trafiają do sklepiku przyzakładowego w plastikowych skrzyniach na wózku, przekładane do chłodziarek (to już często widzę) pani zmieniająca co klient foliowe rękawiczki robi mi paczki (czyt.pakuje w reklamówki) i wychodzę. I wracając do domu przed dalszą obróbką myję zarówno ręce (bo nie pamiętam kogo i co dotykałem) jak i mięso. Edytowane 5 Grudnia 2018 przez EAnna Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Grudnia 2018 (edytowane) Czy nie lepiej przyprawić mięso po pokrojeniu i takie zapeklować? To chudsze - mam na myśli - by lepiej przeszło przyprawami. Przyprawy to potencjalne źródło grzybów itp czyli skażenia mięsa Czyli lepiej z tego punktu widzenia dać do mięsa przyprawy po jego zapeklowaniu ( jak już jest zabezpieczone) . Z reguły w krótkim odstępie czasu następnie będzie wędzone , parzone, pieczone , schładzane itp czyli dodatkowo zabezpieczane . PSTak mi się wydaję ale jak pisałem naturszczyk jestem pani zmieniająca co klient foliowe rękawiczki robi mi paczki A u mnie pani nie zmienia rękawiczek co więcej przyjmuje i wydaje w tych samych pieniądze Jak Pani raz za sugerowałem że coś nie tak . Pani "pal sześć" ale spojrzenie ludzi z kolejki bezcenne takie "ale menda się znalazła i czepia się " . Nic pora obiadowa się zbliża nie będziemy obrzydzać posiłku innym . PsW tym sklepie już nie kupuje . Widocznie malej wiary jestem że moje perswazje wpłyną na zmianę podejścia Edytowane 5 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Naturszczycy górą Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Paweł, mi przyprawy wpadają do "jedynki", najładnieszego mięsa. Potem "dwójka", "klej" i tłuste Robię tak samo ponieważ wydaje mi się że wtedy dokładniej je rozprowadzę. Po dodaniu II do I mieszam wszystko pierwszy raz, następnie dodaję III i ponownie mieszam. Wtedy wszystkie przyprawy w miarę równo są rozprowadzone po całości. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 5 Grudnia 2018 by lepiej przeszło przyprawami. nie wiem czy ja cos inaczej moze rozumoje ale koledze chyba chodzi zeby mieso lepiej przeszlo przyprawami a nie zeby lepiej/ rownomierniej sie rozprowadzily Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.