Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa Chłopska wg "jacekw21"


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
34 odpowiedzi w tym temacie

#21 Dafman

Dafman

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 84 postów
  • MiejscowośćTrójmiasto

Napisano 23 gru 2018 - 11:05

Zrobiłem tą kiełbaskę, trzymałem się ściśle przepisu z małym wyjątkiem. Do podgardla użyłem soli peklującej i zapeklowane mięso trzymałem przez 72 godziny w lodówce ponieważ wyskoczył mi niespodziewany wyjazd. Kiełbaska mi bardzo smakuje, lubię akurat te przyprawy które są w przepisie. Do minusów to zauważyłem, że trzeba ją mocno upychac w jelita i podczas podpiekania robi się taki płynny tłuszczyk, trzeba bardzo uważać, by przy wyjmowaniu nie pękło, a rano po ochłodzeniu w niektórych miejscach robi się taka pomarszczona skórka. Poza tym nie udało mi się tej kiełbaski uwędzić to mocnego koloru, uwędziłem do pewnego pułapu i dalej się nie dało.

 

Załączony plik  Chłopska.jpg   98,08 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  chłopska przekrój.jpg   48,86 KB   29 Ilość pobrań



#22 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7669 postów

Napisano 23 gru 2018 - 15:31

nie udało mi się tej kiełbaski uwędzić to mocnego koloru, uwędziłem do pewnego pułapu i dalej się nie dało.
Zawsze się da , np. dowędzisz dnia następnego :D  ;)  aaaale nie ma potrzeby - te są uwędzone jak należy  :thumbsup: 

#23 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 24 gru 2018 - 09:10

Kiełbaska mi bardzo smakuje

Cieszę się że smakowała. Mi osobiście smakowała bardziej wersja parzona ale może dla tego że jednak ogólnie wolę parzone wyroby.  



#24 walker125

walker125

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 25 gru 2018 - 08:50

Ja również nie klasyfikuję mięs. Robiłem to kiedyś ale póżniej z lenistwa zaniechałem a efekty były naprawdę dobre. 

Raz zrobiłem na szybko kiełbasę z samej łopatki. Odciąłem tylko błony i resztę wrzuciłem na siatkę 8'. Efekt przerósł moje oczekiwania. Kiełbasa była smaczna i ścisła. 

Ponadto nie dodaję wołowiny do kiełbas gdyż nie pasuje mi smak. Wolę 100% kiełbasy wieprzowe. 

No cóż każdy jest inny i ma inne gusta. Jeden woli blondynki drugi brunetki :) Różnorodność jest esencją tej pasji :)



#25 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7669 postów

Napisano 25 gru 2018 - 09:07

Robiłem to kiedyś ale póżniej z lenistwa zaniechałem

Różnorodność jest esencją tej pasji
Z lenistwa to się nawet nie kroi łopatki - do dużego wilka wchodzi cała :facepalm: Ale jak się nauczyłem klasyfikacji to przy krojeniu niechcący nawet klasyfikuję  :D i Świąteczne Ci radzę to samo  :thumbsup: I jeszcze z lenistwa to idziesz do sklepu i kupujesz  :facepalm: a jak robisz sam - to nie jest tak źle ;) 

#26 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5699 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 25 gru 2018 - 09:33

 


Ponadto nie dodaję wołowiny do kiełbas gdyż nie pasuje mi smak. Wolę 100% kiełbasy wieprzowe. 

 

 

Podobnie jest u mnie, dodatek wołowego powoduje mi zmianę smaku na taki którego w kiełbasce nie teges :D .Kiełbaska jest ścisła również bez jej dodatku. Nie mniej w innych konfiguracjach wołowinka jak najbardziej  :D .



#27 walker125

walker125

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 42 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 26 gru 2018 - 08:53

Muski wyraźnie zaznaczyłem że pierwszy raz z lenistwa. Następne razy już z pełną świadomością. 

Zacytuję klasyka ( mojego szefa) " Jeszcze żeś nie spróbował a już narzekasz" :)

 

pozdrawiam



#28 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 11822 postów

Napisano 26 gru 2018 - 09:23

Odciąłem tylko błony

 

To się właśnie nazywa wstępną klasyfikacją. Dalsza obróbka to już klasyfikacja zasadnicza z podzieleniem mięsa łopatki na poszczególne klasy.Bez tej drugiej można się na upartego obejść.Bez tej pierwszej nie polecam a szczególnie jeśli chodzi o łopatkę.



#29 abadeon

abadeon

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 18 postów
  • MiejscowośćKrasnik

Napisano 11 gru 2019 - 14:06

Witam. Bardzo mi się podoba prostota i wygląd kiełbaski. Postanowiłem że zrobię na te święta także podzielę się później wrażeniami.

Dzięki za przepis.



#30 jacekw21

jacekw21

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 746 postów

Napisano 11 gru 2019 - 15:48

. Bardzo mi się podoba prostota i wygląd kiełbaski. Postanowiłem że zrobię na te święta także podzielę się później wrażeniami. Dzięki za przepis.

 

Proszę bardzo, jeżeli masz jakieś pojęcie o podstawach tego rzemiosła to na pewno Ci wyjdzie .Kiełbaska jest warta zrobienia .Powodzenia ,pozdrawiam


Użytkownik jacekw21 edytował ten post 11 gru 2019 - 15:51


#31 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 16 gru 2019 - 10:57

Po tym czasie podgardle mielimy na sitku fi 10 mm i dodajemy do łopatki.U mnie mielenie na maszynce nr.8.

 

 

Jacku bo teraz nie wiem jak to rozumieć, zawiesiłem się. Która wersja jest poprawna?

 

1. Podgardle mielimy na Ø10 a mięso zostawiamy pokrojone w kostkę. Ty natomiast z braku Ø10 zastosowałeś Ø8.

2. Podgardle mielimy na Ø10, dodajemy do zapeklowanej łopatki w kostkach i wszystko mielimy na Ø8.



#32 Atrax

Atrax

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćŚwiętokrzyskie

Napisano 16 gru 2019 - 13:10

Pewnie chodzi o rozmiar maszynki . To maszynka o komorze mielenia "8" np. Zelmer. Tak ja to zrozumiałem :) 



#33 grim_reefer

grim_reefer

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 68 postów

Napisano 17 gru 2019 - 07:53

 

Po tym czasie podgardle mielimy na sitku fi 10 mm i dodajemy do łopatki.U mnie mielenie na maszynce nr.8.

 

 

Jacku bo teraz nie wiem jak to rozumieć, zawiesiłem się. Która wersja jest poprawna?

 

1. Podgardle mielimy na Ø10 a mięso zostawiamy pokrojone w kostkę. Ty natomiast z braku Ø10 zastosowałeś Ø8.

2. Podgardle mielimy na Ø10, dodajemy do zapeklowanej łopatki w kostkach i wszystko mielimy na Ø8.

 

 

 

Pewnie chodzi o rozmiar maszynki . To maszynka o komorze mielenia "8" np. Zelmer. Tak ja to zrozumiałem :)

 

 

 

Atrax, dobrze zrozumiałeś  ;)

 

Gollum,

Jacek posiada maszynkę o komorze mielenia "8". W tym przepisie podgardle zmielił na sitku Ø10 używając tejże maszynki.

Zmielone podgardle wymieszał z zapeklowaną łopatką pokrojoną w kostkę.



#34 gollum

gollum

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 196 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 17 gru 2019 - 08:45

Dzięki.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#35 Grześ Załęski

Grześ Załęski

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 24 gru 2019 - 11:03

Uczyniłem wczoraj kiełbasę wg Jacka ( nie pierwszą zresztą). Dobrze że mam żonę. Zjadłbym wszystko, a zrobiłem 20 kg. Przepis banalnie prosty i wykonanie.
Jedna zmiana u mnie taka, że soli zamiast 18g/kg daję zawsze 16g/kg osobiście wolę mniej osłoną wersję ale każdy ma inne gusta.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych