Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Komin


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Welder22

Welder22

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 03 gru 2018 - 21:49

Panowie panie witam jestem świeży na tym forum jestem w trakcie budowania wędzarni drewnianej o wymiarach 55/55/100 drzwi otwierane od przodu i teraz moje pytanie brzmi czy zrobić krótki komin na szczycie wędzarni czy mogę zrobić klapkę u góry od boku chodzi mi o to aby uniknąć skroplin kondensatu na szyneczkach mam wędzarnie metalową właśnie z kominem na dachu no i przez to skropliny ciekną na wędliny chce tego uniknąć tylko zastanawiam się czy wędzarnia będzie miała odpowiedni cug przy zastosowaniu klapki a może krótki komin w wędzarni drewnianej nie będzie tworzył skroplin dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

#2 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 209 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 04 gru 2018 - 06:09

Nie powtarzaj błędów. Komin - nie. Otwory po dwóch stronach spełnią swoją rolę. Poczytaj o wędzarniach typu kibelek na forum.

#3 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 68 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 04 gru 2018 - 06:50

Mam podobny problem w moim "smokerze". Będę przerabiał dach. Mam zamiar wyciąć w obu połówkach daszku większe kwadratowe otwory i zrobić klapy na zawiasach.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#4 Welder22

Welder22

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 04 gru 2018 - 07:55

Super panowie dzięki właśnie na taką odpowiedź liczyłem zrobię klapki na zawiasach lub przesuwne zasłony z otworami

#5 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4611 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 04 gru 2018 - 08:59

Nie powtarzaj błędów. Komin - nie. Otwory po dwóch stronach spełnią swoją rolę. Poczytaj o wędzarniach typu kibelek na forum.

 

Proszę nie pisać bzdetów na temat kominów. Mam już tego typu "obiekcik" od paru ładnych lat, wędzarnia działa wspaniale i bez jakichkolwiek zastrzeżeń, więc bajki o "kominach" są całkowicie bezzasadne i nieuprawnione :D . Pozdrawiam.

 

cdd53679bf82a17bmed.jpg



#6 Welder22

Welder22

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 04 gru 2018 - 10:12

Właśnie jestem w trakcie prac nad wędzarnia z dymogeneratorem tylko moja różni się tym od twojej że dach nie jest skośny tylko płaski i boje się aby skropliny nie kapały na wędliny w twoim przypadku możliwe że wszystko spływa po skośnym dachu no i teraz dalej mam dylemat ale chyba postawie na otwory po bokach zasłaniane przesówną klapką

#7 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1088 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 04 gru 2018 - 10:30

Nie wiem czy komin pomaga czy szkodzi więc Ci nie odpowiem. Wiem tylko że go nie mam i nie jest mi potrzebny do szczęścia. Mam szczeliny po bokach, dodatkowo otwory z przodu (chciałem nie być "uzależniony" od wiatru), a w praktyce wygląda to tak że nie starałem się robić wędzarni za szczelnej, to często nawet nie otwieram tych klap i elegancko dym uchodzi. Zastrzegam tylko że nie posiadam DG a palenisko bezpośrednie (nie wiem po prostu co powinna spełniać wędzarnia pod DG)



#8 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 236 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 04 gru 2018 - 10:33

Ni.... (nie wiem po prostu co powinna spełniać wędzarnia pod DG)

Nie widziałem, żeby autor tematu mówił o DG. Ale jeśli tylko DG plus grzanie elektryczne oraz drewniana wędzarnia - to nie ma szans na skraplanie sie na dachu pary wodnej.



#9 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1849 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 04 gru 2018 - 10:56

Ale jeśli tylko DG plus grzanie elektryczne oraz drewniana wędzarnia - to nie ma szans na skraplanie sie na dachu pary wodnej.

A wilgoc z wedlin ? Zapomniales.

 

 

 

Nie wiem czy komin pomaga czy szkodzi

I tak i tak :)

 

 

 

Proszę nie pisać bzdetów na temat kominów. Mam już tego typu "obiekcik" od paru ładnych lat, wędzarnia działa wspaniale i bez jakichkolwiek zastrzeżeń, więc bajki o "kominach" są całkowicie bezzasadne i nieuprawnione

Gdybys rozwinol odpowiedz tak jak opisujesz ostatnio wedliny, mozna by sie do Twojej wypowiedzi odniesc, a tak to kolejna bajka / mit czy jak chcesz :laugh:

 

Komin w wedzarni pomaga i szkodz, a zalezy to od wielu czynnikow.

Pare wymienie, ale napewno jet wiecej

Co gorsza, wiel z tych przyczyn sa zalezne od innych, wiec ustosunkowanie sie tylko do jednej nie usuwa problemu

Przekroj / wysokosc komina - jezeli zle dobrany to albo za mocny zug, albo za slaby

Brak prawidlowego ocieplenia - od produkcji skroplin do korka termicunego wlacznie

Ilosc ciepla czyli moc grzalki + jej usytulowanie - zle dobrana albo nie wytworzy wystarczajacej energi do zapewnienia maturalnej cyrkulacji, za mocna to skoki temperatury i przypiekanie wedlin kolo grzalki.

Z grzalka oczywiscie powiazane jest dalej ocieplenie wedzarni lub/i material wykonania

Dolot swiezego powietrza - aby cos przez komin wyszlo musi cos do wedzarni wejsc

Ilosc wedlin i jej rozmieszczenie + stopien wilgotnosci

Szczelnosc calej konstrukcji - falszywe powietrze na plus i na minus

Warunki atmosferyczne na zewnatrz

rodzaj zrodla energii: grzalka elektrychna, gaz, czy drewno

Operator wedzarni - jego doswiadczenie lub brak no i jak czesto bedzie do srodka zagladal co potenguje wszystkie powyzsze punkty

 

To tak w skrocie.


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 04 gru 2018 - 10:58


#10 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1088 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 04 gru 2018 - 10:57

[Dodano: 04 gru 2018 - 10:57]

 

 

Nie widziałem, żeby autor tematu mówił o DG.

 

 

Właśnie jestem w trakcie prac nad wędzarnia z dymogeneratorem

Użytkownik wróbel75 edytował ten post 04 gru 2018 - 10:58


#11 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 236 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 04 gru 2018 - 11:02

Mea culpa, nie doczytałem jak należy. Ale wiec podtrzymuje to co powiedziałem, nie będzie skroplin. Sam posiadam z płaskim dachem. wędziłem już przy mocno ujemnej temperaturze. Nic się nie wykraplało.

Jednocześnie zamiast komina bardziej podobają mi się rozwiązania z otworami na boku.


Użytkownik janusz_p edytował ten post 04 gru 2018 - 11:03


#12 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3309 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 04 gru 2018 - 11:03

Żeby nie było kondensacji pary wodnej w komorze wędzarni trzeba przede wszystkim prawidłowo wędzić- czyli zapewnić odpowiedni przepływ powietrza przez komorę(nie kisić dymu). Łatwiej jest gdy komora wędzarni jest ciepła gdyż mimo ograniczenia przepływu efekt kondensacji nie występuje na poziomie utrudniającym wędzenie.

#13 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4611 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 04 gru 2018 - 14:23

Żeby nie było kondensacji pary wodnej w komorze wędzarni trzeba przede wszystkim prawidłowo wędzić- czyli zapewnić odpowiedni przepływ powietrza przez komorę(nie kisić dymu).

 

Dokladnie jak piszesz Biniu, choć absolutnie nie neguję punktów które wymienił Toshiba bo to wszystko prawda. Dodam tylko że w tej, ani też tej drugiej wędzarni którą mam w Ciechocinku która też posiada kominek, bo lubię kominki :D, jeszcze nie udało mi się zepsuć wyrobów, widocznie mam farta :D. To ta druga wędzarnia z Ciechocinka :

 

bb3656a7be8fa5d2gen.jpg



#14 Welder22

Welder22

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 06 gru 2018 - 13:40

Panowie co myślicie o wyłożeniu wędzarni tak zwanym KORKIEM takim samym jak kładzie się pod panele ciekawe czy to jest naturalny korek w jakiś sposób prasowany czy są użyte jakieś kleje i do ocieplenia wędzarni się nie nada może którys z panów wykorzystał taki korek do swojej wędzarni

#15 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3309 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 06 gru 2018 - 14:47

No raczej jest tam klej.



#16 Todek

Todek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1307 postów

Napisano 06 gru 2018 - 15:07

I nie wiadomo jaka jest jego wytrzymałość na wys. temp. Takie jak przy podpiekaniu w wędzarni.



#17 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 60 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 06 gru 2018 - 15:19

Panowie co myślicie o wyłożeniu wędzarni tak zwanym KORKIEM ...

W moim kibelku zrobionym z ula,  w nadstawce z desek,  ścianki wykleiłem styropianem powleczonym folią aluminiową (ekran przyklejany za kaloryferem), bo nie miałem lepszego pomysłu i teraz mam kłopot z utrzymaniem niskiej temperatury przy tzw. zimnym wędzeniu. 



#18 Welder22

Welder22

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćPolice

Napisano 07 gru 2018 - 07:38

Ok dzięki czytam i czytam są różne rodzaje tego korka są też naturalne prasowane w kafle zrobię ta wedzareczkę i zobaczę jak to będzie z temperaturą w morozny dzień jeżeli będzie słabo z grzaniem będę myślał o ociepleniu pozdrawiam gorąco i jeszcze raz dziękuję

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2525 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano wczoraj, 23:15

Kolego zrób wędzarnię z desek z drewna liściastego o podwójnych sciankach lub też z desek  o grubosci 28-32 mm , obojetnie czy będziesz miał komin czy tez wyloty boczne w wędzarni z paleniskiem bezpośrednim , nie powinieneś mieć wytrąceń kondensatu przy prawidłowym wędzeniu .Kondensat wytrąci się w miejscach gdzie nastąpi gwałtowne wychłodzenie ( np. nieocieplony metalowy komin) ,korka lub styropianu na ocieplenie bym nie stosował , jeśli chcesz ocieplić wedzarnię-ociepl ją z zewnatrz   wełna mineralna , ale to cieplenie trzeba pokryć  i osłonić , na forum jest pełno postów dotyczących wędzarni typu kibelek sprawdzonych , praktycznie gotowych do naśladowania w konstrukcji.Pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych