jacekw21 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 4 Grudnia 2018 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE-1,25 kg łopatki 1 kl -13 mm-1,25 kg łopatki 2 kl- 13 mm-3 kg ścinki z rozbioru w/p 2 klasa - 13 mm-2 kg ścinki z rozbioru 3 klasa – 2,5-3 mmRozdrabnianie maszynka nr.8PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 19 g/kg-czosnek 4-5 g/kg-pieprz czarny 2 g/kg-majeranek 0,5 g/kg-gorczyca mielona 2 g/kg-ziele angielskie 0,5 g/kg-jelita wieprzowe do parzonej 26/28 mm-jelita wieprzowe do podpiekanej 30/32 mm-woda 400 mil dodana podczas mieszania z przyprawami -woda 100 mil dodana przed nabijaniem jelit WYKONANIEPrzygotowane mięso na kiełbasę peklujemy 48 godzin w dwóch osobnych pojemnikach łopatkę i ścinki w jednym i ścinki klasa 3 w drugim. Następnie rozdrabniamy sitkiem 13 mm dodajemy wszystkie przyprawy, 200 ml wody i dokładnie wyrabiamy. Później mielimy 3 klasę dajemy 200 ml wody i wyrabiamy do kleistości. Łączymy mięska i bardzo dokładnie wyrabiamy. Masa mięsna ma być dobrze wyrobiona. Odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin. Napełniamy jelita i odkręcamy pętka. Odwieszamy na kije od osadzenia 1-2 godz. Osuszanie w wędzarni 1 godz. w temp. 35-40 stopni. Powierzchnia kiełbas ma być sucha i ciepła. WĘDZENIE -kiełbasę która będzie parzona wędzimy 2-2,5 godziny w 50-60 stopniach następnie parzymy w wodzie temp.75-80 stopni do 68 w środku.-kiełbasę która będzie podpiekana wędzimy 3-3,5 godziny w 50-60 stopniach następnie podpiekamy w 80-90 stopniach do 68-70 w środku.SMACZNEGO 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Jacku, chciałbym Ci podziękować za to, że w tak gorącym, przedświątecznym okresie znalazłeś czas, aby podzielić się z nami całą serią swoich przepisów na kiełbasy. Przepisy są bardzo ciekawe, ładnie opracowane i przedstawione. Po niektórych autorskich nowelizacjach widać, że poszukujesz własnego smaku.Pozdrawiam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 4 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 4 Grudnia 2018 warto bylo TU poczekac na takiego goscia jak jacekw21 konkretny gosc i mysle ze konkretne przepisy.jeden post od razu przepis.pozdrawiam i zycze ci gosciu duzo dobrego bo widze ze jestes z tych pozytywnych ludzi. mam nadzieje ze cie fachowcy nie zjedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 4 Grudnia 2018 Jacku, chciałbym Ci podziękować za to, że w tak gorącym, przedświątecznym okresie znalazłeś czas, aby podzielić się z nami całą serią swoich przepisów na kiełbasy. Przepisy są bardzo ciekawe, ładnie opracowane i przedstawione. Po niektórych autorskich nowelizacjach widać, że poszukujesz własnego smaku.Pozdrawiam. Nie ma za co proszę bardzo. Może komuś się przyda jakiś przepis .Naprawdę niektóre kiełbaski są godne uwagi. Mówię to co mówią ludzie co je kosztowali .To prawda co piszesz robię według własnego smaku .Nie chce kopiować i robić non stop zgodnie z przepisami branżowymi. [Dodano: 04 gru 2018 - 14:42]warto bylo TU poczekac na takiego goscia jak jacekw21 konkretny gosc i mysle ze konkretne przepisy.jeden post od razu przepis.pozdrawiam i zycze ci gosciu duzo dobrego bo widze ze jestes z tych pozytywnych ludzi. mam nadzieje ze cie fachowcy nie zjedza Dziękuje za miłe słowa ale ja po prostu robię to co robi się na takich stronach czyli dzielę się tym co mam .A czy nie zjedzą oj lepiej nie żona mówi że jestem smaczny i była by zmartwiona jak by nic jej nie zostało .Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.