Skocz do zawartości

Kiełbasa zwyczajna


jacekw21

Rekomendowane odpowiedzi

post-72431-0-39508700-1543916188_thumb.jpgpost-72431-0-30673900-1543916193_thumb.jpgpost-72431-0-98709300-1543916198_thumb.jpgpost-72431-0-05888500-1543916204_thumb.jpg
SUROWIEC I ROZDRABNIANIE

-1,25 kg łopatki 1 kl -13 mm

-1,25 kg łopatki 2 kl- 13 mm

-3 kg ścinki z rozbioru w/p 2 klasa  - 13 mm

-2 kg ścinki z rozbioru 3 klasa – 2,5-3 mm

Rozdrabnianie maszynka nr.8


PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE

-peklosól 19 g/kg

-czosnek 4-5 g/kg

-pieprz czarny 2 g/kg

-majeranek 0,5 g/kg

-gorczyca mielona 2 g/kg

-ziele angielskie 0,5 g/kg

-jelita wieprzowe do parzonej 26/28 mm

-jelita wieprzowe do podpiekanej 30/32 mm

-woda 400 mil dodana podczas mieszania z przyprawami

 -woda  100 mil dodana przed nabijaniem jelit

 

WYKONANIE

Przygotowane mięso na kiełbasę  peklujemy 48 godzin w dwóch osobnych pojemnikach łopatkę i ścinki w jednym i ścinki klasa 3 w drugim. Następnie rozdrabniamy sitkiem 13 mm dodajemy wszystkie przyprawy, 200 ml wody i dokładnie wyrabiamy. Później mielimy 3 klasę dajemy 200 ml wody i wyrabiamy do kleistości. Łączymy mięska i bardzo dokładnie wyrabiamy. Masa mięsna ma być dobrze wyrobiona. Odstawiamy do lodówki na 8-12 godzin. Napełniamy jelita i odkręcamy pętka. Odwieszamy na kije od osadzenia 1-2 godz. Osuszanie  w wędzarni 1 godz. w temp. 35-40 stopni. Powierzchnia kiełbas ma być sucha i ciepła.

 

WĘDZENIE

 

-kiełbasę która będzie parzona wędzimy  2-2,5 godziny w 50-60 stopniach następnie parzymy w wodzie temp.75-80 stopni do 68 w środku.

-kiełbasę która będzie podpiekana wędzimy 3-3,5 godziny w 50-60 stopniach następnie podpiekamy w 80-90 stopniach do 68-70 w środku.

SMACZNEGO

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jacku, chciałbym Ci podziękować za to, że w tak gorącym, przedświątecznym okresie znalazłeś czas, aby podzielić się z nami całą serią swoich przepisów na kiełbasy. Przepisy są bardzo ciekawe, ładnie opracowane i przedstawione. Po niektórych autorskich nowelizacjach widać, że poszukujesz własnego smaku.

Pozdrawiam. 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jacku, chciałbym Ci podziękować za to, że w tak gorącym, przedświątecznym okresie znalazłeś czas, aby podzielić się z nami całą serią swoich przepisów na kiełbasy. Przepisy są bardzo ciekawe, ładnie opracowane i przedstawione. Po niektórych autorskich nowelizacjach widać, że poszukujesz własnego smaku.

Pozdrawiam. 

Nie ma za co proszę bardzo. Może komuś się przyda jakiś przepis .Naprawdę niektóre kiełbaski są godne uwagi. Mówię to co mówią ludzie co je kosztowali .To prawda co piszesz robię według własnego smaku .Nie chce kopiować i robić non stop zgodnie z przepisami branżowymi. 

[Dodano: 04 gru 2018 - 14:42]

warto bylo TU poczekac na takiego goscia jak jacekw21 konkretny gosc i mysle ze konkretne przepisy.jeden post od razu przepis.pozdrawiam i zycze ci gosciu duzo dobrego bo widze ze jestes z tych pozytywnych ludzi. :clap: mam nadzieje ze cie fachowcy nie zjedza  :rolleyes:

Dziękuje za miłe słowa ale ja po prostu robię to co robi się na takich stronach czyli dzielę się tym co mam .A czy nie zjedzą oj lepiej nie żona mówi że jestem smaczny i była by zmartwiona jak by nic jej nie zostało ;)  .Pozdrawiam serdecznie 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.