Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mielonka z papryką


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
18 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 105 postów
  • Miejscowośćnieznany bór

Napisano 04 gru 2018 - 20:23

Załączony plik  DSC00004.JPG   109,16 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  DSC00025.JPG   98,14 KB   9 Ilość pobrań

 

Przyprawy 
-peklosól 16-18 g/kg mięsa
-pieprz czarny 2 g/kg mięsa
-pieprz młotkowany z kolendrą 1 g /kg mięsa
-majeranek 0,5 g /kg mięsa
 
Mięso
-1 kg  łopatki 2 kl
-1 kg szynki
 
Wykonanie
Mięso tniemy na mniejsze kawałki i peklujemy. Chowamy do lodówki na 24 godz.Po tym czasie całość mielimy na sitku nr.8 mm. Maszynka nr.8 Dodajemy przyprawy  i wyrabiamy mięso do kleistości. Mięso ma się bardzo dobrze kleić. Można podczas wyrabiania namoczyć dłonie. Wody raczej nie dajemy z powodu papryki która i tak puści nam sporo soków podczas parzenia. Dwie mniejsze papryki czerwoną i zieloną można też zastosować żółtą, tniemy w kostkę około 1 cm i dodajemy do mięsa i mieszamy aby w miarę równo rozprowadzić ją w mięsie.Wkładamy w praską lub szynkowar  z woreczkiem lub bez. Zamykamy puchę i wkładamy do lodówki na 24 godz. Następnie parzenie
 
Parzenie
Woda 75 stopni i parzymy do momentu gdy uzyskamy w środku w prasce-szynkowarze 65 stopnie. Mierzymy za pomocą termometru z sonda .Następnie wylewamy całą wodę i soki z szynkowara która powstała podczas parzenia, większość pochodzi z papryki. Dalsza czynność to schładzanie  10 min w zimnej wodzie. Po studzeniu naszą puchę chowamy do lodówki na 12 godz .Docisku nie zdejmujemy.


#2 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4890 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 04 gru 2018 - 23:36

Witaj JAcku, polecam nastepnym razem dodac papryke suszona w kawalkach. Nie moczyc jej tylko wsypac tak jak tutaj dajesz swieza . 

Robilam, polecam.



#3 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 105 postów
  • Miejscowośćnieznany bór

Napisano 05 gru 2018 - 07:07

Witaj JAcku, polecam nastepnym razem dodac papryke suszona w kawalkach. Nie moczyc jej tylko wsypac tak jak tutaj dajesz swieza . 

Robilam, polecam.

Witaj też robiłem i z taką papryką mam za sobą trochę wyrobów z puchy i ciężko mnie zaskoczyć ;) aczkolwiek jestem zawsze otwarty na nowe pomysły bo wiem że jeszcze wiele nauki przede mną. A tą  dziedzinę wyrobów parzonych zainteresowałem się najpierw i to były moje pierwsze kroki nie licząc słoniny o której nie pamiętam kiedy zacząłem  robić. Później było wędzenie jak działkę kupiłem .Mam nawet swoją grupę na Fb odnośnie wyrobów z puchy i wyrobów parzonych,pasteryzowanych ,sterylizowanych.Jako pierwszy podjąłem  się tego tematu na fb aby stworzyć taką odnogę . No i mogę powiedzieć że sporo osób nauczyłem podstaw aby robić takie wyroby. I właśnie z tego ciesze sie najbardziej że mogłem pomóc. :)



#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 05 gru 2018 - 07:17

I właśnie z tego ciesze sie najbardziej że mogłem pomóc.
To chyba jest najcenniejsze  :thumbsup:  :clap:  

#5 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6314 postów

Napisano 05 gru 2018 - 07:21

Moje pytanie jest takie czy kopego z papryki obierałeś skórkę?Bo ja tak robiłem mielonkę z drobiu.

#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8063 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 gru 2018 - 08:14

 

 

Mielonka z papryką

Kiedyś coś podobnego zrobiłam ale to była klęska estetetyczna, ponieważ kawałki papryki puściły sok.

Twój przekrój jest idealny, moja mielonka wyglądała paskudnie i zniechecająco.

Kombinowałam potem, aby te kawałki papryki dać wstępnie podsuszone, podwiędnięte ale wspomnienie tamtej porażki skutecznie mnie zniechęciło.

Być może, że dodałam paprykę wyjątkowo soczystą, z dużym turgorem i stąd efekt "czerwonych gejzerów".

Przekrój Twojej mielonki jest wzorcowy i apetyczny   :clap:


Użytkownik EAnna edytował ten post 05 gru 2018 - 08:15


#7 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 105 postów
  • Miejscowośćnieznany bór

Napisano 05 gru 2018 - 08:44

Moje pytanie jest takie czy kopego z papryki obierałeś skórkę?Bo ja tak robiłem mielonkę z drobiu.

Witam chyba czegoś nie rozumiem masz na myśli skórkę z papryki ? jeśli tak to nie nic nie zdejmowałem tylko oczyściłem ładnie środek


[Dodano: 05 gru 2018 - 08:43]

 

 

 

Mielonka z papryką

Kiedyś coś podobnego zrobiłam ale to była klęska estetetyczna, ponieważ kawałki papryki puściły sok.

Twój przekrój jest idealny, moja mielonka wyglądała paskudnie i zniechecająco.

Kombinowałam potem, aby te kawałki papryki dać wstępnie podsuszone, podwiędnięte ale wspomnienie tamtej porażki skutecznie mnie zniechęciło.

Być może, że dodałam paprykę wyjątkowo soczystą, z dużym turgorem i stąd efekt "czerwonych gejzerów".

Przekrój Twojej mielonki jest wzorcowy i apetyczny   :clap:

 

Zgadza się u mnie było tak samo podczas parzenia było dużo płynu który powstał przede wszystkim z papryki ponieważ papryka jak wspomniałeś była soczysta . Cały pic polega na tym aby w takich wyrobach w fazie końcowej płyn usunąć a docisku nie ściągać i będzie gitara .Inaczej na się już rzecz z suszonymi dodatkami tu robimy odwrotnie płynu nie wylewamy a docisk zdejmujemy .Pozdrawiam 


[Dodano: 05 gru 2018 - 08:44]

 

I właśnie z tego ciesze sie najbardziej że mogłem pomóc.
To chyba jest najcenniejsze  :thumbsup:  :clap:  

 

:thumbsup:



#8 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1088 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 05 gru 2018 - 09:18

Wygląda apetycznie. Brawo Ty :clap: :thumbsup:



#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 gru 2018 - 09:47

Plyn z papryki mozna zdecydowanie zminimalizowac ,podpiekajac ja w piecyku , tak jak sie robi do marynowania , 

skora latwo zejdzie a papryka ma zdecydowanie lepszy smak . Ale wszystko rzecz gustu i upodoban :)



#10 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 105 postów
  • Miejscowośćnieznany bór

Napisano 05 gru 2018 - 10:27

Plyn z papryki mozna zdecydowanie zminimalizowac ,podpiekajac ja w piecyku , tak jak sie robi do marynowania , 
skora latwo zejdzie a papryka ma zdecydowanie lepszy smak . Ale wszystko rzecz gustu i upodoban :)

Bardzo dobry pomysł A teraz przyszło mi na myśl że jeszcze można by było papryczkę zadymć lub ugrilować do takiego wyrobu też była by już nie tak soczysta dziękuję za inspiracje

#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 gru 2018 - 12:35

Ja taka papryke wkladam do pieca pod sama grzalke , a poznie do miski i nakrywam szczlenie folja spozywcza, skorka schodzi bardzo ladnie. na grylu jak sie to tez mozna.



#12 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6314 postów

Napisano 05 gru 2018 - 18:12

Tak właśnie chodziło mi o to czy skórkę obierasz.Dzięki za odpowiedź.

#13 Woytas

Woytas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 661 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 06 gru 2018 - 17:48

Super przepis, na pomysł grilowaną paprykę nie wpadłem. Pomyślałem żeby użyć z lekkiej zalewy octowej. Jak poprzednicy trochę mam obawy przez użyciem świeżej. Tobie udało się to wzorowo, pięknie wygląda. 



#14 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 25524 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 06 gru 2018 - 17:56

Lepiej jest podpiec paprykę w piekarniku, gdyż bardziej równomiernie i szybciej się opiecze. Pieczenie na grillu jest bardziej pracochłonne, trzeba cały czas pilnować, a i tak część się przypali. Tak przygotowujemy paprykę do kiszenia z czosnkiem i pietruszką.



#15 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 gru 2018 - 19:41

Ja taka papryke robie w occie , raz zrobilam i juz nie chca jesc takiej surowej w occie 



#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10034 postów

Napisano 06 gru 2018 - 20:43

Ja taka papryke robie w occie , raz zrobilam i juz nie chca jesc takiej surowej w occie 

A ja taką w oleju.Świetna na zagrychę.



#17 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4992 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 gru 2018 - 21:18

Arkadiuszu w oleju tez robilam z bazylja i czosnkiem , tez smakowala



#18 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4890 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 06 gru 2018 - 21:26

Jakby to powiedziec, ja zawsze sciagam skore z warzyw bo inaczej nie dam rady jesc. Tak jak MAxell radzi, tylko piekarnik, pozniej do worka plastykowegoi wio, skora prawiesama schodzi.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#19 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 236 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 07 gru 2018 - 09:07

A ja taką w oleju.Świetna na zagrychę.

 

Jest gdzieś podwieszony przepis na forum? Bo kombinuje, co dobrego małżonce na urodziny przygotować. Fakt, że nie pije, ale przecież goście będą. :D


Użytkownik janusz_p edytował ten post 07 gru 2018 - 09:07


Sponsor

Sponsor
  • Reklama



Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych