Skocz do zawartości

Wątrobianka z dzika


EAnna

Rekomendowane odpowiedzi

Wszystkie uwagi Kolegów skłoniły mnie do ponownego przestudiowania dostępnych receptur pasztetówek i wątrobianek (jest zestawienie w PW21), łącznie z przepisami DZIADKA.

Chcę ten temat zakończyć merytorycznym podsumowaniem.

 

Merytorycznie napisałem, dla mnie to pasztet no ewentualnie pasztetowa a nie wątrobianka z dzika

 

 

 

Co do pasztetu - nie zgadzam się, brak jajek i odpowiedniej obróbki termicznej.

Sprawdźmy zatem, co na ten temat pasztetówek i wątrobianek mówią uznane receptury :(PW16, Branżowe, PW21, DZIADEK)

 

1. W obu produktach ilość wątroby od 20 do 30% - w wątrobiankach trochę więcej wątroby

2. W obu produktach podobna ilość tłuszczu

3. W pasztetówkach w zasadzie "dobre mięsa"' bez podrobów

4. W wątrobiankach głównie mięsa podrobowe.

 

Ponieważ mój wyrób nie spełnia założeń ani punktu 3. ani 4., zatem jest hybrydą (zawiera jednak całe płuca warchlaka)  którą jednak nazwałam wątrobianką kierując się uzyskanymi walorami wizualnymi oraz smakowymi, czyli dominacją "silnego" składnika, jakim jest wątroba odyńca. W tym wypadku - mimo przewagi ilościowej - mięso wp. jest jednak tylko tłem  :) 

Odwołując się do matematyki: (z grubsza)

1. Tłuszcz z boczku - 35%

2. Mięso z boczku - 25%

3. Wątroba i płucka z dzika - 40%

 

I jak tu żyć, jak to nazwać  :facepalm:   :D   :frantics: 

 

 

 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Aniu pisząc pasztet miałem na myśli zdjęcie pierwsze gdzie widać mielone warzywa z rosołu i późniejszy opis z kolejnego Twego posta..

Nie o skład mięsno-podrobowy i obróbkę termiczną mi chodziło a o dodanie warzyw właśnie.

To z pewnością dobry wyrób a przynajmniej smacznie wygląda, ja mam problem z nazwaniem go....

Dla mnie to idąc tropem zazielonego "lekko dzika autorska kiszka EAnnowa zigliwioną wątrobą lekutko trącona"

 

 

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

"lekko dzika autorska kiszka EAnnowa zigliwioną wątrobą lekutko trącona"

:frantics:  :frantics:  :frantics:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

roger, dnia 07 Gru 2018 - 23:38, napisał: A czemu nie odwrotnie?   No właśnie czemu nie odwrotnie tym bardziej że cyt.    Stanowimy dużą grupę miłośników Smacznych i Zdrowych, Naszych, Polskich Wędlin. Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie.
 

 

A gdzie odniesienie, ze Polskie wędliny to tylko te przemysłowe?, forum ma w tytule wędliny domowe, czyli to co się robi  lub robiło w domu

Powyższy przepis Ani jest Polski i domowy czyli w 100% spełnia wymogi forum

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie uwagi Kolegów skłoniły mnie do ponownego przestudiowania dostępnych receptur pasztetówek i wątrobianek (jest zestawienie w PW21), łącznie z przepisami DZIADKA.

Chcę ten temat zakończyć merytorycznym podsumowaniem.

 

 

 

I jak tu żyć, jak to nazwać  :facepalm:   :D   :frantics:

Zapomniałaś o warzywach. :D Kiedyś zrobiłem przezapomnienie pasztet bez jajek :facepalm: .Też był niezły.Może "pasztetowianka" :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałaś o warzywach.

 

 

W podsumowaniu ich nie wymieniłam.

Są w pasztetówce DZIADKA w AKADEMII.- wszystkie, z wyjątkiem czosnku zmiksowane.

 

  • II. Warzywa 

     

  • Cebula średnia - 4 szt. 
  • Marchewka średnia - 3 szt. 
  • Seler korzeniowy - 1 szt. 
  • Pietruszka korzeniowa - 2 szt. 
  • Czosnek - 2 ząbki 
Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak czy siak wyszła super wątrobianka.  :clap:  A co do pasztetu, zasadniczo jest to wyrób mięsny. W przepisach, z których korzystam włoszczyzna ewentualnie dodawana jest do gotowania mięs.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No teraz nikt nie powie, cytując klasyka,że "białe jest białe a czarne jest czarne" czy jakoś tak. :D

Właśnie dzisiaj na kolację mieliśmy zaszczyt spróbować wątrobianki Ani.Zatytułował bym tą wątrobiankę " Ania łamie przepisy".Pierwsze odczucia to cząber a później smak czosnku.Ponieważ ja lubię czosnek to mi nie przeszkadza.Natomiast moja małżonka by go nie dodawała, tak jak by nie dodawała słoniny w przeciwieństwie do mnie.Te skwareczki to to co tygryski lubią najbardziej :D .Konsystencja jak przystało na wątrobiankę smarowna.I żeby nie było za słodko to ja bym użył zamiast osłonki białkowej  jelita prostego wp, troszeczkę mocniej podwędził i dodał nieco więcej wątroby.Watrobianka inna w smaku jaki znamy ,ale brawo Aniu bo udało Ci się z powodzeniem złamać smak tej wędliny. :)  :clap:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arku, cieszę się, że smakowało :frantics: .

Przyznam sie, teraz publicznie, że miałam tremę przed degustacją uznanego specjalisty.

Jelito proste wp. to jest podstawa, jednak nie miałam aktualnie w zapasie i ratowałam się białkowym.

Zaciekawiła mnie Twoja uwaga o wędzeniu; widać z niej jasno, jak różne są upodobania konsumentów.

Mój A. stwierdził, że na szczęście nie udało mi się zabić (!) zapachu wyrobu zapachem dymu ale byłam tego bliska  :facepalm:

Cząber z założenia miał być zapachem wiodącym co potwierdzasz powyższym wpisem.

Czosnku jednak było trochę za dużo. Dałam go ze strachu, że te "samcze" atomy wyczuję  :laugh:

Dziękuję za dokonanie oceny Tobie Arku i Małżonce.

Anna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cała przyjemność po naszej stronie.Czekam teraz na Twoją opinię. :)

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.