EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Wszystkie uwagi Kolegów skłoniły mnie do ponownego przestudiowania dostępnych receptur pasztetówek i wątrobianek (jest zestawienie w PW21), łącznie z przepisami DZIADKA.Chcę ten temat zakończyć merytorycznym podsumowaniem. Merytorycznie napisałem, dla mnie to pasztet no ewentualnie pasztetowa a nie wątrobianka z dzika Co do pasztetu - nie zgadzam się, brak jajek i odpowiedniej obróbki termicznej.Sprawdźmy zatem, co na ten temat pasztetówek i wątrobianek mówią uznane receptury :(PW16, Branżowe, PW21, DZIADEK) 1. W obu produktach ilość wątroby od 20 do 30% - w wątrobiankach trochę więcej wątroby2. W obu produktach podobna ilość tłuszczu3. W pasztetówkach w zasadzie "dobre mięsa"' bez podrobów4. W wątrobiankach głównie mięsa podrobowe. Ponieważ mój wyrób nie spełnia założeń ani punktu 3. ani 4., zatem jest hybrydą (zawiera jednak całe płuca warchlaka) którą jednak nazwałam wątrobianką kierując się uzyskanymi walorami wizualnymi oraz smakowymi, czyli dominacją "silnego" składnika, jakim jest wątroba odyńca. W tym wypadku - mimo przewagi ilościowej - mięso wp. jest jednak tylko tłem Odwołując się do matematyki: (z grubsza)1. Tłuszcz z boczku - 35%2. Mięso z boczku - 25%3. Wątroba i płucka z dzika - 40% I jak tu żyć, jak to nazwać Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Aniu pisząc pasztet miałem na myśli zdjęcie pierwsze gdzie widać mielone warzywa z rosołu i późniejszy opis z kolejnego Twego posta.. Nie o skład mięsno-podrobowy i obróbkę termiczną mi chodziło a o dodanie warzyw właśnie. To z pewnością dobry wyrób a przynajmniej smacznie wygląda, ja mam problem z nazwaniem go.... Dla mnie to idąc tropem zazielonego "lekko dzika autorska kiszka EAnnowa zigliwioną wątrobą lekutko trącona" Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 8 Grudnia 2018 "lekko dzika autorska kiszka EAnnowa zigliwioną wątrobą lekutko trącona" Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 8 Grudnia 2018 roger, dnia 07 Gru 2018 - 23:38, napisał: A czemu nie odwrotnie? No właśnie czemu nie odwrotnie tym bardziej że cyt. Stanowimy dużą grupę miłośników Smacznych i Zdrowych, Naszych, Polskich Wędlin. Głównym celem, jaki nam przyświeca, jest doprowadzenie, aby kilkunastowieczna, znana w świecie tradycja robienia wspaniałych i zdrowych wędzonek, kiełbas i podrobów nie poszła w zapomnienie. A gdzie odniesienie, ze Polskie wędliny to tylko te przemysłowe?, forum ma w tytule wędliny domowe, czyli to co się robi lub robiło w domuPowyższy przepis Ani jest Polski i domowy czyli w 100% spełnia wymogi forum Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Wszystkie uwagi Kolegów skłoniły mnie do ponownego przestudiowania dostępnych receptur pasztetówek i wątrobianek (jest zestawienie w PW21), łącznie z przepisami DZIADKA.Chcę ten temat zakończyć merytorycznym podsumowaniem. I jak tu żyć, jak to nazwać Zapomniałaś o warzywach. Kiedyś zrobiłem przezapomnienie pasztet bez jajek .Też był niezły.Może "pasztetowianka" Edytowane 8 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Zapomniałaś o warzywach. W podsumowaniu ich nie wymieniłam.Są w pasztetówce DZIADKA w AKADEMII.- wszystkie, z wyjątkiem czosnku zmiksowane. II. Warzywa Cebula średnia - 4 szt. Marchewka średnia - 3 szt. Seler korzeniowy - 1 szt. Pietruszka korzeniowa - 2 szt. Czosnek - 2 ząbki Edytowane 8 Grudnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Tak czy siak wyszła super wątrobianka. A co do pasztetu, zasadniczo jest to wyrób mięsny. W przepisach, z których korzystam włoszczyzna ewentualnie dodawana jest do gotowania mięs. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 13 Grudnia 2018 (edytowane) No teraz nikt nie powie, cytując klasyka,że "białe jest białe a czarne jest czarne" czy jakoś tak. Właśnie dzisiaj na kolację mieliśmy zaszczyt spróbować wątrobianki Ani.Zatytułował bym tą wątrobiankę " Ania łamie przepisy".Pierwsze odczucia to cząber a później smak czosnku.Ponieważ ja lubię czosnek to mi nie przeszkadza.Natomiast moja małżonka by go nie dodawała, tak jak by nie dodawała słoniny w przeciwieństwie do mnie.Te skwareczki to to co tygryski lubią najbardziej .Konsystencja jak przystało na wątrobiankę smarowna.I żeby nie było za słodko to ja bym użył zamiast osłonki białkowej jelita prostego wp, troszeczkę mocniej podwędził i dodał nieco więcej wątroby.Watrobianka inna w smaku jaki znamy ,ale brawo Aniu bo udało Ci się z powodzeniem złamać smak tej wędliny. Edytowane 13 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Arku, cieszę się, że smakowało .Przyznam sie, teraz publicznie, że miałam tremę przed degustacją uznanego specjalisty.Jelito proste wp. to jest podstawa, jednak nie miałam aktualnie w zapasie i ratowałam się białkowym.Zaciekawiła mnie Twoja uwaga o wędzeniu; widać z niej jasno, jak różne są upodobania konsumentów.Mój A. stwierdził, że na szczęście nie udało mi się zabić (!) zapachu wyrobu zapachem dymu ale byłam tego bliska Cząber z założenia miał być zapachem wiodącym co potwierdzasz powyższym wpisem.Czosnku jednak było trochę za dużo. Dałam go ze strachu, że te "samcze" atomy wyczuję Dziękuję za dokonanie oceny Tobie Arku i Małżonce.Anna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 13 Grudnia 2018 Cała przyjemność po naszej stronie.Czekam teraz na Twoją opinię. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.