Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia w piwnicy starego domu


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
30 odpowiedzi w tym temacie

#1 Adamvfr

Adamvfr

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 224 postów
  • Miejscowośćolsztyn uk

Napisano 06 gru 2018 - 10:09

Witam, jak wędzi wędzarnia która jest w piwnicy starego domu, jest wielkościowo jak borniak 150 palenisko pod spodem, widać że używana kiedyś.

 

Czy warto się w to bawić, czy dym nie będzie wędrował do pokoi choćby poddczas otwierania drzwi od piwnicy, no i jak to wędzi ?

 

byłem w szoku jak to odkryłem a podobno kiedyś to był standard :)



#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 06 gru 2018 - 10:13

Czy warto się w to bawić, czy dym nie będzie wędrował do pokoi choćby poddczas otwierania drzwi od piwnicy, no i jak to wędzi ?  
spróbuj czy jest ciąg ? i jak jest delikatnie rozpal po drewienku na sucho i bez wkładu - jak sie wygrzeje i będzie Ok to puść  dym - kiedys wędzono ale czy zapanujesz nad temperaturą ? sprawdź

#3 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1088 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 06 gru 2018 - 10:59

podobno kiedyś to był standard :)

Zgadza się. W większości "poniemieckich" domów była wędzarnia albo w piwnicy albo na strychu.

Nie wiem kiedy ostatnio używana była ta Twoja i czy nie "pozarastała", ale jak będzie dobry cug (możesz też poprosić kominiarza o sprawdzenie tym "wiatraczkiem" -nie wiem jak to się fachowo nazywa) i jak sobie ją poczyścisz oraz nauczysz się w niej wędzić to masz swoją wędzarnię pod dachem :)

Ps. Zadbaj przy okazji abyś miał porządną wentylację w tej piwnicy.



#4 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5742 postów

Napisano 06 gru 2018 - 11:14

tym "wiatraczkiem"
Anemometer ;)  

#5 Adamvfr

Adamvfr

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 224 postów
  • Miejscowośćolsztyn uk

Napisano 06 gru 2018 - 11:29

nigdy nie miałem domu  z kominkiem, to nie jest tak ze jak sie drzwi jakies w domu otwiera to wytwarza się podciśnienie i cug wpada do domu, czy pożądna wentylacja załatwia sprawę, bo wiecie nie chce żeby żona marudziła że jej w domu i ubrania śmierdza dymem, a na brzydkie pogody taka wędzarnia to skarb


Użytkownik Adamvfr edytował ten post 06 gru 2018 - 11:29


#6 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1088 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 06 gru 2018 - 12:40

Ps. Zadbaj przy okazji abyś miał porządną wentylację w tej piwnicy.

Mi bardziej chodziło o jakieś zaczadzenie, czad itp. Tam gdzie odbywa się spalanie powinna być dobra/sprawna wentylacja dla bezpieczeństwa. ;)



#7 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1104 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 gru 2018 - 15:28

Mam taką wędzarnie w piwnicy i wędzi się bardzo dobrze .



#8 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3309 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 06 gru 2018 - 16:01

 

nigdy nie miałem domu  z kominkiem, to nie jest tak ze jak sie drzwi jakies w domu otwiera to wytwarza się podciśnienie i cug wpada do domu,

:facepalm:

Kilka razy otwierałem drzwi u siebie (nawet jak sie paliło w kominku ;) ) i nigdy żaden ciąg (cug) mi do domu nie wpadł :laugh:.

Poza tym jak otworzysz drzwi to jakie podciśnienie wytwarzasz? Pomyślenia trochę :facepalm:. Raczej jak otworzysz drzwi zewnętrzne to zlikwidujesz podciśnienie powstałe w domu , gdy komin ma duży cug i wywysa powietrze z domu.(a super szczelne okna i drzwi nie dostarczają powietrza w dostarczającej ilości - w takich przypadkach podciśnienie powstałe w budynku może powodować to , że do domu zacznie zasysać powietrze przez kanały wentylacyjne)   Dlatego do kotłowni , i pomieszczeń z kominkami trzeba doprowadzić powietrze z zewnątrz. Bo piec , palenisko , kocioł na paliwo stałe i  kominek potrzebują tlenu do procesu spalania. 



#9 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2053 postów

Napisano 06 gru 2018 - 16:27

:) Warto nad tym pokminić... takie wędzarynki to Diamenty.... :yes:

posiadają prawie wszystko.... a najważniejsze, że to tęgi kawał Tradycji... biada kalającym Tradycję... :devil:

Są jakieś tam mankanenty... kompensowane zdecydowanie posiadaniem pewnej Tożsamości... :thumbsup: :D :D :D

 

https://wedlinydomow...zenie/?p=539786



#10 Woytas

Woytas

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 661 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 06 gru 2018 - 17:32

Moi dziadkowie którzy mieszkali w poniemieckim domu mieli taką wędzarnię. Prawie zawsze są podłączone do komina z pieca. Nie wiem jak jest u Ciebie, czy masz jeszcze tradycyjne piece w domu, to będzie pewnie klucz do tego czy wędzarnia będzie działać. Musi mieć połączenie z kominem na dachu. 

Sprawdź ją koniecznie, bo to jak napisała ziezielony to diament.



#11 Adamvfr

Adamvfr

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 224 postów
  • Miejscowośćolsztyn uk

Napisano 06 gru 2018 - 18:47

 

 

nigdy nie miałem domu  z kominkiem, to nie jest tak ze jak sie drzwi jakies w domu otwiera to wytwarza się podciśnienie i cug wpada do domu,

:facepalm:

Kilka razy otwierałem drzwi u siebie (nawet jak sie paliło w kominku ;) ) i nigdy żaden ciąg (cug) mi do domu nie wpadł :laugh:.

Poza tym jak otworzysz drzwi to jakie podciśnienie wytwarzasz? Pomyślenia trochę :facepalm:.

długi wywód ale nie na temat, jak otwierasz zamykasz drzwi to wytwarzasz ciśnienie i podciśnienie w zależności w którym pomieszczeniu jesteś i nie tylko mowa o drzwiach wejściowych zew. nawet te od pokoju ! w tym przypadku od piwnicy - bo otym mowa, więc nie wiem o co Ci chodzi z tym pomyślunkiem. Nawet każde auto ma gdzieś schowaną klapkę która się uchyla podczas zamykania drzwi by ciśnienie nie zatykało uszu !

U moich rodziców w domku letniskowym (stary dom poniemiecki z czerwonej cegły) jak się otwiera drzwi wejściowe to z kozy wylatuje z kozy trochę dymu do pomieszczenia, ojciec tłumaczył że jest zle zrobiony komin i kanał wentylacyjny.

Według Ciebie to nie wytwarzanie podcisnienia wyciąga dym z paleniska kozy.


[Dodano: 06 gru 2018 - 17:47]

tak jest stary piec kaflowy wędzarnia ma swój wylot w komin ale obok poza wędzarnią za przegrodą ze ściany jest kolejny otwór może on być właśnie zasilający w powietrze, bo nie ma tam żadnego okna, wędzarnia stoi "pod" kominem.

 

To jak mówicie że to taki skarb to trzeba sprawdzić i wylewać posadzkę :)


Użytkownik Adamvfr edytował ten post 06 gru 2018 - 18:43


#12 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3309 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 06 gru 2018 - 19:56

Jak otwierając drzwi powodujesz wyciąganie dymu z kozy to znaczy że w pomieszczeniu panuje podciśnienie(za mało powietrza dostaje koza i męczy się na bezdechu -uchyl okno i wówczas spróbuj-żadnego dymu nie wyciągniesz. Ruch drzwi powoduje zmianę ciśnienia na ułamek sekundy o mikrobar- w dobrze wentylowanym (rozszczelnionym) pomieszczeniu nie ma to wpływu na palenisko.
Ty pisałeś że cug wpadnie.

Jeżeli chcesz palić w tej wędzarni to koniecznie doprowadź tam powietrze z zewnątrz(sprawdź ten otwór)

Użytkownik binio1111 edytował ten post 06 gru 2018 - 19:59


#13 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1849 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 06 gru 2018 - 20:10

Witam, jak wędzi wędzarnia która jest w piwnicy starego domu
 

Jeżeli chcesz wędzić bezpiecznie i nie chcesz zagazować lub zadymić domu

1 zrób dolot świeżego powietrza do wędzarni/paleniska z zewnątrz

2 zrób mechaniczny odciąg dymy który może się wydostać z wędzarni na zewnątrz domu (dolot świeżego i wyrzut ewentualnego dymu nie powinny być kolo siebie)

3 zainstaluj czujnik czadu 2 m od wędzarni, i drugi przed wejściem do pomieszczenia - nisko przy ziemi kolo 25 cm

4. Wezwij kominiarza który sprawdzi i wyczyści komin

5 potem możesz pomyśleć o próbach na sucho

 

Możesz też nic z tego nie zrobić i ryzykować robić partyzandke, pewnego razu przestaniesz pisać na forum, to będziemy wiedzieć dlaczego



#14 Adamvfr

Adamvfr

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 224 postów
  • Miejscowośćolsztyn uk

Napisano 06 gru 2018 - 20:14

sprawdzę.

 

cug w " "

 

 

a jakiś uchylany szyber tam nie powinien być w tej wędzarni, ewentualnie dorobić by trzeba ?

 

bo dźwiczek też nie ma tam


[Dodano: 06 gru 2018 - 19:14]

dzieki za rady, jestem na etapie generalnego remontu więc wszystko jest do zrobienia.



#15 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1849 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 06 gru 2018 - 20:23

a jakiś uchylany szyber tam nie powinien być w tej wędzarni, ewentualnie dorobić by trzeba ?   bo dźwiczek też nie ma tam
 

 

A ja myślałem ze ta wędzarnie już masz 


Użytkownik TOSHIBA edytował ten post 06 gru 2018 - 20:24


#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8063 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 gru 2018 - 20:46

bo dźwiczek też nie ma tam

Te stare, piwniczne wędzarnie działają jak otwarte kominki.

Widziałam taką w akcji.

Nie wiem jednak, czy tam był zainstalowany szyber.



#17 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3309 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 06 gru 2018 - 20:56

Żadnego szybra bym nie robił - zrobisz szyber  , przymkniesz go nieopatrznie i zadymisz piwnicę. No chyba , że cug w kominie będzie "wściekły" i będzie drewno wyciągać z paleniska ;) - to wówczas trzeba przyhamować. Najpierw jak pisał Toshiba - kominiarz i czyszczenie kanału oraz sprawdzenie dolotu powietrza lub jego dorobienie.

Wstaw jakąś fotkę , będzie łatwiej


Użytkownik binio1111 edytował ten post 06 gru 2018 - 20:57


#18 Adamvfr

Adamvfr

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 224 postów
  • Miejscowośćolsztyn uk

Napisano 06 gru 2018 - 21:12

nie mam pożądnych zdjęć, a już jestem w uk więc nie zrobię

 

tylko to jedno

 

16a55549f8e7e5700c5925715800a978_big.jpg

 

w wędzarni na górze jest mały otwór taki typowy dla wentylacji na 99.9% w komin, i za tym murem po lewej jest kolejny otwór też taki mały dość nie badałem jeszcze do kąd skąd idzie.



#19 eland

eland

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • Miejscowośćwejherowo

Napisano 06 gru 2018 - 21:35

W podobnej wędził mój ojciec jak przyjechał  pod koniec lat 50 do pracy i zamieszkał w hotelu robotniczym , dobudował w piwnicy (tego hotelu) w ciągu kominowym komorę i wędził do końca lat 90-tych a był z rocznika 1923 , to on mnie zaraził do powrotu do tradycyjnego wędzenia 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1104 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 07 gru 2018 - 08:27

a jakiś uchylany szyber tam nie powinien być w tej wędzarni, ewentualnie dorobić by trzeba ?

 

 

Nie trzeba robić żadnego szybra bo będzie ci wtedy dymiło do pomieszczenia,u mnie w środku wędzarni    wygląda to tak.

 

Załączony plik  WP_20181207_08_15_05_Pro.jpg   115,53 KB   12 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych