Adamvfr Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Witam, jak wędzi wędzarnia która jest w piwnicy starego domu, jest wielkościowo jak borniak 150 palenisko pod spodem, widać że używana kiedyś. Czy warto się w to bawić, czy dym nie będzie wędrował do pokoi choćby poddczas otwierania drzwi od piwnicy, no i jak to wędzi ? byłem w szoku jak to odkryłem a podobno kiedyś to był standard Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Czy warto się w to bawić, czy dym nie będzie wędrował do pokoi choćby poddczas otwierania drzwi od piwnicy, no i jak to wędzi ? spróbuj czy jest ciąg ? i jak jest delikatnie rozpal po drewienku na sucho i bez wkładu - jak sie wygrzeje i będzie Ok to puść dym - kiedys wędzono ale czy zapanujesz nad temperaturą ? sprawdź Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Grudnia 2018 podobno kiedyś to był standard Zgadza się. W większości "poniemieckich" domów była wędzarnia albo w piwnicy albo na strychu.Nie wiem kiedy ostatnio używana była ta Twoja i czy nie "pozarastała", ale jak będzie dobry cug (możesz też poprosić kominiarza o sprawdzenie tym "wiatraczkiem" -nie wiem jak to się fachowo nazywa) i jak sobie ją poczyścisz oraz nauczysz się w niej wędzić to masz swoją wędzarnię pod dachem Ps. Zadbaj przy okazji abyś miał porządną wentylację w tej piwnicy. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Grudnia 2018 tym "wiatraczkiem" Anemometer Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) nigdy nie miałem domu z kominkiem, to nie jest tak ze jak sie drzwi jakies w domu otwiera to wytwarza się podciśnienie i cug wpada do domu, czy pożądna wentylacja załatwia sprawę, bo wiecie nie chce żeby żona marudziła że jej w domu i ubrania śmierdza dymem, a na brzydkie pogody taka wędzarnia to skarb Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Ps. Zadbaj przy okazji abyś miał porządną wentylację w tej piwnicy. Mi bardziej chodziło o jakieś zaczadzenie, czad itp. Tam gdzie odbywa się spalanie powinna być dobra/sprawna wentylacja dla bezpieczeństwa. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Mam taką wędzarnie w piwnicy i wędzi się bardzo dobrze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Grudnia 2018 nigdy nie miałem domu z kominkiem, to nie jest tak ze jak sie drzwi jakies w domu otwiera to wytwarza się podciśnienie i cug wpada do domu, Kilka razy otwierałem drzwi u siebie (nawet jak sie paliło w kominku ) i nigdy żaden ciąg (cug) mi do domu nie wpadł .Poza tym jak otworzysz drzwi to jakie podciśnienie wytwarzasz? Pomyślenia trochę . Raczej jak otworzysz drzwi zewnętrzne to zlikwidujesz podciśnienie powstałe w domu , gdy komin ma duży cug i wywysa powietrze z domu.(a super szczelne okna i drzwi nie dostarczają powietrza w dostarczającej ilości - w takich przypadkach podciśnienie powstałe w budynku może powodować to , że do domu zacznie zasysać powietrze przez kanały wentylacyjne) Dlatego do kotłowni , i pomieszczeń z kominkami trzeba doprowadzić powietrze z zewnątrz. Bo piec , palenisko , kocioł na paliwo stałe i kominek potrzebują tlenu do procesu spalania. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Warto nad tym pokminić... takie wędzarynki to Diamenty.... posiadają prawie wszystko.... a najważniejsze, że to tęgi kawał Tradycji... biada kalającym Tradycję... Są jakieś tam mankanenty... kompensowane zdecydowanie posiadaniem pewnej Tożsamości... :D https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1272-wiejskie-wedzarnie-i-wedzenie/?p=539786 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Moi dziadkowie którzy mieszkali w poniemieckim domu mieli taką wędzarnię. Prawie zawsze są podłączone do komina z pieca. Nie wiem jak jest u Ciebie, czy masz jeszcze tradycyjne piece w domu, to będzie pewnie klucz do tego czy wędzarnia będzie działać. Musi mieć połączenie z kominem na dachu. Sprawdź ją koniecznie, bo to jak napisała ziezielony to diament. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) nigdy nie miałem domu z kominkiem, to nie jest tak ze jak sie drzwi jakies w domu otwiera to wytwarza się podciśnienie i cug wpada do domu, Kilka razy otwierałem drzwi u siebie (nawet jak sie paliło w kominku ) i nigdy żaden ciąg (cug) mi do domu nie wpadł .Poza tym jak otworzysz drzwi to jakie podciśnienie wytwarzasz? Pomyślenia trochę .długi wywód ale nie na temat, jak otwierasz zamykasz drzwi to wytwarzasz ciśnienie i podciśnienie w zależności w którym pomieszczeniu jesteś i nie tylko mowa o drzwiach wejściowych zew. nawet te od pokoju ! w tym przypadku od piwnicy - bo otym mowa, więc nie wiem o co Ci chodzi z tym pomyślunkiem. Nawet każde auto ma gdzieś schowaną klapkę która się uchyla podczas zamykania drzwi by ciśnienie nie zatykało uszu !U moich rodziców w domku letniskowym (stary dom poniemiecki z czerwonej cegły) jak się otwiera drzwi wejściowe to z kozy wylatuje z kozy trochę dymu do pomieszczenia, ojciec tłumaczył że jest zle zrobiony komin i kanał wentylacyjny.Według Ciebie to nie wytwarzanie podcisnienia wyciąga dym z paleniska kozy.[Dodano: 06 gru 2018 - 17:47]tak jest stary piec kaflowy wędzarnia ma swój wylot w komin ale obok poza wędzarnią za przegrodą ze ściany jest kolejny otwór może on być właśnie zasilający w powietrze, bo nie ma tam żadnego okna, wędzarnia stoi "pod" kominem. To jak mówicie że to taki skarb to trzeba sprawdzić i wylewać posadzkę Edytowane 6 Grudnia 2018 przez Adamvfr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Jak otwierając drzwi powodujesz wyciąganie dymu z kozy to znaczy że w pomieszczeniu panuje podciśnienie(za mało powietrza dostaje koza i męczy się na bezdechu -uchyl okno i wówczas spróbuj-żadnego dymu nie wyciągniesz. Ruch drzwi powoduje zmianę ciśnienia na ułamek sekundy o mikrobar- w dobrze wentylowanym (rozszczelnionym) pomieszczeniu nie ma to wpływu na palenisko. Ty pisałeś że cug wpadnie. Jeżeli chcesz palić w tej wędzarni to koniecznie doprowadź tam powietrze z zewnątrz(sprawdź ten otwór) Edytowane 6 Grudnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Witam, jak wędzi wędzarnia która jest w piwnicy starego domu Jeżeli chcesz wędzić bezpiecznie i nie chcesz zagazować lub zadymić domu1 zrób dolot świeżego powietrza do wędzarni/paleniska z zewnątrz2 zrób mechaniczny odciąg dymy który może się wydostać z wędzarni na zewnątrz domu (dolot świeżego i wyrzut ewentualnego dymu nie powinny być kolo siebie)3 zainstaluj czujnik czadu 2 m od wędzarni, i drugi przed wejściem do pomieszczenia - nisko przy ziemi kolo 25 cm4. Wezwij kominiarza który sprawdzi i wyczyści komin5 potem możesz pomyśleć o próbach na sucho Możesz też nic z tego nie zrobić i ryzykować robić partyzandke, pewnego razu przestaniesz pisać na forum, to będziemy wiedzieć dlaczego Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 6 Grudnia 2018 sprawdzę. cug w " " a jakiś uchylany szyber tam nie powinien być w tej wędzarni, ewentualnie dorobić by trzeba ? bo dźwiczek też nie ma tam[Dodano: 06 gru 2018 - 19:14]dzieki za rady, jestem na etapie generalnego remontu więc wszystko jest do zrobienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) a jakiś uchylany szyber tam nie powinien być w tej wędzarni, ewentualnie dorobić by trzeba ? bo dźwiczek też nie ma tam A ja myślałem ze ta wędzarnie już masz Edytowane 6 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 6 Grudnia 2018 bo dźwiczek też nie ma tam Te stare, piwniczne wędzarnie działają jak otwarte kominki.Widziałam taką w akcji.Nie wiem jednak, czy tam był zainstalowany szyber. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 6 Grudnia 2018 (edytowane) Żadnego szybra bym nie robił - zrobisz szyber , przymkniesz go nieopatrznie i zadymisz piwnicę. No chyba , że cug w kominie będzie "wściekły" i będzie drewno wyciągać z paleniska - to wówczas trzeba przyhamować. Najpierw jak pisał Toshiba - kominiarz i czyszczenie kanału oraz sprawdzenie dolotu powietrza lub jego dorobienie.Wstaw jakąś fotkę , będzie łatwiej Edytowane 6 Grudnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 6 Grudnia 2018 nie mam pożądnych zdjęć, a już jestem w uk więc nie zrobię tylko to jedno w wędzarni na górze jest mały otwór taki typowy dla wentylacji na 99.9% w komin, i za tym murem po lewej jest kolejny otwór też taki mały dość nie badałem jeszcze do kąd skąd idzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eland Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 6 Grudnia 2018 W podobnej wędził mój ojciec jak przyjechał pod koniec lat 50 do pracy i zamieszkał w hotelu robotniczym , dobudował w piwnicy (tego hotelu) w ciągu kominowym komorę i wędził do końca lat 90-tych a był z rocznika 1923 , to on mnie zaraził do powrotu do tradycyjnego wędzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Grudnia 2018 a jakiś uchylany szyber tam nie powinien być w tej wędzarni, ewentualnie dorobić by trzeba ? Nie trzeba robić żadnego szybra bo będzie ci wtedy dymiło do pomieszczenia,u mnie w środku wędzarni wygląda to tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Grudnia 2018 (edytowane) Jeżeli chcesz palić w tej wędzarni to koniecznie doprowadź tam powietrze z zewnątrz(sprawdź ten otwór)Upewnij się dobrze czy ten drugi otwór przypadkiem to nie jest 2 komin dymowy (np.od pieca na piętrze). Sprawy wentylacji i cugu zostaw może kominiarzowi. A już na pewno skonsultuj się z nim, niech to obejrzy i posprawdza.Aby rzeczywiście nie były to słowa prorocze Możesz też nic z tego nie zrobić i ryzykować robić partyzandke, pewnego razu przestaniesz pisać na forum, to będziemy wiedzieć dlaczego Edytowane 7 Grudnia 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 7 Grudnia 2018 w mojej wędzarynkę na kominie, w kabinie wędzarniczej, u góry są zamontowane drzwiczki 15/15 cm, ciężkie, stalowe.Mam takie doświadczenia, że jak rozpalam, wybrzeżem to drzwiczki otwieram na max.Po kilkudziesięciu minutach przymykam tak na 35/45*...Czasem jednak coś szło do środka przy otwieraniu drzwiczek kabiny, szczegół to...Komin dł na 15 m, wygrzewa się i gitara...Długo jej nie używałem bo wędzenie działa na mnie moczopędnie i nie chce mi się łazić do klopa a w pory jeszcze/juz nie wypada Ale jest obiekt i czeka...aż mi zachce .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 7 Grudnia 2018 a jakiś uchylany szyber tam nie powinien być w tej wędzarni, ewentualnie dorobić by trzeba ? Nie trzeba robić żadnego szybra bo będzie ci wtedy dymiło do pomieszczenia,u mnie w środku wędzarni wygląda to tak. WP_20181207_08_15_05_Pro.jpg to u mnie jest bardzo podobnie, a ten kanał po drugiej stronie nie ma na tyle na ile widać połączenia z tym w wędzarni.Spokojnie popeliny nie będzie, zrobi sie fachowo, tylko zastanawiałem się czy gra warta świeczki, bo jakiś kibelek napewno postawię, no i mały borniak też zostanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 7 Grudnia 2018 tylko zastanawiałem się czy gra warta świeczki, bo jakiś kibelek napewno postawię, no i mały borniak też zostanie. Pomyśl jak się wędzi w kibelku zimą stojąc na polu , a jak się wędzi w wędzarni będącej w piwnicy. Wędzarnia w piwnicy to jest skarb , a borniak to tylko taka namiastka wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamvfr Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 7 Grudnia 2018 i o to chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.