Skocz do zawartości

Wielka Księga Wołowiny


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

SPIS TREŚCI
WSTĘP 3
SYSTEM QMP QUALITY MEAT PROGRAM - K Lendzion 7
Standardy systemu QMP - bydło 8
Standardy systemu QMP - pasze 9
Standardy systemu QMP - transport 10
Standardy systemu QMP - mięso 11
Opis wyróżników jakościowych mięsa wołowego w systemie QMP 13
SKŁAD CHEMICZNY I WARTOŚĆ ODŻYWCZA MIĘSA WOŁOWEGO - M. Moczkowska 15
MAPA ELEMENTÓW MIĘSA WOŁOWEGO QMP - K. Lendzion, M. Markuszewski 18
ROZBIÓR ELEMENTÓW Z PÓŁTUSZY WOŁOWEJ - K Lendzion, G. Uścińska, M. Markuszewski 21
Antrykot 22
Rozbratel 24
Rostbef 26
Polędwica 28
Karkówka 30
Zrazowa górna 32
Zrazowa dolna 34
Skrzydło 36
Ligawa 38
Krzyżowa 40
Krzyżowa oko 41
Krzyżowa okrywa (tafelspitz) 41
Krzyżowa ogonek 41
Krzyżowa oko 42
Krzyżowa ogonek 42
Krzyżowa okrywa (tafelspitz) 43
Łopatka 44
Łopatka mięsień podgrzebieniowy 46
Łopatka mięsień nadgrzebieniowy 48
Łopatka mięsień trójgłowy 50
Szponder (żeberka) 52
Mostek z kością 54
Łata 56
Goleń (pręga) 58
Udziec kula z kością i nadprężem 60
WOŁOWINA W KONTEKŚCIE OTACZAJĄCEGO NAS ŚWIATA - W. Kopańska 63
HISTORIA MIĘSA WOŁOWEGO - A. Kleita-Nawrocka 67
Od polowań do rolnictwa. Pozyskiwanie i wartościowanie mięsa wołowego na przestrzeni dziejów 68
Wołowina smakuje. O sposobach przetwarzania i waloryzowania mięsa wołowego w dawnym świecie 70
W kuchniach pańskich i chudopacholskich. Mięso wołowe na polskim stole 78
KULINARNE MIĘSO WOŁOWE W KUCHNI - G. Uicińska, J. Uiciński, K. Lendzion 87
Jakim surowcem jest wołowina? 88
Najsławniejsze steki wołowe 88
Stopnie wysmażenia steków 93
GRILLOWANIE A BBQ - J. Uiciński 95
Beef brisket - mostek wołowy pieczony w suchej marynacie 97
WSTĘPNA OBRÓBKA MIĘSA - G. Uicińska, K. Lendzion 100
Porcjowanie i rozdrabnianie elementów mięsnych 101
Podstawowe zasady obróbki termicznej mięsa wołowego 102
WŁAŚCIWOŚCI TECHNOLOGICZNE MIĘSA WOŁOWEGO - M. Borzyszkowski 103
WYKORZYSTANIE ELEMENTÓW MIĘSA WOŁOWEGO W KUCHNI - RECEPTURY 111
Brazelle wołowe - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 112
Antrykot z grilla podawany z nadziewanymi ziemniakami, cukinią i marchewką -) Uiciński 114
Antrykot z grilla z warzywami - M. Rynduch 116
Rozbratel wiedeński - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 118
Klopsiki w sosie pomidorowym z oregano - M. Rynduch 120
Grillowana wołowina z rydzami i sosem z czerwonego wina - M. Rynduch 122
Sałatka z grillowanego rostbefu z chrupiącymi warzywami i sosem limonkowo-miodowym - M. Rynduch 124
Chateaubriand i SOS beameński - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 126
Stek z głowy polędwicy -J. Uiciński 128
Gulasz węgierski (Gulyas-Hus) - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 130
Figatelle — A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 132
Kluseczki ziemniaczane faszerowane wołowiną podane na szpinaku - M. Rynduch 134
Kotleciki z karkówki wołowej w sosie śmietanowo-grzybowym - M. Rynduch 136
Sztufada, czyli boeuf Ó la modę na zimno - A Kleita - Nawrocka, M. Rynduch 138
Zrazy zawijane wołowe polskie -A Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 140
Roladki z udźca wołowego podane z sosem z suszonych borowików oraz warzywami z grilla - M. Rynduch 142
Pieczeń huzarska -A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 144
Pieczeń Pav!ova - G. Uicińska 146
Pieczone na różowo skrzydło wołowe z paloną papryką i tajskim sosem imbirowym - M. Rynduch 148
Ligawa gotowana W bulionie - A. Klęka-Nawrocka, M. Rynduch 150
Cienkie plastry pieczonej ligawy z kremem balsamicznym -M. Rynduch 152
Boeuf & la modę - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 154
Krzyżowa wołowa z sosem sojowym i świeżym szpinakiem - M. Rynduch 156
Pieczona krzyżowa z kopytkami i smażoną cukinią -M. Rynduch 158
Wołowina pieczona na różowo z konfiturą śliwkową - M. Rynduch 160
TafelspitZ - K Lendzion, Aleksandra Kleita-Nawrocka 162
Sztuka mięsa pO angielsku - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 164
Chrupiąca bułka z wołowiną i sosem koktajlowym - M. Rynduch 166
Kiełbaski wołowe Z łopatki - A. Kleita-Nawrocka, M. fynduch 168
Łopatka wołowa w mleku kokosowym z curry - M. Rynduch 170
Teryna wołowa z bekonem i orzechami - M. Rynduch 172
Potrawa Z suropieckami śpikowanemi - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 174
Rosół Z mięsa wołowego - A Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 176
Szponder lub mostek w kwaśno-słodkiej marynacie -A Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 178
Aromatyczny sos pieczeniowy - M. Rynduch 180
Sztuka mięsa W Chlebie -A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 182
Pierożki z gotowaną wołowiną w sosie śmietanowo-kokosowym -M. Rynduch 184
Zupa francuska zwana Julienne -A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 186
Pieczona goleń wołowa z sosem tymiankowym - M. Rynduch 188
SŁOWNICZEK 190
Słowniczek do artykułu „Skład chemiczny mięsa wołowego" 190
Słowniczek do artykułu „Właściwości technologiczne mięsa wołowego" 190
PRZYPISY 191
Przypisy do artykułu „System QMP - Quality Meat Program" 191
Przypisy do artykułu „Skład chemiczny i wartość odżywcza mięsa wołowego" 192
Przypisy do artykułu „Rozbiór elementów z półtuszy wołowej" 193
Przypisy do artykułu „Wołowina w kontekście otaczającego nas świata" 194
Przypisy do artykułu „Historia mięsa wołowego" 195
Przypisy do artykułu „Kulinarne mięso wołowe w kuchni" 196
Przypisy do artykułu „wstępna obróbka mięsa" 196
Przypisy do artykułu „Właściwości technologiczne mięsa wołowego" 196
SPIS RYCIN 198
INFORMACJE REDAKCYJNE 200

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.