Maxell Opublikowano 6 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Dla potrzeb portalu wedlinydomowe.pl opracował Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2018 SPIS TREŚCIWSTĘP 3SYSTEM QMP QUALITY MEAT PROGRAM - K Lendzion 7Standardy systemu QMP - bydło 8Standardy systemu QMP - pasze 9Standardy systemu QMP - transport 10Standardy systemu QMP - mięso 11Opis wyróżników jakościowych mięsa wołowego w systemie QMP 13SKŁAD CHEMICZNY I WARTOŚĆ ODŻYWCZA MIĘSA WOŁOWEGO - M. Moczkowska 15MAPA ELEMENTÓW MIĘSA WOŁOWEGO QMP - K. Lendzion, M. Markuszewski 18ROZBIÓR ELEMENTÓW Z PÓŁTUSZY WOŁOWEJ - K Lendzion, G. Uścińska, M. Markuszewski 21Antrykot 22Rozbratel 24Rostbef 26Polędwica 28Karkówka 30Zrazowa górna 32Zrazowa dolna 34Skrzydło 36Ligawa 38Krzyżowa 40Krzyżowa oko 41Krzyżowa okrywa (tafelspitz) 41Krzyżowa ogonek 41Krzyżowa oko 42Krzyżowa ogonek 42Krzyżowa okrywa (tafelspitz) 43Łopatka 44Łopatka mięsień podgrzebieniowy 46Łopatka mięsień nadgrzebieniowy 48Łopatka mięsień trójgłowy 50Szponder (żeberka) 52Mostek z kością 54Łata 56Goleń (pręga) 58Udziec kula z kością i nadprężem 60WOŁOWINA W KONTEKŚCIE OTACZAJĄCEGO NAS ŚWIATA - W. Kopańska 63HISTORIA MIĘSA WOŁOWEGO - A. Kleita-Nawrocka 67Od polowań do rolnictwa. Pozyskiwanie i wartościowanie mięsa wołowego na przestrzeni dziejów 68Wołowina smakuje. O sposobach przetwarzania i waloryzowania mięsa wołowego w dawnym świecie 70W kuchniach pańskich i chudopacholskich. Mięso wołowe na polskim stole 78KULINARNE MIĘSO WOŁOWE W KUCHNI - G. Uicińska, J. Uiciński, K. Lendzion 87Jakim surowcem jest wołowina? 88Najsławniejsze steki wołowe 88Stopnie wysmażenia steków 93GRILLOWANIE A BBQ - J. Uiciński 95Beef brisket - mostek wołowy pieczony w suchej marynacie 97WSTĘPNA OBRÓBKA MIĘSA - G. Uicińska, K. Lendzion 100Porcjowanie i rozdrabnianie elementów mięsnych 101Podstawowe zasady obróbki termicznej mięsa wołowego 102WŁAŚCIWOŚCI TECHNOLOGICZNE MIĘSA WOŁOWEGO - M. Borzyszkowski 103WYKORZYSTANIE ELEMENTÓW MIĘSA WOŁOWEGO W KUCHNI - RECEPTURY 111Brazelle wołowe - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 112Antrykot z grilla podawany z nadziewanymi ziemniakami, cukinią i marchewką -) Uiciński 114Antrykot z grilla z warzywami - M. Rynduch 116Rozbratel wiedeński - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 118Klopsiki w sosie pomidorowym z oregano - M. Rynduch 120Grillowana wołowina z rydzami i sosem z czerwonego wina - M. Rynduch 122Sałatka z grillowanego rostbefu z chrupiącymi warzywami i sosem limonkowo-miodowym - M. Rynduch 124Chateaubriand i SOS beameński - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 126Stek z głowy polędwicy -J. Uiciński 128Gulasz węgierski (Gulyas-Hus) - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 130Figatelle — A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 132Kluseczki ziemniaczane faszerowane wołowiną podane na szpinaku - M. Rynduch 134Kotleciki z karkówki wołowej w sosie śmietanowo-grzybowym - M. Rynduch 136Sztufada, czyli boeuf Ó la modę na zimno - A Kleita - Nawrocka, M. Rynduch 138Zrazy zawijane wołowe polskie -A Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 140Roladki z udźca wołowego podane z sosem z suszonych borowików oraz warzywami z grilla - M. Rynduch 142Pieczeń huzarska -A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 144Pieczeń Pav!ova - G. Uicińska 146Pieczone na różowo skrzydło wołowe z paloną papryką i tajskim sosem imbirowym - M. Rynduch 148Ligawa gotowana W bulionie - A. Klęka-Nawrocka, M. Rynduch 150Cienkie plastry pieczonej ligawy z kremem balsamicznym -M. Rynduch 152Boeuf & la modę - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 154Krzyżowa wołowa z sosem sojowym i świeżym szpinakiem - M. Rynduch 156Pieczona krzyżowa z kopytkami i smażoną cukinią -M. Rynduch 158Wołowina pieczona na różowo z konfiturą śliwkową - M. Rynduch 160TafelspitZ - K Lendzion, Aleksandra Kleita-Nawrocka 162Sztuka mięsa pO angielsku - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 164Chrupiąca bułka z wołowiną i sosem koktajlowym - M. Rynduch 166Kiełbaski wołowe Z łopatki - A. Kleita-Nawrocka, M. fynduch 168Łopatka wołowa w mleku kokosowym z curry - M. Rynduch 170Teryna wołowa z bekonem i orzechami - M. Rynduch 172Potrawa Z suropieckami śpikowanemi - A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 174Rosół Z mięsa wołowego - A Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 176Szponder lub mostek w kwaśno-słodkiej marynacie -A Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 178Aromatyczny sos pieczeniowy - M. Rynduch 180Sztuka mięsa W Chlebie -A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 182Pierożki z gotowaną wołowiną w sosie śmietanowo-kokosowym -M. Rynduch 184Zupa francuska zwana Julienne -A. Kleita-Nawrocka, M. Rynduch 186Pieczona goleń wołowa z sosem tymiankowym - M. Rynduch 188SŁOWNICZEK 190Słowniczek do artykułu „Skład chemiczny mięsa wołowego" 190Słowniczek do artykułu „Właściwości technologiczne mięsa wołowego" 190PRZYPISY 191Przypisy do artykułu „System QMP - Quality Meat Program" 191Przypisy do artykułu „Skład chemiczny i wartość odżywcza mięsa wołowego" 192Przypisy do artykułu „Rozbiór elementów z półtuszy wołowej" 193Przypisy do artykułu „Wołowina w kontekście otaczającego nas świata" 194Przypisy do artykułu „Historia mięsa wołowego" 195Przypisy do artykułu „Kulinarne mięso wołowe w kuchni" 196Przypisy do artykułu „wstępna obróbka mięsa" 196Przypisy do artykułu „Właściwości technologiczne mięsa wołowego" 196SPIS RYCIN 198INFORMACJE REDAKCYJNE 200 Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Twonk Opublikowano 13 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Lutego 2019 (edytowane) Pięknie. Mam jedno pytanie - czy można tą pozycję gdzieś kupić w wersji papierowej? Edytowane 13 Lutego 2019 przez Twonk Cytuj Lubię sobie wędzić 😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 13 Lutego 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Lutego 2019 Zapis na drugiej stronie opracowania. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.