Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słonina Białowieska


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 105 postów
  • Miejscowośćnieznany bór

Napisano 07 gru 2018 - 13:29

Załączony plik  DSC00018.JPG   71,08 KB   3 Ilość pobrań
 
SKŁADNIKI
-słonina bez skóry 1.9 kg
-sól gruba nie jodowana 25 g/kg
-czosnek świeży 6 większych ząbków
-cebula suszona płatek 5 g/kg rozdrobniona w dłoniach
-pieprz ziołowy białowieski 4 g/kg(jest to mieszanka przypraw w skład której wchodzi :gorczyca,kminek,kolendra,lubczyk,papryka ostra i słodka oraz jałowiec)
 
WYKONANIE 
Płaty słoniny tniemy w paski na wysokość puszek/słoików i obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi składnikami i układamy ściśle w słoikach i puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 5-7 dni  w lodówce w temp.4-6 stopni.Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki i bardzo aromatyczny można nawet posmarować chlebek taką słoninką.
SMACZNEGO.

Załączone pliki


Użytkownik jacekw21 edytował ten post 07 gru 2018 - 13:39


#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5936 postów

Napisano wczoraj, 10:30

Jak białowieska, to musi być z żubra.  ;)   Bardzo fajna.  :clap:  



#3 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 105 postów
  • Miejscowośćnieznany bór

Napisano wczoraj, 12:06

Jak białowieska, to musi być z żubra.  ;)   Bardzo fajna.  :clap:

Żubry, to prawda są u mnie bardzo blisko ale kurcze sała jeszcze nie miałem z niego chodz mięsko jadłem .Dziekuje .Naprawde jest smaczna ta przyprawa robi dobrą robotę bardzo ją lubie

#4 mmbp

mmbp

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • MiejscowośćBieszczady

Napisano wczoraj, 17:45

Co jeżeli ktoś nie ma szybkowaru,czy można pasteryzować i jak długo.



#5 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 105 postów
  • Miejscowośćnieznany bór

Napisano wczoraj, 18:36

Co jeżeli ktoś nie ma szybkowaru,czy można pasteryzować i jak długo.


Myślę że 2 godz powinny dać podobny efekt ale na pewno nie taki sam ciśnienie i wyższa temp.jednak robi robite

#6 mmbp

mmbp

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 46 postów
  • MiejscowośćBieszczady

Napisano wczoraj, 19:44

Rozumiem że próbować można.Tyle że nie wiem czy znajdę pieprz białowieski w naszych stronach ale będę próbował . Pozdrawiam.



#7 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 105 postów
  • Miejscowośćnieznany bór

Napisano wczoraj, 20:21

Rozumiem że próbować można.Tyle że nie wiem czy znajdę pieprz białowieski w naszych stronach ale będę próbował . Pozdrawiam.


Teraz wszystko można kupić jest internet

#8 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2335 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano wczoraj, 20:32

http://sklep.runobio...html-p-225.html
Pierwszy z internetu napisałbym z brzegu ale 😀

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post wczoraj, 20:34


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 105 postów
  • Miejscowośćnieznany bór

Napisano wczoraj, 21:52

http://sklep.runobio...html-p-225.html
Pierwszy z internetu napisałbym z brzegu ale

Zgadza się to runo




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych