Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Słonina Puszczańska


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 jacekw21

jacekw21

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 105 postów
  • Miejscowośćnieznany bór

Napisano 07 gru 2018 - 13:48

Załączony plik  DSC00016.JPG   65,66 KB   4 Ilość pobrań

 

SKŁADNIKI 
-słonina bez skóry 1.9 kg
-sól nie jodowana 24 g/kg
-czosnek świeży 6 większych ząbków
-cebula suszona płatek 5 g/kg rozdrobniona w dłoniach
-przyprawa ziołowa Puszczańska 4 g/kg /jest to mieszanka przypraw w skład której wchodzi (jałowiec, tymianek, majeranek, sól,pieprz czarny i gałka muszkatołowa
 
WYKONANIE 
Płaty słoniny tniemy w paski na wysokość puszek/słoików i obsypujemy/nacieramy dokładnie wszystkimi składnikami i układamy ściśle w słoikach i puszkach, które zamykamy i pozostawiamy na 5-7 dni  w lodówce w temp.4-6 stopni.Następnie sterylizujemy w szybkowarze przez 90 min. Wyrób jest delikatny i mięciutki i bardzo aromatyczny.
SMACZNEGO.





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych