witek1965 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Od czasu do czasu, coś tam zrobię. Kiedyś mordowałem się w wędzarni z kanałem, zrobionej z szafki ubraniowej, od roku posiadam całkiem chyba niezły kibelek https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14645-kibelek-witka/ Wzorem innych forumowiczów, postanowiłem również zaprezentować co mi tam się czasami mniej, lub bardziej uda zrobić dzisiejsza kiełbasa jeszcze się wędzi, więc na razie tylko ten etap ostatni wyróbprzekrojona w innym miejscupolędwica wędzonaszynka z szynkowarugulasz angielski ta polędwica się jeszcze suszy Jutro zrobię fotki piersi kurczaka z szynkowaru ( no chyba, że tak spieprzę, że wstyd będzie pokazać, oraz innych wyrobów, które obecnie są w stanie hibernacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Ładne wyroby kolego! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2018 co mi tam się czasami mniej, lub bardziej uda zrobić To tak jak i mnie - Ale dzięki kursom i NAPRAWDĘ ŻYCZLIWYM radom drogich SiBów - czasem twardymi słowy wytknięte błędy ( już się przyzwyczaiłem ,że nie są złośliwe) - zaczyna być tylko lepiej - czego i Tobie życzę.Ładniutkie te wyroby Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2018 zaczynam się rumienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Witek, wzorcowo domowe wytwory, brawo Jak zakiedyś będziesz się ponownie zmagał z polędwicą w onucy to przyhacz onucę "pod supełkiem"...Będzie mniej domowo ale za to jakoś tak ...humanitarniej :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Fajowe wyroby, gulasz mi się szczególnie podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Wzorem innych forumowiczów, postanowiłem również zaprezentować co mi tam się czasami mniej, lub bardziej uda zrobić Wrzucaj swoje wyroby , bo naprwdę wyglądają fajnie. Z tym '' uda'' to wiadomo, że zawsze stawiamy sobie poprzeczkę coraz wyżej. Twoje wyroby bardzo mi się podobają. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Grudnia 2018 no więc dzisiaj dałem trochę czadu. Od rana wędziłem. najpierw porządnie wysuszyłem wędzarnie. Nagrzałem do 100 zt. prawie, potem wsadziłem kiełbasy i przy otwartych drzwiach wędzarni suszyłem z godzinę kiełbasy. Potem przymknąłem otwory, zamknąłem drzwi i......................wędziłem tak w temp 45-50 st. ok. 7,5 h i potem dopiekłem przez ok 1h. Tak to wyszło rzecz jasna ten kawałek został od razu na ciepło zjedzony. No nie mogłem się powstrzymać Wyszła trochę miałka, bo mało zrobiłerm kawałków z ekstra jedynki, za to sporo poszło karkówki na 8, łopatki na8 i boczku na 6. III i II wołowa 3 x na 6, bo jeszcze ni 3 nie doszła. Jutro pokażę to co zrobiłem ostatnim razem, bo będzie mała uroczystość rodzinna, więc parę kawałków właśnie powoli powraca ze stanu hibernacji Teraz dwa kije powiszą sobie z dwa dni i do hibernacji, a dwa jakieś 10 dni sobie będą wisieć i podsychać. Temp 10 st.Za tydzień z kawałkiem, szynki, schaby, balerony i................drugie, tym razem może będzie szczęśliwsze, podejście do kabanosów i pierwsze do krakowskiej podsuszanej, wg. przepisu znalezionego tu właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Jak kabanosy to przepis halusi. Krakowska wg Kostka. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Grudnia 2018 kilkumiesięczna polędwica dojrzewająca w czerwonej papryce. sorry, że zafoliowana, ale jeszcze nie będzie spożywana i kolejna w ziołach prowansalskich[Dodano: 07 gru 2018 - 20:51]Jak kabanosy to przepis halusi. Krakowska wg Kostka. Polecam.zaraz poszukam przepisów. thx[Dodano: 07 gru 2018 - 21:01] ędzie mniej domowo ale za to jakoś tak ...humanitarniej :D nie sposób nie przyznać ci racji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Grudnia 2018 No Panie Witek -wyroby super. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 11 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 11 Grudnia 2018 (edytowane) Taka mała wariacja na śledzia. odsolone płaty śledzia kroimy w paski ok 3 cm, następnie kroimy w kostkę ogórki konserwowe, grzyby marynowane i cebulkę . Poza śledziami wszystko delikatnie podsmażamy. Jak ostygnie to układamy w słoiku warstwami. Można wlać trochę wody po ogórkach konserwowych. Zamykamy słoik i wsadzamy do lodówki na ok. 7 dni. Palce lizaćP.S. Wypadałoby dodać, że tym razem jest to wykonanie w 100% mojej małżonki Edytowane 11 Grudnia 2018 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 11 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 11 Grudnia 2018 P.S. Wypadałoby dodać, że tym razem jest to wykonanie w 100% mojej małżonki Iwonka na pewno ma spory udział w produkcji Waszych wyrobów Witku.W kąciku same pyszności dla Was Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Fajne muszą być te śledziki. Te grzybki marynowane też dodatkowo podsmażone? A zdjęcia proponuję wstawiać poprzez opcję na forum bo z fotosika znikną po jakimś czasie i będzie dziura w postach. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Halusia, to chyba nie ten Witek. Do Witka - wklejaj zdjęcia na nasz serwer. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 12 Grudnia 2018 OK, dostosuję się. Mój repertuar się raczej nie zmienia, co najwyżej dojdzie kilka pozycji. Te grzybki marynowane też dodatkowo podsmażone? tak, razem z cebulka i ogórkami. Halusia, to chyba nie ten Witek. i nic na to nie poradzę. Co więcej, nie mam na imię Witold Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Bardzo ciekawy przepis na śledzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Grudnia 2018 wszystko delikatnie podsmażamy. Jeszcze dopytam: na czym smażymy? Przypuszczam że na oleju o neutralnym smaku którym też zalewamy te rybki. Kucharz ze mnie jak "z kozła ogrodnik", lubię pojeść ale z przyrządzaniem to kiepsko. A śledziki lubię w każdej postaci. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Grudnia 2018 tak na oleju. Całość zawartości patelni, po ostudzeniu wędruje do słoika. Nie dolewamy już do słoja oleju. z przyrządzaniem to kiepsko ten przepis jest absolutnie prosty w wykonaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Grudnia 2018 Dziękuję za wyjaśnienia.Wesołych świąt i sukcesów w nadchodzącym Nowym Roku Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 16 Grudnia 2018 no i po upływie 8 dni podsuszania, efekty wyszedł taki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Jestem na TAK . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Przekroje kielbas jakos nie pasuja do siebie,alb sa to dwie rozne wedliny ? Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Dokładnie tak. to są dwie różne kiełbasy. Przeczytaj uważnie, skoro sięgnąłeś do niego, post nr 1, potem post nr 8 i 21. Ta na zdjęciu 21 to jest ta sama co ja widzisz w dymie w poście nr 1, a potem po wyjęciu z wędzarni w poście nr 8 i to co w poście nr 21 jest tym, czego nie zjadłem w poście nr 8 , Nawet skład surowcowy jest inny. W tej najdostatniejszej, jest karkówka, łopatka, szynka, boczek, w tej wcześniejszej, nie ma wcale karkówki Edytowane 16 Grudnia 2018 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 21 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Listopada 2019 (edytowane) Tak jak wspomniałem w wątku poświęconym polędwicowej, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3360-kielbasa-poledwicowa-pieczona/, postanowiłem też takową kiełbasę zrobić. Pierwszy raz mi wyszło tak :nasze smaki kiepskie zdjęcie wyszło. Wieczór, oświetlenie led i wyszło ziarno. Zrobię drugie w oświetleniu dziennym i wstawię Edytowane 21 Listopada 2019 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.