Kustosz Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Grudnia 2018 (edytowane) Witam wszystkich.Zacząłem wędzić w tym roku i nurtuja mnie dwa pytania. Wiem że na forum są już o tym tematy lecz nie ma tam za dużo informacji 1. Czy mięso podczas peklowania można dociskac drewnianym krążkiem np z brzozy? Wiem że można talerzem ale nie o to pytam ???? chodzi mi głównie o to czy na takim drewnie które wchłonie solanke z skokami nie zaczną się rozwijać niepożądane bakterie i grzyby 2. Chciałbym kiedyś spróbować zimnego wędzenia, a z racji tego że nie mam zbyt wiele czasu, chciałbym to zrobić za pomocą generatora dymu. Czy wędząc w temperaturze dodatniej niezbędne jest jakieś źródło ciepła? Edytowane 8 Grudnia 2018 przez Kustosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Grudnia 2018 1. Nie próbowałem tego ale pewnie drewno odda garbniki do solanki i mięso może załapie posmak drewna?2. Nie jest potrzebne. Sam dymogenerator w zależności od wielkości komory też podniesie temperaturę o parę stopni. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 8 Grudnia 2018 zaczną się rozwijać niepożądane bakterie i grzyby Choćby z tego powodu ja bym tego nie robił, Czy wędząc w temperaturze dodatniej niezbędne jest jakieś źródło ciepła? Co definiujesz jako temperature dodatnia?+1 to już dodatnia, praktycznie 0 też bo co nie ujemne to dodatnia Przy takiej pogodzie jak jest teraz zbiera się wilgoć, bo powietrze jest wilgotne (pisze o pogodzie u mnie, nie wiem jaka jest u Ciebie) i to jest większy problem Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kustosz Opublikowano 8 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 8 Grudnia 2018 zaczną się rozwijać niepożądane bakterie i grzyby Choćby z tego powodu ja bym tego nie robił, Czy wędząc w temperaturze dodatniej niezbędne jest jakieś źródło ciepła? Co definiujesz jako temperature dodatnia?+1 to już dodatnia, praktycznie 0 też bo co nie ujemne to dodatnia Przy takiej pogodzie jak jest teraz zbiera się wilgoć, bo powietrze jest wilgotne (pisze o pogodzie u mnie, nie wiem jaka jest u Ciebie) i to jest większy problemA jak to jest z tym drzewem skoro dawniej peklowano/solono w drewnianych beczkach? Temperatura o jaką mi chodzi to od 10 stopni w plusie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 8 Grudnia 2018 Zimne wędzenie to max 22º Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Prz3mk0 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Grudnia 2018 1. Czy mięso podczas peklowania można dociskac drewnianym krążkiem np z brzozy? Wiem że można talerzem ale nie o to pytam ???? chodzi mi głównie o to czy na takim drewnie które wchłonie solanke z skokami nie zaczną się rozwijać niepożądane bakterie i grzybyJak kiedyś kisiłem papryczki chilli i dociskałem drewnianym krążkiem T wylazła pleśń. Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) A jak to jest z tym drzewem skoro dawniej peklowano/solono w drewnianych beczkach?Bo nie było nic innego lub było b.drogie (ja pamiętam starszych ludzi którzy wyciągnięte gwoździe prostowali - one były bardzo drogie nawet w niedalekiej przeszłości )A beczka ? faskę? w co drugiej wsi był bednarz lub dwóch . A o nierdzewce to zapomnij to nawet ja pamiętam że to był rarytas a taki dojrzały młodzieniaszek jestem , nie jakiś tam wiekowy . Były emaliowane naczynia garki .Trochę się zmieniło teraz dębowa beczka to oznaka elegancji , kute gwoździe fakt dalej drogie, ale takie na kilo maszynowe to taniocha a naczynia z nierdzewki na kilo możesz kupić w markecie. Desek bym nie stosował do solenia bo to trochę proszenie się o awarię . Zwróć jeszcze uwagę że dawniej stosowano więcej soli + saletra i to chyba też tak od serca . Co drugi przepis mówi o konieczności moczenia Edytowane 16 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zwróć jeszcze uwagę że dawniej stosowano więcej soli + saletra Niekiedy nawet kilka razy. Faski lub beczki wyparzano, woskowano itp. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.