Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Zimne wędzenie / dociskanie drewnem peklowanego mięsa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Kustosz

Kustosz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćWronki

Napisano 08 gru 2018 - 03:49

Witam wszystkich.
Zacząłem wędzić w tym roku i nurtuja mnie dwa pytania. Wiem że na forum są już o tym tematy lecz nie ma tam za dużo informacji

1. Czy mięso podczas peklowania można dociskac drewnianym krążkiem np z brzozy?
Wiem że można talerzem ale nie o to pytam 😊 chodzi mi głównie o to czy na takim drewnie które wchłonie solanke z skokami nie zaczną się rozwijać niepożądane bakterie i grzyby

2. Chciałbym kiedyś spróbować zimnego wędzenia, a z racji tego że nie mam zbyt wiele czasu, chciałbym to zrobić za pomocą generatora dymu. Czy wędząc w temperaturze dodatniej niezbędne jest jakieś źródło ciepła?

Użytkownik Kustosz edytował ten post 08 gru 2018 - 03:51


#2 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1242 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 08 gru 2018 - 10:43

1. Nie próbowałem tego ale pewnie drewno odda garbniki do solanki  i mięso może załapie posmak drewna?

2. Nie jest potrzebne. Sam dymogenerator w zależności od wielkości komory też podniesie temperaturę o parę stopni. 



#3 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2031 postów
  • MiejscowośćZürich / Poznań

Napisano 08 gru 2018 - 11:00

zaczną się rozwijać niepożądane bakterie i grzyby
 

Choćby z tego powodu ja bym tego nie robił, 

Czy wędząc w temperaturze dodatniej niezbędne jest jakieś źródło ciepła?
 

Co definiujesz jako temperature dodatnia?

+1 to już dodatnia, praktycznie 0 też  :) bo co nie ujemne to dodatnia 

Przy takiej pogodzie jak jest teraz zbiera się wilgoć, bo powietrze jest wilgotne (pisze o pogodzie u mnie, nie wiem jaka jest u Ciebie) i to jest większy problem



#4 Kustosz

Kustosz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćWronki

Napisano 08 gru 2018 - 13:54

zaczną się rozwijać niepożądane bakterie i grzyby

 
Choćby z tego powodu ja bym tego nie robił, 

Czy wędząc w temperaturze dodatniej niezbędne jest jakieś źródło ciepła?

 
Co definiujesz jako temperature dodatnia?
+1 to już dodatnia, praktycznie 0 też  :) bo co nie ujemne to dodatnia 
Przy takiej pogodzie jak jest teraz zbiera się wilgoć, bo powietrze jest wilgotne (pisze o pogodzie u mnie, nie wiem jaka jest u Ciebie) i to jest większy problem

A jak to jest z tym drzewem skoro dawniej peklowano/solono w drewnianych beczkach?

Temperatura o jaką mi chodzi to od 10 stopni w plusie

#5 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 08 gru 2018 - 19:12

Zimne wędzenie to max 22º



#6 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 71 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 16 gru 2018 - 20:30



1. Czy mięso podczas peklowania można dociskac drewnianym krążkiem np z brzozy?
Wiem że można talerzem ale nie o to pytam 😊 chodzi mi głównie o to czy na takim drewnie które wchłonie solanke z skokami nie zaczną się rozwijać niepożądane bakterie i grzyby


Jak kiedyś kisiłem papryczki chilli i dociskałem drewnianym krążkiem T wylazła pleśń.



Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#7 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2619 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 16 gru 2018 - 22:18

A jak to jest z tym drzewem skoro dawniej peklowano/solono w drewnianych beczkach?

Bo nie było nic innego lub było b.drogie (ja pamiętam starszych ludzi którzy wyciągnięte gwoździe prostowali  - one były bardzo drogie nawet w niedalekiej przeszłości )

A beczka ?  faskę?  w co drugiej wsi był bednarz lub dwóch . A o nierdzewce to zapomnij to nawet ja pamiętam że to był rarytas a taki dojrzały młodzieniaszek jestem , nie jakiś tam wiekowy . Były emaliowane naczynia garki  .

Trochę się zmieniło teraz dębowa beczka to oznaka elegancji , kute gwoździe fakt dalej drogie,   ale takie na kilo  maszynowe to taniocha a naczynia z  nierdzewki  na kilo możesz kupić w markecie. 

Desek bym nie stosował do solenia bo to trochę proszenie się o awarię . Zwróć jeszcze uwagę że dawniej stosowano więcej soli + saletra i to chyba też tak od serca . Co drugi przepis mówi o konieczności moczenia


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 16 gru 2018 - 22:23


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26428 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 16 gru 2018 - 22:25

Zwróć jeszcze uwagę że dawniej stosowano więcej soli + saletra

Niekiedy nawet kilka razy. Faski lub beczki wyparzano, woskowano itp.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych