Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie ryb na zimno ,problem


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 Otton

Otton

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćDrogomyśl

Napisano 09 gru 2018 - 06:59

Dzień dobry wszystkim jest to mój pierwszy temat .Wedze łososia 20 godzinę na zimno dymogeneratorem ,a "blady"jest pomału jak by go ledwo wsadził. Zrębek już brak . Na rybie pokazał się "tłuszcz" pachnie ładnie . Nie wiem wiem co jest nie tak ,mam go doprawić na ciepło czy .czy go zjeść ,czy odczekać do poniedziałku i zakupić zrąbki .Wędziłem buk ,jabłoń . Proszę was o jakieś sugestie zdjęcia ryb i wędzoka później . 



#2 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6121 postów

Napisano 09 gru 2018 - 08:04

Wedze łososia 20 godzinę na zimno dymogeneratorem ,a "blady"jest pomału jak by go ledwo wsadził. Zrębek już brak . Na rybie pokazał się "tłuszcz" pachnie ładnie .
A musi być ciemny ? łosoś po wędzeniu na zimno JEST blady - i nie pojawia się na nim tzw tłuszcz - biały tłuszcz - to już nie na zimno  ;)  - A 20 h - wystarczy nawet nadto ;) 

#3 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10344 postów

Napisano 09 gru 2018 - 08:39

Wedze łososia 20 godzinę na zimno dymogeneratorem ,a "blady"jest pomału jak by go ledwo wsadził.

 

Wszystko zależy jakiego łososia kupiłeś.Ja zawsze wybieram te o ciemniejszym kolorze.Przy zimnym wędzeniu łosoś koloru zbytnio nie złapie.Obiło mi  się o uszy że niektórzy łososia peklują peklosolą.Wtedy ma ładniejszy kolorek.Czy to prawda czy nie nigdy nie sprawdzałem, ale będę musiał kiedyś dla porównania dwa płaty o tym samym kolorze, albo z tej samej ryby jeden zapeklować a drugi nasolić.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 09 gru 2018 - 08:44


#4 Otton

Otton

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćDrogomyśl

Napisano 09 gru 2018 - 09:00

Kupuje łososia z polskiej fermy na pomorzu można go dostać w makro pod nazwą jurajski łosoś nie jest futrowany barwnikiem i mięso jest blade . Ale myslałem ze dostanie koloru 

Załączone pliki



#5 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10344 postów

Napisano 09 gru 2018 - 09:09

Przy zimnym wędzeniu nie dostanie za bardzo.A nie jest to przypadkiem troć.?Ona ma takie blade mięso ,ale jest moim zdaniem lepsza bardziej tłusta od łososia.



#6 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13716 postów

Napisano 09 gru 2018 - 10:37

Jest zimno, wilgotno, musisz wspomóc się grzałką i osuszyć łososia.
Mokry nie złapie koloru.

Łosoś po około 4 godzinach wędzenia.

Załączony plik  FB_IMG_1544347800185.jpg   37,92 KB   7 Ilość pobrań

#7 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 5984 postów

Napisano 09 gru 2018 - 10:55

Łosoś po około 4 godzinach wędzenia.

Norweski czy pacyficzny? 



#8 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13716 postów

Napisano 09 gru 2018 - 11:04

Nie wiem Pawle.
Kupiony w Makro.

#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Zbanowani
  • 5984 postów

Napisano 09 gru 2018 - 11:07

Kupiony w Makro.

Są takie i takie. 



#10 Otton

Otton

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćDrogomyśl

Napisano 09 gru 2018 - 11:31

Moja ociekała na durszlaku potem wisiała sobie w garażu potem papier jeszcze raz papier .Wedzok rozgrzałem z godzinę ,jak temperatura spadła ponizej 30 ryba poszła na sita tak jeszcze 20 30 minut pod koniec dymogenerator odpaliłem .Ogień "żar"wygasił sie sam samym. Generator wędził od 10 w sobotę do niedzieli 6 rano cały czas bez przerwy ,bez kiszenia w miarę przepływem .Smak ok czuć ze to wędzone trochę mało solna wyszła bo rybka była robiona na szybko .To nie troć w bb makro  jeszcze nie spotkałem się z troćią ,Łosoś jurajski chodowany na pomorzu w PL 



#11 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2131 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 09 gru 2018 - 15:31

Otton Tyś jest z Drogomyśla koło Skoczowa,a przy wiślance jest gość co ma hurt ryb.....ogólnie to za długo wedzony trochę,bardziej nastawil bym sie na częstsze wietrzenie wedzarni wtedy nie przegrzejesz ryby

Pozdrawiam



#12 Otton

Otton

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćDrogomyśl

Napisano 09 gru 2018 - 17:06

A czy ja pisałem o temperaturze jakiejś . Od 25c do 10c gdy ryba jeszcze się suszyła i stygnoł wędzok raptem moze pól godziny  a potem sam generator który nie wytwarza ciepła . Ludzie piszą tu nawet o 3 dniach wędzenia a ja tylko parę godzin. Marku chodzi ci o delfina ???przy wiślance . Poczytaj sobie o tym jurajskim łososiu ,ciekawy pomysł mieli ludzie jakościowo jest lepszy a przynajmniej nie musi jechać pól świata żebym go mógł kupić .



#13 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6121 postów

Napisano 09 gru 2018 - 17:36

jakościowo jest lepszy
;)https://wedlinydomow...kiego/?p=601539

#14 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2131 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 09 gru 2018 - 18:51

Za delfinem w kierunku katowic na światłach w prawo.



#15 piski77

piski77

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćGórki

Napisano 11 lut 2019 - 09:02

Witam wszystkich serdecznie. Przyłączę się do tematu jeżeli można. Ja mam odmienny problem. W piątek podczas próby wędzenia na zimno po wcześniejszym osuszeniu ręcznikami papierowymi, w lodówce 12 godz. w borniaku przez godzinę włączyłem dymogenerator bez grzałki. Niestety  nic z tego nie wyszło bo uwędził się na gorąco. Ale martwi mnie bardziej jeszcze inna kwestia po 6 godz wędzenia ryba była zwędzona  za mocno. Kolor jest taki brązowy a nie jak powinien być na złoto. Zakupię przystawkę do wędzenia na zimno i spróbuję jeszcze raz, ale może gdzieś jakiś błąd popełniłem i dalej mi nic z tego nie wyjdzie. Bardzo będę wdzięczny za każde sugestie i pomoc.



#16 albacora

albacora

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 94 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 lut 2019 - 20:35

Jest to łosoś atlantycki Salmo salar - hodowlany w wodzie głębinowej z warstwy jurajskiej i stąd nazwa. Właściciele chcieli budować aquapark, zrobili odwierty a później zmienili koncepcję. Ewenement na skale światową. Koszt produkcji wysoki i nie wiem czy firma nie zniknie z rynku. Dziwnie pozycjonują towar bo zazwyczaj cena niższa od hodowlanego z Norwegii.

Użytkownik albacora edytował ten post 11 lut 2019 - 20:36


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#17 Gantz

Gantz

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćBorne Sulinowo

Napisano 13 lut 2019 - 09:01

Witam wszystkich serdecznie. Przyłączę się do tematu jeżeli można. Ja mam odmienny problem. W piątek podczas próby wędzenia na zimno po wcześniejszym osuszeniu ręcznikami papierowymi, w lodówce 12 godz. w borniaku przez godzinę włączyłem dymogenerator bez grzałki. Niestety  nic z tego nie wyszło bo uwędził się na gorąco. Ale martwi mnie bardziej jeszcze inna kwestia po 6 godz wędzenia ryba była zwędzona  za mocno. Kolor jest taki brązowy a nie jak powinien być na złoto. Zakupię przystawkę do wędzenia na zimno i spróbuję jeszcze raz, ale może gdzieś jakiś błąd popełniłem i dalej mi nic z tego nie wyjdzie. Bardzo będę wdzięczny za każde sugestie i pomoc.

 

Do wędzenia na zimno jest potrzebna przystawka, sam generator podniesie temperaturę do ok 50 stopni. 6 godzin na rybę to dużo przy wędzeniu na ciepło, mogła wyglądać na przewędzoną. Uzależnione jest to też od rodzaju drewna.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych