Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Kiełbasa Babci Marysi i Dziadka Mikołaja

Kiełbasa swojska przepis

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
31 odpowiedzi w tym temacie

#21 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27409 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 gru 2018 - 14:31

Dzięki za przepis. Spróbuję zrobić sobie trochę takiej właśnie wiejskiej kiełbaski. Tylko ja "jadę" na 20 g peklosoli/1 kg mięsa i duuużo czochu. :D



#22 fredrish

fredrish

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćLublin

Napisano 13 gru 2018 - 14:56

Dzięki za przepis. Spróbuję zrobić sobie trochę takiej właśnie wiejskiej kiełbaski. Tylko ja "jadę" na 20 g peklosoli/1 kg mięsa i duuużo czochu. :D

 

Pamiętaj nie przesól :) 

W sumie jak będzie za słona to wyparzysz ;)



#23 Czeski01

Czeski01

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 17 postów
  • MiejscowośćTunbridge Wells

Napisano 13 gru 2018 - 15:03

To jest temat na oddzielny TEMAT :) ale tak po krótce to wróciłem do żywienia sprzed kilkuset lat. Może jeszcze nie w 100% ale mało mi brakuje. Odkąd jem świeże, tłuste mięso przez siebie przyżądzone, żytni chleb, owoce tylko w miesiącach, w których rosną, pije czystą wodę, (nie napoje czy soki) odstawiłem toksyczne mleko i toksyczną pszenicę, przestałem jeść w knajpach czy gościach, robię post (czyt. głodówkę) jem kiszonki, - czuję się jak 15-latek. Nie wiem co to choroba, przeziębienie, ból brzucha czy głowy. Wcześniej chorowałem czasami ze trzy razy w roku. Jak ktoś mi powie że saletra czy peklosól zabija tylko bakterie w mięsie i to w dodatku te złe bo inne są jak najbardziej potrzebne, a w jelitach pomaga dobrym bakteriom się rozmnażać to naszwę go wariatem. Kiedyś jadłem wędlinę ze sklepu i czułem się normalnie. Tak jak wszyscy. Odkąd czuje się na prawdę dobrze zacząłem zauważać różnicę po zjedzeniu śmieci. Zdałem sobie sprawę że nigdy wcześniej dobrze się nie czułem i dlatego nie widziałem różnicy po zjedzeniu konserwantów czy drugiego zabójcy po aluminium - pszenicy. Żeby zacząć zmiany w życiu, żeby zacząć w ogóle o tym myśleć, musiałem odstawić telewizję na 6 lat. Dopiero po tym czasie otworzyłem oczy. Nie oglądam już tego chłamu, mamienia i wpędzania w wojnę Polsko-Polską, uczenia złych nawyków, życiowych i żywieniowych. Jak porównamy książki na dowolny ważny temat np. Edukacyjne, historyczne czy w temacie budownictwa to zauważymy że po wojnach poginęły całe rozdziały. W Katyniu nie bez powodu zabili naukowców, nauczycieli, lekarzy i wszystkich, którzy mogli czegoś nauczyć następne pokolenia. Nie ma przypadków. Są tylko zaplanowane długofalowe działania.
Oczywiście to moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać. Szczerze to nawet zdziwił bym się gdyby ktoś się zgodził.


Użytkownik EAnna edytował ten post 14 gru 2018 - 18:48


#24 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1524 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 13 gru 2018 - 15:20

Oczywiście to moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać. Szczerze to nawet zdziwił bym się gdyby ktoś się zgodził.

A to dziw się bo poniekąd masz rację :tongue:

Teraz przynajmniej rozumiem Twój tok myślenia. Nie jest to kolejny "uczony" który wie najlepiej, tylko masz swój jakiś światopogląd który szanuję. Robisz coś, odstawiasz różne składniki - ale robisz to świadomie. Nie dlatego że "dziadek tak robił to ja tak robię".

 

To jest temat na oddzielny TEMAT

 

A swoją drogą to zakładaj oddzielny temat.

Ja chętnie poczytam. Nie obiecuję że się ze wszystkim zgodzę, nie obiecuję że się nie pokłócimy wyrażając swoje zdania, ale na pewno poczytam. ;)



#25 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 501 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 13 gru 2018 - 15:47

To jest temat na oddzielny TEMAT :) ale tak po krótce to wróciłem do żywienia sprzed kilkuset lat. Może jeszcze nie w 100% ale mało mi brakuje. Odkąd jem świerze tłuste mięso przez siebie przyżądzone, żytni chleb, owoce tylko w miesiącach, w których rosną, pije czystą wodę, (nie napoje czy soki) odstawiłem toksyczne mleko i toksyczną pszenicę, przestałem jeść w knajpach czy gościach, robię post (czyt. głodówkę) jem kiszonki, - czuję się jak 15-latek. Nie wiem co to choroba, przeziębienie, ból brzucha czy głowy. Wcześniej chorowałem czasami ze trzy razy w roku. Jak ktoś mi powie że saletra czy peklosól zabija tylko bakterie w mięsie i to w dodatku te złe bo inne są jak najbardziej potrzebne, a w jelitach pomaga dobrym bakteriom się rozmnażać to naszwę go wariatem. Kiedyś jadłem wędlinę ze sklepu i czułem się normalnie. Tak jak wszyscy. Odkąd czuje się na prawdę dobrze zacząłem zauważać różnicę po zjedzeniu śmieci. Zdałem sobie sprawę że nigdy wcześniej dobrze się nie czułem i dlatego nie widziałem różnicy po zjedzeniu konserwantów czy drugiego zabójcy po aluminium - pszenicy. Żeby zacząć zmiany w życiu, żeby zacząć w ogóle o tym myśleć, musiałem odstawić telewizję na 6 lat. Dopiero po tym czasie otworzyłem oczy. Nie oglądam już tego chłamu, mamienia i wpędzania w wojnę Polsko-Polską, uczenia złych nawyków, życiowych i żywieniowych. Jak porównamy książki na dowolny ważny temat np. Edukacyjne, historyczne czy w temacie budownictwa to zauważymy że po wojnach poginęły całe rozdziały. W Katyniu nie bez powodu zabili naukowców, nauczycieli, lekarzy i wszystkich, którzy mogli czegoś nauczyć następne pokolenia. Nie ma przypadków. Są tylko zaplanowane długofalowe działania.
Oczywiście to moje zdanie i nikt nie musi się z nim zgadzać. Szczerze to nawet zdziwił bym się gdyby ktoś się zgodził.

jestes pustelmikiem?a w jaki sposob TU piszesz?pozdrawiam


Użytkownik paszeko edytował ten post 13 gru 2018 - 15:48


#26 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5192 postów

Napisano 13 gru 2018 - 23:06

Jak ktoś mi powie że saletra czy peklosól zabija tylko bakterie w mięsie i to w dodatku te złe bo inne są jak najbardziej potrzebne, a w jelitach pomaga dobrym bakteriom się rozmnażać to naszwę go wariatem.

 

Ja mam takie pytanie  - czy znasz skład peklosoli ?



#27 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2211 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 14 gru 2018 - 17:15

Czeski01 ja od niedawna także zrobiłem totalny reset po głodówce,do tego potrzebna jest świadomość i silna wola.

Wspieram Cię,bo tego nam potrzeba

Pozdrawiam

Marek



#28 Woytas

Woytas

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1024 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 14 gru 2018 - 18:32

Miałem coś napisać, ale jak przeczytałem toksyczne mleko i pszenica to sobie odpuszczę.  :facepalm:



#29 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5688 postów

Napisano 16 gru 2018 - 17:12

Odkąd jem świeże, tłuste mięso przez siebie przyżądzone,

 

A surowiec nabywasz w jakimś Eko- gospodarstwie czy w sklepie kupujesz ?



#30 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • ***SUPER VIP***
  • 985 postów

Napisano 16 gru 2018 - 19:03

Przeczytałem ten wątek.   Nadeszło na mnie ogromne poczucie winy jak ja czas marnuję.



#31 Mariusz7

Mariusz7

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 194 postów
  • MiejscowośćLegnica

Napisano 08 kwi 2019 - 05:44

To jest temat na oddzielny TEMAT :) ale tak po krótce to wróciłem do żywienia sprzed kilkuset lat. Może jeszcze nie w 100% ale mało mi brakuje. Odkąd jem świeże, tłuste mięso

No nie wiem czy tak jadali przed kikuset latami,mięso raczej było od święta

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#32 zenza

zenza

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 183 postów
  • MiejscowośćOtwock

Napisano 10 kwi 2019 - 21:49

Czeski01

 

Cała tajemnica tkwi nie w tym, co jesz teraz a w tych głodówkach, które stosujesz. Jak będziesz jadł to ze "sklepu" tylko 3 razy w tygodniu i będziesz jadł to, co akurat  rośnie w lato  samopoczucie jeszcze bardziej wzrośnie. Tylko w zimie kapusty kiszonej i ogórków trzeba spożywać, co by szkorbutu nie dostać. :)

 I jeszcze jedno "memento mori", nikt wieczny nie jest. :)

Pozdrawiam


Użytkownik zenza edytował ten post 10 kwi 2019 - 21:55






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: Kiełbasa, swojska, przepis

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych