Muski Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Grudnia 2018 podaję karte katalogową peklosoli - skład pozostałych składników oprócz nitrytu - jest w każdej soli Specyfikacja Azotynowa sól peklująca Peklosól nr SP-ZLJ-09 (1).pdf Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Muski tylko zastanawiam się po co. Przecież oponenci i tak powiedzą że sfałszowana. A trop wiedzie do... Białego Domu, Bundestagu, Kremla Mosadu i Brukseli .... A po za tym trujący jest i basta ????.Z tą peklosolą to się nudno na forum robi, chyba trzeba temat zostawić aż ktoś dostanie mega sracz...lub wywali do kubła z 30 kg mięsa tylko pytanie czy się pochwali ???? na forum. Edytowane 14 Grudnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Moze i sie nie pochwali ale przyjmie do siebie ze lepiej bylo urzyc ..bo nie zawsze jest tak .."przeciez robilem juz bez tyle lat i nic sie nie dzialo i nie stalo". Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Grudnia 2018 No właśnie czytam to i zastanawiam się po co rzeczywiście kombinować 50/50, 30/70 czy robić na samej soli (nie licząc wyrobów czy tłuszczy które tylko solimy) itp. Więcej zachodu niż pożytku. A zagrożenie zwiększa się. Sam tutaj naczytałem się różnych przepisów i kombinowałem. Dzięki Bogu udało się przeżyć i od jakiegoś czasu używam tylko 100% peklosoli. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Grudnia 2018 i od jakiegoś czasu używam tylko 100% peklosoli. Jest nas co najmniej dwóch z małym wyjątkiem, przez 9 lat ze dwa lub cztery razy mieszałem "trochę" soli, "trochę" peklosoli. A tak to cały czas peklosó Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) Muski tylko zastanawiam się po co. Przecież oponenci i tak powiedzą że sfałszowana. A trop wiedzie do... Białego Domu, Bundestagu, Kremla Mosadu i Brukseli .... A po za tym trujący jest i basta .Z tą peklosolą to się nudno na forum robi, chyba trzeba temat zostawić aż ktoś dostanie mega sracz...lub wywali do kubła z 30 kg mięsa tylko pytanie czy się pochwali na forum.No, nie przesadzajcie. Większość czyta i przyjmuje do wiadomości - nie kwitując tego na forum, by nie zaśmiecać. Nie każdy prowadzi krucjatę.Dla mnie peklosól to podstawa, zawsze stosuje pełne dawki, bez mieszania. Wyjątek stanowi kielbasa grillowa. Edytowane 14 Grudnia 2018 przez janusz_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Jest nas co najmniej dwóch z małym wyjątkiem to już trzech . Po co wstawiłem - otóż przeliczałem ilość nitrytu na skład 2 % a tak naprawdę jest 1 - słownie jeden % czyli do maxymalnej dawki dziennej spożycia nitrytu przy 20gr peklosoli / kg trzeba by wszamać nie 11 a 22 kg wedliny dziennie - to CHYBA nierealne Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Pomyliłem sól z peklosolą a miała być polędwica wędzona zimnym dymem. Na zdjęciu : tak wygląda polędwica peklowana 8 dni w samej soli. Trochę biała, ale zapach normalny -ocieka w lodówce. Potem suszenie wentylatorkiem w temperaturze pokojowej i poledwica zaczęła sie lekko kleić - zlekceważyłem ten objaw - zacząłem wędzić zimnym dymem 25 st. C przez 8 godzin i poledwica poszła do kubła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Grudnia 2018 ilość nitrytu na skład 2 % a tak naprawdę jest 1 - słownie jeden % czyli do maxymalnej dawki dziennej spożycia nitrytu przy 20gr peklosoli / kg Tylko Muski przeliczałeś nitryt w peklosoli ? , (bo tej to raczej sam nikt nie je ) czy produkty jego ? przemiany po procesie peklowania ? bo wtedy to może wyjdzie że i całą świnia to mało aby zbliżyć się do maksymalnej dawki . . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Grudnia 2018 przeliczałeś nitryt w peklosoli ? Tak - ale wielokrotnie pisałem - nie sposób przedawkowac ilości peklosoli - bo to w 99% sól - i było by niezjadliwe , a przy dawkach 20gr/ kg i poniżej u mnie 17-18 - szynkowarowe od 15-17 - to sobie nie zawracam głowy - Młodsza córka tylko raz zapytała - przeliczyłeś dawki ? co oczywiście robiłem jak miałem sie dotknąć do peklosoli - wszedzie było 2% - i tak mi wychodziło o 2 rzędy wielkości mniej od dopuszczalnej normą. O stężeniach zanieczyszczeń szkodliwych w powietrzu i wodzie nie wspomnę [Dodano: 14 gru 2018 - 12:30] przemiany po procesie peklowania ? nie ale dość dokładnie czytałem - nazw dziesiątek zasadniczych przemian nie zapamiętałem - a ilości enzymów wspomagających ( katalitycznych) i ich wzajemnych przemian jest naprawde dużo . Szczególnie dobrze wchodziła mi przemiana w kwas mlekowy i jego rozkład - może to od zamiłowania do wszelkich kiszonek ?[Dodano: 14 gru 2018 - 12:34] Pomyliłem sól z peklosolą Markis - niewielu ma taką odwagę by sie przyznać i przestrzec innych - To bardzo cenne wbrew pozorom doświadczenie - i wcale nie chodzi tu o kase a o ZDROWIE - - DZIEKI za prawdziwy przykład Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Ja tak "często" używam peklosoli, że nawet białą robię różową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 14 Grudnia 2018 nawet białą robię różową z białą to możesz dać 1-2 gr /kg askorbinianu - i też masz różową To jak z tymi jagodami mamo co to ? czarna jagoda - a czemu czerwona ? - bo zielona Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_1 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 14 Grudnia 2018 z białą to możesz dać 1-2 gr /kg askorbinianu - i też masz różową Waldek, wiem... od początku tak robię (tzn. na peklosoli) i jem bezpiecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Grudnia 2018 to już trzech Jest nas więcej... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) i jem bezpiecznie I właśnie o to chodzi - czego nie mogą zrozumieć osoby proponujące różne proporcje soli/peklosoli.Na początku w niewiedzy też kombinowałem. Bo chemia, bo mniej szkodliwe itp,itd. Trafiły do mnie chyba dopiero słowa któregoś z kolegów że w sałacie jest więcej chemii niż w peklowanym produkcie. I rzeczywiście mamy więcej syfu wokoło niż ta "biedna peklosól".[Dodano: 14 gru 2018 - 13:23] Jest nas więcej... Ujawniamy się Edytowane 14 Grudnia 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Grudnia 2018 I właśnie o to chodzi - czego nie mogą zrozumieć osoby proponujące różne proporcje soli/peklosoli. Na początku w niewiedzy też kombinowałem. Bo chemia, bo mniej szkodliwe itp,itd. Trafiły do mnie chyba dopiero słowa któregoś z kolegów że w sałacie jest więcej chemii niż w peklowanym produkcie. I rzeczywiście mamy więcej syfu wokoło niż ta "biedna peklosól". I powtórzę to jeszcze raz. Poza tym, wkleiłem na forum opracowanie naukowe, które udowadnia, że jedynie pełna dawka peklosoli zabezpiecza produkt, gdyż rozbieżność działania azotynu zawartego w peklosoli na mięso w celu wytworzenia tlenku azotu, wynosi od 15% do 98%. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Ja tez używam tylko peklosoli. Robię wędliny w domowych warunkach, gdzie temperatura jest wyższa niż w zakładach, nie wszystko mam sterylne to i wolę się zabezpieczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Sobol, wielkie Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Odsyłam do materiałów źródłowych: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15003-lektura-obowiązkowa-substancje-dodatkowe-w-przetwórstwie-mięsa/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 14 Grudnia 2018 I ja jestem w klubie.Kiedyś dzieliłam, rozważałam, doważałam.Od jakiegoś czasu zwyczajnie mi się nie chce. A tak przy okazji zapytam, może ktoś wie,czy można rozróżnić sól od peklosoli,bo mi się pomerdały w szafce opakowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markis Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Grudnia 2018 może ktoś wie, czy można rozróżnić sól od peklosoli, bo mi się pomerdały w szafce opakowania Wywal do kubła i kup świeży towar - ja tak zrobiłem i mam spokój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Grudnia 2018 czy można rozróżnić sól od peklosoli, Peklosól wygląda jak mokra sól.Nie jest taka sypka jak sól Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) A tak przy okazji zapytam, może ktoś wie, czy można rozróżnić sól od peklosoli, bo mi się pomerdały w szafce opakowaniaWez 2 male cienkie kawalki miesajednego opackaj jedna sola, a drugiego druga sola(tym razem zapisz sobie.zostaw do jutra na stole w kuchni . ale oddzielnie oczywiscie.jutro wsadz do gotujacej wodyProbka bardziej czerwona bedzie ta peklowana PSNie jedz tego Edytowane 14 Grudnia 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Peklosól wygląda jak mokra sól.Nie jest taka sypka jak sól Wielokrotnie kupowałam peklosól konfekcjonowaną,np w kilogramowych torebkach, zawsze była sucha.Ta kupowana na rynkach, bazarach, w małych sklepikach,zawsze jest wilgotna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Wielokrotnie kupowałam peklosól konfekcjonowaną, np w kilogramowych torebkach, zawsze była sucha.Też taką mam :)i jest sypka Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.