Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

PEKLOSÓL - skład

peklosól

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
77 odpowiedzi w tym temacie

#1 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 14 gru 2018 - 10:26

podaję karte katalogową peklosoli - skład pozostałych składników oprócz nitrytu - jest w każdej soli 

Załączony plik  Specyfikacja Azotynowa sól peklująca Peklosól nr SP-ZLJ-09 (1).pdf   303,19 KB   74 Ilość pobrań



#2 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2742 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 14 gru 2018 - 10:39

Muski tylko zastanawiam się po co. Przecież oponenci i tak powiedzą że sfałszowana. A trop wiedzie do... Białego Domu, Bundestagu, Kremla Mosadu i Brukseli .... A po za tym trujący jest i basta 😀.
Z tą peklosolą to się nudno na forum robi, chyba trzeba temat zostawić aż ktoś dostanie mega sracz...lub wywali do kubła z 30 kg mięsa tylko pytanie czy się pochwali 😀 na forum.

Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 14 gru 2018 - 10:47


#3 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5529 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 gru 2018 - 11:00

Moze i sie nie pochwali ale przyjmie do siebie ze lepiej bylo urzyc ..bo nie zawsze jest tak .."przeciez robilem juz bez tyle lat i nic sie nie dzialo i nie stalo".



#4 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 14 gru 2018 - 11:18

No właśnie czytam to i zastanawiam się po co rzeczywiście kombinować 50/50, 30/70 czy robić na samej soli (nie licząc wyrobów czy tłuszczy które tylko solimy) itp. Więcej zachodu niż pożytku. A zagrożenie zwiększa się. :facepalm:

Sam tutaj naczytałem się różnych przepisów i kombinowałem. Dzięki Bogu udało się przeżyć :D  i od jakiegoś czasu używam tylko 100% peklosoli.



#5 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7040 postów

Napisano 14 gru 2018 - 11:28

i od jakiegoś czasu używam tylko 100% peklosoli.

Jest nas co najmniej dwóch z małym wyjątkiem, przez 9 lat ze dwa lub cztery razy mieszałem "trochę" soli, "trochę" peklosoli. A tak to cały czas peklosó :thumbsup: :D



#6 janusz_p

janusz_p

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 345 postów
  • MiejscowośćKatowice

Napisano 14 gru 2018 - 11:53

Muski tylko zastanawiam się po co. Przecież oponenci i tak powiedzą że sfałszowana. A trop wiedzie do... Białego Domu, Bundestagu, Kremla Mosadu i Brukseli .... A po za tym trujący jest i basta .
Z tą peklosolą to się nudno na forum robi, chyba trzeba temat zostawić aż ktoś dostanie mega sracz...lub wywali do kubła z 30 kg mięsa tylko pytanie czy się pochwali na forum.

No, nie przesadzajcie. Większość czyta i przyjmuje do wiadomości - nie kwitując tego na forum, by nie zaśmiecać. Nie każdy prowadzi krucjatę.

Dla mnie peklosól to podstawa, zawsze stosuje pełne dawki, bez mieszania. Wyjątek stanowi kielbasa grillowa.


Użytkownik janusz_p edytował ten post 14 gru 2018 - 11:56


#7 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 14 gru 2018 - 11:56

Jest nas co najmniej dwóch z małym wyjątkiem
to już trzech  :thumbsup: . Po co wstawiłem - otóż przeliczałem ilość nitrytu na skład 2 % a tak naprawdę jest 1 - słownie jeden %  czyli do maxymalnej dawki dziennej spożycia nitrytu przy 20gr peklosoli / kg  trzeba by wszamać nie 11 a 22 kg wedliny dziennie - to CHYBA nierealne  

#8 markis

markis

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 84 postów
  • MiejscowośćOstróda

Napisano 14 gru 2018 - 12:07

Pomyliłem sól z peklosolą a miała być polędwica wędzona zimnym dymem. Na zdjęciu : tak wygląda polędwica peklowana 8 dni w samej soli. Trochę biała, ale zapach normalny -ocieka w lodówce. Potem suszenie wentylatorkiem w temperaturze pokojowej i poledwica zaczęła sie lekko kleić - zlekceważyłem ten objaw - zacząłem wędzić  zimnym dymem 25 st. C przez 8 godzin  i poledwica poszła do kubła. 

Załączony plik  DSCF6630.JPG   57,71 KB   9 Ilość pobrań



#9 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2742 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 14 gru 2018 - 12:17

ilość nitrytu na skład 2 % a tak naprawdę jest 1 - słownie jeden % czyli do maxymalnej dawki dziennej spożycia nitrytu przy 20gr peklosoli / kg

 

Tylko Muski przeliczałeś nitryt w  peklosoli ?  , (bo tej to raczej sam nikt nie je :) )  czy produkty jego  ? przemiany po procesie peklowania  ? bo wtedy to może wyjdzie że i całą świnia  :D  to mało aby zbliżyć się do maksymalnej dawki . . 



#10 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 14 gru 2018 - 12:34

przeliczałeś nitryt w  peklosoli ?
Tak  - ale wielokrotnie pisałem - nie sposób przedawkowac ilości peklosoli - bo to w 99% sól - i było by niezjadliwe   :facepalm: , a przy dawkach  20gr/ kg i poniżej u mnie 17-18 - szynkowarowe od 15-17 - to sobie nie zawracam głowy - Młodsza córka  tylko raz zapytała - przeliczyłeś dawki ?  co oczywiście robiłem jak miałem sie dotknąć do peklosoli - wszedzie było 2% - i tak mi wychodziło o 2 rzędy wielkości mniej od dopuszczalnej  normą. O stężeniach zanieczyszczeń szkodliwych w powietrzu i wodzie nie wspomnę  :facepalm:
[Dodano: 14 gru 2018 - 12:30]

przemiany po procesie peklowania  ?
  nie ale dość dokładnie czytałem  - nazw dziesiątek zasadniczych przemian nie zapamiętałem - a ilości enzymów wspomagających ( katalitycznych) i ich wzajemnych przemian jest naprawde dużo . Szczególnie dobrze wchodziła mi przemiana w kwas mlekowy i jego rozkład  - może to od zamiłowania do wszelkich kiszonek ?
[Dodano: 14 gru 2018 - 12:34]

Pomyliłem sól z peklosolą
Markis - niewielu ma taką odwagę by sie przyznać i przestrzec innych - To bardzo cenne wbrew pozorom doświadczenie - i wcale nie chodzi tu o kase a o ZDROWIE -  :thumbsup:  - DZIEKI za prawdziwy przykład  :thumbsup:

#11 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1240 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 14 gru 2018 - 12:59

Ja tak "często" używam peklosoli, że nawet białą robię różową :laugh: :thumbsup: :laugh:



#12 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6803 postów

Napisano 14 gru 2018 - 13:04

nawet białą robię różową
:thumbsup:  :laugh:  z białą to możesz dać 1-2 gr /kg askorbinianu - i też masz różową  ;)  :D   To jak z tymi jagodami  ;)  mamo co to ? czarna jagoda - a czemu czerwona ? - bo zielona  :D

#13 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1240 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 14 gru 2018 - 13:09

z białą to możesz dać 1-2 gr /kg askorbinianu - i też masz różową

 

Waldek, wiem... :) od początku tak robię (tzn. na peklosoli) i jem bezpiecznie :)



#14 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 14 gru 2018 - 13:19

to już trzech 

 

Jest nas więcej... :D



#15 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 14 gru 2018 - 13:23

i jem bezpiecznie :)

:clap: :thumbsup:

I właśnie o to chodzi - czego nie mogą zrozumieć osoby proponujące różne proporcje soli/peklosoli.

Na początku w niewiedzy też kombinowałem. Bo chemia, bo mniej szkodliwe itp,itd. Trafiły do mnie chyba dopiero słowa któregoś z kolegów że w sałacie jest więcej chemii niż w peklowanym produkcie. I rzeczywiście mamy więcej syfu wokoło niż ta "biedna peklosól".


[Dodano: 14 gru 2018 - 13:23]

 

 

Jest nas więcej... :D

Ujawniamy się :D


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 14 gru 2018 - 13:25


#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27004 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2018 - 13:35

I właśnie o to chodzi - czego nie mogą zrozumieć osoby proponujące różne proporcje soli/peklosoli. Na początku w niewiedzy też kombinowałem. Bo chemia, bo mniej szkodliwe itp,itd. Trafiły do mnie chyba dopiero słowa któregoś z kolegów że w sałacie jest więcej chemii niż w peklowanym produkcie. I rzeczywiście mamy więcej syfu wokoło niż ta "biedna peklosól".

I powtórzę to jeszcze raz. :D Poza tym, wkleiłem na forum opracowanie naukowe, które udowadnia, że jedynie pełna dawka peklosoli zabezpiecza produkt, gdyż rozbieżność działania azotynu zawartego w peklosoli na mięso w celu wytworzenia tlenku azotu, wynosi od 15% do 98%. 



#17 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 274 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 14 gru 2018 - 13:45

Ja tez używam tylko peklosoli. Robię wędliny w domowych warunkach, gdzie temperatura jest wyższa niż w zakładach, nie wszystko mam sterylne to i wolę się zabezpieczyć :)



#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27004 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2018 - 14:26

Sobol, wielkie  :clap:  :clap:  :clap:



#19 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27004 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2018 - 15:39

Odsyłam do materiałów źródłowych: https://wedlinydomow...wórstwie-mięsa/



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Alinka

Alinka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 659 postów
  • MiejscowośćZakrzew

Napisano 14 gru 2018 - 16:34

I ja jestem w klubie.

Kiedyś dzieliłam, rozważałam, doważałam.

Od jakiegoś czasu zwyczajnie mi się nie chce.

 

A tak przy okazji zapytam, może ktoś wie,

czy można rozróżnić sól od peklosoli,

bo mi się pomerdały w szafce opakowania :D







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: peklosól

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych