Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

PEKLOSÓL - skład

peklosól

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
73 odpowiedzi w tym temacie

#61 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26428 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 gru 2018 - 19:16

Muski, rozwiń myśl.



#62 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6510 postów

Napisano 17 gru 2018 - 19:21

po leniuchu za Wiki.

Azotan potasu działa bezpośrednio utleniająco na hemoglobinę, powodując powstanie methemoglobiny i nitrozohemoglobiny[5]. Działa drażniąco na skórę, oczy, drogi oddechowe i przewód pokarmowy.

Przeliczeniowa doustna dawka śmiertelna dla osoby dorosłej wynosi około 4 g/kg[4].

Substancja rozkłada się i jest przyswajalna w środowisku naturalnym (dlatego też jest stosowana jako nawóz sztuczny), jednak duże ilości mogą być zagrożeniem dla organizmów wodnych i lądowych.



#63 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26428 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 17 gru 2018 - 19:25

Na forum wszystko jest, tylko trzeba troszkę poszukać. :D Tak Muski, choć może bardziej ściśle - azotany, po redukcji do azotynów, mogą brać udział w tworzeniu nitrozoamin



#64 witek1965

witek1965

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 288 postów
  • MiejscowośćRzeszów

Napisano 18 gru 2018 - 01:06

No to teraz już wiem wszystko o tym dlaczego zaprzestano stosowania, jak również o zagrożeniach przy nieumiejętnym stosowaniu tejże substancji. Któregoś dnia zapytam o ten 1% jak przyjdzie mi ochota na zrobienie dojrzewającej szynki, czy czegoś innego. Na razie stosuje peklosól do wszystkiego, w tym do polędwicy suszonej.



#65 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8711 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 gru 2018 - 08:18

No to teraz już wiem wszystko o tym dlaczego zaprzestano stosowania....................Któregoś dnia zapytam o ten 1% jak przyjdzie mi ochota na zrobienie dojrzewającej szynki,
 

Proszę zwrócić uwagę na to:

Poza tym muszą rozwinąć się bakterie denifitrykacyjne
 

Peklowanie zawsze odbywa się przy pomocy azotynów, czyli nitrytu.

Saletra nie pekluje!

Saletra przekształca się w azotyn=nitryt na skutek działania bakterii denitryfikujących.

Te bakterie muszą po pierwsze być (!) , po drugie - mieć warunki do rozwoju.

Jeżeli z jakichkolwiek powodów nie wykonają swojej roboty to w mięsie pozostaną nam azotany.

Dlatego:

jest to w chwili obecnej uzywane tylko w wyjatkowych przypadkach (np. wedliny bardzo dlugo dojrzewajace) i to przez osoby majace duzo wiedze i doswiadczenie.
 

W dawnych, dużych peklowniach, w czasach, gdy peklowano na saletrze,  zawsze mieszano starą solankę z nową. Zapewniano w ten sposób uderzeniową dawkę bakterii od pierwszych chwil peklowania.

We współczesnych domach, gdzie królują domestosy i inne odkażacze namnażanie się jakichkolwiek bakterii jest utrudnione.

Poza tym, nieumiejętne dobranie szczepionki do wędliny dojrzewającej może zbyt szybko unieczynnić bakterie denitryfikujace i wtedy proces peklowania nie zostanie zakończony prawidłowo.

O tym właśnie pisali zacytowani wyżej forowicze.



#66 Sound

Sound

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 307 postów
  • MiejscowośćWieruszów

Napisano 18 gru 2018 - 10:49

Czy morska sól peklującej jest mniej używana ze względu na cenę czy są inne powody ?bde914d7f1ef0183683574d5a7499731.jpg


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#67 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6510 postów

Napisano 18 gru 2018 - 13:41

jest mniej używana ze względu na cenę czy są inne powody ?
przyślij kartę katalogową - tam powinien być skład

#68 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10674 postów

Napisano 18 gru 2018 - 13:47

Nie ma innych powodów  Kilogram kosztuje 7-8 zł a peklosól 2 zł / kg.Poza tym dawka nitrytu jest w tej soli dużo większa.Gdzieś chyba wstawiałem kartę produktu



#69 Sound

Sound

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 307 postów
  • MiejscowośćWieruszów

Napisano 18 gru 2018 - 13:55

Na stronie sprzedawcy jest taki opis :

Azotynowa sól peklująca (peklosól) jest niezastąpionym środkiem pomocniczym w produkcji wyrobów mięsnych i wędliniarskich, stosowanym w ponad 90% przypadków. Peklo sól nie nadaje się do bezpośredniego spożycia. Skład wyrobu: Chlorek sodu (NaCl), azotyn sodu (zawartość azotynu sodu NaNO2 0,5-0,6%), substancje antyzbrylające (E536).



#70 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10674 postów

Napisano 18 gru 2018 - 14:09

To jest sól używana głównie do wyrobów dojrzewających .Do kiełbas czy do solanki wystarczy peklosól


[Dodano: 18 gru 2018 - 14:09]

Załączony plik  sól morska.pdf   672,88 KB   20 Ilość pobrań


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 18 gru 2018 - 14:05


#71 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6510 postów

Napisano 18 gru 2018 - 14:31

Nie ma innych powodów

No i ma po raz kolejny rację - dawka azotynu sodu - jest taka sama jak w peklosoli - ale zawsze to peklowane nie peklosolą tylko solą morską do peklowania . Mniej więcej tak - Nie jadę samochodem osobowym tylko lymuzynom  ;)


Użytkownik Muski edytował ten post 18 gru 2018 - 14:33


#72 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8711 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 gru 2018 - 18:42

To jest sól używana głównie do wyrobów dojrzewających

A z czego to wnioskujesz Arku? 



#73 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10674 postów

Napisano 18 gru 2018 - 19:05

A z czego to wnioskujesz Arku?

 

Aniu chętnie bym Ci odpowiedział ,ale w związku z poniższym 

 

[quote name='Maxell' timestamp='1545148799' post='617896'] W związku z tym, że osoby te od dłuższego czasu nic nie wnoszą na forum, a jedynie próbują działać na jego szkodę, niezależnie w jakim temacie będą się teraz wypowiadać, jeśli ich wpisy nie będą dotyczyły wyłącznie swoich przepisów, wylatują z hukiem. Koniec dziadostwa na forum! [/quote] 

 

 ...........nie mogę.Nie będę działał na szkodę forum.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#74 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6510 postów

Napisano 18 gru 2018 - 19:30

nie mogę.Nie będę działał na szkodę forum.
Oj tam to akurat na korzyść :D 





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: peklosól

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych