Alinka Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Wywal do kubła i kup świeży towar - ja tak zrobiłem i mam spokój. Zapewne tak zrobię ale muszę się dowiedzieć.Tej wiedzy nigdy dość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Grudnia 2018 A ja w klubie nie jestem zjadam trochę mniej antyzbrylacza . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Grudnia 2018 zjadam trochę mniej antyzbrylacza Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Myślę , że przeciwnicy stosowania peklosoli z powodów jej "szkodliwości" po prostu nie mają właśnie pojęcia na temat jej składu . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 14 Grudnia 2018 przeciwnicy stosowania peklosoli z powodów jej "szkodliwości" po prostu nie mają właśnie pojęcia na temat jej składu .Jestem tego samego zdania -dlatego wkleiłem kartę danych - peklosoli Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Myślę , że przeciwnicy stosowania peklosoli z powodów jej "szkodliwości" po prostu nie mają właśnie pojęcia na temat jej składu . Chudziaczku, naszym obowiązkiem jest przedstawiać zagrożenia i prawidłowe technologie. Jak to odbiorą ludzie, to już ich indywidualna sprawa. Nie mamy wpływu na ich wybory, ale mam nadzieję, iż są one słuszne i zgodne z tym, co tutaj prezentujemy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 14 Grudnia 2018 naszym obowiązkiem jest przedstawiać zagrożenia i prawidłowe technologieczy można wkleić stronę jako foto lub inny widoczny od razu skład - mnie się wkleił jako plik do pobrania Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Materiał nadesłany przez Kolegę Muski'ego: Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Ja uzywam peklosol do kielbas,sloikowek, zadnych mieszanek peklosol plus sol,sol daje tylko do kilbasy bialej i grillowej-bo tak sie tutaj nauczylem Pozdrawiam. Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 14 Grudnia 2018 sol daje tylko do kilbasy bialej i grillowej Prawidłowo, gdyż są to kiełbasy do szybkiego spożycia, a nadwyżki zamrażane. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 14 Grudnia 2018 skład pozostałych składników oprócz nitrytu - jest w każdej soli Nie w każdej.Problemem w tej chwili jest antyzbrylacz, kumulacja tych samych dodatków z różnych źródeł (antyzbrylacz jest dodawany do cukru-pudru) i efekt synergii.Do niektórych odmian soli antyzbrylacz nie jest dodawany.Ale to jest temat do Klubu Zdrowia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Na tym polega wyrób domowy.....zrobisz kiełbasę ...zjesz i robisz nową .. Przemsł natomiast to inny świat... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 14 Grudnia 2018 skład pozostałych składników oprócz nitrytu - jest w każdej soli Nie w każdej.Problemem w tej chwili jest antyzbrylacz, kumulacja tych samych dodatków z różnych źródeł (antyzbrylacz jest dodawany do cukru-pudru) i efekt synergii.Do niektórych odmian soli antyzbrylacz nie jest dodawany.Ale to jest temat do Klubu Zdrowia Sam się dziś zdziwiłem, czytając ten fragment: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 14 Grudnia 2018 (edytowane) W mojej karierze robiłem wielokrotnie peklosól w partiach 500kg. Do odważonej ilości soli dodawany jest czysty nitryt zawsze rozpuszczany w ciepłej wodzie i w ten sposób wlewany do soli i mieszany w masownicy tylko oczywiście bez próżni.Taka peklosól jak napisał Arkadiusz była wilgotna, ale nie był potrzebny żaden antyzbrylacz. Taka ciekawostka ciepła woda w kontakcie z czystym nitrytem w ciągu kilku sekund robi się lodowata. Moim zdaniem dodawanie zwykłej soli zamiast peklosoli na poziomie surowca w lodówce nie jest problemem, swiezemu mięsu nic się nie stanie. Problem pojawia się w produkcie gotowym tu jest niebezpieczeństwo zatruciem jadem kiełbasianym. Wiem że Wy to wiecie, ale może przeczyta to jakiś "zwolennik" soli w kielbasie. Edytowane 14 Grudnia 2018 przez Woytas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Problem pojawia się w momencie rozpoczęcia obróbki termicznej, kiedy to tworzą się warunki sprzyjające rozwojowi drobnoustrojów. Co do antyzbrylacza, na życzenie bardzo duzego klienta, została zrobiona partia bez niego.Tak jak szybko zamówili, tak szybko wrócili do peklosoli z antyzbrylaczem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Grudnia 2018 ale nie był potrzebny żaden antyzbrylacz. Być może albo na pewno antyzbrylacz był już w soli . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Grudnia 2018 W peklosoli, wg zapodanego przez Muskiego wzorca występuje NaNO2, a do peklowania stosuje sie również KNO3, popularną saletrę potasowa.Czy jest jakaś różnica dla peklowanego mięsa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 14 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 14 Grudnia 2018 a do peklowania stosuje sie również KNO3, popularną saletrę potasowa. powinno byc ze stosowalo sie - jest to w chwili obecnej uzywane tylko w wyjatkowych przypadkach (np. wedliny bardzo dlugo dojrzewajace) i to przez osoby majace duzo wiedze i doswiadczenie. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Generalnie stosuje peklosól, bo jest łatwiej. Natomiast KNO3 jest nadal w sprzedaży np. w ofercie Biowina. Nie mam zamiaru stosować, chyba że w celu przekonania towarzysza kreta, do opuszczenia terenu mojego ogrodu, ale wiedzy nigdy dość, jak to mówią. Rozumiem, że est szkodliwa. Biorąc pod uwagę, że jej trzeba dać ok 8 x więcej jak NaNO2, to jest to argument. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) a do peklowania stosuje sie również KNO3, popularną saletrę potasowa. Rozumiem, że est szkodliwa. Biorąc pod uwagę, że jej trzeba dać ok 8 x więcej jak NaNO2, to jest to argument. Nitryt czyli składnik peklosoli też jest trucizną.Stosuję z powodzeniem cure # 2 czyli mieszankę azotanu i azotynu sodu i nie raz czystą saletrę od kiedy zająłem się wędlinami dojrzewającymi i żyję. . Edytowane 15 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Grudnia 2018 (edytowane) Rozumiem, że est szkodliwa. sorry, ale na końcu powinien być pytajnik. Tak jak jest to wyszło z mojej strony stwierdzenie i zmieniło sens całej wypowiedzi. No to już sam nie wiem dlaczego przestano stosowania saletry potasowej A już ten tekst : 3. DODATKOWE PRZYDATNE INFORMACJE.Oprócz azotynów, niebezpieczeństwo stanowią nitrozaminy, związki powstające podczas ogrzewania mięsa w wyniku reakcji azotynów z aminami. Związki te mogą mieć działanie rakotwórcze.Peklowanie saletrą potasową trwa 2 dni dłużej niż nitrytami ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze!Jeśli chodzi o szkodliwość zarówno jednego jak i drugiego to zbytnio się tym nie przejmuję. Codziennie coś człowiek wchłania, czy wdycha szkodliwego. Edytowane 15 Grudnia 2018 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Grudnia 2018 (edytowane) No to już sam nie wiem dlaczego przestano stosowania saletry potasowej A to akurat jest proste. Peklosoli nie przedawkujesz, tzn. jak przedawkujesz to poznasz bo będzie baaardzo przesolone Używanie peklosoli jest po prostu bezpieczniejsze. Edytowane 17 Grudnia 2018 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Używanie peklosoli jest po prostu bezpieczniejsze Wróbelku - masz 300% RACJI Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Peklowanie saletrą potasową trwa 2 dni dłużej niż nitrytami ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze A to ciekawe - chętnie zobaczę jakieś opracowanie na ten temat najlepiej naukowe, a nie jakaś beletrystyka z Biowinu.Czy piszący to wie w co przekształca się saletra w procesie peklowania ? Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 17 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Wirusie, jeszcze bym uściślił pytanie na które odpowiadałeś. Rozumiem, że Twoja prośba dotyczy jedynie tego stwierdzenia: ale jest zdecydowanie zdrowsze i bezpieczniejsze! Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.