jacekw21 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 15 Grudnia 2018 SUROWIEC I ROZDRABNIANIE-łopatka 1,2 kg /krojona w kostkę 2 cm-max 3 cm-udziec z indyka bez skóry 1,2 kg/szarpak-jedna duża golonka bez skóry 1 kg /4 mm-słonina bez skóry 600 g/ w kostkę 1 cm-max 2 cm-kątnica wołowa /dzielimy ja mniej więcej na półRozdrabnianie na maszynce nr.8PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE-peklosól 18 g/kg do łopatki,udźca i golonki-sól morska 19 g /kg do słoniny-pieprz czarny drobno mielony 3 g/kg-czosnek świeży dobrej jakości 8 g/kg-majeranek roztarty w dłoni 1 g/kg-cebula suszona płatek 3 g/kg-sznurek wędzarniczy-woda 150 ml WYKONANIE Łopatkę kroimy docelowo w kostkę 2-3 cm jeżeli się trafią grube ścięgna błony usuwamy, udziec po oddzieleniu od kości i skóry kroimy w większą kostkę, golonkę pozbawiamy kości i skóry i również kroimy w kostkę około 3-4 cm, słoninę kroimy docelowo w kostkę 1-2 cm. Każdy rodzaj surowca peklujemy i solimy w osobnych pojemnikach zgodnie z jego wagą. Peklujemy 48 godz. w temp.4-6 stopni. Teraz rozdrabniamy każdy rodzaj mięsa. Następnie łopatkę i udziec łączymy ze sobą i dodajemy przyprawy zgodnie z wagą całego surowca. I dokładnie wyrabiamy do kleistości. Następnie dodajemy zmieloną golonkę i pokrojoną słoninę .Ponownie solidnie mieszamy. Moczymy i dobrze płuczemy kątnicę. Napełniamy kątnicę dość ściśle , ja to robiłem ręcznie ale uważam że nadziewarka była by lepsza. Teraz dokładnie wiążemy, wiązanie ma być raczej ścisłe. Wieszamy w przewiewnym chłodnym miejscu na 8-12 godzin, ja wykorzystałem do tego wiatrak. Następnie osuszamy w wędzarni przy dużym ruchu powietrza w temp. 40 stopni. Gdy powierzchnia kiełbaski jest całkowicie sucha i ciepła zaczynamy wędzenie. Wędzimy 4-4,5 godz. w temp 60 stopni. Po wędzeniu trzeba kiełbasę sparzyć robimy to w temp.75 stopni do uzyskania w batonie 72 stopnie. odkładamy do ostygnięcia następnie chowany do lodówki na 24 godziny .Wyrób jest bardzo smaczny soczysty i delikatny . Polecam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czeski01 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 15 Grudnia 2018 Pięknie to wygląda. Chyba wydrukuje i w ramki oprawię wow Naprawdę Królewskie wydanie. Jeju a wędzarnie będę kupował dopiero maj-czerwiec Tak czy inaczej na pewno to wykonam i to pewnie jako pierwsze wędzenie. Dziękujemy za przepis. Cudo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Ładna. Zastanawiam się czy powyższy wyrób da się zrobić w osłonce białkowej 75-80, w takiej jak robimy szynkową. Zdaję sobie sprawę, że to nie będzie to samo co w kątnicy ale może warto spróbować. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Grudnia 2018 (edytowane) Zastanawiam się czy powyższy wyrób da się zrobić w osłonce białkowej 75-80, w takiej jak robimy szynkową. Zdecydowanie da się zrobić.Bierz się do roboty. .Dobrze by było łopatkę w kawałkach uplastycznić przed mieszaniem.Udziec z indyka proponowal bym zmielić na siatce 8.Będzie lepiej kleił i nie będzie tylu dziurek.Nadziewanie ręczne też miało tu swoje znaczenie. Edytowane 16 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 16 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Grudnia 2018 ale może warto spróbować. Zawsze warto próbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Grudnia 2018 Dobrze by było łopatkę w kawałkach uplastycznić przed mieszaniem I tu masz racje stawiam piwo i kolacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 12 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Stycznia 2019 kiełbaska królewska jak dla mnie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zastanawiam się czy powyższy wyrób da się zrobić w osłonce białkowej 75-80, w takiej jak robimy szynkową. Zdecydowanie da się zrobić.Bierz się do roboty. . Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Czerwca 2019 No i się dało.Bardzo ładny wyrób. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 25 Czerwca 2019 wojs40 No i fajnie wyszła A powiedz w smaku Tobie odpowiada czy coś byś zmienił lub dodał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 1 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Października 2019 wojs40 A powiedz w smaku Tobie odpowiada czy coś byś zmienił lub dodał ? Przepraszam że dopiero dzisiaj odpowiadam, nie zauważyłem pytania. Dla mnie w smaku jak najbardziej ok. Może odrobinę więcej pieprzu i na pewno w przyszłości dodam gorczycę od której chyba jestem uzależniony. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 2 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Października 2019 na pewno w przyszłości dodam gorczycę od której chyba jestem uzależniony. Też tak mam uwielbiam gorczycę a jedyne co bym zrobił to kawałki krojone łopatki bym uplastycznił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 3 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 3 Października 2019 (edytowane) Nawet nie myślałem o tym, jeżeli robię kiełbasę z kawałków mięsa /bez mielenia/ bez względu czy wspomina się o tym w przepisie czy nie, np, szynkową zawsze je uplastyczniam. Edytowane 3 Października 2019 przez wojs40 Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 3 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 3 Października 2019 Nawet nie myślałem o tym, jeżeli robię kiełbasę z kawałków mięsa /bez mielenia/ bez względu czy wspomina się o tym w przepisie czy nie, np, szynkową zawsze je uplastyczniam. Widzisz a ja tu tego nie zrobiłem nawet nie wiem czemu tym bardziej że kawałki spore może rutyna lub gapiostwo mnie zżera . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwayi Opublikowano 13 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Października 2019 W jaki sposób uplastyczniasz mięso ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw21 Opublikowano 13 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Października 2019 Większe kawałki traktuje tłuczkiem do schabowych ale jak masz duża maszynę to możesz przepuścić przez nią bez noża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.