Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nierówne wędzenie

kiełbasa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
20 odpowiedzi w tym temacie

#1 kokos

kokos

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 272 postów
  • MiejscowośćOstrow Mazowiecka

Napisano 17 gru 2018 - 23:30

Witam,

 

jak widać na załączonej fotce, moja wędzarnia niezbyt równo obdymia wsad. W tej konkretnej sytuacji w wędzarni było około 39 kg kiełbasy. Wyraźnie widać, że odcinki kiełbasy w górnej strefie komory są bardziej / równo  uwędzone niż te niżej ( zaznaczone czerwonymi liniami ).

   Czy przyczyną może być to, iż u góry komory jest jednak troszkę cieplej i dym inaczej reaguje na ciepły wsad? Niestety troszkę czasu musi minąć, aby całe  mięso nabrało jednakowej  temperatury.

   Czy może przyczyną jest za dużo powietrza, wpompowane razem z dymem i powoduje to zbyt szybki przepływ tego dymu do góry? Staram się panować nad tym i przekładam często kije, zamieniam miejscami itp. Nie powiem jest to mocno absorbujące i mimo tego, że fajnie wędzi się dymogeneratorem, to jeżeli nie uda mi się tego  wyeliminować to  będę powoli skłaniał  się do budowy ,,kibelka" Pozdrawiam

 

Fotka:

 

https://zapodaj.net/...acd556.jpg.html



#2 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 18 gru 2018 - 03:22

Taka sytucja u mnie zachodziła w przypadku przeładowania komory, ja radzę sobie w ten sposób, ze przekładam kije w wędzarni zarówno miejscami jak okręcaniem o 180 stopni, być może trzeba popracować nad szybkością przepływu ale to sam musisz pokombinować bo Ty to widzisz


Użytkownik Baca edytował ten post 18 gru 2018 - 03:24


#3 Prz3mk0

Prz3mk0

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 73 postów
  • MiejscowośćPasiecznik/Eitorf

Napisano 18 gru 2018 - 06:52

Też miałem ten problem i w sumie (u mnie) problem nie był ze zbyt gęsto powieszoną kiełbasą tylko z jej formą. Nie robię już jednej długiej kiełbasy i okręconej na kiju w formie sprężyny tylko pojedyncze pędka w formie okręgów. Niby tyle samo miejsca zajmuje a owędza się o wiele lepiej.

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#4 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1238 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 18 gru 2018 - 07:31

Taka sytucja u mnie zachodziła w przypadku przeładowania komory

 

Kokos, zgadzam się z Bacą. Wg mnie problem tkwi w przeładowanej komorze... :cool:



#5 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 18 gru 2018 - 10:54

U mnie tak się też zdarzyło jak (moim zdaniem) źle wykonałem obsychanie (baaardzo krótkie) i dodatkowo pominąłem osadzanie (tzn. leżały całą noc w lodówce) i nie wiem czy temp. nie zrobiła też swoje (wędlina była zbyt zimna).

Kiełbasy mogła wtedy reklamować krowa Milka :D 



#6 kokos

kokos

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 272 postów
  • MiejscowośćOstrow Mazowiecka

Napisano 19 gru 2018 - 20:57

Potwierdziliście moje podejrzenia:

 

- przeładowana komora - być może ..., ale dlaczego jak jest gęściej to dym słabiej ,,penetruje" Być może trzeba zbudować nakładaną nadstawkę na wędzarnie, wtedy będzie wyżej i zarazem luźniej. 

 

- wydaje mi się też, że dym ładowany do komory wędzarniczej razem z powietrzem z dymogeneratora, też jakoś tam go napędza i wtedy dym  szybciej leci do góry. Gdyby był naturalny ciąg ( wolniejszy ) wtedy byłoby pewnie inaczej.

 

Wydaje mi się, że to nie jest moja ostatni wędzarnia. Chciałbym kiedyś zbudować jakiś ,,kombajn ", który miałby ogrzewanie z grzałek, a dym naturalnie powiedzmy ze zrębek, ale bez pompki. Pomyśle i podumam. Pozdrawiam 



#7 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 19 gru 2018 - 20:59

Dym i temperatura równiej rozchodzi się w wędzarni "szczuplejszej" i wyższej niż w  szerokiej i niskiej.

Co masz na myśli , że wdmuchujesz dym ? To jaki masz DG i jaką pompkę . Normalnie w "rogerowych"  DG  to dymek leci sobie "normalnie" nie pod jakimś wielkim ciśnieniem.


Użytkownik binio1111 edytował ten post 19 gru 2018 - 21:02


#8 kokos

kokos

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 272 postów
  • MiejscowośćOstrow Mazowiecka

Napisano 19 gru 2018 - 21:10

binio1111 wydaje mi się, że problem tkwi też we wstrzeliwaniu dymu do komory. Z jednej strony jest strzał, dym leci do drugiej ścianki i jest to w jakiś sposób zakłócone. Myślałem, żeby zrobić jakiś nadmuch dymu centralnie od dołu na środku komory. Wtedy deflektor w tym miejscu miał by mniejsze dziurki z racji mocnego uderzenia dymu i proporcjonalnie w każdą stronę te dziurki by się powiększały. Mogło by to dać efekt równego rozchodzenia się dymu do samej góry. Mogło by to poprawić sytuację. Taki mam pomysł i zanim zdecyduje się być może na montaż innej wędzarni muszę ten pomysł latem przetestować. Pozdrawiam



#9 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13950 postów

Napisano 19 gru 2018 - 21:27

Kije w wedzarni domowej trzeba przekładać i nie na zmiłuj.
Jest różny rozkład dymu i temperatury.
W mojej, elektrycznej mini atmosie, teoretycznie nie ma takiej potrzeby, a jednak nie jest 100% równomiernie.
Po około 2h przekładam i jest ok.

#10 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12563 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 19 gru 2018 - 22:33

Kije w wedzarni domowej trzeba przekładać i nie na zmiłuj.

 

 

Nie koniecznie .......... ja tego nie robię .  Należy znać swoją wędzarnię .



#11 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 19 gru 2018 - 22:50

Nigdy nie przekładam. Wyregulowane deflektorem przy paleniu tradycyjnym i odpowiednio zrobiona "osłona" grzałek przy wędzeniu na DG + odpowiedni dolot powietrza od dołu = równy rozkład dymu i temp w całej komorze. Trzeba było 4ech termometrów i kilka prób. (Gitarę trzeba dostroić ☺)

#12 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1953 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 20 gru 2018 - 07:30

@binio1111, Można i tak tylko nie zawsze to wydaje natomiast u kolegi tak na gorąco to tylko to mi się nasuneło, wiesz wszystko wymaga dopieszczenia no nie :rolleyes:



#13 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 20 gru 2018 - 10:32

Jak to Andrzej napisał - trzeba znać własną wędzarnię. A w tym przypadku doszło jeszcze przeładowanie

#14 wojs40

wojs40

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 571 postów
  • MiejscowośćOpolskie

Napisano 20 gru 2018 - 10:52

Napiszę tylko z doświadczenia, miewałem problemy z nierównym "kolorowaniem" wędlin wówczas gdy przedobrzyłem z załadunkiem. Od kiedy ładuję mniejsze ilości jest ok.



#15 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6798 postów

Napisano 20 gru 2018 - 10:59

tylko z doświadczenia, miewałem problemy z nierównym "kolorowaniem" wędlin wówczas gdy przedobrzyłem z załadunkiem.
od podobnego doświadczenia wędze czasem nawet na 3 razy - ale lepiej . I się zastanawiam kiedy Borniak wypuści wedzerynke np 250  :facepalm:  

#16 piski77

piski77

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćGórki/ Dębe Wielkie

Napisano 23 lut 2019 - 14:01

Mnie Borniak zaczyna denerwować. Górna część kiełbasy  ładnie pokolorowana a reszta nie równo jak ktoś opisał "krowa milka". Raczej wszystko wykonałem prawidłowo. W garażu wisiała 8 godzin osuszałem godzinę w 45 stopniach, wędzi się już 4 godziny w 50/60 stopni i nierówno uwedzona. Na całego borniaka włożyłem 4 kg kiełbasy więc komora nie jest przeładowana i kominek otwarty na 1/4. Jak ktoś wie jakie błędy popełniam to czekam na krytykę. 



#17 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6798 postów

Napisano 23 lut 2019 - 14:28

garażu wisiała 8 godzin osuszałem godzinę w 45 stopniach
Ok czy sprawdziłeś jej suchość ? czy była sucha w dotyku ? zdarza mi się osuszać 30 min ale i 2 godziny  :cool: . 4 kg  na borniaka to niewiele  nie wiem ile swobodnie wchodzi do małego- czy nie stykają się ? i a propo otwarcia kominka - trochę kisisz - u mnie przymknięty na 1/4 - na swobodny przepływ

#18 piski77

piski77

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćGórki/ Dębe Wielkie

Napisano 23 lut 2019 - 15:12

Była naprawdę sucha, nie wiem nawet czy nie za bardzo.

Załączone pliki



#19 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2012 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 23 lut 2019 - 17:38

nie wiem nawet czy nie za bardzo.
- może to jest przyczyną  

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11035 postów

Napisano 23 lut 2019 - 17:43

Jeśli była dobrze osuszoną to jest efekt braku swobodnego przepływu dymu czyli za ciasno wisiały.Kije trzeba przekładać



Sponsor

Sponsor
  • Reklama




Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: kiełbasa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych